Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život

05. 09. 2004
6
0
2735
Autor
andromeda

     "Proč se mi dějí takové věci? Proč zrovna mně? Má můj život vůbec nějaký smysl? Proč jsem vlastně tady?"

     Tyto a podobné otázky jsem si kladl stále častěji a častěji, až jsem se rozhodl se vším skoncovat. Pak se stalo něco, co mi otevřelo oči, ale dlouho trvalo, než jsem pochopil....

 

     Byl jsem nešťastný a sám. Nezbyla ani poslední jiskřička naděje, zázrak nepřicházel. Stál jsem na břehu řeky a skláněl se nad hladinou. Pozoroval jsem v ní svůj odraz a loučil se se životem. Nevím, jak dlouho jsem tam tak stál, vím jen, že kromě vody jsem kolem sebe nic nevnímal, ani neslyšel, než se mě dotkla čísi ruka. Prudce jsem se otočil, kdo mě ruší a uviděl stařečka: "Nedělej to, chlapče." V duchu jsem si říkal, co je mu do toho, proč mě nenechá, vždyť on neví nic o mém trápení, nemůže vědět, co se mi přihodilo. Potom pokračoval: "Nespěchej tolik z tohoto světa, vyslechni mě, prosím... Měl jsi někdy v životě z něčeho radost?" Já s nepřítomným pohledem odpověděl: "Nevím, snad, ale to už je tak dávno..." Stařec ke mně mluvil dál: " Vzpomeň si, jaké to bylo, vžij se znovu do té chvíle..." Skoro jsem ho nevnímal, než se mě znovu dotkl a řekl: "Pojď, něco Ti ukážu." Po těch slovech pomalu odcházel od řeky a já, jako bych s ním byl spojený nějakým magnetem, jsem ho proti své vůli následoval, nohy mě nechtěly poslouchat a šly za ním.

     Ušli jsme pár kroků k nedalekému stromu. Ani nevím, co to bylo za druh, všiml jsem si jen, že už je dost starý. "Podívej se na ten strom. Stojí tady tak dlouho a sám, o mnoho let déle, než trvá Tvůj mladý život. Za tu dobu viděl spoustu lidských příběhů, slyšel křik i bolest lidského utrpení, tolikrát si připadal, jako Ty, opuštěný, ale přes to všechno nic nevzdal, ví, že jeho čas ještě nenadešel. V letních žárech rozdává všem tvorům blahodárný stín  a svými větvemi hladí ty, kdo k němu přijdou prosit o pomoc. Zůstává dál - pro nás všechny."

     Pak zvedl ze země jeden spadlý lupínek a pokračoval: " Vezmi ho do dlaně a dobře prohlédni. I když ležel na zemi spoustu dní, stále v něm koluje život, který nikdy nekončí - a promlouvá k Tobě, jen ho chvíli poslouchej."

     Držel jsem ten lupínek v ruce, chvíli, nebo věčnost, jako by čas přestal existovat a cítil jsem, jak do mě proudí zvláštní síla. Už jsem si nepřipadal tak sám a opuštěný. Najednou jsem nechápal, proč jsem tu hroznou věc chtěl vlastně udělat. Prožíval jsem něco, jako radost, příval energie, pocit v mém nitru už dávno zapomenutý. Se slzami v očích jsem se podíval na záhadného stařečka, který se teď usmíval a náhle mi připadal, že ho znám už velmi dlouho. Řekl jsem jen: "Kdo vlastně jsi?"

     On se přede mnou náhle rozplynul, jako přízrak. Než se ztratil obrys jeho milé tváře, zaslechl jsem kolem sebe ještě ozvěnu jeho hlasu:

     "Já jsem , chlapče, SÁM ŽIVOT."


I_v_a_n_k_a
07. 09. 2004
Dát tip
moc hezké...to by se mělo všude propagovat....dneska je tolik sebevrahů...tip

Dandy
06. 09. 2004
Dát tip
To nebyl zivot, bylo to je jeho hluboke ja. ktere mu reklo o cem ten ivot vlastne je.Kazdy ho v sobe mame, ale ne kazdy ho v sobe najde! Nekomu to trva cely zivot. nez ho najde. Nekdo jen tusi, ale kazdemu neco chybi, ale nevi co to je...

vesuvanka
05. 09. 2004
Dát tip
Je moc krásná, plná účasti a vcítění se do duše nešťastného člověka. Zaujala mě její myšlenka a ten strom rozdávající energii a lásku mi něco říká... Dotyčného by určitě potěšila, jen kdyby se alespoň na okamžik vrátil na Písmáka a přečetl si ji.... Díky a veliký TIP pro dílko i pro Tebe

fungus2
05. 09. 2004
Dát tip
Je to procítěně napsané. TIP

a2a2a
05. 09. 2004
Dát tip
Musím pochválit, hezky napsané, čtivé, možná při velmi přísném pohledu bych zde něco málo napsal jinak, ale to by platilo i o spoustě jiných věcí, mých nevyjímaje, ale tip si rozhodně zasloužíš

andromeda
05. 09. 2004
Dát tip
Vesuvanka, fungus 2, a2a2a - děkuju vám..........

Nicollette
05. 09. 2004
Dát tip
tuhle sem šla domu a zrovna káceli strom.... lupnutí kmene a zašumění listů.... to bolelo, ale děsně..........

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru