Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úklid

20. 09. 2004
4
0
4226
Autor
Playwithfire

Máma občas jede na měsíc do lázní - a takhle to vypadalo minule...

Džungle. Skládka. BORDEL! To byla první slova, která mě napadla, když jsem se podívala na tu spoušť. Jakou spoušť, ptáte se? Uyž je to skoro měsíc, co máma odjel do lázní a nás nechala napospas městu. A teď já a táta, dvě vyzáblé bytosti, polomrtvé hlady a pokryté souvislou vrstvou bahna, musíme během jednoho dne uvést byt do stavu, ve kterém byl před měsícem. Alespoň přibližně.

 

Vzala jsem krumpáč, který se mi (jako spousta podobných, v bytě důležitých věcí) náhodou válel na stole, a prosekala se do vedlejšího pokoje, k tátovi. Po vystřelení 2 signálních světlic jsme se konečně našli začali jsme vymýšlet bojový plán úklidu. Táta odkudsi vytáhl zmačkanou fotku obýváku. „Takhle že před dvěma měsíci vypadal??“ nevěřila jsem vlastním očím. Chmurně přisvědčil. Rozhodli jsme se, že ze všeho nejdřív uklidíme kuchyň.

 

            Všechno, co se válelo na zemi, jsme navršili na 1 hromadu. Pánve, talíře, zbytky jídel, bazén, bagr,... A na vrcholku té kupy trůnila kočka a shora si nás pohrdlivě měřila.

            Vytáhla jsem z haldy štafle, vylezla na ně a protestující chomáč chlupů nekompromisně sundala. Táta mezitím došel zjistit rozměry našeho sklepa a když se vrátil, vyřízli jsme z hromady kus odpovídající velikosti a odnesli ho tam. Zbytek jsme nastrkali do špajzu, trouby a šuplíků (ledničku jsme radši nechali být, protože jídlo v ní už zjevně žilo svým vlastním životem – občas nám z ní zamávalo zelené chapadlo).

 

            Pak přišel na řadu obývák. Celý měsíc jsme smetí poctivě zakopávali pod nábytek, takže teď se všechna křesla a skříňky opovážlivě kiklala těsně pod stropem. To byla jediná místnost, kterou jsme uklidili opravdu poctivě.

            Táta si pak šel ledovat bouli, kterou utržil, když se jedno křeslo svezlo z vrcholku hromady přímo jemu na hlavu. Já mezitím dodělala zbytek: vysála, zametla, vytřela, utřela prach, ... Dokonce i ostatní místnosti vypadaly skoro jako před čtyřmi týdny! Vůbec jsem si v tom desinfikovaném prostředí nepřipadala jako doma... A co teprv když mě táta hodil do vany plné horké vody! Moje pracně pěstovaná ochranná vrstva bahna se začala rozpouštět a já mu marně vysvětlovala, že je to levná náhrada Actimelu...

 

            Povedl se nám zázrak – celý byt se leskl jako nový! I kočku jsme nalakovali, až se třppytila. „Rpdino, jsem tady!“ ozvalo se ode dveří. Sotva máma pustila kufry a objala nás, šla si prohlédnout, v jakém stavu je byt. Čekali jsme nadšení, až si všimne, že jsme znovu natřeli všechny stěny, ale zklamala nás. Jen zadumaně pohladila kočku, která ještě trošku lepila, a když z ní konečně  sundala ruku, naštvaně prohlásila: „Není to TAK hrozné, ale že jste včera zapomněli nakrmit rybičky?“

            A my se oba dali do pláče, protože ty rybičky, co si vesele plavaly v akvárku, jsme pro ni koupili dneska...


vojtěch
06. 10. 2004
Dát tip
tip pro playwithfire

petr(angel)
26. 09. 2004
Dát tip
Zajimavé, jenom ten název...Uklid... mi jaksi nesedí... spíš mě napadají fráze jako: po nás ať přijde potopa, Herkules a Augiášův chlév atp.:-D vaznou kritiku asi k tomuto "dílu" chtít nebudes:-D Petr

Diiky vsem moc za kritiky. Uvedomuju si, ze miistama je to fakt dohnanyy do extreemuu, ale sem liinaa to prepisovat;o)) gabio-ty 2 mesiice sou schvaalne, protoze pochybuju, ze bychom po odjezdu maamy hned fotili obejvaak, takze taata proste popad naakou starsii fotku...

gabio
24. 09. 2004
Dát tip
nemyslela jsem jen tuhle chybu, prostě projet text

StvN
22. 09. 2004
Dát tip
Na můj vkus afektovaně přehnané. Krumpáč ano, bagr třeba ne. Chybí tomu styl.

Tipec
22. 09. 2004
Dát tip
Velmi svérazné, abstraktně přehnané. Šlo se tomu zasmát. Ale jen občas. Na druhou starnu... proč ne?

idle
20. 09. 2004
Dát tip
proč do pláče? vždyť jste mohli s klidem tvrdit, že rybičky včera určitě krmení dostaly... jinak je to asi oblíbený téma... mám povídku s úplně stejným názvem a podobným dějem, jen s menší nadsázkou :)

fungus2
20. 09. 2004
Dát tip
Fajn. Líbilo. TIP

Je to pěkné a veselé. Ty rybičky na konci fakt skvělé. Oprav si několik překlepů a potom, abych přehnaně nechválil, někdy je toho až zbytečně moc (...bagr..., ...občas nám z ní zamávalo zelené chapadlo..., atd....), stačilo by to dovést jen těsně před tyto dovětky... ale jinak se mi to líbí.

gabio
20. 09. 2004
Dát tip
když vezmu v úvahu, že tam máš tolik chyb a dokonce myslím, že tam někde máš napsaný místo 1 měsíc 2 měsíce, je to docela vtipný t

a2a2a
20. 09. 2004
Dát tip
Já tě asi nepochválím. Je to snaha o humornou povídku, ale nejsou v ní žádné humorné nápady. Snad až na ty rybičky, ale s tím pláčem jsi to nějak zase zakopala. Jinak co do způsobu psaní, to špatné není, to by šlo docela dobře, věty mají spád. Ale co se nepovedlo nyní, určitě se povede příště. Držím palce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru