Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

giball

Výběr: Jinovata, Permon9k
01. 06. 2005
13
8
3250
Autor
gr_4you

Gi-ball


Posunul se v posteli do polosedě, podstrčil si polštář pod záda a zapnul rádio. "Máš na stole snídani!" ozvala se z kuchyně Klára. "Hmm" brouknul si pro sebe otráveně. Rádio vesele chrlilo debilní písničku s přiblblým textem: "Ukradlas mi housku, já tě za to kousnu." Zapálil si cigaretu a natáhl šedavý kouř do svých unavených plic. Vyfoukl dým do sloupu světla trčícího z oprýskaného okna. Kouř neotálel a počal v ostrém ranním světle tvořit okouzlující choreografické kreace.

"Ukradlas mi buchtu, já tě za to kuchnu" řvalo vesele rádio. Téhle hudbě nerozumněl. Jak je to dlouho, kdy jsem se ještě považoval za mladého?

"Slyšíš?" zaječela Klára od vedle. "Máš tady tu snídani!"

Záměrně nereagoval. Povšiml si tapet prosvítajících za bariérou kouře. V mysli se mu proměňovaly v podivuhodné nespoznané abstraktní krajiny.

Asi jsem ještě v hladině alfa, řekl si a pokusil se zaostřit zrak. Típnul cigaretu do mosazného popelníku plného včerejších vajglů. Tak,... vyčištěný zuby bych měl. Klára už se neozývala.

Urazila se. Idiotská píseň ustala. Právě včas. Už už chtěl přeladit.

"Je sobota, 2. srpna 2013. Posloucháte stanici Hyper. Za nedlouho nám zvukové znamení ohlásí 8 hodin."

"Kláro, já nemám hlad" pokusil se uklidnit situaci. Neodpověděla. Takže je uražená.

"...Tůt Tůt. A po reklamě nám Adéla Celmanová přinese čerstvé zprávy. Tak co nám po reklamě povíš, Adélko? "

"No takže, kouče národního gi-ballového týmu Pavla Dvořáka jsem se zeptala, jak vidí náš tým svoje šance v prvním mistrovství světa v gi-ballu, pak tu máme jedno přepadení banky Chroustovicích, česká miss internet Marie Pichová nám svěří, jaké má trable se svým novým přítelem a na závěr nám historik doktor David Lupoměch ve stručnosti poví o souvislostech dnešního přepadení České repubiky takzvanými ochrannými složkami nadnárodního koncernu Ramago."

"Tak tedy po reklamě se budeme se těšit Adélko. Pěkné sobotní ránoVám všem, milí posluchači, přeje moderátor Radek Řehůřek."

"Reklama! reklama! REKLAMA! R e K l A m A!!"

Zustal sedět s otevřenou hubou. Přepadení, tak je to tady!

Vyskočil z postele, vytáhl si zaříznuté slipy ze zadnice a vběhl do kuchyně.

"Kláro, Kláro! Je to tady! Jsme přepadeni!"

"No, no to je povyku!" odsekla Klára od myčky na nádobí. "Vystydne ti čaj!"

"Čaj?" opáčil nechápavě. "Kláro, ty to nechápeš? Přepadli nás! Armáda Ramaga překročila hranice!"

"Ty se z tý politiky jednou pomineš. Dyť to hlásej už vod sedmi."

"Z politiky? To nemyslíš vážně!? Jsme ve válce chápeš to sakra?! Zapni intervizor!" vykřikl a pohlédl na vypnutou obrazovku na lednici.

"Nefunguje!Obsadili ho." řekla znuděně Klára a vrazila mu do ruky ovladač. "A neřvi vzbudíš Míšu"

Zapnul přístroj a na monitoru se objevila černá cedule:

-V důsledku organizačních změn jsou všechny stanice blokovány. Děkujeme za pochopení.Proserfoval všechny navolené stanice, ale všude byl stejný nápis.

"Obsadili televizi!?" vydechl a klesl do proutěného křesílka

"Televizi?" zakroutila hlavou Klára. "Kdy s těma archaismama přestaneš, žiješ stolet za vopicema!"

Chvilku udiveně civěl, pak se z křesílka vymrštil a běžel do ložnice k rádiu. "Nekupujte zajíce v pytli, kupujte oříšky v čokoládě! Luneton - vaše čokoládová Luna!"

"A je tu Adélka Celmanová s čerstvým zpravodajstím"

"Již za tři dny se v New Ramago City ve sprotovní hale Ramago-sport koná světové mistrovství v novém oblíbeném sportu gi-ballu. Jaké jsou šance našeho národního mužstva jsem se zeptala kouče Pavla Dvořáka...."

"Gi-ball!" zařval zhnuseně a třísknul pěstí do rádia.

"Co blbneš?!" vyjekla nechápavě ze dveří Klára "Tebe nezajímá gi-ball?!"

 

****


8 názorů

Najmladšia
19. 04. 2007
Dát tip
ved ty si to nečítaj..odrecituj si to sosluchátkymi na ušiach..ha:-)

gr_4you
19. 04. 2007
Dát tip
sem nezkoušel, ale nevim ešli se mi to kůli tomu ce po sobě číst

Najmladšia
19. 04. 2007
Dát tip
ahahah...a skusili ste pri čitaní tohto počúvať ska-p..teda už The Locos...haha dost dobra kombinácia

dee-dead
19. 03. 2007
Dát tip
*

gr_4you
07. 03. 2007
Dát tip
tag ď.

teď už tomu rozumím, a pochopil jsem. Desinformace atd. No pak už to dává smysl, tutiž tip.

gr_4you
07. 03. 2007
Dát tip
Wraith Ailohwirre .. A to byl cíl. Je to povídka o neschopnosti člověka v moderní době třídit informace a aktivně je vyhodnocovat. Člověk přijímá svět tak jak mu je předáván v médiích, je líný jej sám hodnotit.To ohrožuje jeho svobodu. Povídka není primárně o válce, ale o zenužitelnosti médii, manipulovatelnosti lidí a demokracii. Viz též má vysvětlení níže.

hmm, nevím co k tomu. Řekl bych, že motiv války vypršel docela doprázdna. . .

Čumák
25. 03. 2006
Dát tip
!!! * skvěly. moje oblibena. jen jsem ji nikdy nedal tip, pac jsem zapomněl... tak ted.

gr_4you
10. 01. 2006
Dát tip
sk8 dík

sk8ergirl
08. 01. 2006
Dát tip
myslm, že to je fajn, s dobrou pointou...*

gr_4you
17. 07. 2005
Dát tip
No je to jen taková minipovídka a je právě o nebezpečí jinýho zřízení, takže jsem se tomu nemohl vyhnout, chápeš... jináčnemyslím, že tohle je nějaký superdílo. Co do vynálezů potřeboval jsem masový mediální prostředek (intervizor) a vzhledem k tomu, že se to odehrává v budoucnosti, předpokládal jsem, že televize už nebude v téže podobě, jak ji známe. Koneckonců to nastane už velmi brzy, až se tv definitivně sloučí s internetem a těžko říct, jestli jí pak ještě budeme říkat -televize? možná ano, nevím

Perchta
10. 07. 2005
Dát tip
*

Alojs
01. 07. 2005
Dát tip
občas to skřípe, ale nápad a lehkost to celé posunují do povzdálí (ty mírné a občasné nedostatky v obratech). tip

evalota47
28. 06. 2005
Dát tip
Sem to pochopila a taky se trochu zasmála.Co se týká podrazů na lidi a nenápadná ovládnutí médii jsem fakt cholerik a pěkně mě to štve-hlavně proto,že mě to občas taky ovládne a ta kocovina potom-hrůza .T

gr_4you
28. 06. 2005
Dát tip
thanx

gr_4you
28. 06. 2005
Dát tip
Hele, normálně nikoho neotravuju, aby si něco přečet, ale zajímá mě co říkáte na mou povídku Odboj, je trochu těžkočitelná ale nemám k ní zpětnou vazbu, tak kdyby ste se někdo obětoval...

gr_4you
22. 06. 2005
Dát tip
jo tahle povídka vskutku nebyla pojata nějak do hloubky. Docela by mě zajímalo, lidi, co říkáte na povídku "Odboj", je to taky jedna moje starší věc a má jednoduchý motiv, ale snad trochhu propracovanější děj. Tak, kdo to snesete dočíst, prosím zakritizujte, dík.

Kytiii
21. 06. 2005
Dát tip
mě se to vcelku líbilo, ale mám jednu neřest - očekávat hlubší a rozvinutější děj u povídek, které se zabívají budoucností... tudíž, ač nápad je to pěkný, tipa nedám... Ale máš pravdu, za zamyšlení - a možná následné skutky - to bezesporu stojí.

Narvah
20. 06. 2005
Dát tip
gi-bal.. : ) *

gr_4you
20. 06. 2005
Dát tip
díky.

StvN
19. 06. 2005
Dát tip
Legrace. Já to chápu a mám za to, že by ani nemusel bejt rok 2013, že pro nás bude asi důležitější, jakej novej tarif vymyslel T-mobile.

pozorovatel
18. 06. 2005
Dát tip
..andělá nám už opravdu padli..:( jo, dobrá povídka škoda, že je odfláknutá

Jinovata
10. 06. 2005
Dát tip
Vtipně napsané, že je to prvoplánové je myslím dobrá strategie vzhledem k tomu tématu: sázka na zdrcující náhlou pointu by u tohoto tématu byla asi vnímána už jako klišé. je to vtipně napsané, bavil jsem se, i jsem se zdravě naštval na tu civilizaci

FallenAngel
03. 06. 2005
Dát tip
No, mě to připadá dost neuvěřitelný, tam bude asi důvod, proč jsem nepochopil, co jsi tím chtěl říct. Taky ten konec na mě působí neúplně, jako by useknutý v půlce. Ale teď, když jsi to vysvětlil, mi to dává smysl. Možná by stálo za to dát do záhlaví nějakou krátkou větičku, která by člověka navedla na to, že ta povídka je o tom rozhlasovém vysílání a ne o partnerské krizi :)

FallenAngel
02. 06. 2005
Dát tip
Ještě jedna korektura by se hodila. Nějak mi uniká pointa povídky, má nějakou?

gr_4you
02. 06. 2005
Dát tip
hmm, nerad to dělám, ale zkusím ti vysvětlit pointu: Žijeme v době, kdy jsme zahlcováni jakýmsi produktovým zpravodajstvím a kdy přestáváme chápat závažnost informací, které se k nám skrze příjmač dostávají. Je to samozřejmě dáno přemírou informací i tím, že se média snaží informace stylizovat do jakýchsi balíčků, které my "konzumujeme" Z příjmu iínformací se vytrácí aktivita příjemce. To může vést k nedozírným následkům a taky vede. Posloucháme o umírání afričanů hlady i o pálení obilí a přitom máme jaksi pocit, že se nás to vlastně moc netýká. Navíc svět se globalizuje, mocenské skupiny se nyní tvoří nadnárodně s účelem hromadit kapitál. Dostáva se jim však stále větší moci díky tzv. lobingu a tato moc by mohla být v budoucnu zneužita. Ta povídka je tak prvoplánová, že nechápu co je na ní nepochopitelnýho...

Taiko78
01. 06. 2005
Dát tip
Díky, rozesmála. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru