Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příhody skřítka Pořádníčka 3

22. 08. 2005
4
1
2023
Autor
pacajda

Jak to vlastně začalo?

PŘÍHODY SKŘÍTKA POŘÁDNÍČKA 3

Jak k nám přišel

 

Skřítek Pořádníček u nás nebyl odjakživa. Přišel k nám jedné noci, když byly děti ještě  malé. Pravda malé byly, ale zase ne tak, aby se nemohly učit pořádku. Jenomže nechtěly. Kdybych je byla nechala, šly by dokonce i spát, aniž by daly hračky na místo.

Jednou jsem to sice dovolila, ale v noci jsem slyšela z dětského pokojíčku jezdit autíčka, skákat míč, a co bylo nejhorší, budil mne pláč Kaččiny nejoblíbenější panenky. Od té doby jsme už vždy všechny hračky ke spánku hezky ukládali.

Jenomže to bylo velké trápení. Musela jsem se moc mračit a někdy i křičet než se do toho Kačka s Fandou pustili. Často byl úklid hraček záminkou, aby oddálili tu chvilku, kdy mají jít do pelíšků. Už jsem se třeba podruhé přišla podívat, zda je vše v pořádku, a zjistila jsem, že neuklízejí, ale že si hrají! Potom honem, honem vysvětlovali, že se s hračkami museli rozloučit, uložit je, říct jim pohádku. Vůbec se mi nelíbilo, že děti  nechtějí pořádek udržovat samy, že nad nimi musí být dohled, ba že je k tomu dokonce mám nutit.

 

A potom přišlo vysvobození. Když se setmělo a všechno ztichlo, zkrátka když všichni usnuli, uslyšela jsem z kuchyně podivné zvuky. „Že by tam byla myš?“ pomyslela jsem si. Opatrně jsem pootevřela dveře a zůstala jsem úplně ohromená. Na zemi byly nataženy maličké koleje a po nich supěl vláček. Zírala jsem na ten úkaz a štípala jsem se do ruky, jestli už nespím a tohle se mi nezdá. Lokomotiva táhla několik vagónků. Na lokomotivě a u posledního vagónku byly dva malé  jeřáby. Ten vepředu před mašinku koleje kladl a ten vzadu je sbíral a posílal dopravníčkem zase dopředu. Když mašinka dojela doprostřed kuchyně, zastavila, u lokomotivy se otevřela dvířka a vystoupil malinkatý človíček. Uklonil se a položil si ručičku na srdce. Klekla jsem si na podlahu.

„Kdo jsi, kde ses tu vzal?“ zeptala jsem se.

Ukázal na jeden z vagónků. Bylo na něm napsáno: SKŘÍTEK POŘÁDNÍČEK.

Dal si ruku před ústa a zakroutil hlavou.

„Ty neumíš mluvit,“ dovtípila jsem se.

Skřítek přikývl, významně ukázal na vláček a potom mne pozval za sebou. Nastoupil do mašinky a vjel do dětského pokoje. Všechny hračky, které děti toho večera zapomněly dát na své místo, naložil do  nákladních vagónků a zmizel. Prostě projel zdí a byl pryč.

Pomalu jsem zavírala dveře pokojíčku a zamyšleně jsem šla do kuchyně. Dopadla jsem na židli, hleděla jsem na kostičkovaný ubrus na stole a přemítala jsem, co se vlastně přihodilo. Nějak jsem pořád nemohla uvěřit, že to byla skutečnost. V tu chvíli se u zdi opět objevila kolejnička a vzápětí i mašinka s Pořádníčkem. Podával mi obrázky. Byly na něm obrázky hubených dětí v rozedraných hadrech. Ty děti byly bílé, žluté i černé. A smály se a radovaly. V rukou držely hračky mých nepořádných dětí!

Pořádníčkovi jsem poděkovala. Řekla jsem mu, že bych si přála, aby s námi zůstal. Usmál se, kývnul a potom se vznesl na stůl. Pantomimou, která se podobala tanci, mi sdělil, že mi chce pomáhat.

Povzdechla jsem si: „Víš, s dětmi je to moc těžké. Někdy si  s tím opravdu nevím rady.“

Skříteček přisvědčil. A naznačil mi, že někdy je také bezradný. Ale že když nás na tu výchovu bude víc, jistě se nám to bude dařit lépe.

 

Druhý den se Fanda s Kačkou divili, kam se ztratily některé jejich hračky. Vysvětlila jsem jim to. Netrvalo dlouho a oba si hračky raději uklízeli. Všechny. Zapomenout totiž znamenalo, že už se s nimi neshledají.

 


1 názor

Moc hezké :-)

Skřivan
28. 08. 2005
Dát tip
Já nebojím, jen se třesu, jsem totiž děsně lekavej, víš? A s tím ovlivňováním to není zas tak jistý. Teda s těma našima "jistotama" to totiž už vůbec není jistý. Ale rádi si to namlouváme...

Skřivan
26. 08. 2005
Dát tip
Tak to je vlastně moc smutná pohádka...

pacajda
26. 08. 2005
Dát tip
Ty hračky nezůstaly opuštěné!

Skřivan
26. 08. 2005
Dát tip
Ále hračky, jen snůška krámů, o ty vůbec nejde. Ty děti, chudery, jak žijou v hrůze, že se jim něco navždy ztratí, to je horor...!

pacajda
26. 08. 2005
Dát tip
Skřivane, o mnoho věcí v životě člověk přijde, třebaže se snaží je uchovat. A co je horší, přicházíme o vztahy, ba dokonce o lidi. Tyhle děti to měly velejednoduché, vždyť móhly OVLIVNIT, oč přijdou. Neboj, Pořádníček měl ty děti moc rád, posílal mne tam s varováním, víš?

kachnička
23. 08. 2005
Dát tip
:o)) *

pacajda
23. 08. 2005
Dát tip
Poulett, nemohla jsi mne potěšit víc!

Krásná pohádečka :o) *

pacajda
22. 08. 2005
Dát tip
Čokoládová, díky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru