Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

osamělý saxofonista

21. 07. 2004
6
2
9569
Autor
Friday

úterý, 20. 7. 2004 náměstí republiky

Bezdomovec, stojící na dlažebních kostkách před kostelem, futrál pod sebou. Ten člověk rukama objímal starý, ošoupaný saxofon. Jakoby ale mezi prsty schovával nějaké vratké, staré tajemství, jakoby laskal ženu, snažil se udržet v dlaních nakřáplé vajíčko a nerozmáčknout ho, tak jemně a opatrně se choval ke svému (?) nástroji a přitom do něj skoro zarýval nehty, mačkal a mačkal a plival do útrob kovu všechnu tu svou osamělou zašedlou žebráckou bídu a žal a to NIC, které mu jako jediná věc zbyla, NIC, které ho tolik tíží, nic a věrnej starej brach saxofón.

Houpal se, prohýbal, kroutil, žížalil, nakláněl a ještě jednou prohýbal, ale vše naprosto samozřejmě, on na místě stoupal a klesal spolu s notami, zpíval nástrojem a z jeho hrdla byly vyluzovány lahodné tóny, až se mi málem podlamovala kolena. Jednou zabrousil až někam dolů a z hloubky vytáhl nádherný, přidušený, sametový zvuk, jindy bolestně zakvílel až kdesi nad hlavami a poté se p-o-m-a-l-u snesl a dokončil svou výpověď dlouhým, tááhlým, rouzpouštějícím tónem, díky kterému ve vás všechno tohle zanechá a ještě nyní vám koncertuje v hlavě...

 

Stála jsem tam, nevnímala čas (co to je?) a vsakovala do svého imaginárního ubrousku s nápisem 'kouzelná vzpomínka- volné' celého toho muže se svým ságem a futrem a ušmudlaným oděvem a dlažebními kostami a kostelem a teplým vzduchem a tím zvukem a svou upocenou pravou rukou v kapse. . .

 

                                    

 

                                    Chtěla bych umět na saxofon

postamble();


2 názory

krásný...*

Friday
29. 08. 2005
Dát tip
ne, nemyslela jsem žádnýho týpka na staroMáku, tohohle jsem pak už nikdy neviděla...a neměl doprovod, bože chraň mě se soprán nelíbí zas tolik.už to nemá ten saxofénovej tvar...tenor je da best...ale každýmu se líbí něco jinýho, že..:)

Friday
28. 08. 2005
Dát tip
round bout midnight? dík moc (tenor je nejlepší! ale já ho neuzvadnu, tak se učim na alt)(heč)(trubka je taky moc fajn)

Eileen
11. 06. 2005
Dát tip
hm.. pekne.. precetla jsem to sice jednim dechem, verim tomu pocitu, ale ... nevim.. neco by to jeste chtelo, abych z toho áchala:)

Friday
14. 02. 2005
Dát tip
jiná? tak to děkuju.... svlÉkat? to by bylo možná to poslední, já nejsem žádná nymfomanka, jak možná si možná můžeš myslet, zajímáš mě čistě duší ( a ta se snad nedá znásilnit:))

Voloďa
13. 02. 2005
Dát tip
Chvíli jsem o tom i jakoby uvažoval, protože si stejně jak cmukina trochu jiná než ostatní, ale kvůli těm tvým nekterým postojům raďeji ne, ty by si určite hned chtěla abych se svlíkal.

Friday
01. 02. 2005
Dát tip
chtěla bych tě někdy poznat osobně

Voloďa
01. 02. 2005
Dát tip
docela jsem se v tom zahloubal, neobsahuje vulgarizmusy ani jíné nekoreknosti přitom ovohacuje o nový utvary (žížalil) takže já osobně zde tady na tomto místě čestňe uděluju relativně i tip *

Friday
01. 02. 2005
Dát tip
jsem poctěna ty taky ovocehacuješ o nové výrazy voloďo :)

Voloďa
01. 02. 2005
Dát tip
nahodou v posledním svym díle jsem žándý nepoužil aby ho pochopili i takoví hloupější, kterých se jakoby týká ale ty to nejsi protože holka ale přirozený tip tam dát můžeš i tak ale není moc podmínkou važ si já moc tipů nedávám, protože se tady píšou dost slabý většinou

Friday
10. 10. 2004
Dát tip
taky tě miluju, José Rodolfo!! Jo, nic není jako dřív, já tě/ to chápu dokonale, ach jo. Ale to neznamená, že to teď neni dobrý! A teda, příště mi už zavoláš, viď? A uvidíme se, sa se si so su, František z Asisi (umřu) a bude nám fajn. Sakryš, tohle je asi prostě život, no. A taky teda, pujdem někam ven a budem se chovat jak se nám bude chtít a devatenáctýho listopadu uteču z domu a pojedeme k čínský ambasádě na koncert Tajnýho slunce. Zejtra jedu k Vyšehradu do ZUŠ kvůli saxofonu, kterej ještě nemám. aa kdyby to fakt vyšlo (jakože tomu stejně pořád nevěřim a jestli to vyjde tak tomu stejně nebudu moci uvěřit) a já bych na saxofón hrála tak uchú naučim se něco hezkýho, protože není nic hezčího než něco hezkýho, a pujdem na Vyšehrad a já to zahraju všem lidem na oba břehy Vltavy a bude mě doprovázet zvonkohra a vy všichní! a děkuju za tvou kritiku, potěšilas' (haha apostrof) mě strašně moč (jsem sprostá a neumim počítat do sta)!

wooxy
10. 10. 2004
Dát tip
zuzkýý, hrát na vyšehradě na saxofon se nejlepčí a na saxofon se můžeš naučit cokoliv a bude to K R Á S N Ý ! a určitě ti to vyjde a pozejtří večer ti zavolám (protože dne suž je pozdě a zejta večer nebudu doma :) mám tě ráda (dost už těch něžností - nebuďme trapní.... - to řek jura krchovských a jestli neřekl, tak přinejmenšim napsal :)

wooxy
09. 10. 2004
Dát tip
ježííš! mě... totiž mně uteklo tolik tvejch děl. jenom tak frkn je sem dáš a mě nic neřekneš a já debil tě nemám, bůh ví proč, v oblíbenejch autorech, protože tam nemám skoro nikoho, protože to moc neumim a tak... jéžiš. ale je to fajn, to takhle najednou objevit. juch!!! ach zuzí, ty saxofony! já dne sbyla celkem skoro náhodou na letný ma minikoncertě 2v1 a tam maj ságo (altku) a trubku a pozoun nebo trombón nebo co... no prostě nádheráá a tak sem myslela na tebe, protože by se ti to moc líbilo a bylo mi líto, že tam nejseš a pak sem najednou vůbec nevěděla proč tam nejsi, protože jsi tam klidně mohl abejtm jenže já ti zapomněl azavolat a chtěla bych tě moc vidět. protože tě mám ráda a už nejsem jako dřív a nic neni jako dřív a ví to každej, ale teď je to jiný a mě je z toho divně a taky s etrochu bojim a prostě nevim, no! ach jo, já to tak chápu. protože, ach saxofon! mě stačí slyšet slovo, hele jak to zní: saxofon, chápeš? :) a ty na něj budeš hrát. juchuchúú! a nebo mi stačí se na něj koukat, protože je přece tak krásnej a pak ho slyšet a je toho najendou moc... ježiš mám tě ráda! a tahle kritika je hnusná a vlastěn jsem jí vůbec nenapsala já, chci jen říct, že je to čarovný a že tě prostě mám ráda, no!

way_to
17. 09. 2004
Dát tip
zuzko, tohle je mý nejoblíbenější dílo od tebe a ty a pan učitel Mudra to móc dobře víte... ;o) takže jednoznačně TÍÍÍP! btw: z nicku najivni na nick way_to. na tom prvnim jsem toho natropil totiž až moc, takže jsem radši zvolil bleskové přejmenování... :o/

Friday
17. 09. 2004
Dát tip
Ty seš ... achjo, já teď (před pár minutama) napsala panovi najivnimu.. dlooooouhooooooou zprávu. tak si otevři druhýho písmáka a koukej si jí přečíst!!!! ;o)) BájDzUej- kdes včera byl?? Jseš teď doma?? Nejdeš ven?

Friday
17. 09. 2004
Dát tip
PS: DĚKUJUUUU!!! :))

Anyz
15. 09. 2004
Dát tip
Jojo videla slysela a byla sem ocarovana:-)

Anyz
11. 09. 2004
Dát tip
Me to pripada super taky sem parkrat stala na namesti republiky myslim ze docela na stejnymm miste co ty a tenhle tvuj osamelej saxofonista me hodne potesil:-)

Friday
11. 09. 2004
Dát tip
áá Anet, díky moc:)) Tys ho taky viděla+slyšela..??? že je zázračnej;o)

Friday
05. 09. 2004
Dát tip
Nemusíš to vyhrávat celýmu světu... stačí doma, něbo někde mimo na opuštěným místě, na zastávce.. pro ten pocit (držet to v ruce, vyluzovat z toho tóny, už ne jen 'já' ale 'já a ságo..' bože saxofon uáá...) myslim že hraní na cokoli může čověku pomoct- jen tak nesedí a nepřemýšlí nad svejma depkama, ale vybíjí si to... panebože co to plácám:)

kkkkkkK
29. 08. 2004
Dát tip
jehá..

Friday
28. 08. 2004
Dát tip
jů, katů, ďůk...:o) myslim, že ti ještě dnes zavolaám, protože v ponděLek je u mě mejdlo woe..:o) (ne ne, jen se budou rozeplétat copánky a povídat a pít -mám novej anglickej čajík..)

kkkkkkK
27. 08. 2004
Dát tip
Je cítit, jak moc bys cht?la um?t na saxofon..až mráz hop na zá?..

Friday
22. 07. 2004
Dát tip
s_b,, sg: TAM to nebylo normální... prostě to neumim.... vyjádřit se a přenést dokonale (ani nedokonale) tu atmosféru a ten pocit z náměstí republiky a mojí hlavy na papír... s_b: s tou frází máš asi pravdu, já toho o hudebnících v umělecký tvorbě tolik nečetla takže nevim... beatrice: pokud se naučim zahrát jedn písničku tak si budu gratulovat...na ságo jsem zkoušela hrát jen´jednou a bylo to strašně těžký:o) díky za pochopení:)) díky všem

Friday
22. 07. 2004
Dát tip
to je to- já na tohle téma nečetla skoro nic... jo, to asi chtělo, pak by jste to asi líp pochopily...ale ten muž mě utvrdil v tom, že začnu chodit na ságo...:o)) děkuju moc

sk8ergirl
21. 07. 2004
Dát tip
.... no nějak tak normální...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru