Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Růže

29. 07. 2004
1
0
1567
Autor
TAM

 

 

Červená růže zapadlá do sněhu,

vzpomínka na poslední ples.

Přála sis ode mne  ukázat odvahu

a já to vím až dnes.

 

Dal jsem ti růži, chtěl jsem tím všechno říct,

čekal jsem od tebe, kdy vyjdeš mi vstříc.

 

Červená růže zapadla do sněhu,

zaštěkal nad ní pes.

Přál jsem si poprosit u tebe o něhu.

Teď usychám jak vřes.

 

Dal jsem ti růži, neřek jsem vlastně nic.

Odvaha odešla. Já nemohl jsem víc.

 

Červená růže je zapadlá sněhem.

Rád bych ji někomu dal.

Ta tvoje slova prosáklá jedem

si čas už dávno vzal.

 

Dal jsem ti růži. A tys mě řekla všecko.

Na zem s‘ ji hodila, jak rozmařilé děcko.

 

Červená růže pod sněhem tu leží.

Rád bych ji zase zved.

Aby zas byla barevná a svěží.

Ne mrtvá, chladná jako led.

 

Dal jsem ti růži. A nesklidil jsem vděk.

Miluji květiny. Ty stojí za psí štěk.

 

Tisíce růží na jaře rozkvete

neříznu žádnou z nich,

aby pak pro rozmar jednoho děvčete

květy zasypal sníh.


jessinka
08. 10. 2004
Dát tip
Na to nemám co říct, je moc pěkná :-)

Řízku proc zrovna me?:*) jinak k dilku...ne a ne a ne...snad v dobre vire...ale uz jen ta ruze me zastrasila...to proste ja nerada noo...jinak jsou tam i pomerne pozitivni momenty ale jinak nic objevneho...ani neobvykleho ani zajimaveho...bohuzel... snad jsem se prilis nedotkla nemela jsem to v umyslu...hrosi papula se neda udrzet a tak keca:*)))

Řízek posílá řízky různejm Písmákum... jsem myslel, že hrošík bude mít radost.....

TAM
30. 07. 2004
Dát tip
Nechci to vysvětlovat. Je to pocit, který ležel někde na dně. Vzpomínka. Je mi líto kytek. Dnes dám holce raději bonbón. nebo něco jiného. (nebo jí dám...;-)) Není to první, a doufám že ani poslední, co najednou vyplulo na povrch. A teď čekám co to udělá s lidma. Bez vysvětlení. Co tím chtěl básník říci...? Toho jsem si užil 15 let. A nikdy to nebylo to co jsem v tom viděl já. V horším případě jsem tam nenašel ani to, co mi bylo přednášeno. A toho se bojím. Proto nerad vysvětluju. A taky se bojím, že pro moje blízké je dobré cokoli co dělám. Proto aréna. Navážej se tedy. Předem děkuji.

navážeč
30. 07. 2004
Dát tip
Já bych za tím viděl nesmělého mladíka, kterej prosrla svoji šnaci. Myslím, že se tam hovoří o nějakém plese, ostatně zima je plesová sezóna... ale to je nakonec jedno. Já jsem se jenom rozčílil... protože úroveň toho kousku mi vlastně nestojí za hodnocení. Inu, chtěls vědět, co to udělá s lidma. Myslím, že s většinou to něudělá nic, takových kusů s podobným tématem a jinak nezajímavých je tu denně pár. Ta básnička je, alespoŃ po stránce formální (to se hodnotí líp, nešlapeš cizím citům na prsty) nucená. Banální. Až groteskní, ten čoklík, kterej přiběhne, zaštěkat nad růži a někdo, kdo schne jako vřes (!)... Ok, na tvém místě bych to vzal jako základ ke cvičení. Nech tam růži, nech tam děvče a propiluj třebas rytmus. V první řadě zvládni báseň, ve druhý až se do ní snaž dostat sebe. A nebo nevím. Nebo to zkus zobecnit... ale bacha aby ti z teho nevyšla poučka nějaká. A zkus ji zkrátit, na to, co v ní je, je to zybtečně dlouhý... kdyby to nějak gradovalo, vyvíjelo se. Hlele, zkus ji udělat v několika verzích. A jako jednu z nich zksu čtyřverší, miniaturu... ta růže ve sněhu sama o sobě je docela silnej motív... ta tu váhu unese... Co je šikovná věc, je opakování, ten refrének, dal jsem ti růži... I to, že ve "sloce" má růže pevný místo...

TAM
30. 07. 2004
Dát tip
Dík za čas. Pokusím se.

Ihned se mi vybavila pohádka od Wilda.. Slavík a růže.. čili řízek (tip a avízko)

navážeč
29. 07. 2004
Dát tip
Měl jsi ji ohnout hned na plese na záchodkách, nalejt do ní nějaké to alkoholivo... atd. Ale zas dobře, žes to neudělal¨, mám teď o další megapoetický zážitek víc. Dobře, jsme v Aréně. Co sis od ní sliboval? Cos mi chtěl povědět a proč to děláš takhle? Povím ti pak, jak se ti to podle mě povedlo.

děvče
29. 07. 2004
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru