Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z NAŠICH POUTÍ - HAZMBURK

27. 10. 2004
14
2
12495
Autor
vesuvanka

Zvu Vás na další zajímavý výlet, který jsme uskutečnili v polovině listopadu 2001. Hazmburk je čedičový osamělý vrch na okraji Českého středohoří (418 m nad mořem) se zříceninou hradu, který byl postaven pravděpodobně ve 13. století

Z NAŠICH POUTÍ - HAZMBURK

Přestože v Praze bylo ráno jasno, cestou do Lovosic přibývalo mlhy. Výhled na středohorské kopce byl zcela beznadějný. Z lovosického nádraží nebyl vidět ani Lovoš a bylo i podstatně chladněji. Rozhodli jsme se pro kratší a nenáročný výlet na Hazmburk. Mě lákaly jeho čedičové skály a květena. Loni jsme tuto "bránu Středohoří" navštívili začátkem listopadu a mezi kameny pod věží zříceniny hradu kvetla ještě mateřídouška. Něco mi napovídalo, že mlha během dne opadne a vysvitne slunce.

I Hazmburk byl v mlze, když jsme se k němu vydávali po svých z Klapého. Vystupovali jsme po cestě, kde nás z obou stran vítaly květy hlaváče bledožlutého. Chtěli jsme se podívat do malého, již dávno opuštěného lomu, ale ten byl zcela zarostlý, takže jsme pokračovali zvolna nahoru. Cesta byla občas blátivá. Místy bylo již opadané listí, které intenzívně vonělo. Tu a tam na nás vykukovaly kameny se zelenavým nádechem lišejníků. Chvílemi sluníčko bojovalo s mlhou, už se objevoval jeho kotouč, aby za chvíli zase zmizel. Zastavovali jsme se jako správní poutníci a obdivovali nevšední krásu tohoto kopce. Občas nás míjeli turisté.

Dosáhli jsme vrcholu. Začínalo svítit slunce a pod ním byla jako podle pravítka ohraničená mlha, která jen zvolna ustupovala. Přibývalo i turistů. Bylo to trochu jako v divadle - všichni jsme tu stáli a čekali až spadne opona mlhy a otevře se před námi jeviště - dramatické panoráma Středohoří. Najednou se vynořil vrchol Milešovky a před ním vrchol Košťálova se zříceninou. A to co jsme začali obdivovat, se znovu cudně zahalilo do bělavého závoje. Trpělivě jsme čekali na další představení, kdy se Středohoří opakovaně objevovalo a ztrácelo, ale nakonec slunce přece jen zvítězilo nad mlhou a naše snové kopečky se vynořily v plné kráse i s Lovošem. Nádherný pohled, při kterém se zatají dech.

Následoval výstup na bílou věž a ještě jsme obešli skalky pod věží, kde na nás čekalo překvapení v podobě velmi pestré květeny - ještě teď v polovině listopadu. Kvetla mateřídouška, hvozdík kartouzek (slzičky Panny Marie), divizna malokvětá, modrý hadinec obecný, rozchodník velký, bílý čistec přímý z čeledi hluchavkovitých a chrpa čekánek. Objevili jsme ještě velké růžové květy slézu lesního a fialové květy bodláku pcháče nízkého. Sluníčko dokonce přilákalo i motýly. Nad námi prolétla babočka paví oko a babočka kopřivová se vyhřívala na kameni. Pod námi nad polem poletovaly lpoštolky.

Nádherný podzimní den a správná středohorská pohoda. Jen neradi jsme se loučili s Hazmburkem, který jsme ještě obešli. Cestou jsme narazili na další rostlinu typickou pro Středohoří, a to žlutý starček přímětník. Obdivovali jsme Hazmburk z jižní strany, kde působí se svými ovocnými sady podobně jako některé další středohorské kopce, dojmem italské krajiny.

2 názory

vesuvanka
30. 11. 2011
Dát tip
Vendulo, děkuji za přečtení a milá slova. Mám radost, že ta místa znáš :-)))

andromeda
21. 05. 2005
Dát tip

vesuvanka
21. 05. 2005
Dát tip
andromeda - dekuji moc za krásny obrázek, mám radost

vesuvanka
17. 02. 2005
Dát tip
Arienalia - díky moc :-)))

Arienalia
15. 02. 2005
Dát tip
:) *

arthamir
07. 11. 2004
Dát tip
rád jsem se chvíli prošel krajinou... a byla to pohodová procházka, děkuju :-)

vesuvanka
07. 11. 2004
Dát tip
arthamir - díky moc... jsem ráda, že se Ti procházka líbila :-)))

Robinia
30. 10. 2004
Dát tip
Na Hazmburk mám moc hezké vzpomínky, dík za připomenutí ;-) Tip

vesuvanka
30. 10. 2004
Dát tip
Lotoska - to me moc tesi, diky za mila slova a tip Robinia - to me moc tesi, ze mas na Hazmburk moc hezke vzpominky a jsem rada, ze jsem Ti je pripomela. Diky za zastaveni a tip

vesuvanka
29. 10. 2004
Dát tip
synáček - Petře, mám velikou radost z Tvé návštěvy a krásných a milých slov, věnovaných mému dílku, pohladila mě. Ráda rozdávám květy a radost. Díky moc i za tip

Lotoska
29. 10. 2004
Dát tip
Jako bych tam byla taky.Já tam taky vlastně byla:-) Moc hezké .... krásný požitek . *

vesuvanka
28. 10. 2004
Dát tip
Yasmina - díky za milou návštěvu, botanika je můj koníček, horší je to u mě s tou binomickou nomenglaturou.... to je matematika, kdysi dávno před čtyřiceti lety jsem to znala... Craerassy - a já jsem moc ráda, když mě na procházkách doprovázíš - díky i za tip Vaud - to já neznám hodně jiných věcí. Moc mě těší Tvůj zájem a díky za milé zastavení a tip .

a2a2a
28. 10. 2004
Dát tip
Kvetla mateřídouška, hvozdík kartouzek (slzičky Panny Marie), divizna malokvětá, modrý hadinec obecný, rozchodník velký, bílý čistec přímý z čeledi hluchavkovitých a chrpa čekánek. Objevili jsme ještě velké růžové květy slézu lesního a fialové květy bodláku pcháče nízkého. Sluníčko dokonce přilákalo i motýly. Nad námi prolétla babočka paví oko a babočka kopřivová se vyhřívala na kameni. Pod námi nad polem poletovaly lpoštolky. a je mi líp a já dávám tip

vesuvanka
28. 10. 2004
Dát tip
a2a2a - i mě moc potěšilo Tvoje milé zastavení, díky i za tip

KayTee
28. 10. 2004
Dát tip
*

vesuvanka
28. 10. 2004
Dát tip
KayTee - díky za milou návštěvu i tip

synáček
28. 10. 2004
Dát tip
Ano je tam plno květů... ostatně jako ve všech Tvých výletech... Ty, které kvetou dokonce i v polovině listopadu mě fascinují... Mám před sebou "svoji" fialku... a kvete taky... od konce března... kvete neustále… a to už za pár dní bude listopad… T*

Eilil
27. 10. 2004
Dát tip
krásný výlet Vesuvanko.. plný květů.. (mlhy.. nejprve) motýlů.. a nerostu.. :o) děkuji Tipek :o)

vesuvanka
27. 10. 2004
Dát tip
Eilil - udělala jsi mi velikou radost, díky moc

Fouckault
27. 10. 2004
Dát tip

vesuvanka
27. 10. 2004
Dát tip
Fouckault - krásný obrázek, to je od Tebe moc milé, díky

dadik
27. 10. 2004
Dát tip
pěkně napsáno....co všecko ještě kvete v listopadu....t

vesuvanka
27. 10. 2004
Dát tip
dadík - díky moc... byla jsem sama překvapena, co všechno kvete v listopadu. Je to takové teplejší místo, skalky jsou orientovány k jihu a jihozápadu, čedič akumuluje teplo...

dadik
27. 10. 2004
Dát tip
aha..takhle...

andromeda
27. 10. 2004
Dát tip
byl to pro mne krásný výlet....tu kyticku - slzy Panny Marie -miluju od detství, dekuju, ze jsi mi ji pripomnela...TIP

vesuvanka
27. 10. 2004
Dát tip
andromeda - děkuji Ti moc, to je milé. Slzičky Panny Marie mám také ráda od dětství

zvedavec
27. 10. 2004
Dát tip
:-) tip

vesuvanka
27. 10. 2004
Dát tip
zvedavec - díky moc :-)))

Yasmina
27. 10. 2004
Dát tip
Obdivuju Tvoje znalosti z oblasti botaniky, mně se ještě furt nepodařilo zkrotit binomickou nomenglaturu. (a to se o to zajímam celkem dosti..:-)

Craerassy
27. 10. 2004
Dát tip
mám hrozně ráda procházky s tebou, ves...děkuju...:-) tip

Vaud
27. 10. 2004
Dát tip
Mrzí mne, že nepoznám ptáčky a kytky. Moje výlety postrádají ten čtvrtý rozměr. Snad se to jednoho dne naučím. A chuť k učení jsem získal tady. Posílám Ti tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru