Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se můj táta stal hrdinou

02. 07. 2005
5
0
2357
Autor
pacajda

Není statečný, kdo nezná strach, ale kdo jej překoná

 

JAK SE MŮJ TÁTA STAL HRDINOU

Můj táta Vladimír pocházel z obyčejné rodiny ze středních vrstev. Jeho otec byl obchodním zástupcem velké firmy, matka tam se svou sestrou vedla účetnictví. O domácnost se starala paní Mařenka, kterou můj táta miloval tak, jako děti milují své chůvy.

Obyčejná byla tátova rodina do doby, než začaly i na našem území platit  norimberské zákony. Začalo to tím, že Mařenka, teta i matka přišívaly na svršky žluté hvězdy. Utěšovaly se, že když matka nepodlehne nátlaku a s otcem se nerozvede, bude rodina chráněna tím, že manželství je tak zvaně smíšené. Ale ono to pokračovalo. Můj táta Vladimír a jeho bratr Ludvík museli opustit školu, nesměli chodit po chodníku, jejich otec byl vyloučen z práce, všechny živily matka s tetou. A teror se stupňoval. Mému tátovi i jeho otci hrozila deportace, proto celou rodinu ukryl domovník z domu, kde bydleli, na venkově. Za heydrichiády je někdo udal, Vladimíra s Ludvíkem se sice podařilo schovat v alpském klášteře, ale otec musel do Terezína a co bylo nejstrašnější: jejich dobrodince  domovníka, jeho ženu a děti postříleli u zdi pankrácké věznice.

Táta mi často líčil, jak rád slyšel nad střechou kláštera anglické bombardéry. Jak neměl stání, aby se vrátil domů, do Prahy. Jak se maminka s tetou radovaly, když kluky uviděly ve dveřích jejich vinohradského bytu.  A jak ve chvíli, kdy zazněla výzva na pomoc  pražskému povstání v Českém rozhlase a tehdy osmnáctiletý Vladimír se hrnul do akce, maminka – moje babička propadla panice. Zoufale ho přesvědčovala, že nesmí nikam jít, že sotva přišel, že jeho otec je kdovíkde, že on teď musí chránit je, slabé ženy, a mladšího brášku. Propukla v pláč a nenápadně schovala Vladimírovu čepici do kapsy u zástěry. Vladimír ji jemně objal kolem ramen a vysvětlil jí, že právě proto, aby je chránil, aby pomohl zlo vyhnat, musí jít. Držela ho křečovitě za kabát a stále slabším hlasem říkala totéž. Nakonec vyhrkla: „Vždyť ani nemůžeš jít, nemáš čepici!“ Vladimír ji k sobě horoucně přitiskl a pak pravil mírně: „Mámo, máš ji v kapse.“  Sáhla do zástěry, chvíli žmoulala čepici v rukou a potom stejným gestem jako matka v Čapkově dramatu pušku, podala Vladimírovi čepici a řekla odhodlaně: Jdi!“

 

Chrášťany 2.2.2005, Jana Hrdá

 

 

 

 

 

 

 


Diana
04. 09. 2005
Dát tip
Moc hezky napsáno, ale ještě hezčí - (a moudrý) je tvůj názor mezi kritikami. Tip za obojí. ******

a2a2a
04. 09. 2005
Dát tip
Tady to jsem už četl, ale má kritika zřejmě zmizela v rámci přestavby serveru. Čistě z hlediska literárního jsem měl výhrady vůči čapkovskému závěru, ale až do té doby, než jsem se dozvěděl, že to hrdina příběhu, tatínek autorky takto vyprávěl. A vzhledem k tomu, že se jedná o kategorii - ostatní nezařaditelné - tak je to na místě. A jak čapkovský závěr zní opisovaně, tak situace s čapkou je velmi krásná. A navíc děkuji za tu historku, pořád se nás to bude týkat. tip

pacajda
04. 09. 2005
Dát tip
Díky, to je pro mne - pro mého tátu - moc příjemné!

vesuvanka
21. 08. 2005
Dát tip
Pěkně napsané, smutné, mně ten Čapek do závěru zapadá velmi dobře... TIP

Skřivan
21. 08. 2005
Dát tip
Já bych řekl: výborná miniatura.

pacajda
01. 08. 2005
Dát tip
Davide, souhlasím s Tebou. Můj táta byl hrdina a velký duch, protože v něm nenávist nebyla - bránil nevinné Němce a kolektivnímu osočování. Myslím si, že zlu je třeba se bránit, ale msta je FUJ!

JiKo
02. 07. 2005
Dát tip
spíš je to útvar prozaický než upozornění na událost že?

JiKo
02. 07. 2005
Dát tip
to je ale zneužívá to jako událost výsluní hlavní stránky

Slza_hvězd
02. 07. 2005
Dát tip
změnil jsem ti kategorii, tohle na hlavní stránku nepatří. jen abys věděl(a)

Já bych neřek, že "zneužívá" - jestli se nepletu, autorka je nová. Spíš se ještě neorientuje.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru