Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DROGY,PITÍ,LÉKŮ ČAS

Výběr: Josef Musil, Print
02. 02. 2005
4
25
4720

Chlapec který drogy bral...

Chlapec který drogy bral,

do vězení se dostal!

Jeho matka zatrpklá,

jedinkrát mu odemkla.

 

Mříže mrazem zamrzlé,

nedávala mu to za zlé.

 

Matka syna ukrývala,

dečkou ho teple přikrývala.

Na synovi bylo vidět,

že je mu teď jen patnáct let!

 

Měli spolu skvělé plány,

před policií prchali.

Pak svého otce zabili,

a plány si zhatili!

 

Policie je dopadla,

nad trestem se zamýšlela!

Matka se synem otce zabila,

teď o svobodu žádala.

 


25 názorů

Toscana
07. 08. 2008
Dát tip
Možná by bylo lepší začít být míň sexy a zkusit to dílko "učesat" - zatím ti to pajdá na všechny čtyři jak v rýmech, tak ve frázování. Přečti si to nahlas, jak dobře se ti to bude vyslovovat a jak ti budou verše pasovat do pusy... Tohle možná jako polotovar, co chce ještě hooodně práce. Pokud to máš za definitivně hotové, tak nezbývá, než se přidat k těm, co pod to napsali jediné slovo: DĚS!

Josef Musil
17. 11. 2007
Dát tip
Posílal jsem ti avi proto, že jsi v redakci, a tak jsem předpokládal, že by tě mohlo zajímat, co doporučuje tvůj kolega. Už ti žádné avi nepošlu. Toť vše.

Pisces
17. 11. 2007
Dát tip
Josef Musil: Já hlavně nechápu, proč si mi to avi posílal? Nikdy sem se o žádný avíza nikoho neprosila. Co se mi líbí, si přečtu a co nenajdu a mohlo by se mi líbit, to si holt nepřečtu. That´s all!

Josef Musil
17. 11. 2007
Dát tip
to je mi fuk, Pisces. Tak si tady navleč svoje skutečný jméno, a pokud nejsi Vlasta Kubů, každý hned pozná, jakého jsi pohlaví. Pokud mi někdo napíše jen, že "je to strašné" a už nechce avi, tak jeho nick nezkoumám, promiň.

Pisces
17. 11. 2007
Dát tip
jsem slečna! :-P

Josef Musil
17. 11. 2007
Dát tip
pane Pisces, beru na vědomí.

Pisces
16. 11. 2007
Dát tip
no, strašné... pane Musil, takový avi už ne! dík

Print
16. 11. 2007
Dát tip
Díky za avi! Stálo to za to!

Josef Musil
16. 11. 2007
Dát tip
No, to je poněkud nepřesný výklad. Ty ale s art brut nemáš nic společného. To je jiná kategorie.

Milly
16. 11. 2007
Dát tip
Aha.... Hele, nepamatuju si to přesně- ale myslela jsem, žes tam mluvil o něčem takovým- právě o poetice v psaní těch, co "neuměj psát"- o tom jste mluvili přece s Aramndem, ne- a pak jsi řikal, že jsou tu takoví lidi- a já třeba.. Ale už si to přesně nevybavuju ten rozhovor, pravda..

Josef Musil
16. 11. 2007
Dát tip
Náš rozhovor v hospodě snad s touhle diskusí nemá nic společnýho, ne?

Josef Musil
16. 11. 2007
Dát tip
Náš rozhovor v hospodě snad s touhle diskusí nemá nic společnýho, ne?

Milly
16. 11. 2007
Dát tip
Josef: jak to?? Však jsi v tom rozhovoru našem něco takovýho neznačoval- anebo ne??? (když mi nepíšeš žádný kritiky taky.... ;-)) A zjevujou se mi tu lidi, co mi sdělujou, že "tohle je ale strašný"- a pak se zas, pravda, objeví někdo, kdo mi k tomu samýmu napíše, že je to krásný a že nic takovýho ještě nečet......, atd.- ale to bude možná tim, že dotyčnej nechodí na literární server.... .-)) (anebo dokáže docenit originalitu?? .o))

Josef Musil
16. 11. 2007
Dát tip
Milly, to je paranoia jak čepice...

Milly
15. 11. 2007
Dát tip
Josefe, díky za avi..... jen mě děsíš trochu naznačováním, že píšu taky tak blbě. :-( Někdy se kvůli tomu cítím docela nepříjemně... :-((

Josef Musil
15. 11. 2007
Dát tip
Taky tam nějakou spojitost vidím.

domin.go
15. 11. 2007
Dát tip
hele nemá to něco společnýho s trapnou poezií? bondy a tak?

Vaud
15. 11. 2007
Dát tip
Ac z Berouna, tak stylem je to cistej Bruntal!

domin.go
15. 11. 2007
Dát tip
podle mě je tohle potřeba dovést ad absurdum jinak takovýhle osamělý pokusy budou pořád jenom pokusy,který nedokazujou nic víc než to,že autor prostě psát neumí tak jak to dělal třeba voloďa tam bych ten princip viděl.)

Josef Musil
15. 11. 2007
Dát tip
Přínos vidím i v tom, že o tom diskutujeme jako o principu. Minimálně nás to nutí, abychom si ujasňovali svoje osobní estetická kritéria. Já vůbec nepopírám, že ta báseň je příšerná. Ale její příšernost je unikátní, až inspirativní. (Ostatní věci od sexy_dablicky mi už pocit art brut nevyvolaly.)

domin.go
15. 11. 2007
Dát tip
tak jo.)) já mám přece jenom radši nějakou formu tzv.umění...takže tohle mi příde příšerný...mno ale tak co.)) hezky si to řekl,žlutě

Josef Musil
15. 11. 2007
Dát tip
No ale v tom to právě je. Art brut se nedá vytvořit úmyslně (co se týče inspiračního zdroje)- to musí musí být až někým objeveno. Že autorka tzv. neumí psát, patří v tomto případě k věci. Já v tom prostě ten art brut vnímám, ale každý máme přece svou percepci :-)

domin.go
15. 11. 2007
Dát tip
josef to je hezkej rozbor,ale já si nemyslim že autorka měla v úmyslu tvořit art brut já si spíš myslim že prostě neumí psát

silence
15. 11. 2007
Dát tip
Ja nevim, v leccems s Josefem souhlasim, byt bych dilo neradil do BRUT ARTu s takovou cirosti, otazkou je, zda-li o nejake cirosti vubec lze hovorit. * davam pro zajimavost, jez mi naskyta rozdil mezi opravdu syrovou formou a roztekanym sinusoidnim obsahem, v celku, byt po tretim ctvrtem cteni to nejak prapodivne funguje.

Josef Musil
15. 11. 2007
Dát tip
Tohle je pro mě čisté ART BRUT. Dodnes si vzpomínám na to překvapení, když jsem poprvé viděl některé reprodukce obrazů Jeana Dubuffeta. Byly tolik jiné než veškeré oficiální a dokonce i neoficiální umění. Dubuffet se záměrně nechával inspirovat některými výjimečnými díly naivních neškolených malířů, dětskými obrázky, tvorbou duševně nemocných lidí atd. Přesněji: nejen že se těmito díly nechal inspirovat, ale hlavně jejich naprosto svéráznou a nevypočitatelnou „estetiku“ povýšil a definoval na skutečnou estetiku, už bez uvozovek. Výtvarné umění je před ostatními uměleckými žánry napřed v tom, že dokázalo art brut objevit, definovat a díky němu se řada naivních obrazů neocitla v popelnicích. Art brut totiž povyšuje na umění art brut také svoje naivní inspirační zdroje. A tak na stejné úrovni vedle sebe stojí jak třeba „skutečný“ malíř Dubuffet, tak zcela neškolený Henry Darger (jeho dílo sestavené z komiksových časopisů nalezených v popelnicích bylo objeveno až po autorově smrti v jeho bytě), aniž je mezi nimi z hlediska estetiky art brut spatřován nějaký rozdíl. Na rozdíl od výtvarného umění, hudba a literatura v art burt pokulhává. Zvláště v literatuře „uznávaní autoři a kritikové“ rádi takovou tvorbu hrnou pod dehonestující nálepku grafomanie. Nevím o žádném výběru z poesie art brut, vydaném v posledních x-desetiletích. V české literatuře se za art brut do značné míry vzal jen Bohumil Hrabal v textech okolo „Legendy psané na prahu posedlosti“ (Hrabalovy sebrané spisy, 16. část, „Naivní fuga“). Myslím, že kdyby někdo dával dohromady antologii českého poetického art brut, toto báseň od sexy-dabličky by tam nesporně patřila. Z hlediska standardní literární estetiky sice nemá žádnou hodnodotu, ale: i pro tzv. „velkého“ autora slovesného díla je tvůrčí uchopení art brut vlastně velmi důležité. Každý si v sobě neseme nějaké skryté páky autocensury a především přezíravosti vůči dílům ostatních, s nimiž nejsme na stejné estetické vlně. Art brut umožňuje vnímavému umělci čichnout si k bezelstné, nevykalkulované podstatě tvořivosti samotné. Myslím si, že někdy je to lepší než studium literární teorie.

Morasten
03. 02. 2005
Dát tip
ehe, ne e, já fakt nemám na to abych tohle nějak...dyť to každej vidí

Formálně sice slabčí, ale ten obsah, ten obsah. Můžete si podat ručky s Voloďou TIP

a ještě avi

Gonsales
02. 02. 2005
Dát tip
uprimne?!...je to hrozny

ysalamiri
02. 02. 2005
Dát tip
upřímně si to myslím taky..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru