Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lov

Výběr: Dero, a2a2a, Sunmoon, Rabb
18. 09. 2004
23
0
9781
Autor
Empty

      Myslivci Petr a Ondra byli ve své vsi uznávanými kapacitami. O obou se dalo docela bez nadsázky říct, že jsou rozenými lovci. Jejich statistiky byly tak ohromující, že ostatní myslivci vystoupili ze svazu a našli si jiné povolání, protože si přišli zbyteční.

      Byli velkými rivaly a již pětkrát za sebou společně převzali cenu „Myslivec roku“. Pokaždé zvítězili oba, protože porota se nedokázala ani jednou shodnout, kdo z nich byl v uplynulém roce lepší.

      Šestý ročník soutěže by zřejmě dopadl stejně, kdyby do jejich života nezasáhla postava vynálezce Jindry.

      Oba myslivci moc dobře věděli, co musí udělat, aby se nemuseli o cenu dělit. V revíru se totiž již několik let potuloval medvěd Mirek a zdálo se, že je nepolapitelný. Několika lovcům se ho sice již podařilo vystopovat, ale pokaždé za podivných okolností zemřeli. Petrovi ani Ondrovi se to nepodařilo nikdy. Oba však byli přesvědčeni, že kdyby Mirka vystopovali, byl by to právě on, kdo by bídně zhynul. Tomu, kdo by ho zastřelil, by jistě první cena neunikla.

      O tom věděl i výše zmíněný Jindra, který měl sám osobní zájem na tom, aby medvěd zemřel, protože před půl rokem zakousl jeho strýce poté, co si strýc rozmyslel sebevraždu. Pracoval proto na vynálezu, který měl pomoci medvěda zneškodnit.

      Jeho vynález byl vlastně jakýmsi radarem, který měl rozeznat medvědí anatomii a určit polohu zvířete v okruhu přibližně  pětiset metrů.

      Netrvalo dlouho a Jindra ve své dílně sestrojil dva funkční prototypy svého přístroje. Rozhodl se totiž, že svůj vynález poskytne oběma myslivcům. Nechtěl nikomu nadržovat a kromě toho tím zvýšil šanci, že medvěd bude skutečně polapen.

      Nejprve navštívil Petra, který byl vynálezem nadšen. Ucítil samozřejmě šanci konečně porazit svého odvěkého rivala, proto přístroj s radostí přijal. Protože nechtěl nic ponechat náhodě, rozhodl se, že Mirka uloví již tento večer. „Ondra praskne závistí!“ pomyslel si.

      Poté se Jindra vydal k Ondrovi, který byl vynálezem rovněž nadšen. Ucítil samozřejmě šanci konečně porazit svého odvěkého rivala, proto přístroj s radostí přijal. Protože nechtěl nic ponechat náhodě, rozhodl se, že Mirka uloví již tento večer. „Petr praskne závistí!“ pomyslel si.

      Oba se do večera ukájeli představami, kdy nesou na zádech zlého medvěda Mirka a přebírají samostatně ocenění „Myslivec roku“.

      Přibližně v sedm hodin se oba oblékli a vyrazili do lesa. Petr se rozhodl, že si prvně zakouří na svém posedu cigaretu a začne lovit až potom. Ondra byl však nekuřák, proto přístroj zapnul hned poté, co vstoupil do lesa. Udělal pár kroků a zjistil, že podle obrazovky přístroje by medvěd měl být zhruba pět set metrů severozápadně. Brzy si uvědomil, že přesně tam je Petrův posed. Pobavil se představou, jak pro Petra bude potupné, když medvěda zastřelí zrovna na tomto místě a plížil se kupředu.

      Za chvíli došel přímo pod posed, protože obrazovka stále signalizovala výskyt medvěda na tomto místě. Brzy mu došlo, že není-li medvěd pod posedem, zcela logicky musí být uvnitř. Namířil proto hlaveň svojí pušky na podlahu posedu. „Napálím mu to přímo do koulí!“ hecoval se.

      Petr právě dokouřil, zapnul rovněž svůj přístroj a hodně ho to vyděsilo. Obrazovka signalizovala přítomnost medvěda přímo na místě, kde se nacházel. Brzy mu došlo, že není-li medvěd uvnitř posedu, zcela logicky musí být pod ním. Namířil proto hlaveň svojí pušky na podlahu posedu. „Napálím mu to přímo do ksichtu!“ hecoval se.

      Poté vyšly současně dva výstřely a oba rivalové se bezmocně skáceli, zatímco medvěd Mirek zrovna seděl na střeše posedu a psal jakýsi podivuhodný příběh o dvou lovcích, kteří chtěli zabít medvěda.


Mezon
07. 12. 2005
Dát tip
... tak todlecto je vážně dobrý ... furt sem si říkal ... kde asi ten blbec bude ... a von to nebyl zas takovej blbec ... ***

maartin
17. 08. 2005
Dát tip
Nemáte někdo telefon na toho Jindru? Vzal bych toho i víc, bo u nás se myslivci poněkud přemnožili.

Rabb
16. 08. 2005
Dát tip
Nekecám, ale po přečtení jsem vyslovil pouze dvě slova: "Ty vole!" Myslel jsem, že se ten radar porouchal a ukazuje i lidi. Asi mi bylo jasné, že se zastřelí, ale medvěd na střeše? Jak se tam dostal? Konec jsem vůbec nečekal. Ale mohl jsem to tušit, přece nezabiješ sám sebe.:-) A seš ten medvěd nebo ne???:-) T+V

Sunmoon
15. 08. 2005
Dát tip
blboune...prej "na střeše posedu psal"..:o)))))))))))) t* + v

Empty
15. 08. 2005
Dát tip
avi

:o)) Skvělé :o)) ***

bohus
14. 11. 2004
Dát tip
vTipné

Ighor
14. 11. 2004
Dát tip
tutovka ;) tak vtipnou povídku už sem dlouho nečet

Lancelott
01. 11. 2004
Dát tip
Vyhráls...překvapils mě...čekal jsem závěr jinak:o))T

ondrech
31. 10. 2004
Dát tip
jojo, kritku znáš osobně, a tak *.

Empty
24. 10. 2004
Dát tip
sicco: Ne, mám rád absurditu.-)

sicco
17. 10. 2004
Dát tip
tak za tohle tě nepochválím Nepřipadá ti to trochu moc vykonstruováné?

Vaneta
16. 10. 2004
Dát tip
Konec je dost super!!!

Stanger
05. 10. 2004
Dát tip
za ten konec t*

Stanger
05. 10. 2004
Dát tip
t*

Matylda
26. 09. 2004
Dát tip
Medvěda na střeše jsem nečekala. :-) *

Empty
24. 09. 2004
Dát tip
Zdendo, Fame, oba vás mám rád, ale jestli mi chcete tvrdit, že ste věděli, že medvěd je byl na střeše, tak se asi pudu už zastřelit:-/

j_i_r_i_k
23. 09. 2004
Dát tip
:))) Dostals mě, tohle jsem jaksi nečekal... Tipa na to...

StvN
22. 09. 2004
Dát tip
Dobroš.

Hip_Zdenda
21. 09. 2004
Dát tip
Dobré, medvěde, i když pravda trochu předpovídatelné :o) ***

Fame
20. 09. 2004
Dát tip
Trošku předvídatelné, ale dobré;-) 1 poznámka - místo "přišli si zbyteční" bych zvolila "připadali si zbyteční" 1 otázka Pročpak se medvěd jmenoval Mirek...? :o)

Elyn
19. 09. 2004
Dát tip
:)) sakra, jsem teda nečekala.. to, že se picnou jo, ale ...:)))

Kytiii
19. 09. 2004
Dát tip
pěkné tip..

Dero
18. 09. 2004
Dát tip
Empty ... tak tahle je vážně dobrá. :o) Já si ji vyberu a přečtu znova. :o) *v

fungus2
18. 09. 2004
Dát tip
Výborné. TIP

Empty
18. 09. 2004
Dát tip
Díky kluci!:-)

a2a2a
18. 09. 2004
Dát tip
Empty, gratuluji k nápadu i vtipu, lehce psané, nerozvláčné, nesené nedočkavostí, až se budeš moci zasmát. Je příjemné se pobavit a přitom vnímat jakoby vedlejší ( ale jen jakoby vedlejší ) produkt morální pointu. Tip + výběr především za vtipné provázání pointy

Craerassy
18. 09. 2004
Dát tip
medvěde zákeřňáckej:-))) tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru