Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přízrak

21. 08. 2004
5
2
3625
Autor
cherubinka

Lampa měkce osvětlovala chodník pod domem. Byla tichá zimní noc a hustě sněžilo.  Jen v okně pokoje slečny Whatleyové svítila svíčka. Paula Whatleyová nemohla spát. Cítila se tak osamělá, že se obávala usnout, aby ji samota nepohltila úplně. Seděla u okna v bílé krajkové košilce a pozorovala, jak ztichlou ulicí projíždí drožka. Víčka jí najednou ztěžkla, hlava se opřela o závěs a Paula usnula. Po chvíli se vzbudila do tmy. Svíčka už jen doutnala. Paula pohlédla z okna a lekla se. Na chodníku seděl muž. Zády se opíral o lampu a díval se do okna. Vypadalo to, že ji nevidí. Paula si ho s údivem prohlížela. Dlouhý černý plášť s kapucí měl poprášený sněhem. A červené špičaté boty! Takové boty Paula nikdy předtím neviděla. Muž přimhouřil oči a z pláště vytáhl dlouhou dřevěnou píšťalu. Přiložil si ji k ústům a začal hrát. Teskná melodie se odrážela od tmavých stěn domů v ulici. Paula chvilku poslouchala smutnou mužovu hru a pak otevřela okno. Melodie okamžitě vklouzla do jejího pokoje a zaplnila ho až po okraj. Paula zaraženě stála u okna a ostrý vítr na ni foukal návaly sněhových vloček. Po chvíli bylo sněhu až po kotníky, ale Paula zimu nevnímala. Připadalo jí, jakoby tu divnou melodii znala odjakživa. Zírala na muže pod lampou. Na jeho plášť, špičaté boty a záhadně zelené oči.

      "Slečno, vy ještě nespíte?" služebná Marta vstoupila do pokoje. Paula se prudce otočila. Služebná pohlédla na zasněžený koberec: "Slečno!" Odstrčila Paulu od okna, zavřela ho a zatáhla těžké sametové závěsy. "Stalo se snad něco, slečno?" Marta zapálila svícen na nočním stolku. "Ne, nic se neděje. Nemůžu jenom usnout," řekla Paula a nechala se služebnou uložit do postele. "Přinesu vám hrnek teplého mléka, aby se vám lépe usínalo. Zatím zkuste usnout, slečno, je skoro půlnoc," řekla služebná přikrývajíc Paulu peřinou. Sotva se za služebnou zavřely dveře, vyskočila Paula z postele a spěchala k oknu. Lampa osvětlovala prázdný chodník - muž zmizel. Paula se smutně došourala zpátky do postele. "Tady máte to.." služebná Marta pohlédla na spící Paulu, usmála se, zhasla svícen a potichu zavřela dveře do pokoje Pauly Whatleyové.


2 názory

cherubinka
05. 01. 2008
Dát tip
jé, díky za kritiky a za upozornění na ty otazníky... ony tam původně uvozovky byly, ale po tý předělávce Písmáka (či co to tenkrát bylo) se všechny změnily na otazníky... a možná dobře, že jsem to tak nechala a neopravovala, když to teďka někoho pobavilo :-)... ale ne, radši to opravím :-)

Řízek
05. 01. 2008
Dát tip
Takový motiv z krysaře, dobré a dobře popsané. A ty otazníky místo uvozovek mně pobavily... :D

Plia
19. 02. 2005
Dát tip
Je to divné, že polovinu nás napadl krysař. Čekala jsem krysy v oblečcích s kloboučky a hůlčičkami, jak tančí Paule pro radost. Ale jinak hezké. Tip!!!

Pisces
06. 09. 2004
Dát tip
Taky mě napadl krysař, už jsem se bála, protože by mi to k povídce nesedělo, alespoň ne teď s tou náladou, kterou mám...ale takhle - nádhera! T****

cherubinka
25. 08. 2004
Dát tip
On to původně měl být krysař, ale nějak se to mi vymklo z rukou.

Neverlost
23. 08. 2004
Dát tip
Já tu pointu napoprvé úplně minula. Asi, že jsem čekala variaci na krysaře. Postavené dobře, jen ta pointa by chtěla nějak zvýraznit - pro méně pozorné čtenáře :-). Další povídka už by mohla být na tip.

machal
22. 08. 2004
Dát tip
Hej to je krasne jednoduche a bez hloubky - proste jen prizrak :) Tip Sem si na zacatku myslel ze to je treba "krysar" a tak sem cekal nejakou akci v podobe krys behajicich pokojem ci skakajici Pualy z okna, ale ono nic - jak se objevil tak zmizel a bylo to :)

Dr_Lecter
22. 08. 2004
Dát tip
Musím se přiznat, že i mě napadl původně krysař...napsané dobře, čtenář by asi chtěl více děje... Po sklenici teplého mléka by se mě osobně asi moc dobře neusínalo, spíš naopak, ale ona ho vlastně nevypila, takže co...piš dál a déle...T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru