Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Srážka s dobrem

23. 11. 2000
1
0
2819
Autor
FLO

Tak tohle je z dovolené.

SRÁŽKA S DOBREM Ležela sem na pláži a ze slunce už mi bylo špatně. Měla sem popraskaný rty od moře a pálily mě. Odpoledne sem měla umývat nádobí a byla sem z toho dost nasraná. Je neuvěřitelný, co dokáže člověku na dovolené zkazit náladu. Vedle mě ležela Klára a vypadala spokojeně. Byla aspoň třikrát tak opálená jak já a to mě taky vytáčelo. Nasadila sem si sluneční brýle a rozhlídla se kolem. "Nebaví mě to tady. Je tu moc lidí. Nejezdím na dovolenou proto, abych se prodírala davem. Budu chodit na nudapláž. Tam je prázdno." Posadila se a zamžourala na mě. "Ty ses zbláznila, ne? To tady jako mám ležet sama?" Zakroutila sem očima. "No jasně. Dyť je jedno, jestli vedle tebe ležím já, nebo tady budeš sama. Co myslíš, že se ti tady může stát?" Rozhlídla se kolem. "Nevím. Je tady spousta cizinců." Zasmála sem se. "No a co? Trochu samostatnosti." Udělala otrávenej xicht a lehla si zpátky."To kdybych věděla, tak pojedu s Michalem." Naštvalo mě to. "No jistě. Ten by tě nenechal samotnou. Visíte na sobě jak... je to nechutný. Musíš se naučit....ale to je jedno. To ty nepochopíš." Znovu se posadila. "Ty žárlíš!!!" Takový křivý obvinění mě dovedlo nasrat. "No jistě. Já su tak zvědavá na to, abych kolem někoho celý život skákala. A on mi jednou za čtyři roky vymaluje byt a ještě další rok o tom bude mluvit. Děkuji, nechci." Uraženě zasyčela a otočila se na břicho. Taky sem si lehla. Když sem o tom tak přemýšlela, čím dál víc sem byla nasraná. Jako by člověk nic neznamenal, když je sám. Trpět ňákým komplexem můžou mařky, který nikdo nechce. Ale co když já nechcu nikoho? Špatný? Hm, pro ostatní asi jo. Při těch úvahách a tak dál jsem usnula. Vzbudilo mě zatahání za ruku. Byla to Klára. Přede mnou stál černoch a podával mi jakousi věc. "Prodává kotvičky. Prý to dělají postižený lidi a vydělávají si tak. Sou pro štěstí. Já už jednu mám. Kup si taky." Vypadala jak malý děcko s lízátkem. Kotvičky - taková blbost. Černoch ke mě natahoval ruku s výrobkama. To víš, že jo. Teď mám náladu na dobročinost. Jdi do hajzlu. "Řekni mu, že nemám love. Ať táhne." Klára se s ním domlouvala rukama nohama. Čučela sem před sebe a moc tu scénu nevnímala. Černoch mi položil na ručník jednu kotvičku. Něco řekl a usmál se. Podívala sem se na Kláru. "Říkal, že když nemáš peníze, tak ti to dá pro štěstí." Vzala sem kotvičku do ruky a nezmohla se ani na poděkování. Černoch se usmál a odešel. Cítila sem se hrozně. Možná to tak chtěl a možná mi chtěl udělat radost. Nevím. Doteď to doopravdy nevím. Ale jestli ve mě chtěl vzbudit pocit viny, tak se mu to povedlo.
saybye
23. 08. 2005
Dát tip
Až na tu češtinu... Sice taky mluvim jako dlaždič, ale z "xicht" a "ležela SEM na pláži" atd. mívám bodavou bolest na sítnici :o) No ale předpokládám, že tady to tak bylo schválně...

crayfish
06. 12. 2002
Dát tip
!!!!! Ta se mi líbila!

Spvrivs
27. 06. 2001
Dát tip
A změnilo Tě to ňák?

Kandelabr
10. 05. 2001
Dát tip
proč ta stálá nasranost, znechucenost vším? opravdu jsi taková?

FLO
10. 05. 2001
Dát tip
Jo,to opravdu jsem:o)

"Při těch úvahách a tak dál." - to je kouzelná větička Toto se více než občas stává. Znám to a z vlastní zkušenosti radím brát to jen jako náhodnou inspiraci - hodit to na papír - a zapomenout. Další totiž čeká za rohem.

clovrdik
24. 11. 2000
Dát tip
jo, takový situace se občas stávají a v člověku zůstane takovej pocit, že možná měl udělat něco, co neudělal a možná ne ... prostě to MOŽNÁ a ty nevíš, jo, jo, stává se to

StvN
24. 11. 2000
Dát tip
Dal ti to pro štěstí přece, nešlo mu o tvůj pocit viny, ten v tobě nemůže vzbudit jinej člověk, jen ty sama, pokud si myslíš, žes udělala chybu. On byl zkrátka jen hodnej, tvůj pravej opak, nevadilo mu prodírat se davem, nevadilo mu, žes nechtěla zaplatit, byl to prostě dobrák od kosti.

Miroslawek
23. 11. 2000
Dát tip
hmmm... vo čom to je? Mimochodem tady chodí zase s takovým hlavolamem za 20 Kč ..už mám dva.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru