Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osudová sekera

Výběr: ondrech
07. 02. 2005
15
5
9910
Autor
Alojs

Místy silně, jinde nepatrně upravená verze mé první jakž takž čitelné povídky Sekera poznání. Nezaleknete-li se délky, doporučuji číst pomalu a nevypínat z provozu představivost a schopnost domýšlet si načrtnuté věci. A za druhé: přestože se můžou zdát některé věci v povídce zbytečné, věřte, že tomu tak není. Vše má svůj důvod.

Byl to hnus. Petr - sympatický dvacetiletý mladík a student dvou vysokých škol - nemohl uvěřit svým vlastním očím. Byly tři hodiny ráno a místo toho, aby doháněl spánkový deficit z minulých dní, stál ve vytahaném pyžamu v otcově zahnívající kůlně. Všude byla krev. Prostě všude. Na podlaze, na stěnách, na stropě a dokonce i ve škvírách a sucích dubových prken. Byla čerstvá, samozřejmě červená a poměrně hutná. Stékala liknavě po svém podkladu, pomalounku, nijak nespěchajíc - vždyť času bylo dost.

Snaže se neušpinit a vyhnout se kapající tekutině, držel se Petr v zárubňových "otěžích" dřevěných vstupních dveří a s maximální neschopností uvěřit sledoval něco, na co by v životě ani nepomyslel. V duchu se jen stěží zmáhal na jakýkoli komentář. V protějším levém rohu ležela zakrvavená sekera, hned vedle ní kanystr s benzínem a v pravém koutu poničené oblečení... Avšak vůbec to nejhorší si hovělo na podlaze u pravé stěny. Nahé cizí tělo - řádně zmasakrované - by nenechalo klidného ani toho nejstálejšího zaměstnance nemocničních piteven. Muž středního věku, s nějakým tím kilem navíc, na hlavě rozmáhající se pleška, pod nosem prošedivělý knír - na krajích nápadně zežloutlý vlivem častého smáčení v pivním moku - a obrovská díra v břiše, naskýtající Petrovi naturalistickou studii nejniternějších útrob člověka. Pohled na rozervaná střeva a z nich vytékající zapáchající hmotu hnědého zbarvení...

Pět, deset minut... možná tolik mohlo uběhnout, než se Petr odhodlal k ventilaci svých aktuálních pocitů.

"Proboha!" vyhrkl konečně a hned vzápětí sklopil zrak. Jindy otrlému mladíkovi nebylo vůbec smíchu - žaludek se mu houpal z jedné strany na druhou a pak ten nepříjemný smrad ze zatuchlé krve...

Bylo jen otázkou času, než jeho organismus povolí a uvolní průchod posledně stráveným potravinám...  

 

Pár zdánlivě nekonečných vteřin, několik pohledů na nesympatického muže koupajícího se v kaluži vlastní krve a už se Petr prohýbal u vnějšího rohu kůlny, zvraceje přitom tak intenzivně, že vzbuzení patřičné pozornosti bylo jaksepatří na místě.

 

"Co je ti, synu?" zaslechl Petr z povzdálí, odkudsi ze tmy. Ihned mu bylo jasné, že se blíží otec. Jedním rukávem si setřel z tváře zbytky vydáveného jídla a druhým, tím čistším, pot z čela.

 

Mrazivými pocity podbarvená odezva na sebe nenechala dlouho čekat. "Copak jsi to neviděl?!" vyprskl mladík, hlídaje se přitom, aby nemusel znova zvracet. Sotva však dořekl poslední slůvko, jím spatřená otcova postava, lampou z kůlny místy osvětlená, mu přinesla odpověď nejenom na tuto otázku, ale i na řadu dalších, které by s největší pravděpodobností následovaly.

 

V Petrovi by se v té chvíli krve nedořezali. Natolik šokující bylo zjištění, ke kterému dospěl jedním jediným pohledem. Pohledem na otce, potřísněného od hlavy až k patě rudou tekutinou a oblečeného ve slušivé řeznické zástěře.

 

Byla to scéna jako vystřižená z nějakého předválečného němého filmu. Jedná kritická a absurdní situace, mimika ve tvářích hrdinů natolik kamenná, že by i Sfinga mohla tiše závidět, a všude okolo vzduch... na první pohled neviditelný, přesto plný života, nenadálých pocitů a stovek výstižných slov.

 

Ve snaze zatarasit této němotě dráhu brzy se o své slovo přihlásil Petrův otec: "Vražedné ticho, řekl bych..."

 

"To ano," připustil Petr a ihned na to zamířil zrakem do interiéru kůlny, "kdo to tam leží?"

 

"To je můj šéf, synu..."

 

"Tvůj šéf?!" otázal se Petr nechápavě, ztráceje přitom první zábrany.

 

"Ano."

 

"A co tam dělá?"

 

"Odpočívá?" neodpustil si Karl menší žert. "Ne, vážně, trochu mě naštval, takže..."

 

"Takže jsi ho zabil..."

 

"Jo..."

 

"A proboha... proč?!"

 

"Protože mi už delší dobu lezl na nervy. A nejenom mně, ale i všem, které znám. Myslím kolegy z práce. Věř mi - kdybys ho znal, tak bys věděl, že je to svině, která si nezaslouží hovět si společně s námi pod tímto sluncem. Můžeš kroutit hlavou, můžeš mě poslat do hajzlu, ale věř mi, že jsem svým činem prokázal lidstvu velikou službu," odvětil s naprosto klidnou tváří Petrův otec.

 

Nečekaje poté na žádnou odezvu, došel Karl ke kůlně, jedním táhlým krokem překonal dva schodišťové stupně a poslepu vykonaným pohybem zhasl vevnitř světlo.

 

"Ale to přece nemůžeš!" marně se vzpíral mladík.

 

"Ale můžu," řekl Karl, přistoupil k Petrovi a chytil jej svým typickým způsobem kolem ramen. "Nečekám, že mě pochopíš..."

 

Sám Petr nevěděl, co si má v daném momentě myslet. V objetí svého otce si ale uvědomil, v jaké slepotě doposud žil. Nyní z ní vystoupil, jenomže jako tentýž člověk. Nemohl přijmout otcovu filosofii, nemohl nad tím vším lehkomyslně mávnout rukou, kráčet dál a přitom doufat, že jej nebudou pronásledovat výčitky svědomí. Jeho rozum mu to zakazoval a Karlův ledově chladný přístup k vraždění jej doslova a do písmene děsil.

 

Přesto se ale nepokoušel z otcova sevření vymanit, vzít nohy na ramena a zdrhnout bůhvíkam. Nehledě na to, ve skrytu své duše přeci jen doufal, že tohle všechno je pouze výplod jeho fantazie. Jinými slovy: další noční můra.

 

"Je tohle první člověk, kterého jsi zabil, nebo jich bylo víc?" optal se po chvilce dumání.

 

Tahle otázka Karla rozesmála. Na tváři se mu vyloudil jakýs takýs náznak úsměvu: "Heh... víš... celý život si žádá své oběti... a v tom mém jich bylo mnohem více vynucených, nežli těch nevynucených."

 

"Mám to tedy chápat tak, že jsi zabil vícekrát???" netajil své překvapení notně udivený Petr.

 

"Ano..."

 

Mladíkem tento příval nově nabytých poznání řádně zacloumal. Stále si nechtěl připustit, že je jeho otec vrah, a proto pálil na jeho štít, na tu jeho zakrvavenou zástěru, jednu otázku za druhou: "To mi chceš říci, že už takhle činíš několik let a já o tom vůbec nevěděl???"

 

"Ano, synu. Může se to zdát nepochopitelné, ale je to tak. Je to záležitost několika let, neřkuli desetiletí..."

 

"Tomu nemohu věřit," zavrtěl Petr hlavou.

 

"Nevěř... nicméně je třeba si uvědomit, že každý, kdo na této planetě přijímá kyslík do svých plic, je vlastně vrahem. Někdo vraždí životní příležitosti, někdo zabíjí vztahy mezi lidmi a někdo zase mýtí vzpomínky... Já nejsem jiný, jen nevraždím nic z toho, co jsem předtím zmínil. Jsem tak trošku odlišný zabiják..."

 

"To je nesmysl!" stál si Petr za svým. "Tohle dělat nemůžeš!"

 

Otcova filozofie byla ovšem nezlomná...

 

"A kde je to psáno? V zákoně? Víš vůbec, kolik je tam hloupostí? A zvláště u tebe mě to překvapuje! U tebe jakožto člověka, který může dosáhnout opravdu slibné profesionální dráhy. Máš talent, máš vzdělání... máš tolik možností, a přesto budeš v budoucnu okolo sebe kydat hnůj. I ty jsi, můj synu, vrahem!"

 

"Tohle nemůžeš porovnávat!" nesouhlasil Petr.

 

"Jsem na tomhle světě už několik let a moc dobře vím, jak to tady chodí a co mohu srovnávat. A můžu ti upřímně říci - až na jednu výjimku mi nikdy nebylo líto lidí, které jsem zabil. Je zde totiž jedna věc, která nás odlišuje. A není to skutečnost, že mou prací protéká krev, ale fakt, že zatímco já budu jednou vzpomínat, jak jsem tomuto světu pomohl, tak ty budeš naopak litovat. Budeš sám sebe proklínat, že jsi ze sebe nevyždímal maximum, že jsi celým životem proplul na půl plynu a že jsi se k hodně lidem zachoval jako nevybíravé prase. Za pár let dorazíš na pomyslnou křižovatku, která určí tvůj další osud, a já dám klidně ruku do ohně za to, že uhádnu, jakým směrem se vydáš. Nerozhodne tvůj rozum a výchova, ale tvá vychcanost, kterou jsme jako rodiče nebyli schopni v tobě potlačit."

 

"Otče... prosím... mlč," bránil se Petr, drže si přitom ruce na uších.

 

"Nemohu... chci ti to říct, chci ti všechno vysvětlit?"

 

"Ne, prosím, ne!"

 

Karl se však nenechal odradit, přistoupil blíže k Petrovi a pozvedl jeho pokleslou hlavu. Spatřil slzy - slzy člověka, který nepoznává svého otce... Pohlédl do jeho očí a pokusil se o něco, čemu se říká promlouvání do duše:

 

"Všechno začalo, když mi bylo patnáct. Tehdy jsem se porval s jedním klukem, který mi neustále nadával a taky mě šikanoval. Byl silnější, ale já měl něco, co on ne. Když jsem mu vrazil do břicha rybičku, už se tolik nesmál... Ani nevíš, jak jsem byl zaskočen, když mým tělem neprojel pocit zděšení, ale pocit uspokojení. Právě tenkrát jsem si poprvé uvědomil, že jako člověk nemohu nečinně přihlížet bezpráví, které je zde hojně konáno. Je všude okolo nás a nikdo s ním nic nedělá. Proto jsem se jednoho dne rozhodl, že učiním vše pro to, aby byl tenhle svět mírumilovnější - byť za cenu nejhoršího lidského hříchu. Proto jsem nemohl nikdy brát zřetel na to, jestli je mi daná oběť blízká, či nikoliv. V tomhle směru jsem musel být neúprosný. Promiň..."

 

"Nechápu," řekl Petr polohlasně a odvrátil svůj zrak zcela jiným směrem. "A co matka? Řekl jsi jí o tom?"

 

Tato slova Karla překvapila, jako by nemohl uvěřit tomu, na co se ho jeho vlastní syn ptá: "Ano... řekl, ale věděla to jen chvíli..."

 

"Chvíli?" zeptal se Petr udiveně.

 

"Nemohl jsem jí dovolit, aby to šla vykrákat na policii. Myslel jsem, že jí můžu věřit, ale stačilo pár vteřin, abych dospěl ke zcela opačnému názoru. Zjistil jsem, že to není žena, které bych mohl podobné důvěrnosti sdělovat. Na to jsem však přišel hodně pozdě."

 

"Cože?"

 

"Musel jsem ji zabít. Už už se obouvala, už už se viděla na policejní stanici. Sakra, to víš, že toho lituju..."

 

"Ty jsi ji zabil?! A kdy?! Dneska v noci?!"

 

"Prosím?" vyhrkl překvapený otec. "Je tomu už dvaadvacet let..."

 

Karlova slovní odezva Petra naprosto zaskočila a vyrazila mu z úst jakoukoli reakci. Padl bezmocně na kolena a zabořil obě ruce do hlíny. Strnulý výraz v jeho tváři mluvil za vše...

 

"Co se děje, synu? Stalo se ti něco?"

 

"Nic," vyloudilo se z jeho úst po několika minutách naprostého mlčení, "já jen... já jen myslel, že matka žije..."

 

"Promiň... domníval jsem se, že to víš," pokusil se Petra uklidnit jeho otec.

 

Pak se oba na dlouhou dobu odmlčeli. Trvalo to hodně dlouho a minuty ubíhaly snad nejpomaleji, jak jen mohly. Bylo skoro půl čtvrté a venku už nebyla zdaleka taková tma jako před hodinou. Pomaloučku svítalo a stejně tak se dělo i v hlavě postupně se zklidňujícího Petra. Ležel u otcových nohou a malinkými krůčky směřoval ke zjištění, že zde všechno nehraje tak, jak by mělo. Po chvíli pozvedl svou zablácenou tvář a podíval se upřeně do Karlových očí. Neviděl v nich však mladého studenta, ani odlesk měsíčního světla, ale něco naprosto odlišného - tlustého chlapa s prošedivělým knírem a s rozrůstající se pleškou na hlavě.

 

Petr prozřel. Bolestivě. Jakákoli slova byla v danou chvíli zbytečná a jen chabou náplastí přes tržné rány skutečné pravdy.

 

"Synu..."

 

"Neříkej mi tak!" vykřikl Petr důrazně a v mžiku se postavil zpátky na nohy. "Ty přece nejsi můj otec!"

 

Pak si setřel z pyžama bláto a hlínu, odstrčil od sebe neznámého muže a rázně vykročil směrem k potemnělé kůlně.

 

"Nechoď tam," prosil jej Karl, uvědomiv si své klopýtnutí.

 

Marně však...

 

Petr byl odhodlán podívat se pravdě do očí a "otcovy" prosby proplouvaly kolem něj jako voda, která v korytě omílá pevně usazené balvany. Vystoupal ty dva schůdky, udělal krok vpřed, nahmatal na vnitřní straně kůlny spínač a rozsvítil. V rychlém záblesku spatřil sebe samotného a v tu ránu také pochopil, kde učinil/učiní zásadní chybu svého života. Na zemi již neviděl zohavené tělo, v koutě již neležela žádná sekera, ani krví potřísněné oblečení. Jen ta kaluž zůstala...

 

KALUŽ...

 

JEHO...

KRVE...


5 názorů

Alojs
14. 08. 2008
Dát tip
no jo... ty otazníky... zapomněl jsem tohle upravit... tehdy za to mohl přechod písmáka do nového hávu. zmršilo mi to dílka a já stačil překopat jen půlku. musím to dnes napravit :)

Pan Bukkake
04. 06. 2007
Dát tip
No, nebyla to zrovna lahoda... ale takhle tady vypadá každá druhá povídka, takže jsem si už musel zvyknout... Náhodou.. ani bych neřekl... i když jsem od tebe taky zatím nečetl všechno :-).

Alojs
04. 06. 2007
Dát tip
když jsme u toho, měl bych vypudit ty otazníky... číst to - to muselo být děsné... to víš - člověk má lepší i horší věci. u mě převládají ty druhé, i když jsou kolikrát tady dobře hodnocené :)

Pan Bukkake
04. 06. 2007
Dát tip
Jeden film Davida Lynche... ten, který nikdo nepochopil, nebo jeden z těch dalších? :-). Jinak teda k povídce... forma... víš, zbytečný mluvit... ale dá se to číst :-) ... Jinak, nejsem úplně fanoušek "pointy", jestli se to takhle dá říct, takže to asi moc neocením... no, a přiznávám se, tak zcela jsem to nepochopil :-(. I když možná jo :-). Je to celkově zajímý, avšak máš lepší věci :-).

Alojs
02. 10. 2005
Dát tip
možná jsi to opravdu nepochopil, když považuješ počet let uplynutých od smrti matky za nedomyšlenost. hele... tenhle text není vybroušený z hlediska formy, ale jestli jsem si dal na něčem opravdu záležet, pak to je příběh. Vždycky jsem u svých známých požadoval, ať si to přečtou třeba i 5x a to nejenom pozorně, ale také při provozu vlastní představivosti a domýšlivosti. A tak jsem na každou kritiku, kde mi někdo píše, že tohle či ono je hloupost (když to hloupost opravdu není), trošku háklivý. za to se omlouvám, ale nezměním to. stejně tak nikomu neprozradím, jakže to vlastně skončilo.

Alojs
02. 10. 2005
Dát tip
s tou hloupostí... věděl jsem, že se chytneš... měl jsem napsat nedomyšlenost :) ... já bych to tak nechal. jak ty říkáš, já to hajím, ty zase ventiluješ své názory. a tak to má být :) díky za přečtení

Alojs
01. 10. 2005
Dát tip
alternative4: nic z toho, co jsi napsal, není chyba. a proč to otec vysvětluje? aby dával smysl konec. myslím, že jsi to nepochopil. a to je u tohoto díla prioritní. pokud nepochopíš, nemůžeš soudit jednotlivé pasáže.

Alojs
01. 10. 2005
Dát tip
navíc to jasně píšu v prologu...

Fehu
30. 09. 2005
Dát tip
no já nevim...(kroutím hlavou) mě to přijde umělý, vykonstruovaný a ani né moc originální... vadí mě ohraný kecy o ospravedlňování zabíjení a konec, ikdyž je sice hezky když je to záměr, ale já bych ho rád pochopil... styl je asi oukej, ale to já neumím posoudit, jelikož žádnej nemám, ale nějak mě to nezaujalo... ale určitě to má dost plusů, ale né z mého pohledu...:)

Alojs
30. 09. 2005
Dát tip
právě proto, že jsi nepochopil konec (a z toho, co jsi napsal, mi došlo, že ses o to ani nesnažil), nechápu, jak můžeš tvrdit to, co tvrdíš. Jasně, je to tvůj názor, názor infividuální, ale přece jenom... já taky nebudu kritizovat děj nějakého filmu a hanět jej přívlastkem neoriginální (jo a díky za ty "ohrané kecy" - vkusně si to vyjádřil), když ho vlastně nepochopím. To by přece nedávalo smysl. každopádně díky za přečtení.

Fehu
30. 09. 2005
Dát tip
tema ohranyma kecama jsem myslel to jak se otec ospravedlnuje, to jsem uz hodnekrat slysel a videl a cetl a nevim co este podobnyho, to ze je kazdej vrah... potom to stou originalitou... sam si rikal ze je to schvalne takovy nepochopitelny a tak se nediv kdyz jsem to nepochopil... ty si to tak chtel a prej obdivujes ty co vtom maj jasno..ja tedy obdivovanej nejsem, ale tak to ma byt ne??? , je otazka koho je chyba: kdyz ctenar nepochopi dej...jestli autora nebo ctenare...neoriginalni me to prislo jako celek, ikdyz jsem ho asi nepochopil, to o co tam slo, nebo co se tam delo, je neoriginalni, mozna ze jenom pro me...ale tim nechci rict ze je to spatny, je malo originalnich veci, mozna jsem se spatne vyjadril... takze: co sem hlavne hanil bylo, ze me to prislo umely a vykonstuovany( plus ta pasaz o tom ospravedlnovani) i ty sam si rikal, ze tam vsecno ma presne bejt tak jak je ani pismeno navic, vse je presna matematicka rovnice a to me tam vadi... a mozna kvuli tomu me to moc nezaujalo, rikam ze ne moc, jelikoz prece jenom neco se me tam libilo... je to dobre napsany, dobre se to cetlo, ale tohle a posuzovat neumim, takze tim tomu meprikladam ani plus ani minus... hlavne to neber jako utok proti tobe nebo se nejak nerozciluj, nemyslel jsem to nijka zle...

Alojs
30. 09. 2005
Dát tip
já to napsal tak, aby u toho čtenář přemýšlel, a aby si to přečetl třeba i 2x za sebou. Určitě jsem to ale nepsal proto, abych čtenáře dostal do rohu. Neberu to jako útok. Jen mě zamrzely některé "dost možná špatně vyjádřené" pocity z tvé strany.

Fehu
30. 09. 2005
Dát tip
me to taky mrzí... fakt, mozna jsem nemel psat " kecy" ale je to takovy kecovity, kdyz stimhle nekdo zacne... takovy radoby intelektualni a pritom onicem a jeste ktomu uz ohrany... ale to byla jedina vec... sorry

Alojs
30. 09. 2005
Dát tip
v pohodě.

Ivet
17. 08. 2005
Dát tip
Ten začátek mi tak trochu připomíná Kulhánka (zvlášť ty popisy), líbí se mi ty reakce na zjištění, že je otec vrah, ale ten konec sem moc nepochopila, takže si to za čas eště (ne)jednou přečtu.

Kytiii
22. 06. 2005
Dát tip
všechno tady již bylo řečeno a já bych se nevyjádřila líp... a asi budu zase za brzdu, jakože jsem to malinko nepochopila - teda ten konec... aaa - nebít :o) jinak je to vážně hodně zajímavý, začala jsem číst a najednou jsem byla na konci - to svědčí o značné čtivosti, kterou zde na Písmáku oplývá jen málo děl... tudíž Tě zařazuji vysoko nad průměr... a tipuju

Alojs
22. 06. 2005
Dát tip
Moc děkuju. Z pohledu formy to ještě není tak vypilované, ale tohle je jedna z mála mých povídek, kde jsem injektoval jakžtakž solidní fiktivní příběh. A ten konec... má vícero vysvětlení, takže tak :-)

Alojs
20. 06. 2005
Dát tip
tohle je osvědčené schéma. začátek brutální, prostředek nudný a konec takový, jaký je. Jsem rád, že to opět zapůsobilo. Dlouhou dobu už mám v plánu napsat něco podobného, ale není nápad :-/ moc si vážím každé návštěvy u tohoto díla a ještě víc pak každé kritiky. díky

Alojs
28. 05. 2005
Dát tip
Díky za pěknou kritiku. Ke spisovné řeči: je záměrná, protože takhle to vyznívá syrověji a hlavně NEREÁLNĚ (což je z hlediska pointy více než důležité). Konec je též schválně takový, jaký je. Nechtěl jsem, aby čtenář dočetl a pochopil ihned, ale aby si to dal do souvislosti s předchozími úryvky. dík

Lojzo, strašně se mi líbily věty otce k synovi :"...ale tvá vychcanost, kterou jsme se snažili potlačit..." To mě rozesmálo, protože mi to připomnělo otce a mě (akorát, že mi to říká jinak), že jsem strašně vychcanej :) Co k tomuto dílku dodat? Snad jen, že rozhovory mezi synem a otcem se mi zdají příliš spisovné (třeba nevybíravé prase-nevybíravý prase, říci-říct). Konec se mi zdá trošku zmatený (ale tys to tak určitě chtěl a myslím, že ti to i dělá radost, oprav mě jestli se mýlím) :) Tato povídka je napsána efektně (to je to co v tobě vidím, máš nadání vybírat správná slova, někdě sednou jak prdel na hrnec). Zasloužíš si tip!

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
To jsem rád, že jsi ocenil konec. Ono hodně lidí si stěžovalo na to, že se to táhne a že je tam hodně dialogů jako zbytečných, ale s tím nesouhlasím. každý dialog tam má své opodstatnění - vždy eliminuje jednu možnost vyústění a logického opodstatnění. Jo, z toho všeho sračkoidního, co jsem kdy napsal, má tohle asi nejvyšší psychologickou úroveň. Pěkně o tom básním co? :) dík za přečtení

Skvělý! Až tak uplně nevim jestli jsem to pochopil správně nebo jestli jsem to vůbec pochopil, každopádně je v tom něco zvláštního Moc povedené, konec je výborný :o) Tip jaxviň :o) ***

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
Přesně toho jsem chtěl docílit a jsem rád, když čtenář přizná, že má v tom bordýlek. Naopak obdivuju každého takového, kdo v tom má úplně jasno :-) Díky za kritiku!

Mrakula
20. 05. 2005
Dát tip
Chvílema se to táhlo, ale konec stál za to:)

Katycik
13. 05. 2005
Dát tip
Jo, dobry. Libilo se mi to. Akorat jsem trochu nepochopila ten konec. Ale je to ctivy a je to neco jinyho.

Zuzulinka
17. 04. 2005
Dát tip
No...tohle je dobré...docela mě to dostalo do děje..děsivé, ale opravdu dobře napsané....

ondrech
08. 02. 2005
Dát tip
maso! Hele alojs, ty ses VYPRACOVAL! Jako pořád jsem přemýšlel, co ti na tom najdu, abych ti to tady vytmavil.... No a nic jsem nenašel. Takže ***TIP... a v.:))))

Ettelea
07. 02. 2005
Dát tip
ech, tak to je hustýýý!! Jednim dechem :) fakt síla *

wazzup
07. 02. 2005
Dát tip
tohle už jsem jednou četla... stejně nevím, jestli jsem pochopila, proč neviděl sebe ale toho šéfa... mám z toho maglajz, ale i tak super, tip

Nyklman
07. 02. 2005
Dát tip
Jedno z mala del co tady maj nakou myslenku. jako originalni:o)

pikacu
07. 02. 2005
Dát tip
ech - dobrý, dost dobrý *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru