Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když muž říká : "miluji tě."

Výběr: dlhagi
28. 11. 2004
11
0
23676
Autor
Matylda

Jak to muž myslí a jak to žena slyší

Když muž říká :"Miluji tě."

 

"Miluji tě," to je věta, pro kterou každá žena žije. Na jedné straně jí vyřkne muž, na druhé straně ji slyší žena. Zdálo by se, že význam slov je předem jasný, ale žádné jiné vyřčení nemá tolik rozporuplných výkladů. Jakoby to, co muž verbálně formuloval a poslal k uším své milé, dostalo cestou jiný tvar a rozměr a uvedlo ženu k nesprávné interpretaci.

Mnoho žen, když slyší "Miluji tě", se později cítí velmi zklamáno. Často dokonce podezírají muže z podvodu, ze zrady. Na obranu mužů musím říct, že tak tomu není.

"On mi lhal," líčí se slzičkami v očích zamilovaná dívka své kamarádce

Přitom to byla ona, kdo si postavil vzdušný zámek a naplnil ho slůvky miluji tě.

Sama jsem nedávno napsala větu : "Život mě naučil, že když muž říká MILUJI TĚ, myslí to ve většině případech naprosto smrtelně vážně. Ano, minimálně po dobu dialogu, někdy i do rána následujícího dne." Je to myšleno ironicky a vychází to z prastaré ženské iluze, způsobené historickým vývojem a výchovou.

 

Muž miluje přítomností a žena budoucností. Je to naše genetická výbava a přirozenost.

 

Když žena ona slůvka slyší, myslí si asi toto:

Miluje mne, tedy :

bude mě stále milovat

bude mě na rukou nosit

postará se o mě

bude mi věrný

chce se mnou být až do konce života

 

Nic z toho muže ale v té chvíli nenapadne. Když říká :"miluji tě" myslí.:

tohle je úžasná žena

jsem s ní šťastný

chtěl bych s ní být co nejdéle a milovat se s ní vždy, když mám chuť

 

Muži tedy, když říkají, že MILUJÍ, milují doopravdy. V ten okamžik. V okamžik, kdy se s námi fakticky milují, nebo by se s námi milovat chtěli. Když chtějí v milování s námi pokračovat. Milují nás, když je jim s námi dobře. To neznamená, že jim nemusí být dobře zároveň ještě s jinou ženou. Neberou to jako podlost.

Muži jsou přímočaří. Když s námi chtějí něco víc, řeknou nám to. Ti málomluvní nám to řeknou, když se jich zeptáme. Řeknou nám, když s námi chtějí žít, budovat dům, sázet stromy a plodit děti, nebo nám na naši podobnou otázku odpoví. Když neodpoví, máme také jasno.

Jako ženy bychom měly přikládat slůvku miluji tě, význam takový, jaký opravdu má a připomínat si slova klasika : Láska není pocit, který se dá vyjádřit slovy, láska je činnost za kterou mluví skutky. Pokud spolu chceme plánovat společnou budoucnost, partnerovo chování nám nejlépe napoví, zda-li to myslí vážně.

 

Napadlo mě, že jsem ve svém dosavadním životě byla na slůvko MILUJI TĚ, velmi skoupá. I když jsem milovala, nedokázala jsem ho v některých případech vyslovit, protože jsem si říkala, že se neváže na další život. Že jeho vyslovení je příliš vážná věc, zaklínací formule, kterou se zavazujeme a odevzdáváme napospas tomu druhému. Říkala jsem si, že ho někteří muži hrubě zneužívají, když se chtějí jen pomilovat.

Ano, to je ono svádění k nepatřičným výkladům a archaismům ženských představ.

 

Pokud si přiznám že můj milý:

* je úžasný muž

* jsem s ním šťastná

* chtěla bych se s ním milovat co nejdéle

....pak mohu říci MILUJI TĚ - bez podmínek, bezdůvodně, jen pro radost ze života, pro kouzlo okamžiku...

 

Můj oblíbený brazilský spisovatel Paulo Coelho vložil do úst hrdinky své knihy 11 MINUT tato slova: "........bála jsem se uvěřit, abych se necítila zraněná, ale dnes už snad vím, že láskou nelze ublížit, každý z nás je odpovědný za to, co cítí, nikoho jiného nemůžeme vinit. Věřím, že nikdo nikoho neztrácí, protože ho nemohl nikdy vlastnit," a já s ním souhlasím.


Nicollette
07. 01. 2005
Dát tip
ta jistota, se kterou jsi to psala, byla zprvu očarující, ale postupem textu už nějak moc na sílu.... ale ten výňatek z Coelhovo knihy je skvělý

Kytiii
11. 12. 2004
Dát tip
muž většinou miluje po milování... mnohokrát se mi vyplatilo, že jsem s důležitým rozhovorem počkala až po sexu a hned se vše řešilo líp... "Dej mu najíst, pomiluj ho... a bude Tě opravdu nosit na rukách." :o) *

dlhagi
07. 12. 2004
Dát tip
tak priznam sa, ze som si to precitala len niekde od polovice, ale hned si ta idem supnut do obludenych, tipnem a zaradim do vyberu a urcite si tento kusok este nastudujem:) diky moc:) sprijemnila si mi vecer:)

....milujem ta je len taka fraza...

přijde mi to jak v nějaké učebnicové knížce...takové rozebírání. Miluju Tě je prostě miluju Tě...vím co tím chci říct, když to říkám a nemám důvod to více řešit...vím jak to bere žena, vím jak to bere muž, a vím také co znamená, když to říká muž a co když žena...a Tvůj názor se mi moc nezamlouvá, protože mi přijde příliš globální a tak to vůbec není ! :(

Dero
03. 12. 2004
Dát tip
Navždy, a proč avízo?

Dero: neměl jsem časík číst všechny reakce, tak kdyby chtěl někdo reagovat na mě...

Craerassy
03. 12. 2004
Dát tip
Navždy...na to ani nejde reagovat...je to velmi diplomatická odpověď:-))

Craerassy
02. 12. 2004
Dát tip
De...než mít pod peřinou tebe, to raději udělám vyjímku a uslyším tvé uvzdychané "miluju tě"..:-)))

Matylda
01. 12. 2004
Dát tip
Ženám jde také někdy jen o sex! Doporučuji mou povídku AIR FORCE ONE. Nijak ženám nestraním, jen jsem žena a žiju jako žena a tak určité postřehy z opačného břehu jako muž mít nemůžu.

Matylda
01. 12. 2004
Dát tip
: Yossarian - Nemyslím si, že si to myslí 100% mužů. Jen mnoho z nich a někdy. A někdy si to myslí i ty ženy. Dík za kri. Od tebe jí čtu moc ráda.

tenos
01. 12. 2004
Dát tip
archetyp a renesanční ženo, život není Shinkansen, místo na vstupenku a pokud jako panna letitá neupadneš do paniky můžeš si vybrat, anebo svolit partnera a další trápení anebo radosti už budou společným dílem......................tenos_:-)

Sunmoon
01. 12. 2004
Dát tip
ne, já s tím prostě nemůžu souhlasit. Ani za jednu skupinu, ačkoli jsem ženská...už snad mám nějaké zkušenosti...a tohle...tohle prostě nejde jen tak zpaušalizovat, zevšeobecnit. Nejde to. Každej k lásce a k onomu vyznání přistupuje jinak, pro každého znamená něco jinýho...

dismorphia
01. 12. 2004
Dát tip
alte, ale tahle úvaha je o mužích až se autorka rozhodne psát především o ženách, jistě nezapomene uvést, že chtějí především sex, že né? :) no a pak se dozvíme, že všichni chtějí jen sex a všichni si to vzájemně vyčítaj no to je švanda docela

Shellinka
30. 11. 2004
Dát tip
Dost zásadně nesouhlasím s prolínáním těch dvou věcí "milování duše a milování těla" ve smyslu "někdy ani nevím, co je co".... Nicméně souhlasím, jak už tu bylo řečeno - úvaha je to odvážná! :)

Morgana
30. 11. 2004
Dát tip
jak pravi klasik Vonnegut: kdyz ti nekdo rekne "miluju te" (nebo klidne jen ""pouhe"" "mam te rad") je to jakoby ti miril koltem do obliceje...ceka se od tebe,ze odpovis "ja tebe taky"...jakoby nebylo lepsi,aby si to lidi rikali,kdyz to mysli vazne,a ne ze cloveka primejou timhle nasilnym zpusobem....a jak uz nekdo zminoval,casto je lepsi konat nez rikat... nicmene-troufam si tvrdit,ze milovat nekoho muzes,ikdyz se s nim fyzicky milovat nechces...

dapler
30. 11. 2004
Dát tip
Hezky napsáno....ovšem, platí to i obráceně, protože narozdíl od mužů, ženy málokdy vědí, co vlastně sami chtějí a co ne.

Yossarian
30. 11. 2004
Dát tip
trefila jsi to přesně, naprosto, nejvíc tohle:chtěl bych s ní být co nejdéle a milovat se s ní vždy, když mám chuť ale musíš na oplátku uznat, že tohle si nemyslí plných 100 % mužů, řekněme že devadesát a něco, ale sto ne!! vážně jsi to celé pěkně vystihla

Delahaye
29. 11. 2004
Dát tip
Cra : a nenapadlo Tě, že Tví milci tuto Tvoji úchylku znají a často ji využívají, když už jim Tvá neohrabanost pod peřinou začne lézt na nervy ??? :-)))))

Mahoney
29. 11. 2004
Dát tip
Perfektní úvaha *! Oceňuji hlavně jako konkrétní příspěvek k obecným úskalím komunikace a nutnosti sebereflexe. Nemyslím že by šlo o nutně o polarizaci mužské-ženské myšlení, spíše jde o polarizaci spontánní-perspektiva; lze asi ale učinit úvahu, že v různých oblastech (zaměstnání, domácnost, výlety a volný čas) inklinuje jedno pohlaví spíše k spontánnosti a druhé spíše k perspektivě. Především je to ale otázka osobnosti, tedy způsobu myšlení a prefencí jedince.

alina
29. 11. 2004
Dát tip
díík! <*> ....... asi jsem teď zrovna tohle potřebovala číst...

avízko :)

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
Já mám jiný zkušenosti. Ale dobře říkáš, že: láska je činnost za kterou mluví skutky. Jinak se mi zdá, že zaměňuješ, nebo minimálně velmi sbližuješ milovat ve smyslu duše a milovat ve smyslu těla.

Matylda
28. 11. 2004
Dát tip
Velmi sbližuji milování duše a těla. Prolíná se mi to tak, že někdy nevím co je co. Ale pokud mám někoho ráda jen pro duši, mám ho jen moc ráda. Pokud mě nepřitahuje tělesně, nemohu ho milovat.

sk8ergirl
28. 11. 2004
Dát tip
No, sem zvědavá na mužské odezvy :o) Mimochodem, kdepa to máš něčím podložený? ...podle mě, když se dva vážně milujou, není k tomu třeba žádných slovních ujištění...

Matylda
28. 11. 2004
Dát tip
Slovních ujištění opravdu někdy není třeba. Záleží na tom, jak se k sobě chováme. Já nepopisuji 100% populace! Je to jen osobní zkušenost má, mých známých a z odposlechnutých situací. A je to můj osobní, lehce nadsazený pohled.

Dero
28. 11. 2004
Dát tip
Jsi odvážná, když tohle píšeš s takovou jistotou. Ale četl jsem rád, přesto. Za podněty k přemýšlení - *

sk8ergirl
28. 11. 2004
Dát tip
"...v tu chvíli pochopil především to, že stojí tváří v tvář ženě svého života, a ona to určitě bez jediného slova věděla také.....když se tito lidé setkají a jejich zrak se zkříží, všechno minulé i budoucí ztrácí jakýkoli význam a existuje jen tak chvíle a ta neuvěřitelná jistota..." - jo, jo :-)

Clio
28. 11. 2004
Dát tip
Přijde mi trochu hloupé tohle dělení lidí na "my" a "oni" - asi tak polovina žen, které znám, by se podle Tvého článku hravě kvalifikovala na muže :-) Ale jinak je to chytře a pěkně napsaný :-)

Andulka
28. 11. 2004
Dát tip
kurna sk8ergirl......tys to citovala moc hezky......:-) Nejlepsi je mit muze co nas miluji a co nas nosi za rukou.....:-)

Craerassy
28. 11. 2004
Dát tip
miluji Tě...příliš silná slova pro vyznání přitažlivosti dvou lidí opačného pohlaví...některá slova si nezaslouží, aby se z nich dělaly fráze...sex je fajn věc, ale proč k němu zneužívat lži zabalené do dvou hezkých slovíček? tahle dvě slůvka dokážou vyslovením i vyděsit..mě teda ano...a zdrhnout uprostřed milování, to nemusí být zrovna projevem uznání za vyznání:-)))

dismorphia
28. 11. 2004
Dát tip
tak u této úvahy jsem si jaksi nemohla nevzpomenout na jednoho kamaráda, který je zarytým nepřítelem těch dvou slov (myslím si dokonce, že u něj jde o vážnou alergii) a já byla svědkem toho, jak to ze sebe, za asistance asi deseti lidí, vysoukal někde na nějaké oslavě no hezké to bylo, i slza by možná ukápla ten dívčí písklavý hlas: miluješ mě? a zmiňovaný zarudlý, studem a vztekem, s očkama kmitajícíma po společnosti: mi-lu-ju-u a druhý den: je konec, hele je to smutný no, ale já se docela bavila, áchjo :)

dismorphia
28. 11. 2004
Dát tip
jó a taky si myslím, že pro kouzlo okamžiku můžu někomu třeba říct, že je magor a může to být mnohem víc v tu chvíli

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
To je snad jasný, že tě ten dotyčný musí přitahovat i tělesně. Jenže je dobrý si uvědomit, co je tu dřív. Jestli ten sex a na základě toho se říká - miluji tě, anebo je to naopak. Dis - mně někdy přijde, že holka akorát čeká na to, až jí to kluk řekne a pak ji už nemrzí se s nim rozejít. Dokud jí to neřekne, cítí potřebu s ním být s dostat to z něj, protože pak má pocit, že ho dokonale ovládá a to chce přece každá.

B3
28. 11. 2004
Dát tip
No dle této úvahy jsem teda asi ženská.. ale jinak mi všechno funguje :)

_kxk
28. 11. 2004
Dát tip
jendím slovem..hoodně odvážnýý, ale přesto hezkýý :) heh, po půl roce moje první kritika :))

katy
28. 11. 2004
Dát tip
tak tohle jde nějak mimo mě, jinak než okamžiky nepřemýšlím... když řeknu "miluju tě" je mi jedno, co bude za pět minut:) ale nutí to přemýšlet:) tip

dismorphia
28. 11. 2004
Dát tip
stývne, si netroufám tvrdit, co chce každá, a moc mi to s tím ovládáním nejde do hlavy, protože představa, že bych byla s někým, koho dokonale ovládám, se rovná představě, že chodím s nesvéprávným idiotem, takže .. každopádně při frekventovanosti těch slov máš nejspíš pravdu, což nic nemění na tom, že to pořád nechápu

JiKo
28. 11. 2004
Dát tip
dodnes sem si myslel že muž má mozek jeden a žena dva (ženy umí dělat víc věcí naráz). Tady se mi zdá že jich ženský mají asi 8. No doufám, že byde na tohle téma ještě jedna úvaha z opačné strany Když žena říká.... Sk8: Nemáš pravdu i když to oba víte, je potřeba to říkat. Jistota, ujištění, odevzdání se (platí aspoň u mě)

sk8ergirl
28. 11. 2004
Dát tip
_JiKo_: To, že to platí u tebe, neznamená, že u mě též :o)

JiKo
28. 11. 2004
Dát tip
pak chudák ten tvůj... :-)

sk8ergirl
28. 11. 2004
Dát tip
Bych spíš občas řekla chudák já, ale to je na delší debatu .-)

JiKo
28. 11. 2004
Dát tip
myslím jako být s tebou a nikdy to neslyšet...

sk8ergirl
28. 11. 2004
Dát tip
Já vím, jak si to myslel...

JiKo
28. 11. 2004
Dát tip
zato já ne jaxs ty...

sk8ergirl
28. 11. 2004
Dát tip
Úplně jednoduše, že občas sem větší chudák já, než on...

JiKo
28. 11. 2004
Dát tip
to je ta delší debata? :)) Já vím, je to těžký když chceš aby to řek a von ne a ne.... no ale tíms popřela tak trochu to že se to nemusí říkat ne? Tedy vlastně že není potřeba

sk8ergirl
28. 11. 2004
Dát tip
_JiKo_: Ne, delší debata je to vysvětlovat...o tomhle to není, ale neřeš to...

JiKo
28. 11. 2004
Dát tip
Jasně plivnu si na osmičku ;-)

JiKo
28. 11. 2004
Dát tip
mimochodem takové pomocné avi. úplně z jiného soudku :)

Děkuju :-) k dílu: dost dobrý k vaší diskusi: některý lidi to potřebujou slyšet, některý lidi to potřebujou řikat, některý ne, je dobrý, když se sejdou správně :-)

Prokletí
28. 11. 2004
Dát tip
Řeknu to za nás zaľubené... je to fuuuuuuuujtajblově unromantyš, ať už to mysliš sebelíp ;o)))) A jestlis nepotkala chlapa, který je schopen něco takového říct, aniž by v příštích 24 hodinách následoval akt pohlavně milostný, je mi Tě líto ;o)))))) Polde mi jsou věci, na které ostrovtip vědecký ba logický nestačí ;o) A my, co se nám nece, si to nenecháme vzít ;o))))))) m.

Prokletí
28. 11. 2004
Dát tip
anobrž aby mi bylo rozuměno: ono to chlapské pokolení není tak ouplně zvířátkovací ;o) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru