Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vy nepálíte?

28. 09. 2004
16
1
6810
Autor
Zbyhoň

Dejte mi komára a udělám z něj velblouda :)

Každá doba samozřejmě preferuje svůj způsob pálení. Takový Zikmund Lucemburský jistě považoval napálení Jana Husa za výborný vtip –dokud mu koncil kostnický nepředvedl, že to jde ještě důsledněji-, pak se ovšem karta obrátila a Zikmundovi chytla koudel nepřejte si vědět kde. Neřekl ani popel a raději se nenápadně vykouřil.

   Tahle ohnivá zábava vydržela lidu a církvi pěkných pár staletí. Když náhodou předpokládané topivo včas uteklo za kopečky, spálily se aspoň slavně a veřejně jeho spisy. Ale nic netrvá věčně a tak byla i tahle efektní kratochvíle rozmlsaným lidem pomalu zapomenuta, aby se rozmohla v jiné formě. Zatímco čarodějnic bývalo až na výjimky málo, švestek bylo u nás vždycky dost.

   Potkáte-li dnes dědečka s červeným nosem, labužnicky poplácávajícího slivoň a potutelně se usmívajícího, když vám říká „Vypálíme, vypálíme“, můžete si být vcelku jisti, že dotyčný ve svém sklípku neskrývá Pentium čtverku s ultrarychlostní vypalovačkou. Ale navzdory jeho počítačové negramotnosti budete ještě prstíčkem hrabat, protože za jeho nebeský nektar tomuto kouzelníkovi rádi z ultrarychle vypáleného cédéčka přehrajete na rozhrkanou kazetu výběr „The Best of Jožka Černý“.

   Ale to nejmodernější pálení přeci jen začíná převažovat. Ono to totiž nedá žádnou práci, netřeba stavět hranice ani ošetřovat stromy. Všichni se jistě shodneme na tom, že pálení je nečestné a  nemorální…a všichni pálíme. Jistě, děláme si jen záložní kopie, mně to nemusíte vykládat. Však já vím, že každé jedno album z těch šedesáti cédéček MP3, co schováváte ve skříni, jste si poctivě koupili. Ony se všechny originálky potom tak nějak záhadně poztrácely a vy jste si zapomněli schovat účtenku a vůbec, co je mi do toho?

   Skutečnost, že pálíte, to už je vlastně taková známka normálního člověka a společensky téměř vyžadovaný delikt. Můžete trhat mouchám nožičky a nebo se pro mě za mě třeba eroticky vyžívat s kanárky, pokud ale pálíte, jste náš. Budete-li mlčet, aspoň si vás nikdo nevšimne. Běda vám ale tvrdit, že pálení odmítáte. Jako zázrakem sice potkáte samé lidi, kteří o sobě tvrdí totéž, brzo ale zjistíte, že jste podle všeobecného mínění „divnej“. A nikdo už vám nepustí ani „Pec nám spadla“. Co kdybyste náhodou byl od OSY?

   Doba směřuje k bezpečí a tak i dnešní pirát podstupuje daleko menší riziko než ten z šerého dávnověku. Nemyslím, že by vás za těch vašich pár upatlaných cedéček někdo pomazal dehtem a pověsil hlavou dolů. I když, kdyby se toho na vlastní pěst chopil Lars Ullrich z Metalliky, bylo by ještě zajímavé vidět jeho vykořisťovanecké běsnění.

   A jestli se přece jen rozhodnete nadále sobecky upírat vydavatelstvím jejich almužnu osmdesáti procent z ceny vydaného alba, vzpomeňte si aspoň na zásady lidské solidarity. Když si to cédéčko nekoupíte vy, od koho si ho sakra já půjčím na přepálení???

1 názor

Začínám tě řadit mezi klasiky.

Zbyhoň
15. 01. 2006
Dát tip
Nee, Ty prostě čteš s křížkem po funuse :o) dyk není nic staršího než loňskej fejeton :o)

Kaderas
14. 01. 2006
Dát tip
Ať dělám, co dělám....mám pocit, že jsi pozadu. Dnes se už nevypaluje (nepálí)! Alespoń já NE! MP3 stáhnu z internetu a pak je přes USB natahám do MP3 - přehrávače. Tak jaképak vypalování?? Snad ty švestky..:-)

Empty
02. 01. 2005
Dát tip
:-))) jojo, já mám pálený všechno:-))) ***

Nedlloyd
18. 10. 2004
Dát tip
já pálím..a pálím rád... peace out ned

Yossarian
12. 10. 2004
Dát tip
možná ten konec bych lehce zkrátil, ale celkově výborné, hlavně v úvodu jsem se bavil ale to písmo je vskutku malé tip

Klub A vidíš, teď jsem to zvládnul i bez avíza!!!

Já to mám fakt malý... ale možná to bude tim mym třípalcovim monitorem...

angel1
02. 10. 2004
Dát tip
Zbyhoňu, tož až vypálím, možu ti trošku tej vúně poslat.To je najlepší old špica

Zbyhoň
01. 10. 2004
Dát tip
Arien:Jo, taky mě právě (taneční) naprosto uchvátila polka... "Ať kroutí čeeeskou pooolku bez přestání, až do skonání svjeeetaaa..." :o) A neumím si představit svůj hudební život bez pirátství... No, snad tak moc BMG nevykořisťuju :o) RMM: Malé písmo??? Mě se to tu zobrazuje na můj vkus až příliš velké! Tož to nevím... Alarik, Waawe: Nechci působit jako vlezdoprdelníček děkující každému za každou hvězdičku, ale vaše odezvy jsou příjemné až se červenám, tož dík :) Angel1: Tož tys mi sympatický už za tvar "vůňu" :)

angel1
30. 09. 2004
Dát tip
Tip : ... a já sa klidně přiznám: nech žije inkvizícija - pálim. A ve sklénce to řetízkuje a má to grády a vúňu a do krku to klúže samo - eště tak měsíc a je to tu ! a krásně sa z teho zpívá-aji bez cédéčka

Waawe
30. 09. 2004
Dát tip
tohle mě opravdu moc pobavilo... a dlouho jsem čekal na podobný článek, který se bude zabývat touto tématikou... skvělý fejeton !!! t* m.

MKbaby
29. 09. 2004
Dát tip
Já mám doma jenom originály. Na krabičkách mají psáno Verbatim... :)) *

Arien
29. 09. 2004
Dát tip
nedostávají 80%, bratrsky se dělí s dph (mysim že JEN nějakých 40) tahle problematika se řešila nědy před rokem a vono - zkus mít kolem šedesáti sedmdesáti (nic moc, já vím) cdček s hudbou (kerou třebas normálně prodávat ani neseženeš - zkus říct prodavači v tescu "steal this album", a ať už má či nemá nějaké ty znalosti z angličtiny, bude se na tebe koukat divně:/) a všechny tituly za 600 a víc:( ale tohle znaj všeci, že fejeton ale hezký, pěkně propletený a proklouzaný (kde na ty nápady chodíš?), korát trošenku nudil, měl si i vtipnější + eště jedno + že krátký, takže se čtenář zas tolik nezdráhá s přelouskáním, to jen tak hehe tak mě napadá, že vlastně v televizi furt běží ty teleshoppingy (mezi seriálama na kafe) "To nejlepší z country" a "Perličky české dechovky"... že bych změnila styl hudby?:)

Zapomněl jsi na pálení brk. To je v dnešní době skoro rozšířenější, než pálení cédéček. I když se od toho distancuju. Jo a tim drobným písmem se mi snažíš vypálit voči? :)

Alarik
29. 09. 2004
Dát tip
hooodně dobrý, měl by jsi to zkusit v nějakym časáku, nebo novinách. Takovej konečně pořádně vtipnej fejeton se jen tak nevidí a je i dost aktuálně neaktuální:)máš mé uznání...

Alarik
29. 09. 2004
Dát tip
kruci jak se dává ten tip? asi napíšu tip, co? tak ti dávám tip:)tip

Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
Trochu jsem se na začátku lekl, že to bude nějaká oslava inkvizice. Pobavilo mne a přečetl jsem to jedním dechem. Olaf Palme! PS jednou jsem se sám omylem udal - seděl jsem v hospodě s klukama z Vypsané Fixy a říkal jsem jim, jak se těším až jim vyjde nové CD, abych si ho mohl vypálit.. :-)) Nelíbilo se jim to.

Vaud
28. 09. 2004
Dát tip
Jo a tip!

a2a2a
28. 09. 2004
Dát tip
Velmi dobrý fejeton, má všechny náležitosti, vtip, srovnání, vyústění - není tomu co vytknout, ale naopak. - Tip

pozorovatel
28. 09. 2004
Dát tip
Hezky si propletl všechna ta témata... ...samozřejmě, že si kupuju jen originální cd...*

stromovka
28. 09. 2004
Dát tip
perfektní:) ***

V_I_Lennon
28. 09. 2004
Dát tip
škoda že neumim číst,určitě to musí bejt ňákej super nářez!

darksky
28. 09. 2004
Dát tip
tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru