Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

UMÍRAJÍCÍ DĚVČÁTKA

Výběr: jenyk
29. 08. 2005
9
0
4435

Reakce na reakce.

Psala jsem o smrti

O dětském umírání

Kdo umřel? Ptáte se...

Děvče! Dík za optání

 

Kdysi dávno zemřelo

A na papíře pouze

Cože? Někdo směje se

Jiný se dívá dlouze

 

Ne, nebylo skutečné

Přesto mě zamrazí

Tisíce děvčátek ubohých

Nám ze světa odchází

 


liska
02. 09. 2005
Dát tip
Také bych to tak napsala. Básně jsou velmi pěkné a hodně mi říkají, jen to uspořádání veršů je nezvyklé. Ale všimla jsem si, že při čtení mě ty verše zpomalí a nutí mě k zamyšlení. Je to jiné než na co jsme zvyklí, ale i tak je to pěkné.

a2a2a: Samozřejmě, že "správně" by to bylo ...tisíce děvčátek ze světa odchází... , ale bohužel by to ztratilo obsah sdělení. Nešlo o všechna děvčátka. Ano umírají denně při autonehodách, v nemocnicích... Ale tahle básnička měla vyzdvihnout děvčátka umírající v bídě a ubohosti našeho světa. Dala jsem tedy přednost sdělení před formou. I přes ten malý prohřešek jsem nabyla dojmu, že báseň působí uceleně. A to slůvko navíc je jen o to víc burcující.

a2a2a
02. 09. 2005
Dát tip
Lucko, dovolím si nesouhlasit. Forma, zejména pak ve vázaném verši je důležitá, jinak by jsi mohla napsat mikropovídku. A pak, pokud jsi chtěla ta děvčátka vymezit na ta z chudých zemí, pak se to mělo objevit v průběhu básně, slovo ubohých bez dalšího vysvětlení to nijak nepřibližuje. A pak je tu otázka i filosofickoetická. Jaký je rozdíl mezi tím, zda děvčátko zemře hlady a nemocí v chudé zemi nebo ve válce a nebo u nás pod koly automobilu. Vždy se jedná o lidskou nezodpovědnost. A pak, kde jsou malí kluci, jejich umírání hlady je přirozenější ?

Jé, to je omyl! To není tak, že bych chtěla opomenout jiné druhy útrap a jiné děti. Tato básnička byla pouze vyjádřením k předchozí tvorbě (viz Děvčátko se zápalkami). S tou formou je to jinak všechno pravda, ale i větší básníci než já si v minulosti dovolili onu svázanost občas porušit... a vznikly opravdu krásné věci. Ale za kritiku každopádně moc děkuji :-)

a2a2a
02. 09. 2005
Dát tip
Tak, jo, Lucko, já jsem to tak nebral, že je to vlastně reakce či odpověď na jinou věc, pak samozřejmě v tomto kontextu je asi srozumitelnost dostatečná. Dík za vysvětlení.

charlied
01. 09. 2005
Dát tip
veľmi sa mi to páči... je to nádherné...tip

charlied
01. 09. 2005
Dát tip
Vieš synak, niekedy treba v poézii HĽADAŤ...

a2a2a
01. 09. 2005
Dát tip
Já chci spíše pochválit úmysl než vlastní provedení a doufat, že časem se v bolavých věcech natolik zorientuješ, že o nich budeš psát plastičtěji. Lidi chtějí vědět víc než jen, že se něco zlého stalo, ale také proč, případně, jak z toho. Ale za ten úmysl tě opravdu ctím a vše chce čas, takže nelámu hůl a doufám, že ty také ne. Jinak k rýmu, první sloka fajn, druhá vcelku také, ačkoliv poslední řádek - dlouze je už vynucený a ta třetí je nejméně povedená. Kdyby jsi napsala poslední sloku takto, pak by ten rým byl podstatně lepší : Ne, nebylo skutečné Přesto mě zamrazí Tisíce děvčátek ze světa odchází

Bechtin01
30. 08. 2005
Dát tip
už toho nechte , smrt je součástí života a nikdo z nás s tím nic neudělá.poezie reality.

liska
30. 08. 2005
Dát tip
Napsat rýmovačku, to umí kdekdo. Není to nic těžkého. Nejde tudíž pouze o nějakou básničku, ale hloubku toho, co sdělujeme. Tvá rýmovačka je pouhým cynickým odvarem, povrchní bez hloubky. Dovedeš najít rým, ale nic víc. Při Tvé říkance se člověk nemá nad čím zamyslet, nic mu neříká. Pouze vypovídá o povrchnosti pisatele.

liska
30. 08. 2005
Dát tip
Příspěvek patřil MaxipsoviFeekovi.

Tak to jsem si oddechla! Děkuji :-)

Thingilinde
30. 08. 2005
Dát tip
e to moc pěkné..a nejhezčí na tom je, že je to vlastně reakce na kritiku tvého díla =)) Jen tak dál! TIP

Trini
30. 08. 2005
Dát tip
dílko jsem nečetla ale tohle na mě působí hodně -t-

Delahaye
29. 08. 2005
Dát tip
Fík : absolutorium. :-))))))

Loutka
29. 08. 2005
Dát tip
taky občas píšu o věcech co na mě působí aniž bych je viděl *

probably
29. 08. 2005
Dát tip
možná tou formou to ztrácí kousek sdělení

vesuvanka
29. 08. 2005
Dát tip
příběh, který na Tebe hluboce zapůsobil (zapůsobil i na mě), byl sice jen "na papíře", ale mnohé, navzájem si podobné stejným závěrem - smrtí dítěte, byly a jsou bohužel i dnes skutečné... kolik dětí zemřelo a umírá i v současné době v bídě..... pěkně napsané.... TIP

zdjr1976
29. 08. 2005
Dát tip
zvláštní ale TIP

Sarrah
29. 08. 2005
Dát tip
něco mi v ní chybí....

Maryčka
29. 08. 2005
Dát tip
Sarrah chybí, mě přebývá... ta poslední sloka

liska
29. 08. 2005
Dát tip
Lucie, obdivuji Tě. Opravdu jsi mne přesvědčila o svých pisatelských kvalitách. Nejen próza, ale i básně a to, jak dovedeš na všechno reagovat, z tebe dělá skutečnou spisovatelku. Jsi fakt dobrá. Také jsem si všimla, že jsi dobrá malířka. I na tomto poli boduješ.

Clemance
29. 08. 2005
Dát tip
Krátké, výstižné... TIP .. a hlavně ta první sloka je skvělá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru