Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční

23. 12. 2004
14
0
9007
Autor
Empty

Vánoce jsou na krku a ani já neodolal využít je coby inspirační zdroj. Pěkný svátky vám všem - i těm, kterým tyto svátky už nic neříkají. Speciální věnování Nicollette a AudreyR

   Erika stála před obchodním domem a čekala na svoji matku, než skončí s nákupy. Bylo před Vánocemi, a tak si vychutnávala pestrobarevnou výzdobu a spoustu rozmanitých svítících i blikajících světélek. Protože čekala už poměrně dlouhou dobu, začala jí být zima. Rozhodla se, že se půjde ohřát dovnitř.

   V komplexu obchodního domu panoval čilý ruch. Všichni jakoby někam spěchali. Erika začala být nervózní. Lidé do ní neustále vráželi, kleli a vůbec se chovali poněkud bezohledně. Prodrala se mezi nimi až k hračkářství a rozhodla se, že nahlédne dovnitř.

   Procházela obchodem a zastavila se u regálu, kde byla vystavena maketa závodního vozu, o kterou si napsala Ježíškovi.

   Zasmála se a pomyslela si, že si Ježíšek musí myslet, že je blázen. O modely aut mu píše asi málokteré děvče. Nikdy si kvůli této zálibě příliš nerozuměla s děvčaty svého věku a chlapci se s ní příliš nebavili. Byla to přece jenom pořád holka, a to i s těmi nejušlechtilejšími zájmy. Zvykla si.

   Ráda byla sama. Vytvořila si svůj vlastní svět, jemuž moudře a spravedlivě vládla. A byl to lepší svět. Všichni se v něm měli rádi a byli na sebe hodní. Lidi by se v něm nikdy nehádali -tak, jako kdysi máma a táta. V jejím světě by nikdy muž neuhodil ženu - tak, jak to vždy dělával táta, když se pozdě večer vracel domů. A nikdo by jí nedělával tak nepříjemné věci, jako jí dělával táta, když jí pozdě v noci navštěvoval v pokoji. Ale tohle už měla za sebou. S tímhle člověkem už nějakou dobou nežili a bylo jim lépe.

   Erika na něho měla stále vztek, ale v tuto dobu jí bylo o něco lépe. Byla si jistá, že Ježíšek je spravedlivý a dává dárky jen lidem, kteří si je zaslouží. Byla přesvědčena, že její táta už nikdy žádný dárek nedostane. A co může být horšího, než Vánoce bez dárků? Je to spravedlivý trest.

   Když došla až ke konci regálu, spatřila za ním nějakého starého zarostlého chlapa, v nemožném červenobílém kostýmu a s příšernou čepicí té samé barvy. Jakmile tento podivný chlápek Eriku spatřil, usmál se na ní.

„Ahoj holčičko, nechceš si mi sednout na klín a říct, co bys chtěla pod stromeček?“ zeptal se jí s poněkud vynuceným úsměvem. V jeho očích se zračila spíše únava.

„Kdo jste?“ zeptala se Erika.

„Já jsem Santa Claus a nosím dětem dárky!“

„Lžeš! Dárky nosí Ježíšek! Né žádnej Klaus!“

„Ježíšek... aha... to už jsem dlouho neslyšel... Dobrá, já jsem Ježíšek, ale občas si říkám Santa Claus, víš?“

„Nevěřím ti! Si pěkný podvodník! Ježíšek vypadá úplně jinak!“

Chlap se začal tvářit poněkud nervózně a nepřátelsky.

„Hele, a jak ten Ježíšek teda podle tebe vypadá, co?!“

„Je to borová šištička se zeleným kloboučkem, ne takový plesnivý nerudný dědek!“

„Plesnivej dědek?! Tak, mám už toho plný zuby! Ztrapňovat se tady před nevděčnejma parchantama! Abys věděla, tak žádnej Ježíšek neexistuje! Už seš dost velká, abys znala pravdu!“

„To teda existuje! Kdyby neexistoval, neměla bych pod stromečkem na Štědrý den dárky!“

„Otevři oči, holko bláznivá! To rodiče ti kupujou všechny ty serepetičky!“

„Nevěřím ti! Lžeš, ty hnusný dědku!“

   Chlap zrudl vzteky, popadl Eriku za ruku a dovedl ji k pokladně. Stál u ní postarší pár a právě si nechal zabalovat autíčko na ovládání do dárkové krabice.

„Vidíš? Tohle je ten tvůj Ježíšek!“ řekl a odešel pryč.

   Erika stála jako opařená a po tvářích jí tekly slzy. Poslouchala hovor ženy a prodavače, který mezitím balil dárek .

„Váš synek bude mít nepochybně radost, až ho najde pod stromečkem! Jde o nový model z Japonska.“

„Děkuji vám. To víte, on si Vánoce ještě užívá. Pořád věří, že mu dárky nosí Ježíšek, blázínek jeden...“

   Erika přes všechny slzy už skoro neviděla. Prodírala se davem zpět k východu a bylo jí mizerně, jako nikdy předtím. Celá se klepala. Když se dostala k východu, snažila se trochu uklidnit. Slzy do očí jí však opět vyhrkly při vzpomínce na otce. „Spravedlnost neexistuje,“ pomyslela si. Ale nebyl to jediný důvod jejího smutku.

   Rozhlédla se kolem a ačkoliv se nic nezměnilo, vše bylo úplně jiné. Cosi zmizelo. Navždy. Bylo to kouzlo vánoc...


Petr_Pan
31. 01. 2005
Dát tip
Tak jsem to včera přečet - myslím, že dialogy super - jako ostatně povětšinou - ňam ňam - ale - ten závěr trošku všední .. Nicméně - myslím, že k tématu to patří a jako celek se mi líbí - to jo :-)

jednou na tomusi prijit kazdy:(... Bohuzel... Nevim jestli je spravne hrat si na jeziska...?... kazdopadne pekne smutne napsane! tip

Nenávidim Satana Clause!!! A tato povídka mou nenávist jen podporuje... Paranoicus: Moc pěkné obrázky, opravdu moc...

johanne
17. 01. 2005
Dát tip
možná to bude tím, že to čtu po Vánocích ale připadá mi to hlavně naivní, nic víc

cmukina
09. 01. 2005
Dát tip
super!!!!!!!!!! *******

Lancelott
03. 01. 2005
Dát tip
No jo no...těžký osud probuzených dětí:o(

leenai
02. 01. 2005
Dát tip
sakra pro ty příšerný obrázky jsem zapomněla co jsem chtěla napsat. dost to zabolelo, ta tvoje Erika... Takový starý dědky plesnivý a hnusný by měli postřílet... tohle se přeci dětem nedělá!!! Sakra, ten mě ale vytočil. tip

leenai
02. 01. 2005
Dát tip
sakra pro ty příšerný obrázky jsem zapomněla co jsem chtěla napsat. dost to zabolelo, ta tvoje Erika... Takový starý dědky plesnivý a hnusný by měli postřílet... tohle se přeci dětem nedělá!!! Sakra, ten mě ale vytočil. tip

gabio
31. 12. 2004
Dát tip
:( je to smutný. Ježíšek fakt není?:( t

gabio
31. 12. 2004
Dát tip
avi

Petr_Pan
30. 12. 2004
Dát tip
To je na výtisk - kritiku tady budeš mít příští víkend :-)

osklivy psi cumacku ;(

Empty
29. 12. 2004
Dát tip
Díky:-)))) Ten první je fakt ostrej:-))))

Paranoicus
28. 12. 2004
Dát tip
Já si to nemohu odpustit; dá se to vůbec odpustit?


Craerassy
27. 12. 2004
Dát tip
hele, Empty...malá holčička by nikdy neřekla slova jako "plesnivej dědek"...řekla by možná ošklivej strejda nebo starej dědek, ale to je fuk...je to skvělá povídka a já přidávám k tipu velkou pusu!:-)

Empty
27. 12. 2004
Dát tip
Jéje, díky:-) Také posílám pusu K těm malým dětem: Nedávno jsem na zastávce zažil dva chlapečky, kteří uměli taková slova, jako např. debil pí*a apod. Myslím, že moje holčička je ještě v pohodě:-) Měj se pěkně

Kytiii
26. 12. 2004
Dát tip
Killing Santa Claus!!!! povídka... moc dobrá... *

Empty
26. 12. 2004
Dát tip
Aleya: Hustej song:-)))) Musim si to napsat:-)))

elfka_Sea
25. 12. 2004
Dát tip
to se ti povedlo, dokonale si to vystihnul :) krásná díky *t

Aleya
25. 12. 2004
Dát tip
hlavně borová šištička úžasná...doufám že náš Ježíšek odolá globalizaci a nebude "sežrán" Santou Clausem, jaxe bojí Vladimír Čech. *t Jingle bells, jingle bells, Santa Claus is dead! Took calibre .45, shoot him in the head. hej! :)))

Empty
24. 12. 2004
Dát tip
Díky:-)

Hip_Zdenda
24. 12. 2004
Dát tip
Přijde mi to trochu neemptyovské, ale je to dobré a má to pravdu :o) *** Jinak já sem si Ježíška představoval podle jedné skleněné sošky co máme ve vytríně a představuje Vodnáře - vypadá jako vyzáblý chlápek s rozčepýřenýma blonďatýma vlasama a fousama - ani nevim jak sem přišel na to, že by to mohl být Ježíšek :o))

AudreyR
24. 12. 2004
Dát tip
Ty jo, Empty, já vážně nevím, jak Ty to děláš, ale děláš to fajt výborně. Moc Ti za tohle děkuji... Je mi to už trapné, pořád to opakovat, ale ... zase jsi napsal přesně to, co já cítím, jak uvažuju atp... Obrovskou vánoční pusu ! E*

Empty
24. 12. 2004
Dát tip
Díky ti, tobě taky ohromnou vánoční pusu! Mám tě rád....:-)

bohus
23. 12. 2004
Dát tip
ako fajn, že na to prišla; keby ju rodičia od malička neťahali za noc, mohla si užívať kouzlo zimy, kouzlo domova alebo kouzlo rodičovské starostlivosti.... - poviedka: dobrá...........

Empty
23. 12. 2004
Dát tip
Cannisha: Tak jsem si ho vždycky představoval já:-) Jinak díky:-)

fungus2
23. 12. 2004
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru