Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Docenti

14. 11. 2004
33
40
11400
Autor
Vaud

Už je na čase napsat zase něco veselého!

Je to obtloustlé s brýlemi a chodí to rychle po nemocnici. Co to je? Neuhodli? Přece docent! Neodmyslitelná součást folklóru fakultních nemocnic. Docenti jsou vnímáni veřejností jako kasta nejvyšší. Je to dáno tím, že oslovení "profesor" patří i středoškolskému učiteli. Živého docenta málokdo zná osobně.   Já jo. Heč! Svižná chůze po nemocničních chodbách budí zdání nepostradatelnosti a důležitosti.  První co vás ve špitále naučí je chodit indiánskou chůzí po ústavu a nosit s sebou vědecké separátky nebo štos chorobopisů.  Málokdo vás pak cestou zastaví a vyrušuje z vědeckého rozjímání. A docenti rozjímají móóóc rádi. To si pište!  

 

         Jeden z našich  docentů provázel po laboratořích novinářku z místního plátku. Běžela s diktafonem asi dva kroky za ním. Najednou si nemohl  vzpomenou, kde je ta správná místnost.  A to chodil každý den okolo. Zamyšleně otevíral dveře a vždycky je zase rychle přibouchl. Jen aby se do tisku nedostaly obrázky svačících laborantek. Pak došel až na konec chodby. Zaklepal na dveře. Když uslyšel zvuk svého vlastního klepání, tak se na okamžik vrátil duchem zpátky do reality. Někdo klepal! 

          „Dále!“, řekl sám sobě nahlas a vešel naprosto samozřejmě do cizí pracovny. I tak se to dá dělat. 

 

         Zamyšlený bývá i docent S.  Chodí po areálu nemocnice a přemýšlí. Jiný docent se ho pokusil vyrušit: „Jak se máš, Luboši?“ „Už jsem Tě dlouho neviděl!“

Potřeboval bych s Tebou  probrat ty služby…“

       „Když my jim dáváme málo selenu, Karle!“, zněla odpověď z jiné dimenze a docent pokračoval nerušeně v chůzi.   Dost jsem docentům záviděl. Takhle snadno jsem se nikdy ze služeb nevykroutil. Budu to muset taky natrénovat.

           

           Vrcholným prototypem rozjímavého docenta byl jistý K. Při ranní jízdě na kole do zaměstnání  byl natolik zamyšlen nad  svou novou publikací, že si nevšimnul nemocniční závory. To mu bylo na několik týdnů osudné.   Všechno sice svádí na velkou mlhu, ale my víme své. Naštěstí byl úraz kvalifikován jako pracovní. Nešťastník totiž po nárazu do závory dopadl úspěšně  až do areálu nemocnice!

 

         Pak jsme měli taky docenta sprosťáka a prchlivce. Při vytržení z vědecké činnosti  zasypal kohokoliv přívalem nadávek.  Přerušit tok posvátných myšlenek byl hřích největší.  Jednou jsem měl získat nějakou substanci k léčbě a poradit se s ním. Výraz „zasranej vědátore“ patřil k nejmírnějším.  Dost jsem se urazil. Do chorobopisu jsem pak napsal: „odborné konzilium docent J – pro vulgaritu výroků nelze zapsat.“ Podpis a razítko. A záznam jsem odevzdal. Asi za půl roku se chorobopisy prohrabával náš šéf. Kupodivu se vůbec nezlobil a hrozně se smál.  Prý jsem první koho napadlo  úředně zdokumentoval hulvátství pana docenta.

        

         Oproti němu je můj docent  hodný vědátor.  Jednou  došla trpělivost i jemu.  Protekční alkoholik nám v delíriu zničil polovinu oddělení. Jeho dcera byla důležitá činovnice, proto lehával u nás a ne na záchytce.  Docent se rozhodl. Alkoholika jsme vyšoupli na chodbu, aby tam počkal na dceru. A on utekl. Už jste někdy honili pacienta? Já občas ano. Docent taky. Jeden můj alkoholik běžel přivítat k bráně přijíždějící tanky americké armády-osvoboditelky. Jiná paní mi zase ve své zmatenosti odkráčela v bačkorách a v noční košili na náměstí.  Od té doby byla vydána směrnice: doktor je rád, když pacoši přijdou zpátky, ale zásadně nehoní.  Tak jsme čekali. Asi za dvě hodiny volala ostraha: „U Labe je nějaký pán.“ „Je úplně nahý a na hlavě má slipy.“

          „To má smůlu!“  „Nuda pláž je až o kus dál a řeka je v únoru dost studená!“  „Co já s tím?“   „Mám tady něco rozdělaného, tak se koupat asi nepůjdu!“  

„ Doktore, von má totiž v ruce propouštěcí zprávu s vašim razítkem...“

         

         Tak se našel! A vykoupanej!   I docent se docela poučil. Například: když si dáš slipy na hlavu, tak se ti v řece nenamočej. Od té doby jsme zase honili. Na příkaz ředitelství.  A honili i docenti. Aspoň mohli využít svou natrénovanou indiánskou chůzi.

 

          


40 názorů

Vaud
05. 11. 2011
Dát tip
V knize nebude posledni odstavec - pry je to spis smutny :-))

:))))))))..ajajaj..to jsem nahraná..věda a já..víš..škoda..škoda..:))))

Vaud
08. 09. 2010
Dát tip
zrovna hledám někoho přes vědeckou literaturu :-)

:)))))))))))))))))))))))))))..jupííííííííííííííí..dííík..bo mě to už v práci krutě nebaví..:))) ..co budu dělat? ..mohla bych být dvorním básníkem..:)))

Vaud
08. 09. 2010
Dát tip
:-)) hned

:))))))))))))))))))))))))..jsi parádní nadřízený..nechceš mě zaměstnat?..:))))

Vaud
08. 09. 2010
Dát tip
dneska nesu odchazejicimi podrizenemu flasku slivice na rozloucenou a znami Cesi mi psali, jestli bych jim v CR nekoupil karton cigaret az pojedu autem a nevzal to dneska s sebou - cili mam v tasce slivku a karton modrych LM... netusil jsem, ze to dopracuju takhle...

..nemáš nosit furt tu tláču v kufříku..to máš z toho..:))))))))))

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))..tak to je pech...))))

Vaud
08. 09. 2010
Dát tip
ted jsem zrovna hrozne vaznej a dulezitej :-), ale myslim, ze me podrizeni uz prokoukli

:)))))))))))))))))))))))))))..se divím..že jsi ještě normální..aspoň podle toho jak píšeš..:)))

Vaud
07. 09. 2010
Dát tip
Uz mam tolik titulu, ze to lidi desi :-)

..fakt po tom toužíš?..:))))) ..já už se jako docent někdy chovám..když přemýšlím co napíšu a podobně..:))))))

Vaud
07. 09. 2010
Dát tip
Treba se jednou dokulim k docenture :-)

:))))))))))))..chjo..to znám..:)))

Vaud
30. 01. 2010
Dát tip
doktoři jsou v zásadě hodní :-))

FAE BOMB
30. 01. 2010
Dát tip
* Tak si tu čtu v těch medicínskej věcech snad už několik hodin a nemůžu se uškubnout... Časem taky možná něco napíšu, ale z pohledu pacienta. Nebude to ale nic hezkýho... Tady to všechno vypadá tak, jako kdyby zdravotníci byli jen hodný a vtipný...

Robinia
09. 09. 2009
Dát tip
Taky mám na pár docentů pěkné vzpomínky... Díky za úsměv na tváři :-)

Diana
22. 03. 2009
Dát tip
Paráda! Laskavý humor a nadhled. T*******

Vaud
11. 03. 2009
Dát tip
Muj kamarad docent se spoustou vedeckych titulu, posloucha nejradeji Coco Jumbo a skupinu Pribuzni... evidentne ty mozkovy bunky pro vedu utiskujou bunky pro hudbu (a kdyz jsem videl komin,co stavel, tak zrejme i pro manualni prace :-))

Vaud
11. 03. 2009
Dát tip
ok, budu se priste vic snazit!! :-)

violetlight
11. 03. 2009
Dát tip
obsah fajn, vesely, vtipny. formu trochu doladit - at obsah jeste vice vynikne

Augustus
09. 01. 2009
Dát tip
Hm..já ty otazníky považoval za chybu Písmáku. Každopádně u toho dílka jsem se zase jednou skvěle pobavil, takže TIP!

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
A tož to mě nenapadlo, jsem hledala poruchu na svém přijímači :-)

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
ono... otazníky tam jsou místo uvozovek a třech teček nebo pomlček - jednou se to při změně databáze pomíchalo a ještě jsem to lenoch líná nedal do kupičky díky za čtení přátelé!!

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
Taky jsem se zasmála, je to príma. Jen nemůžu přijít na to, proč se mi v tom textu zobrazuje tolik otazníků? Zcela jistě tam nepatří, ale já je vidííím.

dvojtečka mínus závorka závorka závorka

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
mě znaj všichny tety světa :-)

sákryš.. ty jsi slavná osobnost.... - nedávno jsem četl, že každý člověk je s druhým na planetě "spojen" přes maximálně 7 lidí... (tzn. že mám tetu, ta žije v Praze a určitě zná někoho kdo zná někoho kdo zná prezidenta)..... mám pocit že znát tebe tuto cestu značně zkracuje =)

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
oni natáčeli jeden z prvních klipů v bytě, kdě jsem předtím bydlel (a bydlela tam tehdy moje švagrová :-))

Já byl jednou na jejich koncertě - teda, sledoval jsem z povzdálí.. a na konci si jeden fanoušek chtěl nechat podepsat vypálené CD :-D

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
super :-)) jednou jsem seděl na pivu s Mardym z Vypsané Fixy a říkal jsem mu, že se těším, až vydaj nové CD a nechám si to od někoho vypálit :-)) Ten mi dal :-)

tak tak... rozhodně dej vědět, koupím je obě :-)

Vaud
31. 08. 2008
Dát tip
zrovna to tady nějak dávám dohromady, ale ještě jsem nepřišel na to, jak to roztřídím ale publikovat už to musím mám tak na 2 knížky

" MKbaby - dík za optimismus!!! Až budu mít takovejch 40, tak asi.. (ještě mám pár, které jsem publikoval jinde v záloze..¨) " eh.. už jich máš tak 40, ne? Vyšly knižně??

Yeziiinka
30. 01. 2006
Dát tip
Já s Tebou ještě neskončila :) A velmi rádo se stalo, jsi mi kromobyčejným zpestřením těch hodin, za něž jsem placená, děkuji tedy hlavně já, čtenář.

Vaud
28. 01. 2006
Dát tip
Yeziiinko - jsem moc rád, že jsi mě takhle důkladně očítala! Díky moc za reakce!

Yeziiinka
22. 01. 2006
Dát tip
***! :)

Ariela
19. 09. 2005
Dát tip
vyborne :))

Toxman
16. 06. 2005
Dát tip
„Dále !“ řekl sám sobě nahlas, a vešel naprosto samozřejmě do cizí pracovny. - Tak se to musí ;o))**

mishka
08. 05. 2005
Dát tip
super! doktor zásadně nehoní... :-))) A co teď? Stále honíte? Já dělám v lázních a alkoholiky honíme a zamykáme na pokojích. (nejlépe s flaškou, aby tam nebyli tak sami...) :-) *t

sicco
27. 12. 2004
Dát tip
jo docenti, jeden mi teď pěkně oxiduje život, ale musím přes něj nějak přelízt

Elyn
13. 12. 2004
Dát tip
:)))) dobrý :))) *

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Díky!! PS - ještě jsem tam doprostřed jednoho docenta přidal!

Elyn
13. 12. 2004
Dát tip
:) chudák.... aspoň, že se trefil....;)

j_i_r_i_k
26. 11. 2004
Dát tip
Tak mam pocit, že sem chodím číst už jenom Tebe... Ale aspoň vždy najdu kvalitní příjemnou tvorbu, díky...

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
j_i_r_i_k: dík!!!

Yossarian
22. 11. 2004
Dát tip
veselé čtení

Konec se mil lehounce rozmělnil, ale jinak klasicky super. Tip Klub

Vaud
16. 11. 2004
Dát tip
Díky moc!!

MKbaby
15. 11. 2004
Dát tip
Kdy tvé fejetony a povídky vyjdou knižně? :))) Jako vždy skvělý! *tip

Vaud
15. 11. 2004
Dát tip
Díky všem za milé komentáře! Škoda, že to četlo tak málo lidí.. MKbaby - dík za optimismus!!! Až budu mít takovejch 40, tak asi.. (ještě mám pár, které jsem publikoval jinde v záloze..¨)

MKbaby
15. 11. 2004
Dát tip
Vaud: Tak už teď se těším na nášup! A Honzíkovi přeji uzdravení!

Vaud
15. 11. 2004
Dát tip
Skvělý! Honzík už si nevzpomíná, kde je víc doma.. ale na svý narozeniny bude určitě zpátky.

Craerassy
15. 11. 2004
Dát tip
doktor zásadně nehoní:-))))))) tip!!!

Kytiii
15. 11. 2004
Dát tip
jo jo... moc pěkný... :o)

Vaud
15. 11. 2004
Dát tip
Crae, Kytiii - díky, že jste mé dílko očítaly :-))) Je pro vás radost psát!!

vesuvanka
14. 11. 2004
Dát tip
Když mi jim dáváme málo selenu..... líbí se mi všechny, pobavila jsem se, díky a TIP

Vespa
14. 11. 2004
Dát tip
Jako vždy velice vtipné. :o))) „Mám tady něco rozdělaného, tak se koupat asi nepůjdu!“ „ Doktore, von má totiž v ruce propouštěcí zprávu s vašim razítkem...“ :o))))) tip...

pozorovatel
14. 11. 2004
Dát tip
Veselost to je:))) Slibuju, že vám už nikdy z nemocnice neuteču.

Katariina
13. 11. 2004
Dát tip
Důležité je, aby byl docent docent. Byl-li by přescent, honil by jen s obtížemi :-) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru