Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hvězda

09. 04. 2005
3
0
2027
Autor
Gianni

Jednou mi jeden učený muž řekl: „Dráhy hvězd neřídí životy lidí, ale lidé ovlivňují dráhy hvězd.“

 

Stojím v galerii a prohlížím si překrásný obraz. Ústředním motivem je kamenný náhrobek uprostřed žitného pole. Na náhrobku nápis – Linda Hartmanová 1959–1983. Namaloval jsem ten obraz několik let po její smrti. Bylo mi tehdy třicet let.

 

Zeptal jsem se ho, jak můžu já ovlivnit hvězdné dráhy. Odpověděl mi: „Vůlí a skutky.“

 

Je mi 24 let a sedím v autobuse. Přisedne si ke mně žena, o něco mladší než já, nepříliš hezká, ale měla v sobě cosi, čím probouzela zájem. Další den jsem se s ní setkal znovu a dali jsme se do řeči. Byla inteligentní a vzdělaná. Ideální společnice pro dlouhé cesty autobusem – pro mě však nic víc.

 

A ještě řekl: „Daruji ti tento hvězdářský dalekohled. Támhleta nepříliš jasná hvězda mezi dvěma velkými, to je tvá hvězda. Jakmile uvidíš, že se vychýlila z osy těch dvou, je to tvou zásluhou.“

 

Pokusil jsem se navázat s ní citový vztah. Nejdřív nechápala, že mám o ni zájem, ale pak se to zlomilo a já jsem dosáhl svého. Nevím, jestli mě milovala, to není důležité, já jsem ji však nemiloval (to už teď vím) a šlo mi jen o to, stát se někým, kým není každý, někým, kdo hýbe hvězdami.

 

„Když vykonáš dobrý skutek, tvá hvězda bude stoupat vzhůru, k pomyslnému středu oblohy. Za zlé skutky tvá hvězda klesá k obzoru.“

 

Snažil jsem se, aby má hvězda stoupala. Láska je přece dobrým skutkem. Jenže má hvězda stála nehybně na svém místě. Napadlo mě, že je tím vinna ta žena, že mě dostatečně nemiluje, proto jsem ji zabil.

 

„A ta hvězda je tvoje duše. Stoupá vzhůru k ráji a klesá dolů k peklu. Po smrti tvého těla bude tvé vědomí přebývat v té hvězdě.“

 

A já jsem toužil dát vědět celému světu, co jsem dokázal. Stojím v galerii u obrazu a všem návštěvníkům říkám, že já jsem vrahem té dámy.


Marty73
11. 04. 2005
Dát tip
Chvíli jsem váhal jak hodnotit, ale asi jen tak, že se mi to líbilo. tip

Nicollette
10. 04. 2005
Dát tip
hovno, já mu věřim - mravenče hele dík, moc ráda sem si to přečetla..... dík * * *

Gianni
09. 04. 2005
Dát tip
Nicollette: Tak jo. Je to sice starší věc, ale stejně jsem to sem chtěl dát...

" Hvězdy rodí mravence a mravenci hvězdy " Co sem pleteš lidi? Ten učený muž toho vo hvězdách moc neví...lidi žádné hvězdy nemají a nemohou s nimi hýbat, ale nikomu to neříkej, někdy je dobrý, že tomu věří...tip Ti dáme...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru