Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z českých luhů a hájů

02. 07. 2005
21
0
5715
Autor
andromeda

     Děti mě opustily, žena mě opustila, zůstal jsem sám, jako ten kůl v plotě. Copak v zimě, to člověk přijde z práce, dá si jednoho ruma na zahřátí, druhého na uklidnění a šup do postele, kde - kromě několika nočních návštěv WC - vydrží až do rána.
Ale co v létě? Dny jsou dlouhé, spát se horkem nedá a samota doléhá...
     Jednou to na mě tak sedlo, že ač jsem nepřítel nedělních procházek, vyrazil jsem hned ráno, pěkně začerstva, do lesa. Na cestu jsem si sbalil igelitku a jen to nejnutnější - nějakej ten párek s chlebem, vychlazenou placatici, pro jistotu i kus toaleťáku (exmanželka vždycky říkala, že se to může hodit) - i nůž, to kdybych našel nějaké ty houby. Jsem dobrý houbař.
     Vzduch byl čistý, silnice po ránu klidná a les už z dálky voněl jehličím a lákal...To je romantika!
     U první borovice jsem se na chvíli zastavil - tlačily mě boty - a pozoroval východ slunce. To bude výlet! Kdepak doma, budu chodit pravidelně do přírody!
     Vkročil jsem do lesa - že by bedla? Rychle vytahuju brejle z kapsy - jo, vypadá to tak. Skok sem - jedna, skok tam- druhá, skok - pneumatika. No, to to pěkně začíná, prý - chraňte přírodu...A to nebylo všechno. O kus dál tři sešlápnuté plechovky a rovnátka! Co sem ty lidi nevyhodí, to je hrůza!
     Nad rovnátky  jsem se nepozastavoval, asi někoho bolely zuby, tak s nima praštil o zem, ale ty plechovky, ty mi vrtaly hlavou, proč je někdo sešlapoval? Lesu je to jedno, tam se toho vejde...
     Posilnil jsem se už zteplalým obsahem placatice a šel radši dál. Našel jsem šikovný pařez, posvačil, odpadky - šup do igelitky - jsem přítel lesa - a pokračuju si vesele dál po pěšince.
     Za chvíli nevěřím svým očím - další skládka, ale ne jen tak pár plechovek, ale pořádná kupa rozmanitých věcí. Tak tady by si vyběrači popelnic od nás z baráku přišli na své. Ze strachu, že budu radioaktivní, jsem musel to malebné místo rychle opustit, pro směsici neznámých výparů se tam nedalo ani dýchat.
     Asi za hodinu procházky jsem prohlédl obsah tašky - kromě odpadků a tří pomačkaných bedel nic - jsem uznal, že to dál nemá cenu a vyrazil jsem jakousi zkratkou domů. (Že to zkratka nebyla, jsem poznal až za další hodinu, díval jsem se na hodinky).

     U známého příkopu jsem  objevil další známku lidské civilizace - přímo umělecký výtvor dokonalého smetiště - příště už žádná procházka, to budu radši ležet doma... Chtělo se mi zvracet, ale dost možná to bylo důsledkem mého letního povzbuzujícího drinku.
     Přišel jsem domů tak utahaný, že jsem sebou praštil na gauč, dolů letěly jen boty s igelitkou, ještě jsem vědomě ovladačem naladil sportovní televizní přenos - a usnul obtěžkán zážitky a únavou.
     Ráno jsem matně vzpomínal, co se se mnou včera dělo, obsah pohozené igelitky na zemi mi to naštěstí připomněl. Koukaly na mě moje vlastní nevyhozené odpadky (byl jsem na sebe hrdý, jsem ochránce přírody), zmačkaný toaleťák a tři zapařené houby.
    A tak říkám - Lidi, Chraňte přírodu!!!


Andulka
23. 01. 2006
Dát tip
Kdyz maly zacal chodit do skolky, sledoval na tv program, kde rikali detem, aby sbirali odpadky na ulici....Cely den mi maly chodil po ulicich s igelitkami a sebral na co prisel...:-))))*

Matylda
22. 07. 2005
Dát tip
Už jsem se bála, že při bloudění lesem odhodíš své odpadky taky. Ale konec dobrý, všechno dobré. Ale škoda, že sis z těch tří hub něco dobrého neuvařil. :-( :-)))

Robinia
14. 07. 2005
Dát tip
:-)))))))))))))))))))) tip

andromeda
03. 07. 2005
Dát tip
vsem moc dekujiiii Pella - snad zenská

evalota47
03. 07. 2005
Dát tip
A tak jsem se nadýchla abych pohltila ten lesní vánek vonící po lesních jahodách a ostružinách a taky koukám veverka na mne kývne z kmene koupajícího se v odpoledním slunci,sedla jsem si k perločkovému jezírku a vrněla si blahem nad tou krásnou idylkou-bylo mi asi tak deset.Když mi bylo 18,vzala jsem na tohle kouzelné místečko svého přítele-jaké však překvapení-místo perločkového jezírka vyschlá bažina plná plechovek od barev a ojetých pneumatik trčících jako němá výčitka v´šemu lidstvu-a vůně jahod a ostružin?-tu vystřídal zápach ředidla a podobných hnusů,které tu nádheru již dávno zadusily-veverka doufám utekla a našla si lepší místečko pro život-od té doby uplynulo mnoho let-je mi 47 a nemám odvahu se v ta místa ztraceného dětství podívat-co bych tam asi uviděla? Máš u mne TIP-a opravdu-chraňme přírodu.

Tomaszlosin
03. 07. 2005
Dát tip
S tím,že je hovadství,co se dá najít v našich lesích nejde nesouhlasit. S výzvou:"Chraňte přírodu", nejde nesouhlasit. Avšak!!! U krásné literatury NEMÁ převládat agitační funkce nad funkcí uměleckou. A u tohoto díla ( podle mě ) převládá. Jazykově se mi to nezdá nějak extra. Ale jelikož je můj silně negativní názor osamělý mezi spoustou pozitivních, je možné, že se pletu.

andromeda
03. 07. 2005
Dát tip
evalota - dekuji Tomaszlosin - nad tím jsem nepremýslela, ber to jako povídku - s humorem a výzvou......

Lancelott
02. 07. 2005
Dát tip
Svérázné...humorně ironické...to by mohlo zabrat...

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
juuuuuuu, takový ohlas.......já jsem jenom chtela upozornit na to, co obcas vidím a moc mi to vadí....tuhle jsem videla v príkopu dve srnky...mládata, samozrejme mrtvá....nekdo si zrejme pro ne zapomnel dojet.....

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
nemám ted cas, pak vsem ráda odepísu..............

Zuzulinka
02. 07. 2005
Dát tip
jo..tak to vypadá bohužel nejen v lese, ale někdy i všude kolem...samé odpadky*

Darkness
02. 07. 2005
Dát tip
no to je presne ono ... take me vzdycky chytne vztek...a nejenom to..kdyz vsude kolem sebe vidim nedopalky od cigaret, tak je mi take spatne. TIP**

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
Hrbole, ta byla Tvoje???

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
jenyk - samozrejme, ze jsem to psala Jáááááááááá, co se ti nezdá? Ten styl?

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
Vás tady je, to jsem ani necekala....tak skromný dík...........

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
jo - Hrbol - jako muz??? Protoze se mi to tak víc líbí......máte to v zivote jasnejsí a jednodussí.......(to nepatrí k dílku!)....ber to jako indispozici.....samozrejme neosobní!!!

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
Leasi - odnesou - ale jen odpadky.....

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
jenyk - rovnátky - rovnátkami - to más jedno......a ze zrovna Ty - skvelý cestinár me na to upozornujes....musím se podívat do pravidel....

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
jenyk - opraveno - podle vzoru "mesto"......

vesuvanka
02. 07. 2005
Dát tip
moc pěkně napsané i s určitou dávkou humoru....Lidi, chraňte přírodu.... TIP Smetiště a skládky v lesích, u potoků i jinde v přírodě jsou naším velikým nešvarem... často je vidíme i z vlaku... je to naše neblahá vizitka. Projížděly jsme s dcerou Rakouskem - nikde nebyla na dohled skládka. Kolem odpočívadel čisto, odpadky v koši....Bude asi dlouho trvat než se to také naučíme

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
jenyk, Ty me umís vyprovokovat..........já vím, ze to VIS!!! TAK TO PROBOHA POUZIVEJ I U SVYCH DILEK A KRITIK!!!!!!!! (tu spisovnou cestinu...)

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
vesuvanka - dekujiii, jen jestli nemají skládky jinde, z dohledu turistuu..................

Narmoria
02. 07. 2005
Dát tip
To vypadá jak u nás v lese za městem, akorát že se tam k tomu dají najít třeba i pohovky, televize, ...rovnátka sem tam ještě nenašla. :) Líbí.

Sargon
02. 07. 2005
Dát tip
sa mi to pacilo neviem ci som citil dobre ale citil som v tom nieco ako ironiu

Marty73
02. 07. 2005
Dát tip
I jako agitka na ochranu přírody mi to nepřijde moc zdařilé

Eg_Ar_11
02. 07. 2005
Dát tip
ano - dřív umšli si lidi vážit Přírody dobře víš, že vřele souhlasím *

andromeda
02. 07. 2005
Dát tip
jenyk....pomoct??? a slang bez chyb....zrovna vidím západ slunce, je to nádhera.............a mám to stestí, ze z jiných oken vidím kazdé ráno i východ - a to mi dává inspiraci.....

Pella
02. 07. 2005
Dát tip
Jó, dobrý. Jsi chlap, nebo ženská?

DTon
02. 07. 2005
Dát tip
Ano! Chraňme přírodu! T.

fungus2
02. 07. 2005
Dát tip
Líbilo**

DRAHT
02. 07. 2005
Dát tip
A tak říkám - Lidi, Chraňte přírodu!!! K tomu netřeba víc dodávat. TIP

Tip

Saidhi
02. 07. 2005
Dát tip
Tak tohle se mi líbilo. Je to sice napsané jiným stylem, než jsem u tebe zvyklá, ale to vůbec nevadí, spíše naopak. Moc se mi to líbilo a TIPu se prostě nemůžu vyhnout:o) (a ani nechci)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru