Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DŮVOD K NENÁVISTI - 20.

17. 08. 2005
4
0
1880

Na tu rozbitou vesnici jsme narazili vlastně náhodou. Někde jsem musela špatně odbočit. A najednou bylo všechno jinak, jako když člověk usne a běžný život se promění v noční můru. Už žádné náznaky a dohady, ale opravdová bitva. Otevřený souboj zla proti dobru. Jen síly nebyly zdaleka vyrovnané. Zlo mělo zoufale navrch. Projížděla jsem pomaloučku hlavní silnicí a zpola fascinovaně hleděla na vypálené domy, rozbité chodníky, na rudé skvrny na silnici, které bránily jakékoli pochybnosti o svém původu. Rychle mi došlo, že tady nemáme co pohledávat. Přidala jsem plyn a vyrazila rychle pryč. Nemělo smysl tu déle okukovat. Řítila jsem se po silnici, jejíž okraje lemovala zdemolovaná auta. Mamka cosi začala o apokalypse, ale neposlouchala jsem ji. Jen rychle odtud. Rychle!Rychleji…

            Vjela jsem prudce do zatáčky, až pneumatiky zakvílely. Za zatáčkou ale stálo přes silnici několik mladých lidí. Sešlápla jsem brzdu a strhla volant stranou. Auto zastavilo ze šikma na štěrkové krajnici. Mamka si bezděčně zakryla rukou ústa. Michálek se z leknutí rozplakal. Mládež se odloudala někam jinam, jako by se nechumelilo. Třesoucí se rukou jsem si otevřela dveře a vystoupila.

„Hanko, nastup! Hano! Proboha jedem!“, křičela na mě mamka téměř nepříčetně.

            Michálek se k ní přidal. „Aninko, prosím, prosím…“

            Chtěla jsem, ale nešlo to. Celá jsem se třásla.

            „Pojedeme. Hned… Já … jen to potřebuju rozdýchat…“

Mamka i Michálek vystoupili z auta. Oba se ke mně přivinuli. Stáli jsme tam chvíli jako trojsoší. Pomohlo mi to. Znovu jsem nabývala ztracený klid. Musíme dál. Ano. Tady nesmíme zůstat ani o minutu déle. Kvapně jsme nasedli. Nastartovala jsem a odlepila se od krajnice. Téměř v zápětí mi na zádech vyrazil ledový pot. Auto mělo defekt. Museli jsme píchnout. Zatraceně! Viděla jsem spoustu filmů, kde jeli i několik kilometrů  s píchlou pneumatikou. Jak to udělali, těžko říct. My jsme ujeli sotva několik desítek metrů. Auto se chovalo jako postřelené zvíře. Hodila jsem na mamku zoufalý pohled. „Pneumatika. Asi.“

            Zastavila jsem u kraje a vystoupila jsem, abych obhlédla auto. Měla jsem pravdu. Kolo bylo úplně prázdné. Při bližším ohledání jsem spatřila poměrně velký otvor v gumě. Na co jsme jen mohli najet!? Rozčileně jsem vytáhla z auta hever a přemýšlela, co dál. Nikdy jsem kolo neměnila a absolutně jsem netušila, jak se to dělá. Stála jsem u silnice se zvedákem v ruce a čekala na zázrak. Mamka s Michálkem opustili „potápějící se koráb“ a jali se spekulovat o mé zručnosti. Pobíhali jsme kolem auta všichni tři a bezradně rozhazovali rukama, jako loutky na divadle.

            A pak se mi zatajil dech. Blížili se k nám dva asi šestnáctiletí výrostci. Jejich planoucí pohledy dávaly tušit, že nemají s námi dobré úmysly. Sice mě nenapadalo, co přesně by po nás mohli chtít, ale jaksi podvědomě jsem v rukou těsněji sevřela hever. Mamka s Michálkem se napůl schovali za mne. Mladíci zůstali stát několik metrů od nás. Nějakou dobu jsme se vzájemně měřili pohledy. Cítila jsem zvedající se vítr a pomyslela si, že to dodává celé situaci na dramatičnosti. Bála jsem se pohnout jako první. V duchu jsem prosila Boha o pomoc. Modlila jsem se celou podstatou své bytosti.

            Jeden z nich potom přece jen to vyčkávavé napětí porušil. Odplivl si směrem k nám a prohodil ke svému kamarádovi: „Ti k nám nepatří, co říkáš, kámo!“

            „Ani omylem, Einsteine.“

            „Ten mladej by se třeba dal převychovat…, co myslíš?“

            „Zkusit to můžeme,“ souhlasil kamarád.

Potom se všechno semlelo strašně rychle, takže si nejsem ani schopna vybavit žádné detaily ani návaznosti. Prostě se na nás vrhli, jeden vzápětí držel Michálka a utíkal pryč a já za ním, druhý mezitím zápasil s mamkou. V hlavě mi hučelo, vzedmula se ve mně naráz obrovská vlna vzteku a nenávisti. Během vteřiny se můj strach proměnil v zuřivost. Část zuřivosti zasáhla i mé nohy, takže jsem běžela jako nikdy. Před očima se mi míhaly scény z minulých dnů i jako by z jiných životů. Ten utíkající člověk byl najednou pro mě zosobněním samotného zla, všech lidských konfliktů a násilí. Potlačovaná bezmoc několika uplynulých let se drala na povrch ze všech sil. Využila jsem ten nečekaný příliv energie a nasměrovala jej na jediný pohyblivý cíl před sebou.

            Utíkající mladík s Michálkem v náručí klopýtnul a skácel se k zemi. Michálek se odkutálel po pádu kus stranou. Zastavila jsem se a snažila se vydýchat. Lapala jsem po dechu a měla jsem pocit, že mým plicím se zoufale nedostává kyslíku. Dýchala jsem hlasitě a přerývaně. V rukou jsem stále svírala zvedák, potřísněný krví. Ještě mi nedocházelo, co jsem udělala. Pouze jsem zaregistrovala, že ten silný pocit nenávisti zmizel. Užasle jsem sledovala tělo ležící přede mnou. Připomínalo hadrovou panenku pohozenou do kouta. Ten dojem narušoval jen rudý pramínek stékající ježatou kšticí do prachu. Sklonila jsem se, abych lépe viděla mladíkovi do tváře. Oči měl široce otevřené v němém úžasu, z pootevřených rtů jako by chtěla vyjít slova. Byl mrtvý. Poznala jsem to okamžitě. Narovnala jsem se, pokrčila rameny a odhodila vražednou zbraň bokem do trávy. Přistoupila jsem k Michálkovi. Nechal se ode mne vzít do náruče. Hladila jsem jeho hebké vlásky a šeptala slova útěchy.

            Přiběhla k nám mamka, v závěsu za ní Pavel Doubek.

            „Je…mrtvý?“ kývla směrem k nehybně ležícímu tělu.

            „Ano“, přikývla jsem bez emocí.

            „Tak pohyb, není čas,“ popoháněl nás pan Doubek. Vtom se rozezněla známá melodie. Vycházela z mobilu mrtvého.

            „Osudová! Jak příznačné“, suše konstatoval Doubek.

            „Asi nebude volat,“ podotkl zcela nevinně Michálek.

Vrátili jsme se zpět k autu. Hned vedle něj stála zelená dodávka patřící Doubkovi. Opodál ležel v nepřirozené poloze druhý násilník.

            „Co se mu stalo?“ zeptala jsem se bez zájmu.

            „Buď zabijete vy je nebo oni vás. Můžete si vybrat.“ Doubek se pousmál, ale v jeho úsměvu bylo tolik bolesti!

            Věci z „našeho“ auta jsme přemístili do Doubkovy dodávky. Potom jsme rychle nasedli a uháněli pryč. Neviděli jsme kolem živou duši.

            Po delším mlčení jsem se odhodlala zeptat: „Kde jste se tam vzal?“

            „Náhoda?“ navrhnul Doubek.

            „Hm, nějak moc náhod!“

            „Jste věřící?“ zeptal se mě a dál sledoval silnici před námi.

            Chvilku jsem zaváhala. „Ano, jsem.“

            „Tak tady máte vysvětlení,“ odtrhnul na chvíli oči od silnice a s úsměvem na mě mrknul.

            Ohlédla jsem se za sebe a čekala na mamčinu reakci.

            „A proč ne?“ nechala se slyšet.

            „Proč ne…“, opakovala jsem po ní. V duchu jsem hned poděkovala Bohu. Začínala mě  bolet hlava, tak jsem zavřela oči a doufala, že to brzy přejde. Ale bylo mi stále hůř. Najednou jsem cítila potřebu zvracet. Vykřikla jsem: „Zastavte! Zastavte, proboha!“

            Jakmile auto zastavilo, vyskočila jsem ven a v předklonu téměř okamžitě vyzvrátila obsah žaludku. Celá jsem se roztřásla, jako by zimou. Nemohla jsem ten třes zastavit. Mamka mi pomohla otřít ústa kapesníkem. Pak už jsem jenom jako v mlze vnímala, že na mě s Doubkem něco mluví a že mě ukládají dozadu mezi naše zásoby a tábornické vybavení. Mamka zůstala sedět vedle mě a držela mi třesoucí se ruku. Auto s námi při jízdě dost házelo, ale necítila jsem to. Mé tělo ovládla jakási příšerná zimnice. Zachvátila každičký sval v mém těle. Po nějaké době jsme zastavili. Mamka mi dala něco vypít. Usnula jsem.


pekylau
07. 01. 2006
Dát tip
... . t

Jsem strašně zvědavá na konec :) *

pacajda
26. 08. 2005
Dát tip
*

liska
21. 08. 2005
Dát tip
Taky jsem byla.

reka
19. 08. 2005
Dát tip
posledni kapitola. jsem moc moc napnutej.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru