Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Převratný objev na vědeckém poli - Dosažení teploty minus 4 Kelviny

Výběr: Miroslawek, Lyryk
30. 11. 2000
16
0
8825
Autor
JiKo

Pokoření absolutní nuly se stalo skutečností. Se svým reportážním notebookem jsem zajel na ČSAV odbor výzkumu tepla, kde jsem se setkal se světově uznávaným, přesto však českým vědcem, profesorem Kelvisiusem. Z dnešního pohledu v tzv. dřevních dobách vědy, bylo stanoveno a výpočty odvozeno, že nejnižší teplota, které lze dosáhnout je tzv. absolutní nula tj. 0 K (-273,15 st.C).Vědci měli za to, že po dosažení této teploty se zastaví veškerý pohyb molekul a atomů. Tento axiom je však již překonán a to právě u nás, když vědci z ČSAV pod vedením prof. Kelvisiuse dosáhli teploty minus 4 K (-277,15 st.C) a tím popřeli předchozí teorii. Zde jsou postřehy prof. Kelvisiuse: "Ano mysleli jsme si, že při dosažení absolutní nuly bude zastaven veškerý pohyb molekul a atomů chlazené látky. Jaké bylo však naše překvapení, když se po dalším snížení teploty částice začaly znovu pohybovat, tentokrát však opačným směrem" Takto zjednodušeně vysvětluje svůj pokus prof. Kelvisius. Když astronaut Neil Armstrong poprvé vkročil na povrch Měsíce pronesl: "Malý krůček pro člověka, velký skok pro lidstvo". Naproti tomu se prof. Kelvisius projevil jako suchar (jak je u vědců zvykem) a jeho slova zněla: "No chlapci, tak to je už na čepici a rukavice" V souladu se zavedeným označováním jednotek a veličin dle soustavy SI, byl pro teploty pod absolutní nulu (0 K), zaveden nový název, viz tabulka níže. Nově tedy rozlišujeme pojmy: teploty nad 0 K Teplota teploty pod 0 K Zimota (dříve Holomráz) Důsledky tohoto objevu zatím nejsou známy, ale už se objevily první vynálezy založené na tomto principu jako tzv. Studená pračka. Laicky by se dal její princip vysvětlit asi takto: Pokud je špína "zažraná", jakoby se držela malými ručičkami vláken prádla. Při normálním způsobu praní, tzv. vyváření, špína se opaří a pustí se. V pračkách na novém principu, dochází na tzv. vymražování, kdy částečky špíny zmrznou a odpadnou. Prádlo je pak čisté a bílé a váš manžel může hrdě vyrazit do restaurace za svou milenkou. Pračka je vybavena zkapalňovačem dusíku přímo z atmosféry, pouze Hélium se musí dokupovat. Přes to vás jedno praní vyjde na cca 3,75,- Kč a navíc prádlo není nutno vysoušet, tj. ušetříte za sušárnu. Dopad tohoto objevu je také na slavnou burzu Wall Street, kde se zvýšil Index TEPLO_38, akcií společností vyrábějících teploměry o 300% za prvních 5 dní po zveřejnění objevu. Burzovní analytici to vysvětlují prostě: "Bude třeba nových teploměrů, které budou ocejchovány i na záporné hodnoty, tím nastane boom jejich výroby. Děkuji za pozornost
Chelaton_3
14. 03. 2005
Dát tip
Jako reportáž je to nářez! Ovšem hlavní myšlenka nijak zvlášť origoš! Od kohosi jsem kdysi slyšel, že záporných hodnot termodynamické teploty dosáhnout teoreticky lze, ale přesné nuly ne. Ale zpracování je milé a sympatické, takže T :o)

Giltar
11. 10. 2004
Dát tip
Che che che. Dobre, slo bz to mozna napsat trosku mene pruhledneji, ale i tak na to nekteri skocili:-)) Fakt jsem se zasmal. Pozmenit jmena a pozvolneji absurdizovat:-))) Takova hovadina by me teda nenapadla. **

Radost
26. 03. 2003
Dát tip
Feynmanova kurevská kosa:-)) každopádně tip, pobavilo mě to od ucha u uchu

Spvrivs
05. 12. 2002
Dát tip
Taková letitá věc a já to objevím až teď, téda to je vostuda. No jak jinak to mužu vynahradit než *T :-)))))))))))

Atalanta
22. 10. 2001
Dát tip
jo jo... no vážně, skvěle jsem se pobavila... zasloužíš si psát u jména DiDr. -- Doktor Divnověd... :o)))

per_zay
13. 12. 2000
Dát tip
jo..

Carodej
06. 12. 2000
Dát tip
-JiKo- - poklona - pobavit lidi je jedna z nejtěžších věcí na světě...

Dědouch
05. 12. 2000
Dát tip
vo tomhle náhodou něco vim: Papouch jednou po nějakym mejdanu dosáh teploty absolutní nuly a přesně podle toho se taky choval (nehejbal se nejen rychlostí světla, ale vůbec..) No, a druhej den byl špinavej a smrděl stejně jako předtim takže s tou pračkou je to blbost.

blazinek
04. 12. 2000
Dát tip
o TIPa se poděl s pampelinem :-))

Skleboun
01. 12. 2000
Dát tip
to se mi liiiibiii! Juch! Takovejch veci je tu malo, takze tip :o)) Je to vazne dobry :)

J
01. 12. 2000
Dát tip
Jé, to už jsem u Tebe četla na Tvých stránkách a obdivovala Tvůj humor.

JiKo
01. 12. 2000
Dát tip
:-)) jo jo dlouho sem nevěděl esi to sem dát a Šminka mě přesvědčila:-)

Grim
01. 12. 2000
Dát tip
Není to špatné, i když si myslím, že by se to dalo ještě trošku dotáhnout. Ale kategorie MYSTIFIKACE mi tady docela chybí. Některé nápady je škoda pohodit do škatulek, kde je nikdo nebude hledat.

JiKo
01. 12. 2000
Dát tip
Grim no to slovo cos prozradil sem měl v prologu ale Míwa říkal že to je moc jednoduchý ať se lidi trápěj. V čem je to nedotažený ?

Grim
01. 12. 2000
Dát tip
Nic peklně kritického. Jen mám pocit, že jsi z toho mohl vyždímat mnohem víc. Končí to nějak usekle, se mi zdá. Prostě- nápad není špatný, ale skončil jsi u té technické stránky věci (chemik?) a fór jsi plně nevyužil...ale co to tady kecám. Co je to ten Kevin:-)) Špína s ručičkama je ale boží:-))

Šminka
30. 11. 2000
Dát tip
Tak jsem si to přišla přečíst znovu /už mě po včerejším čtení přestalo od smíchu bolet břicho/ a máš to, _JiKo_ , u mě! Už mě bolí zase :-) Já ti říkala, že to sem patří. Ťyp!

JiKo
30. 11. 2000
Dát tip
Tak na Mirosláwkovu poradu jsem vygumoval prolog

JiKo
30. 11. 2000
Dát tip
Suva :-))))))))))))) dobrý :-)) Teď mě napadá když ten jeden Kelt běžel s tím emailem - zprávou (dnes paketem), musel doběhnout do nejbližšího opidia (dnes router či DNS server) tam mu ukázali cestu a běžel dál atd atd ... a tak se vyvinul vlastně internet, že?

Hopeless
30. 11. 2000
Dát tip
Mylsim, že nejvíc to tu vychytal Pampelin :-))) Ale dílko určitě zaslouží pochvalu !

Cavalera
30. 11. 2000
Dát tip
Na vlnách rádia bla bla bla vysílali, že nejvyšší rychlosti dosáhla blbost a co je nojhorší, šíří se všemi směry a skrze jakoukoli hmotu konstantní rychlostí. Normálně jsi mě Jiko donutil jít bádat v odborných knihách:-)) Takže díky za oživení zapomenutých vědomostí:-)

Merle
30. 11. 2000
Dát tip
jójo :)

Vio
30. 11. 2000
Dát tip
cháááá oduchakuchu, kolego ;-))) pobavils a to se cení...

CZlovek
30. 11. 2000
Dát tip
Hň, hň, hň !!! Dost dobrý!!! tipuju!!!

Miroslawek
30. 11. 2000
Dát tip
Jednoznačný TIP, jen prolog bych být Tebou vynechal, ať to není tak transparentní. P.S. Holomráz ... juj, to máš z Ocelového Města?

Miroslawek
30. 11. 2000
Dát tip
po krátké úvaze zařazuji do Výběru, takové věci tu skutečně chybí. Navíc je to báječně zpracované a propracované s nezvyklou lehkostí.

Albireo
30. 11. 2000
Dát tip
Bezva finta *

Regis
30. 11. 2000
Dát tip
:-))) Tož takhle dobře jsem už dlouho nezasmál!!!!!!! Jimi, rychlejší než tma jsou ještě špatné zprávy, ty se šíří absolutní rychlostí... viz. Douglas Adamms "Převážně neškodná"...

suva
30. 11. 2000
Dát tip
Drazí Písmáci. Právě jsem se vrátila z návštěvy jednoho Cédé. Natrefila jsem tam na stopu, která vypovídá o nesmírné vyspělosti našich keltských předků. Podle níže uvedené zprávy je patrno, že již oni se dorozumívali na úrovni elektronické pošty! Mladší doba železná, nazývaná dobou laténskou, podle naleziště La Téne ve Švýcarsku, je ve střední Evropě spojena s Kelty. Z oblasti horního Rýna a Podunají zasáhli značnou část Evropy a dostali se až do Malé Asie. V průběhu své expanze přišli do styku s vyspělými antickými oblastmi a dostávají se i do zpráv antických autorů. Díky tomu jsou Keltové prvními historicky známými obyvateli našeho území. Od keltského kmene Bójů je odvozen i latinský název Bohemia. V Čechách a na Moravě se objevují před polovinou 4. století př. n. l. a obsazují nejúrodnější oblasti. Velmi brzy dochází k jejich hospodářskému vzestupu, který se opíral o rozvoj zemědělství a chov dobytka. Rozvinula se těžba rud a tuhy. Keltové byli vynikající hutníci, kováři a hlavně umělečtí řemeslníci. Zpracovávali drahé kovy, rýžovali zlato na Otavě a jako první razili na našem území mince. Znali sklo, email, při výrobě keramiky používali hrnčířský kruh. Řada jimi používaných nástrojů si zachovala svůj tvar dodnes. Koncem 2. století př. n. l. začínají budovat oppida - opevněná hospodářská a politická centra (nejznámější jsou Stradonice u Berouna, největší Závist u Zbraslavi). Vaše DocWitchDr Soowa

Vio
30. 11. 2000
Dát tip
Sůvi, ale rozhodně jim to nejelo pod Windows XXXX, protože jejich původ (rozuměj Woken) je datován až ke konci 20. století po Kristu. O přesné datum uvedení na trh se vedou spory, ale původ je jasný. Stvořil je prý nějaký Bill Gates za velkou louží. Závidím Keltům... ;-)))

pampelin
30. 11. 2000
Dát tip
...jedna technická:když se začnou zase hýbat-není tak náhodou definováno teplo? Ledaže by se jednalo o takzvané antiteplo-částice jsou vůči okolí v klidu,ale chvějí se dovnitř(tzv.FKK- Feynmanova Kurevská Kosa...) :-)

Albireo
30. 11. 2000
Dát tip
suvo, s tim emailem se ti povedlo me paradne rozesmat.

ruby
30. 11. 2000
Dát tip
napad neni spatnej ale ja jsem asi hloupa ale bavit mne to zaclo az u praktickeho vyuziti. ale to je moc hezke

JiKo
30. 11. 2000
Dát tip
Miroslawek ano Holomráz je slovo z Ocelového města a bylo počáteční inspirací k napsání tohohle dílka:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru