Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TEP TVARy 13/2005

30. 06. 2005
0
0
5307
Autor
drfaust

TEP TVARy 13/2005

 

 

(Zprávy ze sousedství)

 

 

Rád bych upozornil všechny zájemce z řad písmáka, že v čísle 13/2005 (vyšlo 30. 6.) literárního obtýdeníku TVAR, najdete jako přílohu TVARy TEP. Co je to TEP? TEP je TOTÁLNÍ E POEZIE - miniantologie autorů publikujících v časopisu TOTEM. TEP je doprovozen i ilustracemi internetových autorů, obsahuje celkem 38 textů různých autorů a 12 ilustrací. Zaujme-li vás to, tak TVAR koupíte v lepších trafikách a někdy i v knihkupectvích za 25 kč.

 

 

 

Více najdete zde.

 

drfaust/Lukáš


Rowenna
11. 07. 2005
Dát tip
Já jsem byla opravdu potěšená tím, co bylo VYBRÁNO. :-)

drfaust
11. 07. 2005
Dát tip
ač jsem měl možnost do toho zasáhnout, tak to je především poklona Gabrielovi... až s ním zas půjdu na pivo, tak mu to budu tlumočit.

Rowenna
11. 07. 2005
Dát tip
No, vyřiď. :-)) Hlavně jsem si říkala, že některé věci jsou daleko lepší než mnoho z toho, co se většinou tiskne a vydává. Byla jsem si tak soukromě pyšná na Totemáky. :-))

drfaust
11. 07. 2005
Dát tip
:-)) já taky. Už jsem několika Tvary obdaroval... naposledy včera ve vlaku:-)) dělám reklamu, jak jen můžu.

Rowenna
11. 07. 2005
Dát tip
nezapomeň, že jeden je můj. :-))))))))

drfaust
11. 07. 2005
Dát tip
mám jich zatím ještě dost... mám ti jeden poslat?

Rowenna
11. 07. 2005
Dát tip
někdy bych si ho vyzvedla, děkuji. :-)ú

drfaust
04. 07. 2005
Dát tip
hmmm.... dneska jsem si to dočetl do konce. Co ti tak já asi k tomu můžu říct? Snad asi opravdu jen to, že žádnou debatu o estetických hodnotách jsem na tomto místě vést nechtěl a vést bebudu.

zkrveživ
02. 07. 2005
Dát tip
mail

zkrveživ
02. 07. 2005
Dát tip
respektive... doufám, že přišel....

zkrveživa
02. 07. 2005
Dát tip
typické projevy gafomana. nic nečetl, ale přesně to dokáže zhodnotit... ach jirko jirko...

JiKo
02. 07. 2005
Dát tip
.. to je zase diskuse...

Zurivy_mag
02. 07. 2005
Dát tip
konečně. za zprávy děkuji, důkladně si je přečtu a budu nad nimi uvažovat. Řekl bych, že tím je náš "spor" zcela uzavřen zkrvežive. rád jsem se s tebou znovu setkal a je pravdou, že se tak trochu musím omluvit za způsob, jakým jsem tě sem vylákal. Zdeňko, jak vidíš, svůj účel má reakce splnila, přesně jak jsem zamýšlel. A jestli ze sebe vzteklý mág dělá vola? Má to koneckonců v popisu práce i v krédu. Je přeci rozhněvaný na stav současného světa, je radikální a je to mag;)or not?

drfaust
02. 07. 2005
Dát tip
ale proč ze sebe "dělá vola" pod touto upoutávkou a nikoli pod díly, která se mu nelíbí, mi zůstává záhadou. Tohle nebyl příspěvek diskuzní, ostatně vést nějaké rozsáhlejší diskuze na netu? z toho jsem vyrost, nebo, spíš, k tomu jsem se stal absolutně skeptickým. Mnohem přínosnější, než si tu leštit ego, by bylo vypořádat si to s Tvarem, protože tam to vyšlo, na stránkách buď jejich anebo jiného literárního média. Tohle byla upoutávka, což někdo zcela nepochopil. Což je taky důvod, proč se mi nějak nehce číst tvou další reakci. O tomhle já tady fakt žádné diskuze vést nechci. Kup si ten Tvar a pak jim napiš, jak jsou strašní, že to otiskli.

JiKo
01. 07. 2005
Dát tip
Z_M: já ten tvar nečetl a pokud bychom to vzali obecně, též si něco podobného myslím o mnoha mnoha dalších autorech, zde i jinde. Přitom ta díla jsou většinou dobře ceněna. Myslím, že je to odnož poezie, odnož, které říkám luštitelská poezie (pokud je vůbec co luštit), a která se mi v podstatě moc nelíbí. ps: ale zase fakt protlačení děl z netu na papír je jistě kapička naděje pro uznání "normálnosti" netové tvorby papírovými náfuky.

Už jsem si, mágu, cestou domů párkrát brumlalo i Morgensternovu Košilelu. Slova nemusí být tóny. Když na to přijde, slova mohou být i chuti. Není věc, kterou by si báseň nemohla dovolit.

drfaust
01. 07. 2005
Dát tip
Tak, asi bych se k tomu měl nějak vyjádřit, jádro ukázat, jádro dřít. OK. Učiním. Vůbec mně nijak nevadí, že se ti ty věci otištěné ve Tvaru nelibí - mimochodem, četl-li jsi prolog, nikde se v něm nemluví o elitě, je to čistě a jen výběr, který je předložen k prozkoumání, k možnosti zaujmout postoj: tohle se mi líbí, tohle se mi nelíbí, tohle je blábol atd. (to jsi ostatně udělal, avšak pokušíš se argumentovat... no k tomu se dostanu) -, každý má právo zaujmout své vlastní stanovisko. Vytákáš, především (anebo čtu-li to znovu - pouze -, i když z toho pak činíš soud obecně platný), vyprýzdněnost obsahu. Tož jsem asi trošku mimo buď já anebo ty. Já si nejsem vůbec jist, zda si uvědomuješ v jakém kontextu žijeme. Žijeme v době nejistot, kdy vdomí nejsitoty bylo povýšeno na jediné možné východisko (v protikladu stojí návraty k tradicím - naštěstí nikoli nečasté). Řekl bych, že tuto nejistotu chceš překonat výrazným, jasným programem obsahu, sdělnosti. Na to máš samozřejmě právo. Jen se mi zdá, že jsi jaksi zapomněl, že tvé prizma, prizma obsahu a sdělnosti, není jediné možné a hlavně! není zde žádné vyšší moci, jakési metaúrovně estetiky, který by řekla: tvůj úhle pohledu je ten správný. Ani já, pro své názory, stanoviska, nemám žádného soudce, který by mi řekl: tot je ten správný pohled na estetiské hodnoty, toto jsou ta správná estetická měřítka. Jediné co mám/máme je možnost měřítka mezi sebou komparovat. Já mohu porovnávat estetiku tvořenou strukturalisty s estetikou tvořenou pozitivisty, s estetikou tvořenou Aristotelem, s estetikou tvořenou Tomášem Akvinským, s estetikou přírodních národů atd. Ale není moci, která by mohla říct takto je to správně. Ještě k tomu obsahu; i historicky tu máme několik stylů, které sdělnosti nijak nepřidaly a přesto jsou tací, kteří řeknou, že tehdy vznikla opravdu hodnotná díla. Vezměme například manýrizmus, všemožné dekorace rokoka, l´art pour l´art, parnas atd. až dojdeme k surrealizmu a jeho automatickému textu... ten si přece už metodologicky neklada za cíl sdělnost.... Inu, máš svaté právo, myslet si cokoli, máš svaté právo umění soudit, ale neměl bys zapomenout, že tvůj hlas je jedním z mnoha, že tvá pozice je stejně platná jako má. A co se týče hudebního příkladu; já si z nejrůznějších básniček pamatuji mnoho útržků, veršů ap. A vskutku si je leckdy opakuji, to je totéž, jako když si na pprocházce broukám Mozarta anebo lidovku... Třeba ta zireal, která tam je, nebo egil, kelly, pjer a mnoho dalších. Snad jsem dostatečně vysvětlil, že mi nevadí tvé prohlášení, ale způsob jakým prohlašuješ a jak se ho snažíš ospravedlnit.

zkrveživ
01. 07. 2005
Dát tip
zuřivej mágu, panečku, jakej je tvuj pravej nick?:o))) btw. opravdu nemám potřebu vysvětlovat cokoliv komukoliv, kdo nemá zájem pochopit. anebo - vysvětlovat už jsem se jednou pokoušel, ale bylo mi řečeno, že stejně kecám blbosti.... jistě. jak jinak - od začátku jsem psal kraviny, věděl jsem, že píšu kraviny a jen jsem na to chtěl nachytat nějaký negramoty, který mi to sežerou... no nic. mimochodem, napiš do tvaru, proč mě vybrali. já se nikomu nikam nenutil.

zkrveživ
01. 07. 2005
Dát tip
a mimochodem, zrovna "víno na kuráž" je kupodivu docela pochopitelná a srozumitelná věc... nebo ji nechápeš?

zkrveživ
01. 07. 2005
Dát tip
je blbost si myslet, že čtenáři tvaru znaj kokota z internetu - čili si nemůžou říct to, co ty: co to je za výběr, když je tu ten, co si myslim, že neví o čem píše?

Zurivy_mag
01. 07. 2005
Dát tip
Nádhera. dokonce je zde příčina mé zuřivosti. Takhle jsem si to snad ani nemohl vysnít. volvo: pravda. a největším uměním je, když si báseň dovolí nebýt básní. faust: toužil jsem po této konfrontaci již dlouho. Tak tedy, onu dobu nejistoty považuji za největší lež postmoderny. Ve skutečnosti není naše doba nijak strašlivě odlišná. Jak si lze povšimnout, tělesa stále padají k zemi a hydrostatický tlak působí kolmo na stěnu nádoby. Člověk se za těch pár tisíc let vůbec nezměnil a pokud dnes někdo "uctívá" nejistotu, je to přibližně totéž, jako když před stoletími uctívali ježíše. otázkouje, co tvoří trvalé hodnoty. nutno přiznat, že zde máš pravdu. vnímání krásna se mění kulturu od kultury a období od období. Otázkou je, proč se nám stále líbí onen mozart anebo lidové tance, když jsme jaksi přesáhli onu úroveň estetiky. Někdo by třeba řekl, že vnímání krásna je nám dáno jaksi shora, stejně jako např. morálka. Je to vcelku starý názor, ale neříkám, že je překonaný. Tohle by bylo na trochu delší diskuzi ještě o něčem dalším. Ale držme se problému. Proč neuznávám a nemiluji tuto estetiku a proč považuji svůj názor za tolik důležitý, že jej proklamuji způsobem, na který si stěžuješ? Protože považuji toto moderní pojetí za nebezpečné. Nejsem žádný fanatik, to se neboj, nepopírám, že se ježíš Kristus smál a dokonce i žertoval. Otázkou je, kdo si toto tvrzení může dovolit. Ona nejistota, která byla tak úspěšně vystavěna zkázou druhé světové, pádem tradic, sexuálních a jiný¨ch revolucí...je do značné míry příčinou současné kutulturní ale především morální prázdnoty, což považuji za nebezpečné. Bez náznaků totality, anebo čert to vem, i s nimi, myslíš, že lidé mohou žít bez nějakého vštípenéhomorálního kodexu. Podívej se na takového Mojžíše. Moše byl intelektuál, který věděl, že když lid vyvde z egypta jen tak, tak se za chvíli celý národ izraelský propadne do "pekel" svévole a anarchie. Tak dal světu deset základních zákonů. Ale neudělal jen zákoník. On do nich ta pravidla vypálil. Dnes už není dobro a zlo. Já vím, také nikdy nebylo. Ale to vím já a uvědomuji si důsledky, které z toho plynou. ostatní to ovšem nevědí. Dnes je vskutku doba nejistoty. nebo také, možná lépe řečeno, stírání hranic. Okamžik mezi nocí a dnem,bod, kdy stré již neexistuje a nové dosud není. Opravdu chceš světu dát nejistotu jako nový řád? Aj, trochu jsem odběhl. jistěže v jistém ohledu je můj názor jedním z mnoha. Dle mého skromného názoru tato poesie opravdu nic nepřináší - viz paralela se zrcadlem. I když upřimně, možná že by se v tom dalo se značnou psychologizací diskuze něco vydolovat. (Ale já to dělat nebudu. ) Ovšem v ohledu výše uvedeném je vcelku pochopitelné, proč považuji svůj názor za tolik podstatný. Ostatně, k mému prospěchu lze ještě při¨číst onen známý případ lidí, kteří téměř dadaisticky poskládají fráze a jsou za to oceňováni jako metafyzičtí básníci nejvyššího kalibru. Má nakonec cosi do sebe, ten příběh, který vymyšlen stal se shodou okolností skutečností, jako ona teorie o vraždách dle apoklaypsy v opatství. (Koneckonců, možná si budu ještě muset znovu přečíst nějaké ty knihy, dokud plně nepochopím a nedocením ono kouzlo postmoderny). I přesto, můj názor stále zůstává stejný. jen mi po tom dlouhém psaní došla zuřivost. Hm,ledová sprcha... ještě jedna věcička. nechci, aby výše uvedené vedlo k nějakéu elitářství. Chci tím prostě vyjádřit, že např. žádný člověk nemůže začít léčit lidi bez studia medicíny anebo ty fause nemůžeš teď začít opravovat auta... Budu ovšem rád, když budeme pokračovat v naší malé diskuzi. zkrveživ: ano, můj pravej nick. Abych pravdu řekl, je mnohem méně zuřivý, ale oheň mu nechybí. Proč bych se skrýval. Je to ten poslední člověk, s nímž jsi diskutoval o své básni, společně se zdeňkou, v tu neděli, kdy jsi odsud definitivně odešel. Víš, velmi mě to mrzelo. už jen proto, že celé zamyšlení nad básničkou přešlo do sféry osobních útoků - a to jsem já nezačal. když jsem si na chvíli odběhkl na oběd a pak se vrátil, ty jsi se smazal, takže náš spor zůstal nedořešen. Vysvětlit ses mi nic nepokusil a mou žádost o interpretaci jsi odmítl. Proč psát do tvaru? Tvar jsem nečetl. Jen jsem chtěl s faustem otevřít diskuzi na toto téma a když jsem viděl seznam autorů, jevil ses mi jako ideální "odstrašujíí" příklad toho, co na poesii nesnáším. Z tohoto důvodu je i patrné, že jsem nemohl projít všechny tvé práce, ale jen dostatečné nnožství, abych se ujistil, že budeš přesně splňovat můj odstrašující příklad. Jsem koneckonců rád, že jsi zpět, protože tě nyní mohu bez emocí znovu požádat o interpretaci tvé básně "vodo vodo". S pozdravem Vzteklý mág

nó spíš v těch knihkupectvích podívám!

Styxian
30. 06. 2005
Dát tip
...jenom, když tam máš taky svou totálně poetickou trošku do mlýna, doktore... jinak nééééé

drfaust
30. 06. 2005
Dát tip
Já sám tam nic nemám, myslím, že by to nebylo moudré. Vypadalo by to, jakože se tam chce prezentovat redakce... ale je tam spousta fajnovejch kousků od jinejch autorů...

Styxian
30. 06. 2005
Dát tip
to předpokládám, když to doporučuješ... ty se svým přirozeným citem pro kvalitu :-))

Rowenna
30. 06. 2005
Dát tip
a jestli podíváš, kup i jeden pro mě. :-)

rowi, ok :)

drfaust
30. 06. 2005
Dát tip
Row: pokud by na tebe nevyšlo, tak ty máš samozřejmě jako autorka jeden výtisk u mne... copak nečteš info?

Rowenna
30. 06. 2005
Dát tip
info? kde? na totemu? no, on g-morr něco říkal.

Rowenna
30. 06. 2005
Dát tip
jo, už jsem si to přečetla, já jsem v prostoru, totiž, od rána, totiž.

Fame
30. 06. 2005
Dát tip
juch

Zurivy_mag
30. 06. 2005
Dát tip
no jestli je to výběr totemácké elity tak pěkně děkuji. Blábol nad blábol. Říká se tomu totální poesie, ale je to jen bezduché plácání. Říkáte obraznost, ale je to jen pečeť vaší prázdnoty. Říkáte o ideálu se stovkou interpretací, ale pravdou je to, že vnucujete světu tu největší lež, totiž relativismus. Říkáte poesie bez hranic a pro vyvolené a utíkáte za hranice zdravého rozumu. A tak si jenom pro sebe opakuji. ještě, že vám nerozumím, jsem stále ještě normální! Tak a teď konkrétně, aby má reakce byla takříkajíc reaktibilní. 1) vezměme si takového zkrveživa (čistě pro příklad). Ten v životě nenapsal nic, co by dávalo nějaký smysl. tuhle mi říká, že jeho báseň má tisíce interpretací, pro každého jednu. Odmítá ovšem napsat, o čem vůbec je. Proč? Aby mi nezkazil radost z odkrývání anebo řekněme dívání se do zrcadla? Když chci něco abstraktního, pustím si hudbu. Ale nemluvme o hudbě. Mluvme o zrcadle, které mi vysí dole v síni. Všechna rovinná zrcadla mají totiž jednu zajímavou vlastnost - vypadají stejně. Autor nechce nic sdělit. Ó čtenáři, najdi si sám význam! Nenazývejme leností, nehodlám-li tak činit. Literatura se píše z jistého důvodu. Má určitou sdělovací fci, stejně jako ostatní druhy umění. O tom není pochyb. Je to jiskra, která spojuje autora se čtenářem, oblouk, abych tak řekl - možná lomené, ale coby. Pokud vím, svatý vít stojí delší dobu než tančící dům. A stopro ještě bude stát. Vyprázdnění poselství je tím nejhorším zločinem, jehož se můžeme na umění dopustit. 2) mluvme nyní o hudbě. i hudba má dozajista nějaké poselství, které do ní vložil autor a přitom je natolik abstraktní, že si v ní každý najde něco jiného. Vskutku, dobrá úvaha. Jenže jaký je rozdíl mezi mozartovým klavírním koncertem a "zkrveživovou" tvorbou? Mozarta si pískáte po cestě domů. I když si říkáte o čem jen to bylo, nemůete popřít, že hudba měla nějaký řád, harmonii. Abstraknost hudby přímo vychází z její formy. U literatury to ovšem tak neplatí. Slova nejsou tóny. Mají konkrétní významy. Jsou věci, které si báseň nemůže dovolit. No, je to trochu bez ladu a skladu, ale což, vždyť je večer. S pozdravem Z_M

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru