Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co je zadarmo...

18. 01. 2005
7
0
6251
Autor
Sunmoon

A tak si říkám...kde se berou tahle rádobyoptimistická prohlášení a citáty, která nás vždy na chvíli povznesou a tak si s nimi krásně souhlasíme a pak zjišťujeme, že jsou na hlavu postavená...? Díky vám všem za názory...:o)

Včera večer jsem při jízdě autem domů poslouchala rádio a jak už to tak bývá kolem jedenácté večerní, hráli pěkně pomalé, cituplné písničky...snad aby ti, kdož nejsou sami byli inspirováni k příjemnějším činnostem..

No, já byla v autě sama, jen se svýma myšlenkama, které se toulaly do té doby bůhvíkde ani fakt nevim kde to bylo a pak začali hrát písničku Janka Ledeckýho, kde v refrénu říkal něco jako "dvakrát je málo a třikrát je moc", pochopila jsem, že šlo o nějakej rozchod, ačkoli signál v autě nebyl úplně nejlepší...dál jsem se také od Janka dozvěděla, že "co stálo za to, nestálo nic" a tak jsem se vám tak pěkně zasnila, říkám si jak je to hezké, to, že ty nejlepší věci jsou zadarmo.

Opravdu jsou? Od zasnění se jsem začala přemýšlet...sakra...co já jsem kdy měla zadarmo, co mě v životě nestálo nic?? A pak to přišlo. Rána jako z děla a zjištění ... pěkný kulový, nic není zadarmo a za to, co takzvaně stojí za to se platí x-krát tolik, protože když Ti to stojí za to, tak to snad za to dáš, ne?!?

Já alespoň za všechno vždycky zaplatila a zaplatila jsem myslím až dost?

A pak jsem dnes přišla do práce a kamarádka mi (asi ze msty) poslala kolovací mail, kde bylo v začátku uvedeno "čti tiše a pomalu" ? což jsem nepochopila, ale asi aby se zdůraznila vážnost tam prohlašovaných vět -15 lidí na světě Tě miluje-, -někdo koho přehlížíš Tě miluje-, -někdo na Tebe myslí před spaním- ...ač si o sobě nemyslím, že jsem nesnesitelná nebo vyloženě ošklivá, tohle je pro mě snůška naprostých blbostí, kdy jako jejich vrchol považuji -Nikdo si nezaslouží Tvé slzy a ten, kdo si je zaslouží Tě nikdy nerozpláče-. To si ze mě asi někdo dělá srandu, ne? Jasně, bylo by to pěkný, ale realita, realita je někde jinde. Pokud se někdo dotkne mého srdce, stalo se již mockrát, že jsem kvůli němu plakala. A nezáleží na tom, jestli to byl (z pohledu někoho jiného) někdo, kdo si mé slzy nezasloužil. Každý, kvůli komu jsem plakala si je zasloužil. Tím, že ke mně dokázal promluvit, tím, že jsem si ho zamilovala. Přece nemůže někdo cizí soudit, kdo si mé slzy zaslouží a kdo ne. Tohle si opravdu rozhoduji já sama...a možná, že ten, koho miluji nejvíc, možná ten mě dokáže rozplakat nejvíc...nechtíc


Marthin
19. 07. 2005
Dát tip
Nepříliš veselá věc, ovšem zima už je pryč a zadarmo je aspoň ten vzduch..:-)

aha! už vim proč se mi ty texty zdají tak povědomé, dyť já sem je četlo všechny včera..... Dyť řikám, je moc vedro.....

Sunmoon
28. 05. 2005
Dát tip
Potrubí: Tys mě četlo celou? Čím jsem si to zasloužila? :o))

Sunmoon
28. 05. 2005
Dát tip
Potrubí: Tys mě četlo celou? Čím jsem si to zasloužila? :o))

Aaria
17. 02. 2005
Dát tip
Co k tomu ještě dodat, abych se neopakovala.-)

Úvahy o tom, zda si někdo zaslouží být milován? (viz komentáře) - too je pro mě bez debat

Sunmoon
29. 01. 2005
Dát tip
Fizi: jojo, nekrknul mě Ledecký a pak Spaky, co mi poslala ty pitominy...jsem byla úplně mimo, jak to na nás hrajou...:o))

fizi
28. 01. 2005
Dát tip
slunicko zase se vracis do formy. to te musel nekdo pekne nakrknout, ze jsi si zase takhle vylila hlavicku na papir. nic mene s tebou musim souhlasit clovek opravdu place kdyz miluje a zaplati za vsechno co za to stoji - minimalne energii co do toho da, nemluvim o citech a jinych vecech, ktere jsou v jistem ohledu smenitelne:-)) pojdte smenime masinku za vodku

Sunmoon
26. 01. 2005
Dát tip
děkuju za kritiky...:o) nevím proč, nějak u tohohle díla nemám náladu na debatování...:o)) Možná, abych se nezapletla (dík Abyss) Cannisha: nojo, to je totéž u mě...ale i když si to v budoucnu řekneš a vrátíš se pocitově do té doby...já osobně si říkám - jo, stálo to za to...on za to stál (co bych byla zač, kdybych si nestála za těmi, kvůli kterým jsem kdy brečela? :o)))) )

Sunmoon
21. 01. 2005
Dát tip
Pišta: jo, s tím fontem je to pravda...taky mi to dělá a mordovala jsem se s opravou půl dne, leč nezdařila se...:// zbytek reakce zítra, ted už je na přemýšlení moc pozdě...:o)

Zkus text označit a změnit ho na úplně jinej druh písma a jinou velikost než chceš, a pak to vrať zpátky do tvaru, který chceš uložit..zatím mi to tak vždycky fungovalo. Jináč - díky za odpověď! :)

Abyss
21. 01. 2005
Dát tip
ty jsi tak premysliva... nezaplet se do nitek...

Abyss
21. 01. 2005
Dát tip
(po-citu)

Nuže... Z uvažovaných formátů se to skutečně nevejde ani do jednoho (je škoda, že tu chybí kategorie "Sloupek", tam by si to sedlo jako tamto do tamtoho...:) ). Předně se pověnuji technickým poznámkám - nevím, jestli to dělá jen mně, ale v půli textu se mírně mění font... Divné. Věta "A pak jsem dnes přišla do..." mi neleze z úst, spojení "pak" a "dnes" zrovna takhle mi nefunguje. Dále: vyjádření "snůška neprostých blbostí" - půvabný překlep, který bohužel zcela mění smysl věty...:)) V neposlední řadě bych zavedl polemiku nad tím, jak moc je potřeba užívat v textu takovou míru hovorového jazyka. Mně připadá zbytečný... A k obsahu? Nemůžu si pomoci, ale vtírá se mi na mysl souvislost s nedávno proběhlou výměnou názorů pod jednou recenzí na knihu R. Bacha. Tebou zmíněná "moudra", to je dle mého čirá esence a prazáklad Bachových knih (a důvod jejich masové obliby mezi těmi, co na podobné věty slyší)... Možná bych text formuloval jinak, ale v základě s tebou souhlasím. P.S. Avi mému Bašímu oponentovi.

Nicollette
18. 01. 2005
Dát tip
taky sem to dostala a upřímně ta věta mě docela zaujala... myslim, že to bylo ale myšleno v to negativním smyslu pláče .. i když.... plakat z bolesti kvůli milované osobě, to je taky hodně diskutabilní *

bohus
18. 01. 2005
Dát tip
by som to pripodobnil ku sacharínu; nemám rád umelé sladidlá ani colu light.... ani americké optimistické psychologické kydy.... ale niekedy to človek potrebuje - keď nie je pravý cukor, šťastie, radosť, pohladenie... aspoň kúsok gýča.... asi tak... možno je to inak, možno nabudúce viac... keš i to trochu premyslím.... zaujímavý postreh = T

vesuvanka
18. 01. 2005
Dát tip
To je fakt, všechno něco stojí - a nemusí to být vždy jen peníze, kterými něco, co za to stojí, zaplatíme... může to být třeba snaha a píle, či jinak vynaložená energie, která nám za to "něco" stojí a kterou vynakládáme rádi - například hra na hudební nástroj, cizí jazyky atd. "Nikdo si nezaslouží Tvé slzy a ten, kdo si je zaslouží Tě nikdy nerozpláče“. Také si myslím, že to není pravda. Napsala jsi to moc dobře - nikdo cizí nemůže soudit kdo si Tvé slzy zaslouží a kdo ne. Ty předchozí věty by snad mohly být malou útěchou pro někoho, kdo se cítí opuštěný. Je to skoro jako úvaha, zaujala mě...TIP

Tragicus
18. 01. 2005
Dát tip
Paradoxne je to nejlepsi uvaha, co jsem zde cetl a neni to dano jako uvaha. : Ta veta: "Nikdo si nezaslouží Tvé slzy a ten, kdo si je zaslouží Tě nikdy nerozpláče." Je nesmysl. Laska je, s prominutim, kurva a "prava" laska je jen ta, jez nemuze byt opetovana. Jen clovek, jenz nemuze opetovat onen cit je jej hoden. A proto je ona veta hloupost. Neopetovana laska rozplace. "15 lidí na světě Tě miluje" . Heh, 15 lidi mne ani nezna. :] "někdo na Tebe myslí před spaním" Urcite a urcite ne v dobrem ... :] „někdo koho přehlížíš Tě miluje“ No, to je mi celkem jedno. Kdyz ji prehlizim, asi k tomu mam duvod. :] Ne, to jsou fakt kecy. Na "kolovaci" dopisy mam recept - shift + del. Enter. :]

Sunmoon
18. 01. 2005
Dát tip
moc děkuju všem... vesuvanka & Tragicus: nevěděla jsem, kam to zařadit...chtěla jsem úvahu nebo Fejeton...ale...pamatuju si ze školy, jak přísná jsou pravidla u těchto slohových útvarů. proto jsem se nechtěla prohrešit proti některým daným pravidlům - nakonec jsem se nesoustředila na to, aby to byla úvaha, ale abych řekla, co chci...:o)

Tragicus
18. 01. 2005
Dát tip
Chapu. Podle onech prisnych pravidel by to asi nebyla uvaha, ale jak rika jedno hloupe rceni, pravidla jsou od toho, ... :] Ale asi je dobre, ze je to tady. Zase by se nasli lide, kteri by rekli, ze to neni uvaha. :]

Berenice
18. 01. 2005
Dát tip
no ja neviem.. asi tak nejako suhlasim s bohus-om... ono je niekedy trochu toho gyca treba, hlavne ked uz ronis tie slzy nad niekym, kto si to nezasluzi, ne?? :-)

Dotek
18. 01. 2005
Dát tip
trochu to odlehčím: " mě rozpláče cibule, mám ji rád" :-) Myslím si, že každý měl v životě něco zadarmo a každý v životě něco přeplatil. Určitě jde jenom o to kam se zrovna koukáme, jestli do položky přijmů nebo ztrát a jestli se Ti zdá těch příjmů bylo nějak málo, obrať stránku :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru