Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zima jak bílý hranostaj

08. 01. 2001
4
0
2660
Autor
Laďa

... ocáskem mrskne a je fuč...

Topoly se v slunci vzpínají po dlouhém ohýbání větrem. Neuvidíš ani jedinou vločku snést se k zemi. Je jaro, přišlo bez zimy, bez očekávání, bez sněženek v rozkvětu. Nenaděláš nic. Tak že bys ledu pohrozil, aby se zastavil u nás na chvíli. Zkus z bílé klenby hvězdu vytesat, snad ohne topol ve větru a jazykem šlehne prochladlou silnici, snad pak zaboříš se po kolena a ujdeš sněhem zas kousek dál.
Laďa
28. 02. 2001
Dát tip
dik za tip. Málem bylo pozdě, vždyť zima už skoro končí.

jester
27. 02. 2001
Dát tip
..))) a ja jsem nejak zapomnel cist..jeste, ze ne tohle.. i kdyz pozde..TIP

Sluníčko
04. 02. 2001
Dát tip
:o)

Janis
02. 02. 2001
Dát tip
*

Dantte
09. 01. 2001
Dát tip
Ladi,omlouvám se za neúplné předchozí vyjádření. Ty verše se mi vůbec nezdají špatné, naopak. Ale necítím se být povolán je hodnotit, protože v poezii cítím trochu tenký led, nikdy to nebylo moje hobby.To , "že jsem se spustil" v poetickém duchu bylo patrně vedeno snahou přiblížit vyjádření - pocit - z Tvých veršů této rovině.Souhlasím i s Miroslawkem a jeho "okny".Zima nám ještě neukázala záda a snad dojde i na tu "ladovskou", u nás právě chumelí cesty nejsou pro slabé řidiče.Ten čas pro lásku necítím jako její zosobnění v milostné poezii, měl jsem na mysli lásku in natura. V tomto nevlídném čase, který zanechává stopy na naší nervové soustavě je přeci jen lepší se věnovat něčemu barevnějšímu. Lásku chápu jako spektrum barev, něco jako duhu, která změní pocity člověka, aby nepociťoval atak na svoji duši. Atak nenasytné společnosti na materiální bázi, přírody, již ziskuchtivé nadnárodní koncerny berou jako nepřítele (a ona se jím zakrátko opravdu stane a zmiňovaný ANDO bude jen "batoletem" v tom očekávaném)a taky stres, který si někdy přivodíme vlastními myšlenkami. Proto mluvím o lásce..v historii se vše odvíjelo na základě jejího podnětu, tak proč se jí dnes vzdávat? Nechápej to jako vystavení lásky na odiv, to ne. To už není láska, ale divadlo pro okolní "arénu", exhibicionismus. Proto trvám na názoru, že láska se nejlépe "popisuje" tělem a nikoli perem ve verši. Mohu se mýlit, ale... Jsem rád, že pokračuješ v psaní, tříbíš tím svého ducha.

Dantte
09. 01. 2001
Dát tip
A kdo Ti za mne dá avízo? Hm, raději to udělám sám :-))

Laďa
09. 01. 2001
Dát tip
Dante pěkně. Pěkně si to napsal. Včetně těch veršů. Myslím, že jsem pochopila, co tím chceš říct i co nám má říci Ando. Jen kdyby to chápali někteří jiní. Jinak já toužím zase naspat nějakou tu prózu, ale bojím se nějak začít, abych nezjistila, že to není to pravé. To je ale alibismus. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. :-)

Merle
09. 01. 2001
Dát tip
tak nějak souhlasím s Adelan... Dantte: autorovi dílka není potřeba posílat avízo, dokonce je to zbytečný (až otravný)... od toho má nové kritiky

Vio
09. 01. 2001
Dát tip
Cítím, že to není jen o počasí. Mám pravdu, Ladí? Dost dobré a myslím, že originální, takže TIPík ode mě.

Laďa
09. 01. 2001
Dát tip
Merlí já od Dantteho žádný avízko nedostala. :-) A o tu náladičku šlo. Vio, že by to bylo o tom, že něco někde neni úplně tip-ťop a netýká se to jen toho, že neni žádná zima? :-) Dík za tipa.

Vio
09. 01. 2001
Dát tip
Ladí, vždyť já vím... ;-) a neděkuj...

Adelan
08. 01. 2001
Dát tip
Příjemná náladovka, pokud jde o mě, já bych se bez zimy celkem obešla...:-)

Dantte
08. 01. 2001
Dát tip
Topoly se v slunci vzpínati viděti - dobré časy věští co na tom že leden klaní se dešti že snaží se budit nás ze sna jež těžkým byl mámivým - vesna... obrazem sněženek lépe se žije než hurikán ANDO tam kdesi v Tichomoří kol ostrovů vyje... Roční období, Ladi, máme přece zachyceno v náladě Ladových obrázků, tak proč myslet na počasí, když ještě času zbývá na...lásku? Jinak myslím (možná si jen fandím), že bys to měla zkusit prózou. Ta je u Tebe krásně vypovídající. Možná je to jen tím, že poezie je na pochopení mnohem náročnější. Možná, je to jen odraz Tvé duše v posledních zbytcích tajícího ledu. Možná...

Laďa
08. 01. 2001
Dát tip
O lásce už toho bylo napsáno, i počasí mé pocity ovlivní, snad ne tak jako hádka či vřelé objetí, však milejší je mi ta jeho nálada, to mi věř. Já si taky myslím (možná si jen fandím), že moje próza je lepší než poezie. Možná mě zastiňuješ svojí veršovanou kritikou. Ale líbí se mi. :-) Mrzí mě ale, že víc lidí přečte krátkou a nejasnou báseň nežli vypovídající povídku. Tak jest. No ale dneska už tolik lidí nepřečte ani tu básničku kraťoučkou. :-(

Miroslawek
08. 01. 2001
Dát tip
Opravdu by Ti spíš slušela próza, ale není to vůbec špatné Laděnko. Až se mi mrazem okvětila okna.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru