Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poušť

03. 10. 2004
2
0
2066
Autor
Mar_15

 

Prorok Izajáš:

Nebudou žíznit,

až je povede vyschlými kraji,

vodu ze skály

jim vyvede jak bystřinu,

rozpoltí skálu

a v hojnosti potekou vody.

 

     Jakub přestal vnímat všechen ten hluk, který se rozléhal jídelnou,neslyšel nic.Měl pocit, jakoby se díval kulatým otvorem nebo nějakou trubkou. To, co bylo v kruhu, viděl jasně a ostře. Všechno ostatní, okolo očí bylo jakoby pod vodou, vlnilo se to a houpalo a nebylo to barevné, jen bílé nebo černé. Pak se začal ztrácet i obraz uvnitř kruhu. Chvíli neviděl vůbec nic a myslel si, že oslepl. Najednou byl uprostřed pouště a měl hroznou žízeň. Pak cítil, jak mu dřevění nohy. Jakoby mu vrůstaly do země a přetvářely se v kořeny. Ruce se mu samy od sebe zvedaly nad hlavu a proměňovaly se ve větve. Stál tu jako suchý strom, vyrostlý na skále. Sám. Byla zima a jeho míza byla ukrytá v kořenech. Nastalo jaro a Jakub cítil, jak se mu síla vrací, probouzel se v něm život. V té samé chvíli vytryskl ze skály pramen. Docela malý pramínek, ale s velkou chutí k životu. Rval se na povrch a sílil. A byl to také on, Jakub. Cítil, jak se prodírá skálou a hledá si svojí cestu. Setkal se stromem a ovlažil jeho kořeny a tím se i on setkal sám se sebou a skála byla uprostřed tohoto dění a vše bylo v jednotě. Pak se strom obsypal květy, které uzrály v chutné ovoce. Strom se vyhříval na slunci, těšil se jeho přízni a bylo mu krásně. Z toho příjemného pocitu byl vyveden. Né překotně,ale pozvolna se proměňoval v člověka, který si tento zážitek uchoval navždy v paměti. Seděl v jídelně a přemýšlel o tom, co se to s ním stalo. Cítil nějaká slova, jako když mu vystupují z hloubi srdce. Znal je, asi je už někdy slyšel.Ale bylo to dávno:

 

Utištění ubožáci

     hledají vodu, ale žádná není;

     jazyk jim žízní prahne.

Já Hospodin jim odpovím,

     já Bůh Izraele, je neopustím.                  Iz 41,17

 

V poušti dám vyrůst cedrům,

     akáciím, myrtě a olivám.                         Iz  41,19          

 

Vodu ze skály

     jim vyvedu jak bystřinu,

rozpoltí skálu

     a v hojnosti potekou vody.                       Iz 48,21b                       

 

Poušť změním  v sad......                            


Tady
16. 02. 2005
Dát tip
Líbí se mi to. V textu mě nic neruší, žádná neobratnost, a téma je silné. Díky :o) *

Petr_Pan
02. 12. 2004
Dát tip
Tak jsem se vrátil & přečetl - je to zajímavý dílko - zaujalo nejen obsahem, ale - i se pěkně četlo .. Dík za kategorii .. :-) TIP

Mar_15
19. 10. 2004
Dát tip
Petr_Pan:Díky, zkusím to opravit.A pro příště.

Petr_Pan
15. 10. 2004
Dát tip
Já jen že MIMO je tak trošku omezující a - ty opisy chápu - jen - že mi přijdou vkusný jsem chtěl říct :-) Když už si se zařazením nevíš rady, doporučuju " Ostatní nezařaditelné " :-)

Petr_Pan
13. 10. 2004
Dát tip
Přečetl jsem si jen ten závěr - promiň - ale - zaujalo - to ano :-) ( je to na mě trošku moc dlouhý - a navíc ta kategorie .. :-/

Mar_15
13. 10. 2004
Dát tip
Ten závěr jsem opsala z Bible. S tou kategorií jsem si nevěděla rady, nevím kam bych to zařadila.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru