Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krédo

28. 12. 2004
0
1
6141
Autor
Aliass

Když jsem dostala zadaní této práce. Nijak sem se nad tím nepozastavovala, ale jak jsem začala o tom víc a víc přemýšlet, tak mě to přišlo jako velmi těžké téma. Co to vlastně je to krédo? To byl má první otázka. Je to něco, co nás provádí životem? Nebo snad něco podle čeho bychom se měli řídit. Popravdě řečeno nevím. Asi od každého trochu. Je to něco, co nás provádí životem a podle čeho se řídíme.

Pomalu, ale jistě jsem začala přemýšlet nad krédy, které znám. Nad těmi, které se mi líbí. Jaké to vlastně jsou? Vtipné a výstižné. Ano to je ono. Uvedu pár příkladů, abych vám vytvořila určitý obraz.


Nemusíš všechno umět sám, ale aspoň musíš znát lidi, kteří to umí.

 

Toto je hezké krédo, ale trochu to zavání využíváním, i když toto je možná moc silné slovo, ale prostě to není to pravé pro mě.

Carpe diem.

 

Moc hezké. Užívej života. Tímto by se měl řídit každý. Krátké a výstižné. Říká vše, co bychom měli dělat. Ale stejně, kdo se tím řídí?

Credendo vides.

 

Dalo by se téměř říci, že toto je mé krédo. Kdo uvěří uvidí. Myslím si, že nejdůležitější v lidském životě je důvěra. Důvěra je základ všeho.

 

Když se něčeho bojíš, tak jdi a sáhni si na to.

A přestaneš se bát.

 

A nakonec, velmi hezké krédo o tom, že i když se někdo bojí. Může to překonat.

 

Na papíře je napsáno pár krásných kréd, ale ani jedno není moje. Mé krédo nejde vyjádřit slovy na to je lidský jazyk příliš nedokonalý. Nebo jenom nedokáži najít ta správná slova? Vystihla by to snad kresba? Sama to nedokáži vyjádřit. Pro mě je krédo pocit. Možná jsem to pochopila blbě, ale v životě se řídím podle toho pocitu. Právě on mě provází životem, právě on mi řekne , to udělej a nad tím se zamysli. A nejsou to právě kréda, podle nichž se řídíme. Řeknu Carpe diem a vím, že pro mě je to něco, co cítím každý den, že chci žít na plno. Sice to tak vždy nedělám, ale když to jde tak ano. Ale kdybych si měla vybrat něco, co bylo již vyřčené. Tak je to právě Credendo vides, protože jak už  jsem napsala důvěra je pro mě vším.

            Krédo. Ano, každý by ho měl mít. Když je mu špatně, tak se povzbudí svým krédem a hned má naději, že se mu život může pohnout dál. Krédo je něco,  v co člověk věří a v čem najde sám sebe. Někomu stačí jen ten pocit, kterým se řídí. Někdo to dokáže vystihnout slovy, ale stále je to to stejné. Něco, co dává naději na lepší zítřky.

            Co na závěr říct? Je tohle vlastně úvaha? 

 


1 názor

i já se omlouvám.... alte.... hech.... co taky jiného, že? :-)) Terezko.... bereš mi slova z úst... :-)) a též odcházím... :-))

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
loučím se též, sama si tu blafat nebudu :-)

Paranoicus
28. 12. 2004
Dát tip
Studentko, nejsem spokojen. Toto není úvaha.

(Slovo "blbě" navíc z textu čouhá jak bolavý prst a jsou lidé, kteří dávají přednost životu naplno.) Doporučuji přepracovat a uvažovat.

Kandelabr
28. 12. 2004
Dát tip
hm opravdu nekompaktní a náhodná úvaha. kdybys aspoň řekla, proč jsi vybrala zrovna ty kréda, která uvádíš. je to hrozně plytké, vlastně vůbec nic nesděluješ o tom, co krédo je a proč ho lidi mají a užívají a jestli to třeba není náhodou blbost :) chce to ještě hodně práce.

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
emnice...alte nevím, kam ti teďka posílat avíza...

posílej to sem, já si to pak pořeším, až budu "ve svým" :-)

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
tak ne, že na to zapomeneš .-)

neboooj ;-)

hech, von tím rači pověřil vodpovědnější.... :-))) no, chlapi, že.. :-)) autore, klub -emnice a Doplňuji, že důvody pro zařazení jsou vysvětleny zde, v Etickém kodexu klubu.

nj, jak sem říkal - drzoun žencká :-)

tsch... já nejsem drzoun.... žencká možná... :-))

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
kytí je šikovná :-)

Terezko.... :-))) ach.... děkuji i Ty jsi šikovná, žes to objevila... :-))

jste vůbec holky šikovný :-)

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
kytí: mi to nedá...si projdi nějaký poslední zařazení dílka, co máte nově v klubu...tuším, že většinu, ne-li všechny, sem objevila já :o)) al: díky :-)

sk8 - a za to budeš po zásluze potres... emm, odměněna! Za nemalý přínos pro klub emniční bude Ti umožněno strávit noc vášně se zakladatelem klubu. Kytí - kdo je zakladatel klubu? Já si teď nemůžu vzpomenout...

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
altí: zklamu tě, ale ani v této nabídce či odměně nejsi originální :-)))))

Terezko.... neee.... co objevuju já, vkládám pod sebe a taky sem docela úspěšná... :-)) ech..... já su vlastně taková zakladatelka, takže to neplatí a Terezka si může vybrat co ce... :-)) a alt to splní.... su dženiální... ach.... podpisy až časem... :-))

prkýnko - to neva :-)))

kou - ty seš přímo džínyjální :-) tak jo, tak se zakladatelem klubu můžete strávit noc vášně obě - a třeba zároveň :-)))

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
kytí: :-)))....mi alt nutí, abych se stala členem klubu... alt: to teda va, chci něco prudce original :-)

prkýnko - to dostaneš až na místě :-)))

Terezko tak ho naser a vstup.... :-))) altíku..... tsch..... bys nestačil s dechem..... zajdo.... a do trojky nejdu..... by se na mě nemuselo dostat... :-))

sk8ergirl
28. 12. 2004
Dát tip
jo, alte, žádná trojka, my si s kytí vystačíme samy :o)))) a kytí nevstoupím, nemůžu alta připravit o tu zábavu, když se musí přehrabovat v avízech ode mě :-)

kou - o to se neboj, že by se na tebe nedostalo :-) jé, tohle se začíná ubírat podivným směrem... (chmm... a doprdele... a zase tu zasíráme cizí dílo :-( - brzdím, odcházím a omlouvám se autorce)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru