Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šílenství

12. 06. 2005
5
0
3449
Autor
Chiméra


Najednou si konečně začal uvědomovat svoji existenci.
Po dlouhé době začal vnímat i něco jiného. Něco jiného než tmu. Pouhopouhou nesmrtelnou tmu. To něco bylo slabounké tik – tik – tik – tik – tik- …I tenhle malý detail mu udělal šílenou radost. Nevěděl odkud ten zvuk jde. Možná měl na ruce hodinky, nebo byly někde v tmavé místnosti nástěnné hodiny. Náhle si začal uvědomovat, že neví, kde je, neví jak se tam dostal a ani neví jak dlouho tam mohl být.
Jestli jeden den? Dva? Týdny? Měsíce? Půl roku? Jeden celý rok? Či snad pět let? Nevěděl nic. Jeho znovunalezený zdravý rozum mu říkal, že když otevře oči, zbaví se tmy. Pokusil se otevřít oči. Nešlo to. Zjistil, že nemůže pohnout víčky…Nechápal to. Prostě je nemohl otevřít. Radost ze zvuku hodin se náhle proměnila v hrůzné šílenství. Chtěl zakřičet, neuvěřitelně se mu chtělo křičet. Zkřivil dokonce i ústa, jejichž výraz značí křik, nevydal však ani hlásku.
Po nějaké době se uklidnil. Přál si, aby se jeho nepříčetnost a bezmocnost utopily v slzách, které by se koulely v nezadržitelné rychlosti po tváři. Nešlo to. Nemohl plakat. Byl zoufalý, věděl, že dospělý muž nepláče, ale chtěl strašně moc plakat, ale nešlo to, ať se snažil, jak se snažil jeho oči ne a ne se zalít slzami. Napadlo ho, že má jen z té dlouhé doby, kdy nebyl při vědomí zalepená víčka časem, ale o svém omylu se momentálně neměl jak dozvědět, už nikdy se o něm nedoví. Začal se věnovat celému svému tělu. Chtěl zjistit, jak je na tom s ostatními částmi těla. Ta bezmocnost se hýbat ho ničila, zkusil sebou škubnout. Jednou, dvakrát. Nic. Žádná známka pohybu. Doufal, že jejeho tělo jen pevně spoutané, což by mu znemožňovalo pohyb. Nechtěl věřit tomu, že už se nebude moct nikdy v životě pohnout. Najednou byl strašně vyčerpaný, i když vlastně jediný pohyb co udělal bylo mírné pootevření úst. Před očima viděl náhle uviděl kopretinu. Nemohl však přeci vidět. To jen jeho představa, obrázek v hlavě, jakási vzpomínka mu umožnila vidět ten obraz na zavřených víčkách. Dalo mu to sílu. Naději.
Rozhodl se zmobilizovat všechny své síly, aby přiměl své tělo k pohybu. Chtěl se aspoň nepatrně nějak pohnout, byť jen neznatelně, ale věděl, že v sebemenším pohybu je jistá naděje.
Začal od levé nohy. Věděl, že noha musí být někde tam dole. Zkusil to. Chtěl zahýbat prsty, ale nic, pokusil se pohnout kotníkem. Zase nic. Vyzkoušel tak celou levou půlku svého těla, ale nic, prostě žádný pohyb.
Nehodlal se ale ještě vzdát. Když se to nepovedlo tady, pravá část se určitě rozhýbe…Moc tomu už nevěřil, ale chtěl aby se tak stalo, nutil si myšlenku že ta levá část může být ochrnutá ale ta pravá přece už bude fungovat..
Začal tedy. Tentokrát od ruky. Pomaloučku. Od ramenního kloubu až po malíček.
Náhle ucítil slabé mravenčení v palci pravé nohy. Zkusil jím pohnout, ale zase nic. Asi se mu to jen zdálo, nebo se to jen vsugeroval, tím jak moc se chtěl pohnout. Zoufalství nabíralo neuvěřitelných obrátek. V hlavě mi svitla myšlenka. Srdce. Jasně, jeho srdce přece musí tlouci. Jestli žije, musí mu pracovat srdce a plnit svou činnost, bez které by žádný smrtelník nemohl žít.
Nevěděl však, že už není smrtelník.
Náhle ho začal strašlivě svědit zátylek. Chtěl se podrbat. Musel se přece poškrábat, strašivě to svědilo.
Konečně! Uvědomoval si to, že ho něco svědí. Vychutnával si ten okamžik, protože věděl, že tam je jeho kůže a že to může cítit.
Děkoval za to, že ho něco lochtá. Děkoval Bohu, i když nebyl věřící. Říkal si, že to je zvláštní že se lidé obrací na boha jen když jsou v nouzi.
Svědění však začalo sílit. Strašně moc se to zesílilo….Musel s tím něco udělat.Chtěl s tím něco udělat, ale nešlo to přeci…
Zase se vzchopil, posbíral všechny své zbylé síly, aby se toho zbavil, bylo to už k nevydržení, normální člověk by z toho zešílel!
Strašně se snažil.Mrtvolnou nehybnost jeho těla vystřídaly křeče. Mohla za to jeho vůle, byl by se i pochválil, ale jeho tělo provádělo pohyby šokující lidský rozum.
Svíjel se v nepředstavitelném záchvatu a hrozných křečích.
Z úst mu začala vytékat slina. Jeho mozek si začal vybavovat jakési vzpomínky: v uších mu zněla melodie a koukal do něčích zelených očí.Ale pak najednou jen křik, skřípot pneumatik, rána, chrčení rádia, horko a šepot, v šílené spleti zvuků byla slyšet slova : Miluju Tě. Pak už jen sirény a bílá záře, oslňující nazlátlý svit.

*

Dean se šokem probral ze spánku, seděl na posteli a po celém těle mu naskákal studený, lepkavý pot. Měl noční můru. Jen se mu to zdálo, proč však už poněkolikáté? Byl to přece jen sen…Byl si tím jist, v hloubi duši, ale věděl, že jeho sen se pro něj stane skutečností…

Chiméra
09. 08. 2006
Dát tip
Děkuju moc, potěšilo...:-)

bestye
09. 08. 2006
Dát tip
pěkně popsaná bezmoc *

Anyz
31. 05. 2006
Dát tip
hm nahodou celkem pekny rozuzleni i kdyz mozna casto pouzivany, nevadi,libi se mi jak se ve mne behem cteni promichavaly pocity moc fajn od nadeje k zoufalstvi k bezmoci a uzkosti. libi dam tip :)Asi se mu to jen zdálo, nebo se to jen vsugeroval, tím jak moc se chtěl pohnout. Zoufalství nabíralo neuvěřitelných obrátek. V hlavě mi svitla myšlenka. Srdce. Jasně, jeho srdce přece musí tlouci.asi chybky ne? nebo si a v hlave mu

ja som to...ani neviem prečo...od začiatku tušila...ale super...*

machal
04. 07. 2005
Dát tip
nENÍ TO ŠPATNÝ, ALE ČEKAL JSEM TO TROCHU JINAK ... NO TEN KONEC UŽ JE TAK MOC HEKTICKEJ :) jINAK SOU TAM DORBNÉ VĚTY, KTERÉ POTŘEBUJOU DOLADIT. tEˇD TO TAM NEMAM ČAS DOHLEDAT ALE JE TAM NĚCO JAKO UVIDĚL A PAK HNED VIDĚL ... TO ASI JAK SI TO PSALA TAK JE TO TAM JEN JAKO DVAKRÁT VIDĚL A TAK... TAK NA TO KOUKNI A DEJ TO DO KUPY. aLE MOŽNA SE PLETU PAČ SPĚCHÁM A ČET SEM TO NARYCHLO. jAKO POVÍDKA TO NENÍ NEJHORŠÍ, ALE JE TO MOC ZDLOUHAVÉ A PRAKTICKY SE TAM NIC NEDĚJE, ALE ČTE SE TO PRAKTIVCKY PLYNULE A NEJSOU TAM NESROVNALOSTI.

Chiméra
15. 06. 2005
Dát tip
Děkuju moc za kritiku...

machal
14. 06. 2005
Dát tip
Hmmm to je dlouhé, bohužel teď nemám tolik času a mám před přijímačkama na vysokou školu, na kterou jsem už chodil, takže to teď nepřečtu, ale později se určitě vrátím :) Slibuju

pepička15
13. 06. 2005
Dát tip
je to pěkný... mně se ten závěr naopak líbil:) čekala jsem toho spoustu, ale to, jak t skončilo, jsem opravdu nečekala... oba dva závěry dávaj čtenáři velký prostor pro jeho fantazii - i závěr snu i závěr závěr celý povídky... :)

Chiméra
13. 06. 2005
Dát tip
Děkuji Ti Ev :-)! Uz zpracovavam mamu na ten festak, tak se tes:-D!

pepička15
13. 06. 2005
Dát tip
Jupííí!!! NAši už se s fesťákem smířili, ale včera se to dozvěděla babička a zděsila se. prý mě tam minimálně znásilní nebo já nevim co ještě:) A mám zakázaný ´zdrogovat se´! ... zuzi řikala, že ´ste byli v sobotu večer na StarWarsech a pak zachlastat s Honzou:) A prej padli za vlast snad tři krabky ( i s těma honzovejma ) ... :)

Rían
13. 06. 2005
Dát tip
vubec ,vubec, chvalila sem ti to driv nezli ty me ty kytky ,,,,, :) nebo uz ztracis pamet v dusledku hvezdnych valek a spatne konstilace hvezd? :)) mne se to fakt libi , nektery slovni spojeni jsou pekny, -treba to s tim lochtanim me zaujalo hned na prvni pohled uz v sobotu,,,,, navic mi dela radost , ze muzes nekde publikovat a taky me to k necemu taky popozene :)

Vitex
12. 06. 2005
Dát tip
Zajímavý, možná mě začátek navnadil na něco trochu jiného, než jak to skončilo, ale to je tím, že jsem tu četl už dost povídek s podobným začátkem. Napsaný je to dobře, ale ten konec mi tam pořád nějak nesedí... ale víš jaký mám zvrhlý vkus. Možná by to chtělo ještě nějak zakončit nebo napovědět čtenáři, jak to asi dopadne... zkus si přečíst povídku Tma od Jehehemana...

Chiméra
12. 06. 2005
Dát tip
Děkuju moc:-)..To zakonceni asi fakt neni to pravy orechovy,ale zase sem to tak chtela nechat, aby si sam ctenar udelal zaver jestli se ten sen opravdu stane skutecnosti nebo ne...ale ja myslim ze jo:-)...

Rían
12. 06. 2005
Dát tip
šikulka, taková rychlost :) to zase z tý ekonomiky ni nebylo co? :) jo je to fakt hustý :)

Rabb
12. 06. 2005
Dát tip
Hustý??? Neřekl bych. Je to napsaný dobře, hlavně ty pokusy o pohyb, to jo, ale ten konec... Jiný řešení nebylo? Jednou mne jeden nejmenovaný autor/kritik nařkl z toho, že strašně rozepisuju zbytečný detaily a tím prodlužuju délku povídky. "Jestli žije, musí mu pracovat srdce a plnit svou činnost, bez které by žádný smrtelník nemohl žít." Tahleta věta mi přijde zbytečně dlouhá a nějak do toho všeho napasuje. Opavdu dobře jsou popsány pocity a snahy se pohnout hlavního hrdiny, ale pointa je jaksi krizová, která funguje, jen když je nouze a nevíš jak provést zakončení. Jen napíšeš, že se probudil ze snu a je konec, jen to okořeníš možností vyplnění snu. P.S.: Ale neber mne vážně, jsem autor amatér a kritik TOTÁLNÍ amatér, tažě mé slovo nemá žádnou váhu. Za popis chování dostáváš T!P

Chiméra
12. 06. 2005
Dát tip
Rían : To vis ze s ekonomiky bylo uplny ***** :-) ale to se dalo cekat...Sem moc ráda , že se Ti to libilo, to mam urcite za to že sem Ti pochvalila ty masožravky co?:-D

Chiméra
12. 06. 2005
Dát tip
Rabb: děkuju moc za tip i za kritiku. Tvy kritiky si vazim a zkusim promyslet jeste ten zaver...ale nevim, me bavi neco popisovat a ta samotna pointa by se mozna mela trochu vybrousit.diky

Rabb
12. 06. 2005
Dát tip
Mé kritiky si vážit nemusíš. Já psát neumím...:)

Chiméra
12. 06. 2005
Dát tip
počkat kouknu se na Tvy psani...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru