Na Písmáku publikuje 51 tisíc autorů, 444 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

Bilanční II
datum / id20.07.2005 / 170205Vytisknout |
autorRowenna
kategorieVolné veršeDalší dílo autora
zobrazeno4479x
počet tipů15
v oblíbených0x
do výběru zařadilprenatal, Print,
Prolog
Bilanční II

Až umřu já, až umře moje matka<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

budou si pozůstalí

probírat krabice

s recepty na bábovky

na rychlý švédský moučník

a s těmi fotkami, které už mívají

sépiový odstín, kde mizí siluety

kde mizí boty, ruce, tváře

a taky někdy narazí

na ohmataný papír

z kterého vykřikne:

„... bojím se, bojím...“

„... ach, tolik miluji...“

„... dneska jsem tančila

až ztratila jsem duši

až ztratila jsem střevíc

až ztratila jsem knoflík

ten důležitý, ten přímo k mému srdci...“

 

až někdy umřeme

jak těžké bude zvážit

co po nás zůstane.

 




Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

03.08.2005 00:00:00dát kritice tipmaartin
No, snad na tom ještě nejsme tak špatně, abychom hned mysleli na umírání... Knoflík, střevíc i duše se určitě najdou, sluníčko zase vyjde...
A to, co po nás zbyde, stejně nikdo žádnou, ani lékárnickou váhou nezváží
22.07.2005 00:00:00dát kritice tipmisty
;o)

***
21.07.2005 00:00:00dát kritice tipMarkéta
působivě silné ***
21.07.2005 00:00:00dát kritice tipoleandr
líbí...T
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipZbora
redaktor poezie
t.
20.07.2005 00:00:00dát kritice tiptanec
Tancovat a při tom myslet pomalu na konec světa?Nevím,nevím.Asi jsem v noční době málo chápavá,tak promiň.Neleká mě,ale ani nejsem nadšená.
20.07.2005 00:00:00dát kritice tiptanec
Tancovat a při tom myslet pomalu na konec světa?Nevím,nevím.Asi jsem v noční době málo chápavá,tak promiň.Neleká mě,ale ani nejsem nadšená.
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipkiksy
je to krásne :o)
t
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipEg_Ar_11
moc hezky se v tom po špičkách našlapuje *
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipDRAHT
až někdy umřeme
jak těžké bude zvážit
co po nás zůstane.
TIP
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipguy
pro ty, co nechtěj čekat, až budou pozůstalými:

RYCHLÝ ŠVÉDSKÝ MOUČNÍK

Suroviny:
A. Sypká směs
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 PRDOP (prášek do pečiva)

B. Náplň
3 kostky tvarohu
1 hrnek cukru krupice
cca ½ l mléka (podle vlhkosti tvarohu)
3 celá vejce
šťáva a kůra z 1 citronu
rozinky, vlašské ořechy dle chuti

Postup
a) silně vymazat vyšší plech,
b) nasypat do plechu ½ sypké směsi,
c) zalít připraveným tvarohem,
d) zasypat zbytkem suché směsi,
e) zalít ½ roztavené Hery.

Péci v předem vyhřáté troubě asi ½ hodiny při 150 – 160°C.

Možnosti
1. Alternativní postup radí ze sypkých surovin a oné ½ Hery vypracovat drobenku a pak již tedy nezalévat rozpuštěnou Herou.
2. Variace na zadané téma: místo tvarohu přidat strouhaná ochucená jablka (cukr, skořice, vlašské ořechy,...) a do sypkých surovin přimíchat přiměřené množství mletého máku;dále pak je radno v tomto "makovníku" sypkou směs (nebo drobenku) dělit na třetiny a prokládat dvěma vrstvami jablek.

:-)*
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipnechápu
oceňuji báseň i recept:) ***
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipREDH0T
oceňuji recept
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipREDH0T
přidávám recept na svíčkovou

Domácí svíčková
kategorie: hovězí maso

recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
3/4 až 1 kg zadního hovězího,
2 střední cibule (asi 20 dkg),
8 dkg mrkve,
5 dkg petržele,
5 dkg celeru,
6 kuliček nového koření,
hrstička celého pepře (20 kuliček),
3 bobkové listy,
lžič­ka tymiánu,
3 špetky soli,
1 šlehačka,
2 lžíce hladké mouky na zahuštění,
šťáva z půlky menšího citronu na dochucení,
olej na osma­žení zeleniny.

Příprava:
Zeleninu a koření vložíme na rozpálený olej (s olejem to nepřeháníme) do papiňáku a restuje­me 15 minut. Maso osolíme po celé ploše špetkou soli, dáme ho na zeleninu a rychle opečeme po všech stranách asi 6 minut, obracíme vařečkou či jiným nástrojem, pokud možno do masa pň obra­cení nepícháme. Zalijeme vřelou vodou a dusíme 60-70 minut (podle velikostí špalíku).

Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šlehačku s hladkou moukou, které jsme rozmíchali vidličkou v hmečku, nalijeme do omáčky a zamícháme. Do­chutíme solí a citronovou šťávou, necháme 8 mi­nut povařit. Přecedíme na maso, necháme ještě 2 minuly prohřát a podáváme.

K masu - můžeme ho prošpikovat před vlože­ním do papiňáku menšími špalíčky špeku (celkem asi 5-8 dkg), které vpichujeme do masa po vláknu (zapíchneme delší tenčí nůž, maso odklopíme na­horu a vsuneme špalk, podržíme špek v masu a nůž opatrně vytáhneme). Chuť i vůně omáčky bude trochu po slanině.

Další možnosti úpravy omáčky. Zeleninu, kte­rá zbyla po scezení v sítu, můžeme do omáčky propasírovat (protlačit), ale bez bobkového listu, pepře a nového koření. Nebo vše, co zbude po přelití omáčky v sítu, dáme do mixéru (včetně ko­ření, přilijeme půl až celou sběračku omáčky a 2-3 minuty rychlostí č. 3 vše rozmixujeme a vli­jeme zpět do omáčky. V těchto dvou případech přidáváme šlehačku vždy, mouku jen tehdy, zdá-li se nám omáčka příliš řídká.

Doporučená příloha:
houskový knedlík, bramborové kroke­ty, na maso půl lžičky (i méně) brusinek
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipZuzulinka
nádherná věc....opravdu krásná***

jo a díky za recept..vyzkouším:-))
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipRowenna
Nedávám tymián, a maso si předem nakládám do nálevu, zvlášť když to není svíčková z kategorie hovězí, ale jedná se třeba o srnčí, zajíce...
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipREDH0T
Potom ovšem ten recept podle Rowenny vypadá takto :

Domácí svíčková
kategorie: hovězí maso

recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
3/4 až 1 kg srnčího nebo zajíce,
2 střední cibule (asi 20 dkg),
8 dkg mrkve,
5 dkg petržele,
5 dkg celeru,
6 kuliček nového koření,
hrstička celého pepře (20 kuliček),
3 bobkové listy,
3 špetky soli,
1 šlehačka,
2 lžíce hladké mouky na zahuštění,
šťáva z půlky menšího citronu na dochucení,
olej na osma­žení zeleniny.

Příprava:
Zeleninu a koření vložíme na rozpálený olej (s olejem to nepřeháníme) do papiňáku a restuje­me 15 minut. Maos, ktreé předem naložíme na alespoň tři dny do speciálního nálevu osolíme po celé ploše špetkou soli, dáme ho na zeleninu a rychle opečeme po všech stranách asi 6 minut, obracíme vařečkou či jiným nástrojem, pokud možno do masa pň obra­cení nepícháme. Zalijeme vřelou vodou a dusíme 60-70 minut (podle velikostí špalíku).

Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šlehačku s hladkou moukou, které jsme rozmíchali vidličkou v hmečku, nalijeme do omáčky a zamícháme. Do­chutíme solí a citronovou šťávou, necháme 8 mi­nut povařit. Přecedíme na maso, necháme ještě 2 minuly prohřát a podáváme.

K masu - můžeme ho prošpikovat před vlože­ním do papiňáku menšími špalíčky špeku (celkem asi 5-8 dkg), které vpichujeme do masa po vláknu (zapíchneme delší tenčí nůž, maso odklopíme na­horu a vsuneme špalk, podržíme špek v masu a nůž opatrně vytáhneme). Chuť i vůně omáčky bude trochu po slanině.

Další možnosti úpravy omáčky. Zeleninu, kte­rá zbyla po scezení v sítu, můžeme do omáčky propasírovat (protlačit), ale bez bobkového listu, pepře a nového koření. Nebo vše, co zbude po přelití omáčky v sítu, dáme do mixéru (včetně ko­ření, přilijeme půl až celou sběračku omáčky a 2-3 minuty rychlostí č. 3 vše rozmixujeme a vli­jeme zpět do omáčky. V těchto dvou případech přidáváme šlehačku vždy, mouku jen tehdy, zdá-li se nám omáčka příliš řídká.

Doporučená příloha:
houskový knedlík, bramborové kroke­ty, na maso půl lžičky (i méně) brusinek
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipRowenna
Kde máš to naložení? trdlo? a nikdy nedusím maso v papiňáku, je sice rychle hotové, ale já si to dusím (peču) zvolna, pomaloučku, polehoučku, s láskou podlévám.....
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipcatie
..mohla by som tančiť tak, až by som stratila dušu
i všetky gombičky od srdca,
môj muž by sa v kuchyni aj tak neukázal ..s výnimkou niečo zjesť..hoci to moje srdce v surovom stave..

ako to Rowi, robíš, že sa ti tu bez váhania zlietli tak šarmantní kuchári..:))
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipRowenna
To já nevím, jak se tu tak slétli. Aspoň guy mě obohatil, protože ten švédský koláč dělám jen s tvarohem, takže ty alternativní podoby mě zaujaly.A když na to přijde, vařím moc ráda, takže chlapa v kuchyni opravdu potřebuji jen k tomu, aby usedl a najedl se.
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipcatie
ani ja ho nepotrebujem v kuchyni
..ale dobre by mi to padlo..

(trochu mi to predkladanie receptov prišlo ako istý spôsob dvorenia:.."pozri sa, čo všetko viem";-)
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipRowenna
pozri sa, co všechno dokážu stáhnout z internetu. :-))
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipREDH0T
náhodou - já to tady do noci psal :o)
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipdadíková
a že guy nepřihodil photo koláče se divím...:))
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipcatie
guy ho teraz pečie a potom sfotí ako dôkaz, že nie je len tak stahnutý u netu:))dadíková, jasné;-)
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipdadíková
no jo sakra...snad ho nespálí...:)))
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipRowenna
A snad dá ochutnat.
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipdadíková
myslíš, že nám to sem naservíruje na talířkách??,no to by moh...:))
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipRowenna
A ty bys ty talířky mohla vymalovat, malérečko. :-)
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipdadíková
ha....:))
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipsapro
joj joj jo oj jo

pravda... nebudu lhát... líbí...*

miluji sepiový odstín fotek

ale umíš mě dostat i jinam...
20.07.2005 00:00:00dát kritice tipprenatal

20.07.2005 00:00:00dát kritice tipsklenář
160g - váží duše - kolik myšlenka?*
19.07.2005 00:00:00dát kritice tipdadíková
déte pokoj teta, nemyslite na to....
...:))
t
19.07.2005 00:00:00dát kritice tipRowenna
ona neměla být truchlivá, ona měla být hezkým ohlédnutím

ale stejně se mi to příliš nepovedlo, chci zkusit jinak, palčivěji.
19.07.2005 00:00:00dát kritice tipdadíková
tak zkus.....:))
19.07.2005 00:00:00dát kritice tipcatie
pre mňa pálčivá dosť
***



;-) "na rychlý švédský moučník" by si nemohla dať už teraz?



19.07.2005 00:00:00dát kritice tipREDH0T
já bych taky ten moučník... a tu fotku, jak jsi byla v těch malých plavečkách v 17 u Balatonu :o)
19.07.2005 00:00:00dát kritice tipREDH0T
.


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.