Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je KSČM demokratickou stranou ?

31. 08. 2005
1
2
6829
Autor
Crowley

 

 

 

 Zdravím všechny příznivce zbytečných otázek a odpovědí. Nedávno jsem měl s kamarádem menší diskuzi. Otázka zněla,  jestli je KSČM demokratickou stranou - na papíře dnes ano, ale jak v očích lidí? Proto mě zajímá váš názor, nakolik jsem se mýlil já nebo on.

 

Stačí napsat Ano / Ne, ale za obšírnější vyjádření se taky zlobit nebudu

 

 

díky :-)

 

Crw

 

/ + pár dalších alternicků, jak je tu dobrým zvykem /

 

 


2 názory

Zaprvé slovo demos znamená lidé a kratio znamená vláda. Tkže komundírové nevládli? nebyli to lidé?

Aleister Crowley by řekl:´´ Poznej svou Pravou vůli at´ neztrácíš sílu marným soucitem, jinak tě nemilosrdní zničí,což by bylo správné´´.


Zaprvé slovo demos znamená lidé a kratio znamená vláda. Tkže komundírové nevládli? nebyli to lidé?

Aleister Crowley by řekl:´´ Poznej svou Pravou vůli at´ neztrácíš sílu marným soucitem, jinak tě nemilosrdní zničí,což by bylo správné´´.


TvůjMéďa
10. 09. 2005
Dát tip
děkuji, jsem Méďa každýho, kdo mě má rád

Diana
09. 09. 2005
Dát tip
TvůjMéďa je tentokrát MůjMéďa, protože lépe bych to nevyjádřila. Já prostě žasnu, že se ještě dnes najde někdo (tak hloupý nebo nemyslící nebo nevzdělaný - ale nejspíše všechno to dohromady), kdo je schopen vyslovit takovou kardinální pitomost, že komunismus je je nádherná myšlenka. Ale k základní otázce: komunisté a demokracie jsou pojmy vzájemně se vylučující.

Zbora
06. 09. 2005
Dát tip
Teď se tváří svobodně, otázka je, jakou by měla tvář, kdyby se dostala k moci :o)

Presbyter
05. 09. 2005
Dát tip
Drinkere, souhlasím úplně, ale nenechávej se vytočit, on to Loutka určitě nemyslel vážně, jenom tak škádlil diskutéry, že ano?

CheGuevara
05. 09. 2005
Dát tip
Drinker: :-))))))))))))))))))))))))))))))) Jeste neco napis pls!!!!!!!

Loutka
05. 09. 2005
Dát tip
no jasný vy vážný prdele, nesere vás že kvůli nejlepčejší demokracii světa máme benzín za pětatřicet svobada tu je ale nejsou prachy na cestování ale nebojte bude hůř komanči jak říkam hezká myšlenka na hovno provedení, třeba čína co sterilizuje tibet amíci zas okupujou írák vono je to skoro nastejno ale neberte mě vážně prosimvás

CheGuevara
05. 09. 2005
Dát tip
Drinker: Ja se snazim udrzet uroven. Jakoze mam lzivy myslenky? A ktery prosimte? (konkretne, abstraktni blaboly nechci. Ukaz mi primo ze nejaka moje myslenka je lziva a dokaz to. Jinak si tu uroven diskuse neudrzel ty a pri lzi jsem nachytal ja tebe) Ja taky nemam penize a patrne je nikdy mit nebudu. To mam taky smulu co? :-) Aspon ze vim, ze vsichni takovy chudaci nejsou...to me opravdu zahralo u srdicka! :-) Skoda, ze ja tu sanci nemam.... :-((( Jak se prosimte lisej duvody tech valek? Moc a penize... Nic vic, nic min. P.S.: Fakt se me nemusis bat. Brat me vazne...to by si se sem tam mohl aspon trochu premoct :-). Aspon snaha aby byla videt.... :-)

kubjin
05. 09. 2005
Dát tip
Není. Což je jasné každému, kdo vidí, slyší a trochu myslí. Pardon. Urážet nechci.

TvůjMéďa
05. 09. 2005
Dát tip
komunismus nadherná myšlenka rozhodně není, si přečtěte soudruhy Lenina bo Marxe, násilí, třídní boj atd. je to HNUS, je mi z komančů na blití

Presbyter
05. 09. 2005
Dát tip
Doporučuji návrat k argumentaci bez vulgarit a osobních invektiv, takhle se v debatě dál neposuneme. Moje argumentační schopnosti se už ukládají ke spánku, ale zítra budu fit.

Loutka
04. 09. 2005
Dát tip
pane jo tolik kydů okolo za komanče byl schodek 0 neska tisíc miliard nebyly banány ok... komunismus je nádherná myšlenka ale nenašel se člověk, který jí zrealizoval tak aby se na to dalo koukat

Presbyter
03. 09. 2005
Dát tip
Drinker: Částečně s tebou souhlasím, ale jak uznává i velký marxista Egon Bondy, v rozvinutém světě už žádné třídy neexistují, takže se ani nemusejí nějak revolučně rušit (dnes bere kvalifikovaný dělník stejné peníze jako učitel nebo úředník). Věřím, že jsou to právě sociální rozdíly, s jimiž jako jedinými stojí zato bojovat (tlumit bídu chudých a apelovat na svědomí bohatých), smazávání všech ostatních rozdílů vede nikoli k rovnosti, nýbrž ke stejnosti (totální konformitě). Osobně oponuji komunistické ideologii spíše z metafyzických pozic: spolu s ruským filosofem N. Berďajevem tvrdím, že komunismus (s jeho diktaturou stejnosti) ruší hierarchickou strukturu celého vesmíru (která je daná a které je člověk součástí), a proto se vždy obrací proti člověku…

CheGuevara
03. 09. 2005
Dát tip
Presbyter a Drinker: Samozrejme si myslim, ze by si lide meli byt lide rovni v tom smyslu, ze vsem musi byt zajisten stejny pristup ke zdravotni peci, ze pro ne plati stejne zakony apod. Zivot v komunite prave podporuje maximalni rozvoj kazdeho jednotlivce - samozrejme v hranicich jeho moznisti (to je fakt). Ja jenom cekam, kdy konecne nekomu dojde ze komunismus nerovna se Marx a Lenin a ze komunismus nerovna se socialismus. Marx uz za sveho zivota neveril v revoluci ani socialistickou cestu ke komunismu - tato teorie se mu neosvedcila. Neblahe dusledky ma na svedomi spise Engels a hlavne Lenin. Ani sam Marx v dobe sveho nejvetsiho radikalismu nesohlasil s uskutecnenim revoluce v Rusku.... Ale ono je asi jednodussi vsechno rychle odsoudit, nez si to trochu zkomplikovat...pro cloveka je to prirozene... P.S.: to si musel byt hrozne vyvinutej, kdyz te to preslo v patnacti ;-). U me ovsem nema co skoncit... (nehlade na to, ze Churchill mel na mysli revolucionare...)

Presbyter
03. 09. 2005
Dát tip
Che: Dochází mi, že je nutné rozlišovat pojmy (komunismus, socialismus, marxismus, leninismus, trockismus, maoismus a bůhvíjaké ještě -ismy), tomu jsem se nenaučil u rudých ideologů, nýbrž ve scholastické theologii. Mám ale pocit, že jsi to právě ty, kdo směšuje pojmy, konkrétně „komunita“ a „komunismus“ (jako křesťan jsem obeznámen s chodem farních a klášterních komunit, a mohu potvrdit, že tam je mnohde - jistě ne všude - rozvoj osobnosti podporován a s komunismem to nemá nic společného). Jenže máme-li se v diskusi od něčeho odrazit, je nutné vyjít z reality dějin a ne z nedějinného utopického komunismu, které se zatím realizuje pouze v hlavách idealistů (a asi i ve tvé). Proto se (a nejen já) odvolávám třeba na Marxe, s nímž je osud komunismu nedílně spjat od 2. poloviny 19. století (popři to). Nic lacině a šmahem neodsuzuji (to je výsadou moralistů a dogmatiků), mé názory jsou podepřeny svébytnou filosofií (nikoli ideologií), která prokázala v dějinnou velkou životnost a především aplikovatelnost (etické zásady Ježíšovy). Raději jasně argumentuj a nevynášej soudy (kdy tomu co dojde).

CheGuevara
03. 09. 2005
Dát tip
Presbyter: Precti si co jsem psal nahore. Ja se pouze pokousim hajit komunismus ze strany tech komunistu, ktere jsem ochoten prijmout. Komunismus a komunita se opravdu v mnohem prekryvaji. Mozna by jsi se divil, ale komunismus neni ani omezen atheismem. Komunismus neni ani tak ideologie (leda v pripade Marxe a spol) jako spis zpusob zivota, duraz na samospravu a odpovednost v lidskych rozmerech. Vim o krestanskych komunitach, hlavne tech pomocnych a musim rict, ze udelaji hodne dobre prace.

Presbyter
03. 09. 2005
Dát tip
Ano, existoval křesťanský táborský komunismus s pověstnými káděmi, odkud si každý bral, co potřeboval, ale ani tam to nedopadlo nejlépe. Zajímalo by mě, od jakých že to komunistů komunismus přijímáš? To, jak ty sám komunismus definuješ (životní styl v komunitě, samospráva, odpovědnost), proti tomu nelze z mé strany nic namítat, ale volil bych jiné označení (např. komunitní způsob života), ne takové (komunismus), které je zatíženo tolikerým historickým významem, od něhož se sice distancuješ, ale musíš to složitě vysvětlovat! Jsem rád, že kladeš důraz na život a ne na ideologii, v tom je shoda s křesťanstvím (které má bohužel také své ideology). Mimochodem, odpovědnost musí být založena na nějakém etickém kodexu (v křesťanství Ježíšova etika: nečiň, co nechceš, aby druzí činili tobě; miluj svého bližního jako sebe sama atd.). Zajímalo by mne, z jakých zdrojů se napájí komunistická etika (u Marxe je to třídní etika, tj. co je dobré pro jednoho, není dobré pro druhého, což znamená destrukci pravdy a spravedlnosti v jejich univerzálním a neredukovatelném nároku). Dohodneme-li se např. v komunitě, že to a to se bude dělat a to a to zase ne, vyvstane okamžitě problém autority, která by měla bdít nad dodržováním pravidel (v klášteře je to opat - aramejsky otec - a ve farnostech biskup - řecky dohlížitel). Sekulární svět má s autoritou problém, protože ji nemůže a nechce odvodit z božských základů. Jakým způsobem byla vymáhána autorita v „komunistických“ režimech, netřeba se rozepisovat…

CheGuevara
03. 09. 2005
Dát tip
Presbyter: Tahle otazka dost souvisi s meritkem, polem pusobnosti. Eticke kodexy se vazou na masu... Komunita je docela male spolecenstvi a polootevrene, mozna az otevrene, proto nezbyva nez dodrzovat obecne platne eticke normy (jedine tak se neuzavres okoli). Eticky kodex :-)), dle meho nazoru ma kazdy clovek sve svedomi a ja osobme nepotrebuju zadnou autoritu aby se mi o me svedomi starala... Navic se v komunite da uplatnovat prima demokracie, touto cestou se daji stanovit pravidla. Obecne se take pravidla stanovuji s prihlednutim k ucelu kominity. Ja nevim co ode me chces slyset, v tomhle ohledu ti nejsem schopnej nabidnout vic nez vlastni nazor...

Presbyter
03. 09. 2005
Dát tip
Tvůj názor mi naprosto stačí! Jenom dodám, že v křesťanství autorita nebdí nad svědomím (v mé církvi platí zásada svobody svědomí), nýbrž nad dodržováním Kristových přikázání lásky (husité říkali Boží zákon, v protikladu ke klamným lidským ustanovením). Navíc svědomí je přece formováno - hovoříš o obecně platných etických normách (liberté, egalité, fraternité?), ty si ovšem v komunitním životě žádají zcela konkrétní aplikace v podobě závazného řádu. Jinak nastupuje anarchie. Všichni víme, jak kdysi dopadly komunity hippies (ve filmu Easy Rider říká motorkář Denis Hopper na jejich adresu lakonicky: „Tady jim nic nevyroste!“). Zkus si někdy přečíst Řeholi sv. Benedikta (Regula Benedicti, moderní český překlad je snadno dostupný), to je příklad 14 století fungující komunity na základě jednoduchých a s láskou dodržovaných pravidel. Nevím, jestli ty sám v nějaké komunitě žiješ nebo o tom jen sníš, ale docela stačí, když několik lidí žije v jednom podnájmu (studentské komunity) a pokud tam nejsou pravidla stanovena a dodržována, nejde tam žít (vím o čem mluvím, sám jsem raději odešel z VŠ koleje…).

btw. skoncim vam do reci s jednym textom, aby ste nemuseli hladat dolezity riadok som oznacil ;) grown up in security and father had a job, mother she was queing the whole day for bread. everyone seemed satisfied but still so much aware. scared of the fascist threat that stood at the door. they broke down the wall and they told him he's free free to be chained in more sophisticated slavery no more waiting for bread and no job for dad a world that cares more about the seizes of breasts!!!! - petrograd - tea party

CheGuevara
03. 09. 2005
Dát tip
Pres.: No, 18. odjizdim na kolej :-) a ve skole se o komunitach budu ucit docela dost... S komunitama jakousi zkusenost mam, i kdyz jen kratkodobou... Tomu o krestanstvi sem rozumel uz od zacatku. S radem jsem to myslel jinak - v dnesni dobe vznikaji hlavne podpurne komunity a jejich rad v konkrtetnich bodech je z velke casti determinovan hlavne ucelem te ktere komunity.

TvůjMéďa
03. 09. 2005
Dát tip
NE

CheGuevara
02. 09. 2005
Dát tip
Crowley: ty to furt nechapes. Dosel ti rozdil mezi socialismem a komunismem? Kdyby si pochopil co tyto slova znamenaji (myslim ze je to citelny z mejch horejsich prispevku), tak by si zjistil, ze slova komunismus a rezim se namvzajem vylucujou. Komunismus muze existovat (jak jiz napovida nazev) jen na urovni komunity. Kdyz je rec o rezimu a revoluci, tak jde jedine o socialismus. Podle Marxe ma byt socialismus cestou ke komunismu (ma odstranit tridy a tak i jejich boj). Jenomze tuhle teorii tady (snad) nikdo neobhajuje. Ukazala se jiz mnohokrat jako zcestna, protoze v praxi mezi fasismem a socialismem neni zadnej rozdil. Ty mi pripominas cloveka, kterej by kazdymu zastanci demokracie (jimz jsem i ja ;-) ) predhazoval, ze chce nastolit otrokarskej system.... Je sranda, ze vedomosti tech nejzarytejsich antikomunistu spocivaji pouze ve spojeni: kominismus = zlocinecka ideologie. Pak jednim dechem dodavaji, ze komunismus zazili. Kdyby tomu tak vskutku bylo, tak bych jim mohl jedine zavidet. Pravda ovsem lezi uplne nekde jinde....

CheGuevara
02. 09. 2005
Dát tip
Reccared: Jenomze nemuzes zakladat uzavrene komunity. Komuniscticke komunity museji spolupracovat, aby fungovali. Jde spis o polootevrene skupiny, ktere ti vytvori zazemi pro tvuj rozvoj. S tim jsou naopak nejlepsi zkusenosti - at uz jde o skolstvi, praci, vyzkumnou cinnost, traveni volneho casu... Dnes se uz pro tyto komunity vetsinou nepouziva nazev komunisticke atd. z duvodu negativniho poznamenani timto nazvem (a studie a jejich cinnost je vazana hlavne na USA). Tyranii muzes uplatnovat opravdu kdekoli... Zkusenost je takova, ze lide, kteri prosli nebo stale ziji v komunitach jsou jaksi imunni vuci konformismu a konzumnimu zpusobu zivota. Proto jsou casto trnem oku americkym uradum... Doporucuju napriklad Rogersovy knihy natoto tema napr. ve skolstvi (i kdyz on sam se za komunistu asi nepovazoval :-)) ), kdyz bych o tom mel psat, tak by to bylo na dlouho a stejne by to byla pouha interpretace.

Crowley
02. 09. 2005
Dát tip
To cos napsal o pravici a levici není pravda - ČSSD je levicová strana, vládne tady a stejně máme ekonomiku takovou jaká je..

CheGuevara
02. 09. 2005
Dát tip
Crowley: CSSD nedela levicovou politiku. Precti si radsi to co sem psal drinkerovi...

pozorovatel
02. 09. 2005
Dát tip
mně je to fuk stejně je nevolim

Crowley
02. 09. 2005
Dát tip
Bez toho, abychom sjednotili svoje měřítka na levici a pravici, je teda naše komunikace asi dost zabržděná... Někde jsem ti vysvětloval, jak je celá naše politika posunutá doleva a dokazoval ti to na tý rovnováze a zdálo se mi, že jsi to pochopil. A teď mi tu říkáš, že i v tý posunutý rovnováze je strana, která je i bez toho nalevo, nelevicová...tak já nevim. Ty komunity jsou úplně mimo hodnocení orientace politiky a "naši" komunisti rozhodně nemaj jejich vize. Tyhle skupinky možná ukazujou možnosti, který jednou budou moct bejt realizovatelný a bejt jistou alternativou vývinu, ale zatim jsou právě natolik alternativní, že se nedaj srovnávat s programem nějaké strany...ty hodnoty jsou neaplikovatelný na lidi, který do toho stavu prostě nedorostli. A tu otázku mi opět nikdo nezodpověděl...protože na ni odpověď ani neexistuje, žádnej zavedenej komunismus nikdy neuspěl. Máš pravdu - díky té násilnosti. Až jednou lidi dorostou do stavu, že ho bez vyjímky přijmou dobrovolně, pak jako systém může být ideální, ale do tý doby (jakože to se nejspíš stejně nestane nikdy) je to právě jenom ta teorie, kvůli který už popadalo hodně hlav (a přesto se o ní pořád někdo pokouší) Má vůbec cenu tolika životů, který kvůli ní padly? Já myslim, že ne.

CheGuevara
02. 09. 2005
Dát tip
Crowley: Neni potreba aby to prijali vsichni tim min ho "zavadet" - to mela bejt ta revoluce. Jenomze komunismus je se statem neslucitelnej a socialismus... :-/. Jde o to aby si dostal sanci si sam zvolit ceho se chces ucastnit a ceho ne. A aby te nezavreli za to, ze ses komunista. Nepotrebujes system pro vsechny - vzdyt ti staci jen cesta pro tebe, za ostatni rozhodovat nemas pravo.... Komunismus nemuze bejt v programu zadny politicky strany, protoze nejen ze je apolitickej, ale on je dokonce protipolitickej. CSSD dela pravicovou politiku. Jestli meli ty zivoty cenu....to ja nevim, to se zeptej historiku. Bez SSSR by tu bylo nemecko a vsichni slovane a spol by byli jakozto menecenni splynovani. Nevim co je vetsi dan. Stejne dejiny nezmenis...

Crowley
02. 09. 2005
Dát tip
Odpovím později, musim jít..

Crowley
02. 09. 2005
Dát tip
Tak, komunismus je se státem teda neslučitelnej. U nás je komunistická strana. Pokud je to pravda, není trochu paradoxní, že se nechává volit, i když je se státem neslučitelná a protipolitická ? A pokzd to tak není, proč si teda nechali to komunistická v názvu strany ? Se zbytkem souhlasím Bez SSSR by tu bylo Německo? Bez Ruska by tu bylo Německo. To nezáleží na tom, jakej režim v Rusku zrovna byl nebo nebyl, bojovali by i kdyby nebyli komunisti, tam šlo o moc nad Evropou, ne o to, že jsou proti sobě jen politicky. Nehledě na tu počáteční spolupráci :-)

CheGuevara
02. 09. 2005
Dát tip
Crowley: S tou KSCM - ja bych rekl, ze maj komunisticke idealy ci co. Ja je neznam, jedinej kdo me z nich zajimal byl Ranzdorf... Jejich politickym cilem je silny socialni stat; levicova politika zamerena hlavne na nizsi tridy... Nevim co to ma bejt, ja je nevolim a ani jejich program nectu. Nezalezi - tady jde hlavne o to, ze SSSR vystupoval jako celek + militaristickej rezim + zaprisahla nenavist k nacistum atd. Jejich smlouva o neutoceni je taky trochu komplikovanejsi. Jako maturant z dejepisu by si o tom mohl neco tusit. No rozhodne nas neosvobodili Amici...

Crowley
02. 09. 2005
Dát tip
to neříkám, říkám, že ten boj východ vs. Německo by proběhl tak jako tak. Ta touha po moci, to bylo směrodatný, ne režim. Ta smlouva o neútočení byla naopak velmi jednoduchá. Zásadní body byly Polsko a neútočení výměnou za něj, nic složitého v tom nevidim.

CheGuevara
02. 09. 2005
Dát tip
Sirsi rozhled a vic souvislosti, to je moderni historie.

Crowley
02. 09. 2005
Dát tip
No tak mě pouč :-)

Presbyter
02. 09. 2005
Dát tip
Čtu a nestačím se divit. Komunismus je prý nepolitický. Autor Komunistického manifestu K. Marx ale založil Internacionálu, aby své ideologické cíle prosazoval politicky…. Komunismus prý vylučuje soužití se státem. Ekonomická teorie komunismu ale vyžaduje přímo maximum státu jakožto jediného správce kolektivního vlastnictví a organizátora plánování atd… Bez Sovětského svazu by to prý bylo Německo. Pravda je přesně opačná: díky Německu, které propašovalo Lenina do carského Ruska (který byl jinak zůstal neškodným pisálkem a diskutérem ve švýcarském exilu) vznikl Sovětský svaz… Vůbec se nesmírně divím naivnímu přesvědčení mnohých, že myšlenka komunismu je krásná a jeho dějinná aplikace (SSSR) se jaksi nepovedla. Opak je pravdou: myšlenka komunismu je zrůdná a jeho dějinná aplikace mu do písmene odpovídá. Lenin byl věrným Marxovým žákem, dovedl jeho ideologii do praktických důsledků, jimž je (historicky naprosto prokazatelná) bída, diktatura a pseudonáboženství s Marxem a Leninem jako svatými a třídou proletářů jako bohem a světovou revolucí jako spasitelem. Jaké jiné koncepty také očekávat od odpadlého Žida (Marxe), který se zřekl víry svých otců, že?

Eg_Ar_11
01. 09. 2005
Dát tip
KSČM jsou hajzlové – a vyber si

Wlck
01. 09. 2005
Dát tip
KSČM měla být zakázana stejně jako KSČ,je to vlastně KSČ,akorát to M je tam navíc. Možná se současní komunisté rádi schovávají právě za to M - oni často se snaží působit,že to M neznamená "Moravy" ,ale "Mírumilovní". Ale ti samí lidé,kteří se nikdy nezřekli 40 let zločinů,natož,aby se omluvili...Nemůžou se nazývat demokratickou stranu. Staří komuništičtí "Podlidé" nemůžou být demokraté,už jen kvůli tomu,že jejich mozky pojmy jako svoboda a demokracie nikdy nemůžou pochopit (a ani nechtějí pochopit). Ale možná by bylo lepší si položit otázku. KTERÁ POLITICKÁ STRANA JE JEŠTE U NÁS DEMOKRATICKÁ,KDYŽ TÉMEŘ POLOVINA NAŠICH ZÁKONNĚ ZVOLENÝCH POSLANCŮ BYLO ČI JE ČLENEM KOMUNISTICKÉ STRANY?

Havranka5
01. 09. 2005
Dát tip
Předtím, než autor položil výše uvedenou otázku, měl se nejprv zeptat, co si jednotliví lidé představují pod pojmem "demokracie" a napsat sem rovněž pár definic pojmu a různých forem lidovlády. Jinak zde jako ostatně i všude jinde s mírou primitivního antikomunizmu roste jako obvykle míra elementární nevzdělanosti. kupř. Redaktoru Havránkovi by neškodilo opáčko z dějepisu, jaký že politický systém si ustanovil (proto aby přežil) funkce tyrana/diktátora. Nápověda: Nahlédni do knih Tita Livia, tak se Římská republika diktátory jen hemží a už dávno před Caiem Juliem. :-) A nick dívka přivléci před revoluční tribunál, Občané Marat a Robespierre by si s ní jistě rádi pohovořili o pojmu zvěrstvo, poté odvézt na náměstí de Gréve, a položit na stůl pod ostří revoluce, aby mohla přemítat o metodách demokracie. Také doporučuju, v případě že je nic dívka věřící, si zajet do trosek Cluny, Jumiéges a dalších opatství, aby jsi viděla, jak se dokázala bleskurychle égalité, fraternité a liberté (Svoboda, rovnost a bratrství) vypořádat s vírou svatou (což jim po ideové stránce schvaluji) ps. Občanko dívko, proč jste vy demokraté" popravili občana Lavoasiera? A když žádal o pouhých pár týdnů na dokončení své výzkumné práce, proč mu demokraté vzkázali, že demokracie ani lid chemii nepotřebuje? Delahaye: Pokud je jakákoli ideologie založená na potlačení práv jednotlivce anebo skupiny - můžeš se s ní ztotožnit ? Ideologie toho systému, který nazýváte demokracií potlačuje práva jednotlivců (komunistů) i skupiny (Komunistické strany) naprosto zjevně a to i ve svých zákonech. Nebo se snad odvažuješ říci, že ignorovat v celé společnosti stranu, kterou svobodně volí téměř pětina voličů navzdory její masové perzekuci, veřejnému ponižování a hanobení (které je v rozporu s téměř celou Listinou práv a svobod), a ještě na to být hrdý a nabádat k tomu ostatní i zastrašovat okolí je demokratické? Pakliže ano, tak potěš koště... Krom toho, vyvlastnění bez náhrady je zcela demokratický způsob, který právě naopak slouží k ochraně a zachování demokracie. Viz antické dějiny. (bří Gracchové, ostrakizace v Řecku a mnohé jiné.) I Písmák je vcelku krásným příkladem, jak soukromé vlastnictví věci veřejné jde zcela proti demokracii. Viz události dávné (klubík KOTELNA) i nedávné. to jan(ek) - hele hochu, neříkej, že jsi četl alespoň některé z děl, na které se zde velkohubě odvoláváš. Kupř. kde Das Kapital pojednává o komunizmu a natožpak popírá demokratičnost komunismu? Prosím já nevzdělaná krákorka o citaci :-))) Jinak Feanor má ode mě plnou podporu a souhlas.

Nicollette
01. 09. 2005
Dát tip
hm, dík za avi

+ z opacnej strany senator McCarthy, rosenbergerovci, sacco a vanzetti

Havranka5
01. 09. 2005
Dát tip
Na velkého demokrata, masového vraha nejen komunistů, jinak nerozlučného přítele Václava Havla, generála Augosto Pinocheta jsi zapomněl ;-)

Havranka5
01. 09. 2005
Dát tip
Jan(ku), Nějak jsi při tom peskování sotva ochmýřené krákorky přehlédl mojí otázku ohledně Marxova díla Das Kapital :-))) Tvoje argumentace o tzv. teoretizování mi připomíná svými principy argumentaci jisté vrstvy lidí fyzikům: "Byl jsi na Slunci?" "Jistěže nebyl." "Tak jak můžeš vědět, jaká je na jeho povrchu teplota?!"

CheGuevara
01. 09. 2005
Dát tip
Fea.: Jak to tak ctu, tak bych se s tebou v leccems shodnul. Jenom mi prijde, ze nabozenstvi nerozumis ani zamak, jinak by ses nevyjadroval tak naivne. Komunismus a jeho ruzna pojeti...ideal je to rozhone dobrej...problem nastava az v ceste k jeho realizaci. To by melo bejt predmetem diskusi. Ostatni jsou bludy... (mimochdem - zlute pisu, protoze muj monitor je taktez zluty)

Markel
01. 09. 2005
Dát tip
Pokud budou lidi lidmi, stále budou vymýšlet nějaké - ismy(komunismus, socialismus, kapitalismus.....) a jedno nahrazovat druhým-lepším, je to na draka, marnost nad marnost. A otázka, co je to vlastně demokratický? je víc než na místě.

Crowley
01. 09. 2005
Dát tip
Havranko, nemůžu nereagovat.... 1. přečti si co jsem psal kousek nad tebou, ohledně této "vážné diskuze" 2. co sem proboha sereš ty dějepisný kecy, nikoho nezajímá, co všechno jsi přečetla. Velice mě naopak zajímá, jestli jsi na tuto debatu reagovala s prvotním zájmem obhájit komunismus nebo si daleko spíš nahonit ego zveřejněním své sady cizích slov stejně jako obsahem vlastního čtenářského deníčku, který má ale bohužel s dnešní realitou pramálo společného. Proč tu proboha řešíš toho Lavoasiera? proč asi...sorry, ale ta pózička z toho fakt úplně smrdí A co má bejt tohle ? : "Ideologie toho systému, který nazýváte demokracií potlačuje práva jednotlivců (komunistů) i skupiny (Komunistické strany) naprosto zjevně a to i ve svých zákonech." Kdybychom v 89. nebyli zřejmě tak opilí tou vlnou demokracie, KSČM bude u nás na stejný úrovni jako NSDAP v Německu. Zakázaná - a to z žádných primitivních antikomunistických (používáš dost hloupý a silný slova), ale naopak z naprosto racionálních - důvodů. Komunismus jako systém nemůže bez násilí fungovat. Řekni mi, kde se kdy udržel za dobrovolného souhlasu lidí. Kde na světě existuje fungující komunistický režim, který není založený na hrozbě násilí? Nehledě na ekonomickou stránku, o který jsem tady na Písmáku taky už psal a nechci opakovat, jak je ta centrální ekonomika oproti tržní pozadu a neschopná díky znárodněným podnikům uspět v konkurenci (pouze zahraniční, protože vnitřní ani nemá!). To vede obecně k snižování životní úrovně, která má sice mez, ale ta oproti dnešnímu stavu je několikanásobně nižší.

Petr_Pan
01. 09. 2005
Dát tip
já si nemůžu pomoct, ale - havranka je úplně blbá .. a avi, když už se vyjadřuju tak otevřeně. ksčm JE komunistickou stranou, pokud se hlásí ke všem těm hnusům, co se tady děly, nebo se je aspoň snaží zlidštit. myslím, že jakýkoliv fil. bláboly, jaký se tady snažíé havranka rozvíjet jsou naprosto mimo mísu. za sebe tady nechávám NE - NENÍ DEMOKRATICKOU STRANOU a je mi na blití, když někdo chce třeba jen polemizovat o tomhle

Petr_Pan
01. 09. 2005
Dát tip
aj - to avi btw - paroubek je čúúúúrák - volme ods !! ;-)

Feanor
01. 09. 2005
Dát tip
che: cesta k realisaci... ano, složitý problém. to by bylo zas na jinou diskuzi... Víra? Může být fanatická - do té se dá nakonec implantovat cokoliv. Představ si, že by se islámští ajatoláhové spikli a vydali fatwu, že v Koránu je chyba a že ten, kdo se chce dostat do ráje, musí skočit z útesu. naskákali by teroristé do moře? - je to jen nadsázka, problémem je, jak implantovat to co cheme. a hned tu máme řešení - mnoho lidí o víře pochybuje, čas od času, a já myslím, že by je správným postupem šlo dostatečně nahlodat. Třeba peníze ve správném čase a množství dokáží víc než Kirčin proutek;) Drinkie: zajímavé. sartre mi lezl poněkud na nervy, ostatně jako všichni existencialisté. Já raději svatého Augustina. to je mi panečku filosof - dokázal uplácat ze svých onanisticko-manichejských výčitek celou filosofii. A jak dlouho nám platila. Na rozdíl od nějakého Sartra. Ale to je mimo;) Když tě tak pozoruji, dám ti radu. Nedívej se moc dlouho na komunisty, mohl by ses také jedním stát. Rozdíl mezi komunismem a nacismem - komunismus volá po sociálně spravedlivé vládě a státě, který, řízen těmi nejvhodnějšími (bohužel, ovšem jako vždy. i tvá demokracie má své Ceucesky), bude matkou i otcem všem lidem. nacismus říká totéž, ovšem pouze o jediném národu případně rase. patříš-li jinam, máš smůlu. Jenže zatímco po převratu komunistickém by správně měli třídní rozdíli zmizet (což se nestalo), po vítězství nacionalismu se nic nezmění. prostě jen jeden národ, žádné bratrství. A prostředky? Ptáš se. ÚČEL SVĚTÍ PROSTŘEDKY. Říkal to už Macchiavelli a pokud vím, odjakživa se touto bohumilou radou řídí vládcové jak demokratičtí, tak komunističtí, tak nacionalističtí. Což našim chlapcům dává jistou názorovou jednotu, ba přímo svornost. Jak vidíš, ani se nakonec moc nelíší (a to nemluvím o profi deformaci mocí). Až na ten účel.

Feanor
01. 09. 2005
Dát tip
Ad F. revoluce: jediné věci mě na této události mrzí. Že chrám svatého víta je stále chrámem svatého víta a nikoliv stánkem na oslavu Rozumu či Nejvyšší bytosti. 15. Fructidoru 213

Empty
01. 09. 2005
Dát tip
Jo, podle mě jsou nyní demokratickou stranou. Možná více než sociální demokracie. Respektuju je

Feanor
01. 09. 2005
Dát tip
reccared: sory, že se do toho pletu, nbylo to směřováno na mě, ale 1) pokud vím, dosud jsem nepotkal mnoho lidí, kteří by mi byli schopni vyargumentovat špatnost komunismu pomocí samotné ideové náplně komunismu. všechny mé ovečky jenom plácají o historii. To umím také, o není umění. Myslím, že i opice se dokáží opičit. To k reakci každého normálního člověka 2) že je křesťanů víc mě velmi těší. kastráti se moc rozmnožovat nemohou, že? Crowley o křesťtanech ostatně ví své a podpoří mě, n'est-ce pas? 3) čímž přeskočíme k Aleisterovi - neschopnost zakončit život komunismu je tedy nakonec jen ukázkou neschopnosti demokracie, stejné neschopnosti, která činí jen otázkou času, kdy si národ opět vybere nějakého milého maskota s knírkem 4) ekonomická stránka je směšná. vskutku. Trh se žene jednou sem, jednou zas tam, hmmm, jaké to divadlo. Tu a tam se připletou trhu pod kola lidé - doufejme, že se dostanou k Šivovi, jak bývá v těhle hrátkách s vozem dobrým zvykem. Posedlost "konkurencí" a neustálou produkcí vede též, kromě otupování konzumentů, jinak již zcela přecpaných, k nesmyslnému plýtvání se surovinami. Nadprodukce je něco přebytečného a konkurence na tom nic nemění. požadavek na zkvalitnění života spotřebytelů by měl být alfou a omegou vývoje, ne nějaké tupé předstihování v tom, kdo více utrží. 5) trh je slepý, o tom není pochyb. Má rozum o sobě, není řízen, tedy řídí. 6) Cr: řekni mi, kde se v antice udržela republika (tato otázka má, i přes svou zjevnou tupost, určitý futurologický přesah) 7) Io Pan, Io Pan, come over the sea a řekni mi, co si mám v tomto ohledu myslet o katolické církvi. Že se omluvili? No a co? odpustíme NSDAP, když se omluví? Vítězové píší dějiny.

dívka
01. 09. 2005
Dát tip
Havranko, radeji priste bez avizek. Ja z komunistu blinkam (vskutku za to nemuzu) a musim se pak uklidnovat nad desetitisici lidi, co uz podepsali petici na jejich zruseni. Toz aby tu nebylo osklivo. P_P : juuu...ty fakticky volis modry ptaky ? Bych to do tebe ani nerekla :o). Ja je volila jeste naposledy pri volbach do zastupitelstva. Ale pristi rok asi dam hlas lidovcum. Liberalismus je fajn, ale musi byt v te vlade nekdo, kdo nedovoli, aby se rodiny s deckama valely po krajich chodniku.

Petr_Pan
01. 09. 2005
Dát tip
divka> ono je to strašnej průser se na to dneska dívat - každopádně - paroubka nechci ani náhodou vídat kdekoliv dýl, než to je nutný a ostatní jsou mizerný. ještě počkáme na ty kecy, co nám kdo bude cpát a za pár let budem kandidovat - co Ty na to ? ;-) feanor> pročet jsem to první, cos tady napsal po mně - nevím, do jaký míry jsem měl pročítat aj to další, ale - je to zbytečně dlouhý a nemám náladu zabejvat se dějepisem - oháníš se spoustou různejch období a pak plácáš cosi o tom, že ostatní taky nic neuměj - můžem si podat ruce, říct si, že víme jaký to bylo dřív a jakej trouba co nedomyslel. ale - od toho tady snad nejsme, abysme opisovali příručky dějepisu a machrovali o tom kdo má jakou novou .. řekněme, že komunismus má krásnou myšlenku. dobře - má - bylo by to super, kdyby to tak bylo. ale - je to dost podobný, jako kdybych začal hlásat, že když si někdo koupí muj bonbón, bude šťastnej a když si ho koupěj úúplně všichni, svět už nikdy nepozná války a jiný nezbytnosti dnešního systému. i kdybych o tom někoho přesvědčil a opravdu by se taková manie rozpoutala a bonbón měl opravdu takový účinky, pořád tady budu já se svejma zaměstnancema v továrně. budu profitovat, mít nehorázně moc peněz a za ňákej čas mi rupne v bedně, nebo mýmu synovi nebo jeho synovi a začne vyvádět nepatřičnosti, poskakovat & chvástat se před davama šťastnejch lidí o tom, že jsem něco víc a protože se ve společnosti vždycky najde někdo, komu se nebudu líbit, shodí mě se svejma kumpánama a všechno zas od začátku. je to jen taková pitomost. chci říct, že ta myšlenka je nadčasová a rozhodně si nemyslim, že by byl marx první, kdo ji vypsal - myslim, že je to stav, ke kterýmu jednou lidstvo jako takový bude donucený dospět, pokud nenastane něco, co ho úplně zničí .. ale - to už je zbytečně tragický povídání. dneska jsou komunisti jen debílci, který se opíraj o velký řeči velkejch pánů, co jsou už mrtvý a jako takový jsou trapný a pro mě rozhodně nevhodný pro obdivování natožpak pro volení nebo tak

crowley: vidis co si sposobil ? ;))))

Crowley
01. 09. 2005
Dát tip
Feo - zopakuju ti tu zásadní otázku, doufám že odpovíš. Těch dobrých argumentů je mraky, ale nejlepší je obrátit se na realitu. Ukaž mi fungující komunistický režim, který není založen na násilí a strachu lidí z jeho vlády. Vyčtené nereálné teorie jsou na velké hnědé lejno, když nefungují.

Crowley
01. 09. 2005
Dát tip
raul - hele, lidi se bavěj :-) aspoň nečuměj na Velkýho bratra, můžu si vybarvit modrý okýnko za dobrej skutek..

bude plny smutku den bez zleho skutku ;)

Crowley
01. 09. 2005
Dát tip
Den ještě neskončil...:- ) ) ) je mi blbě, jdy zvracet tak se tu zatim měj(te) hezky

to je z nejakej starej ceskej hry chod, to pomaha ;)

CheGuevara
01. 09. 2005
Dát tip
Drinker: Tridni boj probiha nezavisle na komunistech a oni jsou prave proti nemu. :-) Ty si patrne pletes pojmy s dojmy. Ta tvoje rovnost a ostatni blaboly...komunismus neni jenom Marx a Lenin (kterej je pro tebe asi jenom projektivni symbol) a hlavne to neni socialismus. Problem je HLAVNE ve zpusobu. Podle Marxe je jim revoluce. Jenomze kazda revoluce znamena akorat teror a potoky krve. Komunisti, ktere jsem schopnej respektovat a podporovat, jsou ti, kterym jde hlavne o jejich cestu, kterou nikomu nevnucujou. Chapou komunismus v jeho puvodním slova smyslu. Zijou v souladu se svym svedomim v KOMUNITE, nelpejic na majetku a svych sobeckych zajmech, s klasicky komunistickym pristupem k praci. To je cesta kterou podporuji novi komunisticti myslitele, to je jedinej zpusob zmeny. Jiste chapes, ze o mase zde nemuze byt ani rec. To smeruju i k tobe Crowley s tou tvoji vidinou nasili... (vsimni si te podobnosti s krestanskejma idealama) Na ruseni KSCM mi hlavne vadi, ze: jejich zrusenim by se poslapaly prove ty idealy, ktere vedly k padu totality. Jestlize ma nekdo odpovednost na nejake zlociny, tak ma byt potrestan podle platnych zakonu. Crow.: Ty sem obcas pletes i (tobe vlastni) strety mezi pravici a levici obecne. Zakladni rozdil tkvi v tomhle: Levice chce aby spolecnost ovladala ekonomiku a pravice aby ekonomika ovladala spolecnost. Urcite vis na kterou z techto tezi nejsem schopen pristoupit... Reccared: Ja myslim ze rozumis tomu, proc jsem si dal tenhle nick a co ma znamenat - uz podle mnou zvoleneho jmena (jde zde o rozdil mezi symbolem a realnou osobou, ktereho jsem si vedom). Proto beru tvuj "prispevek" jako pouhou urazku diky cemuz mi je te jenom lito - nic vic, nic min. Na neco takovyho uz mi avi nedavej... Nejses prvni chytrak a bohuzel nebudas ani posledni. Feanor: Ty ovsem s virou jako takovou nemas vubec zadny zkusenosti. Vira nestoji na pouhe racionalni uvaze a pochybach atd. Hluboky nabozensky prozitek je jeji zaklad a ten jentak nezpochybnic, prave naopak. Lezi tolik za hranici racionality. Vira totiz neni o tom, ze jenom veris v neco, co nemuzes dokazat. Ty to proste VIS. O techhle vecech je lepsi se bavit v realu a ne pres PC. P.S.: Jeste rekni ze krestanstvi je Platonismus pro luzu :-)) Davam avi vsem (dokonce i sobe) z cire zlomyslnosti :-)))

CheGuevara
01. 09. 2005
Dát tip
Feanor: (ad predchozi reakce) U islamskeho fundamentalismu jde spis o problem zneuzitelnosti postaveni nekterejch lidi.

REDH0T
31. 08. 2005
Dát tip
NE

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
co by asi řekl Aleister?

Crowley
31. 08. 2005
Dát tip
Fea: řek by --- nech na pokoji ten popel než proměnim tě v sopel byl to velkej básník... díky za názory zatim

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
...jo, občas až děsivě velkej:)

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
K otázce: Ano, považuji KSČM za demokratickou stranu

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
Z hlubin svého chudáčkovství, žádám tě spravedlivý, abys mi prozradil argumenty pro svůj názor, který zcela respektuji.

Nicollette
31. 08. 2005
Dát tip
do prkna odkdy je demokracie demogracie?

overflow
31. 08. 2005
Dát tip
přes moje levičácký sklony /místy/ s komunisty se nemluví zbytečný tohle právě neni >ne

stejně jako ostatní strany u nás (stavět jí mimo zákon je stejně směšný jako umožnit jiný straně vyhrát volby) vina slovo oháněčů (tu politickou mám na mysli) v podstatě jako JeremyMark

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
ne, neni A lidi, kteri komunisty voli, je mi z hloubi duse lito. Zavistivi chudaci, co museji brat lepsim.

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
drinker: podobných organisací je spousta. to bych musel vznést otázku na legalitu KDU-ČSL. minulost zapomínat nesmíme, není však radno v ní přežívat. Vzato s ohledem na minulost a paralelismus, věříč, že KSČM opravdu ohrožuje současnou demokracii, jak jí to vtiskáváš v rovině obecné, a pokud ano, jakým způsobem to provádí? Janek: jaké jsou základy komunistické ideologie, popírající demokratičnost komunismu? divka: jak zní definice lepšího člověka? Pojem lepší v souvztažnosti ekonomicko-sociální je pouze relativním pojmem, který je fakticky roven nadřazenosti ve smyslu genově evolučním (neboť jak známo, ti nejlepší jsou vítězi přirozeného výběru) - což tedy znamená, že kladeš lidstvo na roveň zvířecí říši (to není nic špatného, stačí jen. když prohlásíš, že to tak myslíš - respektuji to)

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
janek: prosím, odpověz mi, alespoň ve stručnosti, na mou otázku, neboť jak se zdá, jsi takové odpovědi schopen, uvádíš-li spisy, o nichž jsi si jist, že onu odpověď obsahují.

Delahaye
31. 08. 2005
Dát tip
Chachá ... :-)))) s Feanorem si nezačínejte, ten je v tomhle jako ryba ve vodě podobným lidem říkal už Lenin "užitečný idiot" (samozřejmě to není osobní - toť přesný citát) Podobných levicových intelektuálů byla v 60.-tých a 70.-tých letech plná Západní Evropa. Naivně mimoděk pomáhali diktátorským režimům a dali vzniknout takovým děsům jako byla např "Brigate Rose" . Diskuse nemá smysl, on už názor má. :-)

Delahaye Diskuse nemá smysl, on už názor má. :-) avi proč? diskutovat s někým kdo názor nemá je asi zajímavější co?

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
feanor : ma definice lepsiho cloveka je - ten, ktery se neprizivuje na schopnostech jinych (plati defakto ve vsech moznych oblastech lidskych cinnosti a schopnosti) odpovez mi, prosim, ty : z jakeho duvodu by se - dle tebe - dalo rozumne diskutovat o i/legalite kdu-csl ?

Delahaye
31. 08. 2005
Dát tip
proč avi ? protože se mi chtělo. ještě se chceš na něco zeptat nebo se jen předvádíš ? :-)

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
delahaye: právě že tentokrát se pleteš. všichni říkají, že komunisté jsou špatní. říkal jsem to také. bohužel bez vnitřního odůvodnění, které nyní od vás žádám janek: ok, ale jaký byl v tomto případě přínos do naší diskuze (kromě vyjádření tvého názoru, který respektuji)? říct malému dítěti "nesahej na plotnu" bez nějakého odůvodnění nemá didaktickou hodnotu. Chybí mi aposteriorní část poznání nutná pro rozpoznání špatnosti komunismu a tudíž žádám důkaz a priori.

Delahaye
31. 08. 2005
Dát tip
Feanor : tak to neberu. Náhodou si velmi dobře pamatuji jakousi dřívější diskuzi ohledně zákazu KSČ a Ty jsi tam vystupoval s totožnou rétorikou, jako zde. Jaké odůvodnění Tě uspokojí ? Pokud je jakákoli ideologie založená na potlačení práv jednotlivce anebo skupiny - můžeš se s ní ztotožnit ? A lidé, kteří ji propagují jsou pak jací ? Buďto ehm....naivní anebo mají nepěkný úmysl získat nějaký prospěch. Co je na tom k diskuzi ?

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
dívka: neboť tato strana je nositelem etických a názorových schémat a stanovisek převzatých z křesťanství, které sice koncentrační tábory nestavělo, ale Židy jaksi mimochodem také upalovalo, nehledě na ostatní zločiny proti lidskosti, kterých se křesťanství dopustilo. Z hlediska tvého pohledu na slušného člověka je taktéž tržní systém systémem příživnickým, neboť dává svou podstatou šanci přiživovat se na práci jiných dela: ano, stále se ptám, proč je komunismus špatný. Dusud mi to tu nikdo nesdělil - tzn. neosvětlil na podstatě marxistického pojetí světa. proto tě nyní žádám, abys tento čin provedl

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
dela: uspokojí mě odůvodnění vylývající přímo z podstaty komunismu - z marxistického pojetí světa.

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
Jeremy: zatím jsi tu člověk s nejmoudřejším názorem

Delahaye
31. 08. 2005
Dát tip
Jeremy : ad a/ jsem hoch, ad b/ Tvá poslední reakce je nehorázný blábol, sorry , na to se jinak reagovat nedá. Omlouvám se za předchozí avi - u Tebe jsem ho měl v rámci svého duševního zdraví skutečně vynechat. Feanor : poslední reakce z mé strany. Už mě nudíš. Ty chceš po ostatních, aby trávili svůj čas tím, že Ti budou suplovat Občanskou výchovu, Dějepis a selský rozum. Pardon, ale takového dobrovolníka, hádám, skutečně těžko nalezneš. Takže Ti jen zacituji z Komunistického manifestu a mizím : "Tato opatření budou však podle různých zemí různá. V nejpokročilejších zemích může však být téměř všeobecně použito např. těchto opatření: Vyvlastnění pozemkového majetku. Silně progresivní daň. Zrušení dědického práva. Konfiskace majetku všech emigrantů a rebelů. Soustředění dopravy v rukou státu. Stejná pracovní povinnost pro všechny. Úsilí o postupné odstranění rozdílu mezi městem a venkovem. "

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
D. Hm, zajímavé. možná o tom časem něco napíšu. děkuji za hezké povídání

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
feanor : davat sanci vykoristit a mit v zakonech (pekne je to videt na tech danovych) vykoristovani je velmi vyrazny rozdil No - o tom, ktera eticka a nazorova stanoviska kdu-csl representuje se da celkem s uspechem polemizovat. Staci mrknout na nektera hlasovani z PS nebo i nazory jednotlivych clenu...ale nechme to byt. Argumenty tohoto typu jsou demagogii. Krestanstvi jako takove se zmenilo ve sve externi podobe; zvlaste pak katolicka cirkve, ktera toho ma na uctu (z pochopitelne historickych) duvodu ponejvic, se za prohresky velice vyrazne omluvila. Navrhoval´s bys diskuzi o legitimite naroda nemeckeho, protoze si v minulosti z vlastni vule a ustavni cestou zvolil vrahy a pozdeji proti nim defakto nevystupoval nijak vyrazne ? Ne, snad ne. Reknu ti, kde je rozdil. KSC/M jako celek nikdy neprojevila vyraznou a jednoznacnou litost nad udalostmi (predevsim) z obdobi normalizace. Narozdil treba od katolicke cirkve ci nemeckeho naroda. Cosi ve forme omluvy probehlo pri prevratu (fakt, jak malo lidi o tomto aktu vi, vypovida dost o jeho povaze) - tenkrat ovsem nebylo moc na vyber. Jsou jedinci, kteri by radi omluvu zopakovali hlasiteji a jednoznacneji - napriklad poslanec Dolejs. V samotne KSCM maji realne podporu velmi smesnou - neni to o leccems vypovidajici ? Dalsi zajimavou aktivitou bylo podupavani jistych clenu u hrobu jednoho z nejvetsich vrahu nasi moderni historie. Snad neni treba se rozepisovat. Zveda se mi zaludek, jen na to vzpomenu. Komuniste defakto nerespektuji historicka fakta - prekrucuji skutecnost. V tomto smeru bych ti doporucila dva zdroje - v prvni rade jsou to Halo noviny a v druhe tiskovina Nase pravda (pekny nazev, ze ? Osobne mi pripomina skiny vykrikujici, ze v koncentracnich taborech nikdy zadni Zide neumirali. Asi jen subjektivni asociace.). O jejich amoralnosti svedci mimo jine i fakt, ze si odmitaji zmenit i ten nazev, ktery - opravnene - pripomina mnoha lidem celkem nedavna zverstva. Tyka se me to temer osobne - ac jsem v teto dobe nezila, mam v rodine i mezi znamymi lidi, kteri komunistickym rezimem v nejtuzsi fazi velmi silne trpeli. A malokdo normalni nemuze nechapat, ze pro takove lidi je pohled na dnesni tresnicky bolestnym a svym zpusobem ponizujicim. A to je spatne. Rada bych upozornila i na nedavne diskuze stran potencialniho statniho svatku - za obeti komunismu. Mrkni na hlasovani poslancu KSCM. --- Nebudu to po sobe cist, pardon za preklepy. Snad nemas potrebu chytat se pripadnych nespravne zvolenych slov, pretuku ci drobnych chyb.

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
JM : podivej, na takovy placnuti do vody me nemusis upozornovat. Bud dej argumenty, muzeme si podiskutovat, dokud to jednoho neprestane bavit, nebo se na to radeji vykasli.

Gonsales
31. 08. 2005
Dát tip
ne

Bentley
31. 08. 2005
Dát tip
Pro mě naprosto neplodná debata. Ještě si docela pamatuju jaký to tenkrát bylo, název stejný, lidé stejní, rétorika stejná. Nevěřím jim, pro mě jsou to "Ti Zlý".

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
divka: 1) společneské zřízení představuje v podmínkách trží ekonomiky nutnost, která dělá příživníky z potenciálních příživníků 2) ano, podívejme se na Němce. Aktéři se omluvili. NSDAP byla zrušena. Byla by zrušena, i kdyby se třeba omluvila (jakože by to bylo k ničemu). Totéž u některých komunistických stran v jiných státech. Proč tedy nezrušit církev? 3) to, co dělají někteří členové, je ohavné, ale tady jde mnohem více o samotnou ideologii. i nekomunista a nepravičá se může chovat dost ohavně, ale je to chyba člověka

Delahaye
31. 08. 2005
Dát tip
Jeremy : :-))) omlouvám se, já fakt myslel, že je to na mě. Stává se mi, že mě kvůli nicku oslovují jako holku. Tak teď jsem fakt ulít´ , nezlob se. :-) Takže již Tě nikam zatahovat nebudu, neboj. Jen - já si komunistů užil taky dosyta. A nic mi není vzdálenější než totalitně vedené debaty. (ač tomu pojmu - přiznám se - moc nerozumím). :-) Měj se (a vycpávat se jít nemusíš) .-) D.

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
1) nejsem si uplne jista, zda ma tva poznamka logiku. Minimalne ma, rekla bych, vicero interpretaci (koukni na schema toho sdeleni :-)). Mohl bys to zkusit, prosim, jeste jednou jednoznacneji ? 2) precti si, co jsem napsala. Nemluvila jsem o strane. Ale o narodu, ktery si ji dobrovolne vybral jako sveho spravce a predstavitele. Proc nezrusime Nemce ? A jen tak btw. - cirkev neni mozne "zrusit" :). Pocti si v rimskych dejinach tesne po prelomu letopoctu. 3) jde o nazorovy postoj strany, ktera se ani nedokaze shodnout na zretelne omluve za zverstva ji napachana. A takova by nemela existovat.

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
1) k tomu, aby se člověk udržel na špičce konzumního žebříčku, což je cílem, musí zákonitě využívat práce těch pod ním 2) národy zakázat nejde, instituce ano. V čem je problém? Když Putin znárodnil jukos, proč by berlusconi nemohl zabavit Vatikán? 3) ano, zde jsem logicky ujel. zdá se, že jsi vyhrála

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
1) takhle podano mozna ano. Jenze principem demokracie a trzniho hospodarstvi je mj. i to, ze se pozice na onom "konzumnim zebricku" mohou prostridavat. Ba dokonce ze se prostridavaji temer zakonite. Kazdej muze. Coz je mj. take duvod, proc je trzni princip hospodarstvi udrzitelny a nebouri se proti nemu masy lidi. Ten POTENCIAL, MOZNOST. Tohle komunismus a centralne planovane hospodarstvi nema. A proto se take samo vycerpalo a slozilo. 2) Vatikan zabavit muzes, cirkev nezrusis :). Cirkev totiz neni nemovitost, ale nazorove pribuzni lide. A tech je vice nez miliarda :-).

CheGuevara
31. 08. 2005
Dát tip
Cr: 1) Zalezi na tom, co si pod tak casto zneuzivanym slovem jako je demokracie predstavis. 2) V ocich lidi? :-)))))) Di do haje, to nemyslis vazne.... Tohle je nejaka slabsi chvilka ne? A staci Ano / Ne ? Vzdyt snad nejdulezitejsi otazkou je Proc (teda, jde o to co chces vedet) Chces se opravdu neco dozvedet, nebo jenom potvrdit svoji "pravdu"?????

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
1) to ale trochu narušuje tvou vizi správných lidí;) alespoň, že to připouštíš 2) ae zruším. Zkompromituji, zesměšním, znemožním. až nezbyde ani špetka vážnosti, nezbyde ani moc oveček. víra, i když se zdá pevná, je nakonec vždy jen fanatismem sám sebe ničícím anebo pochybností, jež nemá daleko k popření, nedostane-li se jí důkazů

CheGuevara
31. 08. 2005
Dát tip
Feanor: Ty ses srandista - tohle chces udelat s virou? Zkus to s islamem... (mozna je to mimo misu - nebavi me cist celou diskusi, ale tohle me pobavilo)

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
1) mas pravdu, to mozna narusuje. Na druhou stranu to objasnuje muj nazor stran naproste stupidity komunismu. Ke dvojce se vyjadrovat nebudu. Jakkoli sama nenalezim k zadne cirkvi, nazory typu "vira je fanatismem" se nehodlam zabyvat. Vic nez o cem jinem svedci, bohuzel, o primitivnosti cloveka, ktery je vyslovuje. - Obecna poznamka. Snad to muzeme ukoncit. Dobrou noc.

CheGuevara
31. 08. 2005
Dát tip
Cr.: To sem netusil, ze ti to tak lezi v zaludku... (tema kamaradama myslis napr. me?)

Feanor
31. 08. 2005
Dát tip
dívka: já alespoň dočítám a jak vidno z tvých reakcí, mohu tě požádat jen o jedno: už mě nečti. Zatím jsi přijala princip, který jsi tak popírala, o využívání jiných jinými a považuješ ho za správný. nyní se stáváš demagogem, když vytrháváš slovní spojení z věty. Vsadím se, že ještě chvilka diskuze a vstoupila bys do strany;) Che: no, u toho islámu by to za pokus stálo. Ty navyklané ještě více zvyklat materiálními požitky a fanatiky poštvat proti sobě. myslím, že víru lze odnaučit - podívej třeba na 40let socialismu u nás.

dívka
31. 08. 2005
Dát tip
to mas pravdu, uz te nebudu cist. Jedno "zvyklat" za vecer mi docela stacilo :). Do strany bych, Feanore, nevstoupila. Kvuli komunistum umrel muj dedecek. dobrou, uz radeji bez reakci

Crowley
31. 08. 2005
Dát tip
SoRRy Che, jestli tě to nějak urazilo. Upřímně se vlastně snažím jen tak trochu odreagovat před zítřejší sklizní....tohle je myslim fajn způsob jak se pobavit. V žaludku mi to neleží, prostě jsem si na to jen vzpomněl a přišlo mi to jako lepší námět k diskuzi, než ostatní nápady, protože na tohle téma se vždycky chytnou zaručeně všichni :-) Spolu už to máme celkem probraný, není to tu kvůli tomu, že bych chtěl potvrdit svoji pravdu - to by ta otázka musela být položena o dost jinak, ne tak účelově - neboj se, vím to (mohl sis všimnout, že vůbec nezasahuju do debaty) Na druhou stranu, když o tom tak píšu, začínám mít trochu chuť to znovu otevřít...:-) ježiš to už radši ne...nebo... ne kašlu na to, nejdřív až odmaturuju Ty žlutý kritiky měly skoro až agresivní nádech...doufám, že tě to moc nevzalo :-)))))

oni hlavne nie su komunisticka strana, tak naco sa o niecom takom bavit voe;) partaj, ako kazda ina

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru