Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MAD MAX aneb šílený Mel Gibson

26. 07. 2005
1
0
2709
Autor
Plicnik

Režie: George Miller, Austrálie 1979, Hrají: Mel Gibson, Paul Johnstone a další
(skoro recenze pro můj weblog)

Vyrazila jsem jako každé pondělí na Free Mondays do ROXY, jenže mi jaksi uniklo, že během prázdnin přece ROXY nehraje, ale zato vesele promítá filmečky v NoDu, kam jsme na chvíli zašly.
Normálně na filmy chodím s předběžnou informací, tentokrát jsem svoje pravidlo, že "když o tom nic nevim, tak na to nejdu" porušila a poté během několika minut zjistila, že tam hraje jednak velmi mladý a navíc dost sexy Mel Gibson. To mne zaujalo natolik, že jsem se rozhodla zůstat až do konce, i přesto, že jsme přišly o prvních 20 minut promítání (které jsou vždy nejzásadnější). Děj MAD MAXe jsem pochopila vcelku rychle, nic velkého na přemýšlení to nebylo, ale něčím nepopsatelným mě ten film fascinoval.
Navíc jsem celou dobu netušila, kde se to odehrává a tak nějak i proč...
Z ČSFD jsem se dočetla, že sci-fi začíná pronásledováním nebezpečného gangstera, přezdívaného Noční jezdec, a jeho zabitím dvěma policisty — Maxem a Jimem. Tuhle smrt ale ještě dostanou pořádně vyžrat od motorkářského gangu!
George Miler natočil tak trochu šílenou "road-movie" nabitou motorkáři, kteří neznají pravidla ani zákon, jestli vůbec nějaký existuje. Chovají se sprostě, brutálně, nabubřele a jen tak je něco nezastaví, spíš naopak, s jídlem roste chuť. Syrovost, násilí, působivé záběry kamery, teatrální gesta, občasné parodování a neskutečná hra zvukových efektů. Kdo by věřil, že to bude on, kdo o 8 let později natočí "komediální horor" Čarodějky z Eastwicku s nezapomenutelným Jackem Nicolsonem coby ztělesněným ďáblem?
Každá černá má svou bílou, i když "bílá" v podání tak nějak policistů v černých kožených ohozech, působí jinak. Ve světě, kde není žalobce není ani soudce a tenhle podivný svět je bez soudců!
Když Max s Jimem po další z motorkářských výtržností zatknou Johnyho, trochu feťáka a víc psychopata, je to poslední kapka, která nezůstane bez následku. Při jedné z projížděk Jimyho napadnou a podpálí ho právě Johnny na rozkaz největšího "šéfa" Toecuttera.
Zdálo by se, že boj může začít, jenže Max je natolik znechucen a přemožen strachem, že boj "se zlem" vzdává. Bere si dovolenou, kterou už nehodlá nikdy skončit...
Všechno se mění po nečekaném setkání s Toecutterovou bandou. Pronásledování jeho rodiny dává oběť největší — jeho ženu a dítě. To je smutný ale zároveň dostatečný důvod pro návrat a odplatu.
Nic ho nezastaví, a tak se ke konci dočkáme trochy napětí, taky hnusu a kýženého vítězství — jistojistě pro dnešní den.
Pak jen poslední pohled do tváře hrdiny, který nepříliš utěšen uhání v černém voze nekonečnou silnicí...
Musela jsem si počkat na "rok vydání". 1979
Když jsem odcházela ztemělou ulicí, první co mne napadlo bylo "kultovní" — myslím, že tenkrát to muselo na lidi zvláštně zapůsobit a spousta z nich si stejně jako já dnes s tímto označením alespoň pohrávala, pakliže jej rovnou nepoužila. Ale nechci to zbytečně nadsazovat. Dívat se na to dalo, bylo to zvláštně provokující, trochu hnusný, mírně romantický a navíc neuchopitelný, ale rozhodně nemám pocit, že by se to táhlo a já se nudila.


Plicnik
14. 08. 2005
Dát tip
Petr Pan - no jo, to je asi blbý "20minut později...", ale nemohla jsem lhát ;-) obecně: tak já vám se dodám ještě tu dvojku a trojku, jestli ji sesmolím na blog, tak sem taky přibude... ;-) díky za reakci ;-)

hastrman
14. 08. 2005
Dát tip
no osobně považuju dvojku za nejlepčí (eště si pamatuju, jak jsem se po prvním zhlídnutí dvojky jako malej šulek, krátce po revoluci, kdy otec koupil video, snažil uplácat některý z těch gangsterskejch vozítek ze svýho prvního lega z jézetdé slušovice :-))) - ale těžko říct, jedničku jsem viděl jen jednou... 3ka se mi moc nelíbila

Plicnik
14. 08. 2005
Dát tip
trojka se mi zdála rozpolcená tak trochu... schválně jsem si to dávala ob den všechny tři díly a dvojka asi byla nejlepší ;-) to souhlasím

Petr_Pan
03. 08. 2005
Dát tip
samohyb> stydím se + ď ;-)

Samohyb
02. 08. 2005
Dát tip
nějak nemůžu uvěřit, že byste o šíleným maxovi neslyšeli? tenhle film je kult, a viděl sem ho už v deseti(před mnoha lety ve vzdálené galaxii nazývané šťastná rodinka), a to neznámý místo je tam schválně. hádá se, že je to někde v Austrálii někdy v budoucnosti. dvojka je ještě lepší, tomu říkám postkatastrofa a trojka už je propracovaností i dějem úplná lahůdka, i když se mi nelíbil ten odporně patosovsky a poetičně udělanej konec trojky. tyhle filmy každýmu, kdo viděl JEN jedničku a nezná ostatní doporučuju jak mastičku na bradavice na bradavice.

hastrman
01. 08. 2005
Dát tip
zrovna dneska jsem si na starýho dobrýho mad maxe vypomněl... :-)

Petr_Pan
28. 07. 2005
Dát tip
je to fajn - a - i když ten film asi nebudu nějak náruživě shánět, určo se ho nebudu ostýchat, pokud na něj někde náhodou narazím - dík četlo se to celkem fajn, až na ..že jsme přišly o prvních 20 minut promítání (které jsou vždy nejzásadnější). - ta jistota v závorce mi vadí - myslím, že v podobnejch textech bys neměla vznášet takový rázný názory, protože čtenář, pakliže si řekne - NE, dost možná se vykašle to číst celý jen proto, že mu nesedíš. ale - to jen tak + rád bych upozornil, že je dost filmů, kde dvacet minut nehraje moc roli ( buď béčkový filmíky, holywoodský slaďáky, kde Ti hl. představitelé všechno co se stalo na začátku ještě třikrát zopakujou, výpravný filmy s klidnym začátkem/začátkem kde se na začátku spíš seznamuješ s hl. hrdinou, než že by se odehrála ňáká zásadnost nebo opravdu dobrý filmy, kde Tě dostává každá scéna a je fuk, když přijdeš až na tu předposlední .. .. promiň, že jsem se tak rozkecal ;-) měj se fajn * a TIP ju

Plicnik
27. 07. 2005
Dát tip
je to pro můj weblog, takže jsem se nemusel hlídat...

Lvíček
26. 07. 2005
Dát tip
Máš to moc dlouhý!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru