Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První česká tepláková

Výběr: vesuvanka, Cannisha
26. 02. 2005
40
24
7505
Autor
Vaud

Věcem, které se v životě nepodaří, se říká zkušenosti. Jednu takovou mám z mlékárny, kde jsem se učil pašovat mléko přes vrátnici.  Pak jsem byl na zkušené v gumovce; ale válcovat gumu od šesti ráno mi nepřirostlo k srdci. Taky jsem trhal  jahody, jabka, brambory a chmel. Přes veškerou hamižnou snahu po výdělku z brigády  dnes  vím jedno jistě: rukama se  neuživím. Raději jsem  přednášel o sci-fi, dělal ukázky karate, tlumočil  nebo jsem  byl scout modelingové agentury. Tak moc mě vidina manuální práce motivuje k práci místy až intelektuální! Pak jsem jednoho dne zahlédl na školní nástěnce brožuru  cestovní kanceláře. Byla psaná v angličtině a kromě obrázků několika horských středisek v ní z dálky svítilo na  třicet gramatických chyb.  Hrubice jsem červenou tužkou opravil a poslal se svým telefonním číslem  zpátky na adresu cestovky.  Už za týden jsem měl  brigádu v ruchu zvaném cestovní. Stal jsem se průvodcem!

 

         Majitel cestovky nosil fialové podnikatelské kalhoty a prosperitu slibující příjmení Halíř. Ač původním povoláním barový hráč na klávesové nástroje, dnes se zdá, že bude mít i  zkušenosti s  basou. Intenzivně po něm pátrá Interpol. Tehdy zprivatizoval kde co – hotel, kulturní dům i šlechtické sídlo. K podpisu smlouvy na jeho zámek jsem dorazil stylově vlakem a s dvouhodinovým zpožděním. Měl jsem takovou radost z nové práce, že jsem dvakrát špatně přestoupil. Moje průvodcování má totiž jeden háček. V mém případě hák. Nějak se mi nedostává orientačního smyslu. Nevíte, kde se to dá reklamovat? Někteří moji přátelé dokonce tvrdí, že mám orientační nesmysl. To prý je u průvodce něco jako červenka u prasete.

 

         Baví mě jen tak se toulat. Jíst teplou bagetu z pekárny na předměstí, sedět v prachu u cesty a koukat se do slunce nebo klábosit s místňákama o životě.  Čili pokud chcete dlouze bloudit, tak se mě držte! 

 

      A drželo se mě i 54 zaměstnanců železničního depa z Hradce Králové. V modrých socialistických teplákách s gumičkou dole, s chlebníky plnými řízků a rybízových šťáv  jsme se jednoho krásného dne vydali po stopách Verdiho do Milána („Ne pane,  to nebyl hokejista. Určitě! Ani trošku!“).  Zpočátku jsem se snažil komentovat ubíhající krajinu, ale nestačil jsem konkurovat smršti filmů – Terminátor, Predátor a dramatu, kdy nám vypověděl službu karburátor.  Zastavili jsme v  neznámém městě, kde jsem měl uspořádat alternativní prohlídku.  Tedy jen pro ty, kteří byli dost střízliví a dávali přednost zvracení v historické části města místo na parkovišti u autobusu.

 

         Taky se někdy stydíte za některé své soukmenovce v cizině? Mají pivní pupek, sandály s hnědými ponožkami, kšiltovku Barum a kraťasy od Vietnamců nebo modré tepláky s gumičkou dole. Poznáváte je? Pokud je potkáte, tak je to možná část 1. české teplákové výpravy do La Scaly, která se nenávratně ztratila při povelu „ROZCHOD“.  Stále se mě úporně drželo asi 40 lidí v naději, že to tam znám lépe než oni. Zkoušel jsem se tvářit nenápadně. Předstíral jsem, že ke mně nikdo z nich nepatří. Šlo to dost těžko. Asi mi nebudete věřit, ale v městě se ještě ke všemu vylilo z břehů jezero. Na druhou stranu vůbec nevadilo, že nemám mapu, protože většina turistických míst byla stejně pod vodou.  Zvolil jsem alternativní výstup na nedaleký vrcholek v naději, že smečku nádražáků uštvu.

 

         Konečně  jsme se vydrápali na vyhlídku do kraje. Jaký  bič jsem na sebe zase upletl! 

 

„Co je tam to-óó? A támhle to-óó??,“  týrali mě zaměstnanci z depa, abych identifikoval stavby někde na horizontu. A moje průvodcovská hrdost vadla, jak květiny v mé kanceláři. Několikrát jsem po pravdě odpověděl, že nemám nejmenší tušení. Na pátý dotaz jsem si zoufale tipnul.  Mimochodem, nikdy to nedělejte.

 

„Tamta moderní budova v dálce? Myslím, že jsem to viděl ve Sto plus jedna,“  lhal jsem.  „To bude asi… nádraží.“

„Jééé, nádražíčko nádraží! To je větší než v maj´ v Pardubicích! Půjdeme se tam podívááát!!?“, zavelela jedna teta z depa.  

 

         Zoufale jsem se je snažil upozornit, že špatně vidím do dálky.  Ale to už mě horda nádražáků tlačila přes kopce a údolí směrem k domnělému nádraží. Hodinu jsme pochodovali  v úmorném vedru, když nádražákům došly řízky a trpělivost. A já jsem pro změnu zase netušil, kde jsme.  Šel jsem se zeptat stařičkého domorodce na cestu k nádraží. Stařík se dlouze smál mému dotazu. Pak ukázal směrem zpátky odkud jsme přišli. Nádraží bylo totiž kousek od našeho autobusu.! V davu to zašumělo a nádražáci  mě chtěli lynčovat.  Už jsem se pomalu loučil se životem, když mě napadla spásná myšlenka. Ještěže umím ty jazyky!

 

Obrátil jsem se znovu na domorodce v italštině: „Prosím Vás, mám trochu zvláštní přání.“

„Ano?“

„Mohl byste chvíli mávat rukou  obráceným směrem?“

„Jak?“

„Ukazujte třeba na támhleten strom před námi a tvařte se vesele!“

 

Zabralo to. Dav se utišil. „Jdeme správně!  Je tu oklika kvůli povodni!“

 

         Zcela vyčerpáni jsme na večer dorazili k opravenému autobusu. Nádraží vidělo jen pár šťastných jedinců, kteří předtím zvraceli na parkovišti.  Prý není větší než v Pardubicích. No, každopádně to byla zajímavá zkušenost!

 


24 názorů

Vaud
14. 05. 2009
Dát tip
no, teď ani moc necestuju jen do ČR a zpátky - měl jsem po 4 měsících první služební cestu tak to zas tak hrozný není

Vaud
14. 05. 2009
Dát tip
no, už mě neobydlený končiny přešly, ale můj šéf se vrátil právě z Číny a Vietnamu a něco říkal, že bych tam měl taky :-)) zatím jedu nejdál do Mnichova...

Vaud
14. 05. 2009
Dát tip
mám 1 GPS ve starým mobilu, kde mám jen ČR, pak mám jednu, kde mám jen Španělsko a teď už mám další s celou Evropou ale jak se znám, tak budu za chvíli kupovat GPS do Amazonie :-)

Vaud
13. 04. 2009
Dát tip
co se týče bloudění, tak jsem vel bloud ze mě mají výrobci GPS radost

Diana
10. 04. 2009
Dát tip
No to jsem si zase užila! Také disponuji orientačním nesmyslem a rukama bych se neuživila ani náhodou. Jsem totiž levačka jak poleno, ale od prvních krůčků důsledně přeučovaná. Takže si jistě umíš představít, jak jsem "handy". Manuální práce, jakákoliv, pro mne představuje ohrožení života. Takže ti dobře rozumím. Perfektní fejeton! T***

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
ja jsem ortodoxni Ital :-)), jakoze ananas, bananas, Fantomas! Podivej se na fotku v mym profilu a uvidis, ze mi Italie kouka z oci! :-))

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
ja si rikam, jestli jsi na me chybu nenastrazila - jakoze chytne se a zacne me cist, spoluobcan jeden! ale chvilku jsi vzdorovala a tvrdila, ze je to tak spravne, protoze jsi to tak videla nekde napsany - to si dobre vzpominam jesteze se me zastala hodna Sparkie!

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
ted jsem si vlastne uvedomil, ze ac spoluhradecanda, tak Te znam jen diky gramaticke chybe v Italstine :-)), kterou jsi navic tvrdosijne odmitala opravit kde je konec nasi netove kamaradce :-)) tady na fejetonu vidis, ze jsem svetobeznik

Vaud
12. 12. 2008
Dát tip
jsem velbloudil :-)) uz si brousim zuby na Tve dilko GPS :-))

Já tedy ovládám jen tři jazyky ( dva v botách a jeden v ústech ) ale dostalo mě to. Je to síla.

kolik řečí umíš, tolikrát jsi písmákem...

malá*
15. 08. 2008
Dát tip
:D na tom NĚCO je :))) ale na druhou stranu...přece jsme nekráčeli celým evolučním vývojem abychom se pro trochu nezdaru vraceli o krok zpět! :0) Navíc bychom byli notně ochuzeni-no řekni sám, zda může být takový vegetarián třeba kašPÁREK? Řekne o něm někdo, že je ŘÍZEK? :) Je to maximálně salát :)))) ...mě teď napadla zase představa zavedení skutečné MASOVÉ turistiky-začínala by otrlým průvodcem na jatkách a končila zakoupením uzenin v přilehlé reklamní prodejně :)) Něco jako švýcarské čokoládovny-divím se, že s tím ještě v našem švejkovském národě nikdo nepřišel :)

Vaud
15. 08. 2008
Dát tip
napadlo mě, že spíš než masovou turistiku, to už budu radši vegetariánem :-)

malá*
15. 08. 2008
Dát tip
Jaký citát? :0) Pokud tedy není tajný :) A je slušný (je totiž ještě před desátou) :)). Mě v téhle souvislosti a pozdní hodině napadá maximálně Audacem fortuna (což je pravda, neb jsme oba své příhody zřejmě přežili ve zdraví a bez trvalých následků :) )...ale vím, že to před časem tak trochu napadlo už Vergilia...který navíc nikdy průvodcem nebyl, tím jsem si téměř jista :)))

Vaud
15. 08. 2008
Dát tip
díky Tobě jsem si to po strašně dlouhé době zase přečetl :-) a zavzpomínal a teď mě napadl citát :-)) - snad to není nějaký nevědomý plagiát :-)

malá*
15. 08. 2008
Dát tip
:D tahle je dočista ze života - taky jsem nestíhala prchat, když jsem před lety hlouček nadšenců převedla přes 2500m n. m. vysoký kopec v Rumunsku...kvůli úzkokolejce, která už třetím rokem nejezdila :)!! Nakonec jsem stála po kolena v řece a nutila je (s širokým ustrašeným úsměvem) jako alternativu se alespoň vykoupat (a hlavně zchladit horké hlavy a otupit tendence mi ublížit :))) ) Musela jsem stát v úhlu, z kterého by neviděli odpadky na břehu, ležící hned vedle mršiny ovce... Průvodci mají tvrdý chleba :)))

Kurt2
01. 08. 2005
Dát tip
*

basnikalex
28. 06. 2005
Dát tip
Bloudit s tebou literárními vodami je vždy zábavné. :-) tip

adraj
24. 06. 2005
Dát tip
Bezva, jako vždy

Vaud
24. 06. 2005
Dát tip
adraj - díky, už jsem si jí dlouho nečetl

Vaud
27. 04. 2005
Dát tip
Lunko - díky! DarkMind - aspoň něco

DarkMind
26. 04. 2005
Dát tip
:)) Vcelku veselé a príjemné. Ovšem najlepšie na tom je, že som vďaka tebe objavil fotku u Psyché. ;-)

Lunka
23. 04. 2005
Dát tip
Já se bavím....:o))))*T

Vaud
22. 04. 2005
Dát tip
Cannisho - díky moc!!

katugiro
07. 04. 2005
Dát tip
občas vaření z vody, ale celkově příjemná věc aforismy jako ta první věta mi při vhodném dávkování imponují :)

wedle_vazy
18. 03. 2005
Dát tip
t**

adraj
17. 03. 2005
Dát tip
Jako vzdy bez vady a nabite humorem. Diky

Vaud
17. 03. 2005
Dát tip
adraj - díky za další virtuální návštěvu! :-)

Vaud
11. 03. 2005
Dát tip
Maldecanko - já už odpočívám v pokoji svého pokoje dokud mě ostatní nechají na pokoji. Erin!

Vaud
08. 03. 2005
Dát tip
Holky, drzte se me a nepoustejte!!

klasicky dobry... uz si k tobe chodim cist pravidelne pro zelpseni nalady a ty nidky nezklames - tip :_D

Matylda
06. 03. 2005
Dát tip
:-)))

_Psyché_
04. 03. 2005
Dát tip
:)) božínku :)) skvělá věc :)) ono stačí, když se člověku přihodí nějaké ty zkušenosti (jak to vlastně píšeš na začátku) a pak to píše samo :)) ale tohle je dobrý... hlavně, že sis uměl poradit :) *

Vaud
04. 03. 2005
Dát tip
_Psyché_ díkes! Mimochodem - príma fotka pod Tvým nickem. Takoví nádražáci se mnou nejeli...

_Psyché_
04. 03. 2005
Dát tip
:) odteď chodím obnažená..víš

Vaud
04. 03. 2005
Dát tip
Pošlu Ti trasu, kudy chodím já, abychom se neminuli.

adraj
04. 03. 2005
Dát tip
Nadhera, ostatne jako vzdy a primo ze zivota je fakt,ze jsem nedavno videl cerne mokasiny a bile ponozky a dostal jsem zachvat smichu

Vaud
04. 03. 2005
Dát tip
a3 - to byl dr Jackson (or Mr. Hide) :-)

_Psyché_
04. 03. 2005
Dát tip
Vaude :))) to klidně můžeš, jestli stojíš o nahou autistickou psychopatku... to klidně můžeš

Vaud
04. 03. 2005
Dát tip
furt lepší autistka než nepravidelná cyklistka ;-)

_Psyché_
04. 03. 2005
Dát tip
nepravidelná cyklistka? jakože má nepravidelný trasy? tvary? nebo co? .))

Vaud
04. 03. 2005
Dát tip
nepravidelný cyklus :-)

_Psyché_
04. 03. 2005
Dát tip
to jest ale věc nemilá, nevíš kdy můžeš a kdy ne :)

Kytiii
03. 03. 2005
Dát tip
...bomba... Jak jsi někde na začátku psal, že by délka mohla někoho od čtení odradit, tak by to musel zřejmě být negramotný primitiv - celkový čas čtení cca 3 minuty... Kdo sem chodí, že by četl dobru kratší, tak ať sem radši nechodí vůbec... Tvoje povídky jsou opravdu vtipné, nevulgární a přesto zajímavé... nevím, jakou chválou tě ještě zahrnout, takže radši přestanu plácat a tipnu :o)

Vaud
03. 03. 2005
Dát tip
Jééé, ještěěě!! Dneska mě ještě nikdo nepochválil... Díky moc!

Kytiii
03. 03. 2005
Dát tip
oooo jsi geniální prvotřídní autor těch nejhumornějších povídek a fejetonů, co se kdy na písmáku objevil, klečím ti u nohou a líbám palec, přijmi, prosím, mou hlavu jako podložku pro tvá božská chodidla :o)

Griff
03. 03. 2005
Dát tip
Sejmul bych kloubouk, kdybych nějaký měl, MISTŘE!!

Vaud
03. 03. 2005
Dát tip
Kytiii, Griffe - to jsem velepotěšen!!!!!!!!!!!! Hned mám chuť napsat něco dalšího!

Vaud
03. 03. 2005
Dát tip
Ioannes - víš, že mě to ani nenapadlo, proč jeli nádražáci autobusem. Vidím, že jsi tvor hloubavý. Díky za čtení.

Vaud
02. 03. 2005
Dát tip
Já jsem je vzal na prohlídku čokoládovny, protože průvodce a řidiči dostanou jako všimný každý 1,5 kila té nejlepší čokošky. Na takovej suvenýr pak zabere každá!

Zbyhoň
01. 03. 2005
Dát tip
Jsa průvodcem, určitě umíš odpovědět na moji oblíbenou otázku: "Wo kann man hier Souveniere kaufen?" Já bych řek že to průvodce prostě musí ocenit :o))

adraj
28. 02. 2005
Dát tip
Skělé není tady konkurence s tím musím jedině souhlasit.

podezdívka
28. 02. 2005
Dát tip
....Majitel cestovky nosil fialové podnikatelské kalhoty.... to je zajímavé, že na začátku 90. let téměř všichni podnikatelé nosili tyto kalhoty.Rozesmálo mě to.Jinak samozřejmě celá povídka je opět dokonalá. *t

Rowenna
28. 02. 2005
Dát tip
slušné

Vaud
28. 02. 2005
Dát tip
Díky všem za čtení i za názory! Tentokrát jsem to nevydával za fejeton, ale někdy nemohu najít tu správnou kategorii. Jo a fakt jsem to zažil - nekecám! Jestli vám to připadá povědomé, tak to třeba bude tím, že jste jeli se mnou. Tímto taky zdravím nádražáky (mimo Standy).

Montrealer
28. 02. 2005
Dát tip
Nějak mně to přišlo povědomé, protože odmalička jsem schopen zabloudit v jakékoliv budově, architektonicky jen trochu složitější než kadibudka... *t*

Rowenna
28. 02. 2005
Dát tip
:-))) architektonicky složitější než kadibudka :-)) já se třikrát otočím na schodech, a netuším, kde jsou dveře. Rébus je ČVUT - ty propojený baráky, tam se tak zamotám v prostoru, že netuším, kde by mohl být východ...

Vaud
28. 02. 2005
Dát tip
Tak to já přímo velbloudím

Montrealer
28. 02. 2005
Dát tip
Na ČVUTv Dejvicích já přímo študoval (a mnohokrát zabloudil a párkát mě odtamtud i vyhodili [jakože od zkoušky])...o))

gabio
28. 02. 2005
Dát tip
když už jsme u toho být na špatném místě ve špatný čas...dneska jsem jela k zubařce a po hodině a půl, co jsem seděla v čekárně, mi sestři oznámila, že jsem objednaná vlastně až na příští pondělí. Tak jsem se vydala zase domů:)

Vaud
28. 02. 2005
Dát tip
Já jsem takhle prošvihl skvělý rande, protože jsem dotyčnou hledal ve špatným vchodu na kolejích a pak už z toho nic nebylo... A to je horší než prošvihnout zubaře :-)

gabio
28. 02. 2005
Dát tip
no, aspoň budu mít hodně štěstí. Asi 6x tam prošla jedna jeptiška a já se vždycky chytila za knoflík(a nebyla jsem sama) a dělala jsem to nenápadně...ale dělala to vlastně nenápadně celá čekárna, takže to vypadalo, jako když se šichni v jeden moment škrábou...no na oněch místech:)

sidonia
27. 02. 2005
Dát tip
výborný.. myslim, že už je to několikátá od tebe, co se mi líbila.. a to hodně.. deš do oblíb., pokud můžu:) *t

Terpsichore
27. 02. 2005
Dát tip
:-) *

Empty
27. 02. 2005
Dát tip
Příjemně jsem si početl a skvěle se pobavil. Pokud to byl účel, je to na jedničku:-) *t

Alojs
27. 02. 2005
Dát tip
Úsměvné, sice tady máš lepší, ale pořád máš před ostatními a podobnými díly velký náskok. Jo a nevidím rozdíl v kategoriích "povídka" a "fejeton" - osobně mi to vždycky přijde jako vyprávění. Toť jenom šťour *

StvN
27. 02. 2005
Dát tip
Na tebe dost slabý. Pár ošlapaných vtipů, klišé. Možná je chyba už ve volbě tématu.

Markel
26. 02. 2005
Dát tip
Dozasmáta, povídek jsi táta, zase fajn - T

Vaud
26. 02. 2005
Dát tip
MARKEL - dík! Jsi první! Doufám, že ne poslední. Povídka je dost dlouhá, tak to asi většinu lidí odradí.

fungus2
26. 02. 2005
Dát tip
Jo, pobavilo***

Vaud
26. 02. 2005
Dát tip
Honzo díky!!

Vaud
26. 02. 2005
Dát tip
Já jsem rád, že jsem si to párkrát vyzkoušel. Teď ty statečné muže a ženy v průvodcovských službách obdivuju :-)

Elyn
26. 02. 2005
Dát tip
To jo, porád se umívat, tvářit se mile...a neztratit sebe ani glanc..;) :) vrátím se k ní ještě... a klidně mohla být menší písmenka...;) není to dlouhé tolik, neboj..;)

Vaud
26. 02. 2005
Dát tip
Elyn - ani jsem si neuvědomil, že jsou tak velká - opravím to.. díky za tip!

vesuvanka
26. 02. 2005
Dát tip
Je moc hezká, humorná a dobře se čte jako všechny Tvé další... úplně jsem tu atmosféru prožívala (a podívala se do Itálie :-)))), ale nakonec jsi to vyřešil skvěle.... TIP a V

Vaud
26. 02. 2005
Dát tip
Jani díky moc!! :-)))

Big_Brother
26. 02. 2005
Dát tip
Kurňa chlape, todle Ti fakt jde! Není nad životní zkušenosti, ale umět je TAKHLE podat, to je na klobouk smeknutý hluboko pod přirození...... TvonBG P.S.: A tupci, kterým se nechce číst ať litujou....tím se netrap!

Vaud
26. 02. 2005
Dát tip
B_B :-)) Díky za tip! Asi se nebudeš divit, že jsem La Scalu našel až na po čtvrté - vypadá totiž z budov na náměstí úplně nejmíň jako La Scala. A to jednoho zmate.

Přeno
26. 02. 2005
Dát tip
:) dobrý... *

Pacer
26. 02. 2005
Dát tip
:)))musím ti říct, stejně jako manželka itala po jeho návratu z návštěvy od maminky (když předtím inzeroval nárůst parohů v případě její nevěry) ::: Ty si tak kecáš :)))))))))

Pacer
26. 02. 2005
Dát tip
Jo..a tip:))

:)

gabio
26. 02. 2005
Dát tip
:))))))))))))))))))))))))))) mám nej kámoše nádražáka ... všichni jsou takoví...nadšení, co?:))) t

Gonsales
26. 02. 2005
Dát tip
ale jo pobavilo...;)

inlajn
26. 02. 2005
Dát tip
...je to dost dobrý, myslim, chvilkama jsem si vzpomněl na Ignácia Reillyho, jak ve Spolčení hlupců chystáv Levyho kalhotách "maso"....t)))

Stevenson
26. 02. 2005
Dát tip
jako snad vsechny Tve.. dobre po vsech strankach..i kdyz konec jsem cekal hitovejsi.-) T

Craerassy
26. 02. 2005
Dát tip
a já myslela, že orientační nesmysl mám jen já a ostatní blondýny:-))) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru