Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpověď policisty

04. 09. 2005
4
2
3290
Autor
Augustus

Snažil jsem se o trochu jiný pohled na poslední dobou velmi diskutované téma. To, že si nechci jen příhřívat polívčičku, věřím dokazuje fakt, že neodpovídá módním líbivým trendům a také že jej neuveřejňuji v době, kdy toto téma bylo nejpropíranější. O některých věcech je lepší diskutovat až horké hlavy vychladnou. Přeji dobré počtení.

Chtěl jsem sloužit vlasti, chránit lidi, bojovat proti zločinu a takový ty blbinky, co se honěj mladejm kluků hlavou, když se z nich chtějí stát policajti. Tak jsem se snažil, dodržoval jsem služební postupy, poslouchal rozkazy nadřízených, ctil zákon, prostě takový ty věci, který člověk dělá, když chce žít mezi lidma v normální slušný společnosti a není anarchista nebo technař. Teď na mně manželka nepromluví, sousedi mě nepozdraví a do hospody už taky nemůžu, protože jsem prej násilnický hovado, který mlátí děti. Tak vám teda povím, jak jsem se do týhle lapálie dostal.

Začlo to všechno už minulej rok, co nás poslali rozehnat nějakou technoparty Czechtek 2004. Stáli jsme tam tehdá jak vrány a čučeli na to, jak ta banda řádí. Ne, že by mezi nima nemohli bejt slušný lidi. To netvrdím, ale tehdy to tam rozhodně tak nevypadalo. Říkal jsem šéfovi, že je nás dost a že je můžem rozehnat, když to bude nutný. Ale on furt jen pobíhal sem a tam a blekotal, že né, že by z toho byl průser. Tak sem mu řek, že žádnej průser z toho nemůže bejt, když je ta akce protiprávní a že na pendreky stejně nedojde, protože když jim řeknem, tak odejdou. Jsou to přece jenom normální lidi, co se moc rozšoupli při muzice a nejsou přece blbý, aby šli proti těžkooděncům. On se na mě podíval jako na telátko a řek, že jsem naivní debil a že mám radši držet hubu. Tak jsem držel hubu.

Takhle to trvalo asi tři dny a pak se šlo domů. No a potom to začlo. Majitelé pozemků na nás podali trestní oznámení, že prej jsme neochránili jejich majetek, kterej sme logicky nemohli chránit, když jsme tam jenom stáli jak vrány. No a pak se do nás pustili politici z ódéesky a tepali do nás tak, až mi bylo stydno. Dobře si pamatuju, jak mě tenkrát dědek odvedle, Mrázek se myslím jmenuje, peskoval: „I vy klucí zatrolený, co ste tam vyváděli?! Člověk má pozemek, celej život na něm dělá a vy byste mu ho klidně zruinovat nechali! Že se nestydíte!“ Křičel. A já se tenkrát doopravdy styděl.

Rok se s rokem sešel a Czechtek tu byl zas. Těšil jsem se, že tu hanbu smyjem a říkal jsem si, že teďka už to nesmíme podělat.Ti týpci asi dobře věděli, že ta jejich slavná akce asi nebude legální, protože doposledka zatajovali místo, kde to chtěj udělat. Ale na nás si nepřišli. Hned jak ten plac zveřejnili, najeli jsme tam s auťákama a zahradili jim příjezdový cesty.

Proč? Taková akce přece není žádná sranda! Vím, protože manželka, učitelka, jednou pořádala tábor pro děcka. To se musí nahlásit hygienikovi, hasičům a bůhví komu ještě. Ne kvůli nějaký úřední buzeraci, ale kvůli lidem. Aby se nestal v tom horkým létě nějakej průser a když jo, tak aby se to rychle vyřešilo. Ale nějaký lidi, příroda nebo zákon byly technařům evidentně ukradený. Jasně že to neměli nikde ohlášený!

Tady začal první problém mýho velkýho neštěstí. Nejsem žádnej expert, ale pořád nevím co je protiprávního na zabránění nezákonný akci, kterou už pravidelně rozháněj kolegové v Německu, Rakousku, Slovensku a bůhvíkde ještě. Ale nějakou dobu už žiju v týhle demokratický společnosti a znám občanský práva. Když si myslím, že policie provedla něco protiprávně, mám přece spoustu opravnejch prostředků, ne? Můžu podávat stížnosti, žaloby, sepisovat petice, demonstrovat a takový ty blbinky, ale nezačnu snad kvůli tomu na truc porušovat práva někoho jinýho! To dá rozum, ne? Nejsem přece bezohledný hovado. Ale technaři si to kliďánko namířili přes cizí (nepronajatý) pozemky, když byly cesty zahrazený, a ještě se nám smáli do ksichtu. To mě fakt naštvalo, takováhle drzá bezohlednost!

Starosta začal jančit, poškozený majitelé zase podávali trestní oznámení a oheň byl na střeše. No, už jsme do toho šli, tak jsme nemohli couvnout. Taky nebyl důvod. Spíš naopak, vždyť by to vypadalo ještě hůř než minulej rok! Furt jsem si ale myslel, že to bude v pohodě. Vždyť jsou to přece jenom děcka, co chtěj pobavit. Řeknem jim, aby vypadli a oni odejdou. Zkusili to, vidí, že takhle to nepůjde, tak se sbalej. Asi jsem byl fakt naivní telátko.

Dali jsme jim hodinu, což je podle mýho víc než dost času a ti slušnější taky vypadli. Zůstalo tam ale tvrdý jádro, takovej zbytek, co chtěl prát. Tak dostali nářez. Co jinýho taky mohli čekat? Mysleli snad, že blafujem? Nebo že bude oddíl těžkooděnců nějak něžnej? Vždyť mohli vypadnout jako ostaní! Je přece tolik jinejch způsobů, jak protestovat proti praktikám policajtů než si to s nima rozdat v bitce! Myšlení některejch lidí prostě nepochopím. Chtěli s nama snad válčit? Nebo si mysleli, že můžou oddíl těžkooděnců s vodníma dělama a slzákem zahnat?

Pořád jsem si myslel, že je to jen nějaký nedorozumění a že to dopadne dobře, dokud nezačaly lítat šutry. To už nebyl žádnej nenásilnej odpor, stala se z toho normální bitva. A v bitvě bejvaj zraněný…na obou stranách. Říkám si, že to musel bejt hrozně brutální zásah, když bylo přitom zraněnějch daleko víc těžce obrněnejch policajtů než těch „bezbranejch dětí“. Nakonec to ale dopadlo, jak to dopadnout muselo a jak to muselo bejt každýmu aspoň trochu myslícímu člověku jasný – stejně museli jít a ještě dostali nářez. Úplně zbytečnej nářez.

Tak jsme to měli za sebou. Nemůžu si pomoct, ale neměl jsem z toho dobrej pocit. Kdyby se ti technaři chovali jako lidi, nemuselo to takhle dopadnout. Třeba jsme je fakt rozehnali neoprávněně, pak mohli v klidu vypadnout, demonstroval, lobovat a tak a stejně by to musela nějaká komise vyšetřit i kdyby sama nechtěla. Když se sejde dostatečně velká skupinka nadávající na vládu, vždycky se najdou nějaký politici a novináři, který ji budou dopřávat sluch. To už dneska bohužel vím. Každopádně nemusela bejt ta bitka.

Když jsem se ale vrátil dom, nestačil jsem se divit. V televizi, novinách a prostě všude bylo, jak jsme tam zmlátili skupinku nevinejch muzikálních dětí. Ty samý politici z ODSky najednou úplně otočili a začali kvákat, že ten zásah prej byl neoprávněnej. Tak teda nevim. Když jsme je minulej rok nerozehnali, bylo to špatně. Když tentokrát zasáhnem, tak taky. Ale od takovejch podrazáků člověk stejně nemůže čekat nic dobrýho. Nejvíc mě ale štvalo, že v mediích byli technaři hned od začátku braný jako oběti a neviňátka. Nejsem žádnej právník, ale kdyby ta jejich slavná akce byla košér, mohli ji kliďánko nahlásit jako každém jinej. Vždyť jim ministerstvo nabízelo nějakej nepoužívanej vojenskej objekt! Určitě by jim to dali levnějc než soukromník, jenom aby se jich zbavili. Jenže technaři s nima ani nejednali. Proč by se zalamovali s něčím, co musí dělat každej jinej? To je mi pěkně podělanej pohled na demokracii. Asi si chtěli užít dobrodružství z toho, že provedou něco nezákonýho a vysmějou se policajtům. Nikdy se netajili s tím, jak nás nesnášej.

Nedávno jsem slyšel, že chystají zase další akci. Zase zvysoka kašlou na to, že by jednali s ministerstvem. Na co máme v demokracii demokraticky zvolený instituce, že jo? Ale tohle všechno už jde mimo mě. Já na to totiž taky kašlu. Už mně nebaví dělat za pár šupů někomu fackovacího panáka. I ten pitomej dědek Mrázek mně zas seřval. Jdu vod toho! A radši ještě tenhle rok, dokud dostanu aspoň trochu slušný odměny. Nechci se totiž dožít toho, že budu třeba dělat kontrolu na silnici a nějakej „svobodomyslnej“ řidič mě přejede jako projev svý občanský neposlušnosti, protože jsem prej omezoval jeho ústavní práva a prováděl nepřiměřenej zákrok. Za tohle mi ani desetinásobnej plat nestojí a o ideály jsem už dávno přišel. Až budete příště potřebovat pomoc, ochraňte se sami.


2 názory

Augustus
16. 08. 2009
Dát tip
Spíš škoda, že tomu lidé nevěnovali pozornost a nechali se strhnout. Každopádně díky za kritiku.:)

Kerim TF
16. 08. 2009
Dát tip
Czechtek už dávno není aktuální. Přesto mi něco ještě v povědomí o něm zůstalo. A tvoje povídka se mi velmi líbila a i s diskuze je vidět, že jsi se o to hluboce zajímal, že se nedáš strhnout vlnou jednoho "správného" názoru. Škoda jen, že to opravdu nenapsal nějaký policista.

Jak je vidět, máme na věc diametrálně odlišný názor. Mohli bychom tu vést nekonečný rozhovor, předkládat si fakta, polemizovat, diskutovat. Ale já bych zde naši debatu ukončil. Mám k tomu dva důvody: 1. Představujeme dva kované fanoušky Sparty a Slavie, kteří debatují, který z týmů je lepší. Nikdy nenajdou společnou řeč, stejně tak jako my. Hodně se psalo, že CzechTek rozdělil naši zemi na dva tábory. A právě tady se tyto tábory - v podobě nás dvou - setkávají. Já neustoupím, ty také ne. a druhý důvod, daleko důležitější: 2. O všech věcech je lepší debatovat, až horké hlavy vychladnou. Nicméně dle mě je ideální doba týden od dané akce. Během týdne si můžeš sehnat mnoho informací, analýz a jiného materiálu a věc je pořád ještě aktuální. Nyní, po dvou měsích od CzechTeku, je na debatu už příliš pozdě. Přiznám se, že jsem na CzechTek zapomněl zhruba před měsícem a od té doby ho už vůbec neřešil. Proto se mi v tuto chvíli ani příliš nechce na toto téma debatovat. Z tvých názorů je znát, že jsi do tématu hodně zapálen a já ti v tomto případě nemůžu konkurovat. Mám na věc už zcela odlišný pohled (proto ty "hloupé a nedůstojné vtipy"), nejsem do toho tak zažrán, jako jsem byl dříve. Debata o CzechTeku je pro mě uzavřená kapitola. Velmi rád s tebou povedu diskuzi, ale na nějaké aktuálnější téma.

pacajda
09. 10. 2005
Dát tip
Pan ministr Bublan se vyjádřil, že z padesáti ošetřených policistů byla většina dehydrovaná. Není divu v těch uniformách a horku. Jen zdůrazňuji: nebyli zraněni.

Zeptám se tě jinak: Byl jsi tam? Asi ne, stejně jako já. A jestli si děláš názor podle toho co ti naservíruje televize, tak to mi přijde smutné. Jistě že ti v televizi představí dav šílenců, kteří hází kameny a nabíhají na policisty. Stejně jako ti na fotbalovém zápase kamery zaberou chuligánské jádro fandů, kteří ničí vše co jim přijde zrovna pod ruku. Kdyby si každý technař hodil na policii byť jen jeden kámen nebo jednou kopnul, tak by zraněných nebylo několik málo desítek, ale hezkých pár stovek. Docela by mě zajímalo, co to bylo za zranění, které tam policisté utrpěli. Vymknuté kotníky, že špatně šlápli, když pochodovali na nerovném terénu? Odřeniny, když poté spadli? 50 těžkooděnců v nemocnici? Bezpochyby, stát musí ukázat občanům, že bojoval proti rozběsněnému davu, proto si v nemocnici poseděl i Lojza s odřeným loktem. Ne, omlouvám se, jenom polemizuji a přeháním. Každopádně ale neveřím všemu, co se vidí v televizi a píše v tisku. Mně se náhodou paralela k přechodu líbí moc. Co by se stalo, kdyby se policisté dozvěděli, že chce velká skupina lidí přejít v určitou dobu po přechodu. Řeklo by se, že jich je moc, tolik lidí přechod nemůže pojmout, a tak by přechod zablokovali těžkooděnci. Lidé by se ale na druhou stranu nějak dostat museli, takže by šli vedle těžkooděnců mimo přechod. A to je přeci protizákonné! Jaká ohavnost! Okamžitě pokutovat! Přiměřenost zákroku nemůžeme měřit podle počtu zraněných, ale podle situace. V tomto případě to bylo určitě více než obtížné. Fejeton o hloupých policistech bych nenapsal, protože jsem asi naivka, ale já věřím, že v policii je valná většina lidí, kteří chtějí něco dělat a dokážou se správně rozhodnout. Chápu dokonce i například kontroly motoristů a neřknu ani popel, když mě někdo zastaví a bude chtít řidičák a techničák. Nemám odpor k policistů a tento zákrok na tom nic nezmění. Věřím, že dělají svou práci dobře. Když technaři svou akci nenahlásili hygienikovi, hasičům a tak dále jednali protiprávně. A přišel zásah. Kdyby jsme se byrokraticky řídili pouze zákony, s největší pravděpodobností by byl oprávněný. Ale takhle to u nás nechodí. Mírumilovní hajlující náckové na svých "oslavách narozenin" by se nám všem mohli smát do obličeje... A to je jen jeden z mnoha příkladů. Jak musím uvést na závěr. Nebyl jsem na Tachovsku v místě zákroku, takže si názor utvářím podle výpovědí policistů, technařů a článků v tisku nebo na internetu. Což se bezpochyby nemůže ani zdaleka vyrovnat zkušenostem, které mají lidé, kteří byli přímo na místě.

Augustus
05. 10. 2005
Dát tip
Tomu musím oponovat. Beru v potaz zprávy obou stran a dělám si názor na základě potvrzených faktů. Technaři a jim podlézající média pouštěli pouze ty záběry, na kterých mlátili policajti někoho pendrekem. Policisté naopak ty, kde létaly šutry a klacky na jejich hlavy. Obojí je vcelku nezpochybnitelné. Já si z toho vyvozuji, že se to tam řezalo na obou stranách. Důležité je však jak to vzniklo. V čechách v létě proběhne asi milion různých akcí bez nejmenších problémů. Naopak velké technařské akce mají problémy s policií všude ve světě a nejinak tomu bylo i v minulosti v ČR. Minulý rok proběhla stejně nezákonná akce a policie byla tvrdě kritizována za to, že nezasáhla. Před nynějším ročníkem nabízela technařům odlehlejší vojenské prostory (levněší než pronájem louky) a chtěla předvést dobrou vůli k domluvě. Marně. Organizátoři se ani neobtěžovali reagovat. V naší milé republice je potřeba pro organizování podobných akcí řada různých povolení, která nejsou žádným byrokratickým nařízením, ale slouží samotným lidem. Třeba proto, aby si měli lidé kam odskočit, aby tam byla balená voda (v 34°C se neosvěžíš chlastem),aby nepodplálili les. Všichni to zcela v pohodě dodržují. Technaři se na to zcela okatě a provokativně vykašlali. Proč? Jsou snad lepší než my ostatní? Myslí si, že jejich nadřazené techno zasluhuje nějaké speciální zacházení? Nechci se Tě dotknout, ale ten Tvůj jemnocit o tom, kdy a kde použít zákon je úplně na hlavu. Zákony jsou tu od toho, aby se dodržovaly a platí pro všechny. To jsou zásady demokracie. Proč by měly platit jen někdy a pro někoho? Kdo by o tom rozhodoval? Před zákonem jsme si všichni rovni. To je jeden ze základních kamenů demokracie. Kdyby technaři dostali výjimku, chtěli by jí ostatní organizátoři hned také a měli by na ni právo. Proč by měl být stát jemný jen k technařům? Nakonec bychom se na zákony mohli vykašlat úplně a to by vedlo k anarchii. To bys chtěl? Tvoje zlehčování zranění policistů je hloupé a nedůstojné. Velice jsi mne zklamal tím, že ses k tomu snížil. Takto bez sebemenších důkazů bycho mohli prohlásit za simulanty zraněné z obou stran. Presumpce neviny a spravedlnost platí jen pro technaře? Policisté budou hned Ti špatní? Navíc tam nenaběhla žádná jednotka, která by technaře hned pendreky rozehnala. Oni DOSTALI HODINU NA OPUŠTĚNÍ OBLASTI!!! Mohli kdykoliv v klidu odejít. Do bitek z policií se pouštěli z vlastní iniciativy. Nikdo je k tomu nenutil. Chtěli se zkrátka porvat. Vůbec nemyslel na to, co se stane. Možná mohli chápat postup policie jako nespravedlivý, ale to ještě není důvod k tomu vzít někoho šutrem po hlavě. Zvlášť někoho, kdo za to nemůže a jenom plní rozkazy. Technaři mohli slušně odejít, demonstrovat, podávat žaloby a konat protestní akce. Prostě klást odpor slušně a civilizovaně z ohledem na lidské zdraví a životy. Oni si však vybrali bitku a dostali na frak. Chovali se již od počátku hůř než zvířata a dostali, co si zasloužili.

Augustus
04. 10. 2005
Dát tip
Co je to za píseň? Někdy mi pošli slova.

Policisté jsou v celém svrabu nevinně. Oni jen plnili rozkazy. Uznávám, že všechno technaři neměli dle zákona, třeba zajištěnou hygienu, ale aby se kvůli takovéhle věci prováděl zásah obušky a vodním dělem... To máš jako kdybys přešel na červenou po přechodu, viděl tě policajt, dal ti za to ránu tomfou, nasadil pouta a odvedl na výslech. Zákon ano, ale vždy s citem. I když na druhou stranu musím uznat, že v téhle kauze bylo hodně těžké konat to či ono. Beru to z pohledu následků, které nyní všichni známe. Vznikla obrovská kauza, rozdělení republiky na dva tábory, demonstrace atd. Kdyby je na tu louku pustili, možná by ji pochcali a pozvraceli, někdo by se ožral jako doga, ale nikdo by je nevytlačoval jinam a nevznikla by kauza jako hrom. Jednat s citem - to naší vládě schází...

Augustus
04. 10. 2005
Dát tip
Nevím, jestli sis všiml toho, že jim dali hodinu na opuštění louky, na což se milí technaři vykašlali. Také neměli vůbec na té louce být. Již jejich přesun tam byl aktem jdoucím nejenom proti zákonům ale též proti ústavě ČR. Navíc přemýšlím o tom, jak může být asi odpor neozbrojeného davu nenásilný, když přivede do nemocnice 50 těžkooděnců. Ta rozmlácená policejní auta na záběrech jsme snad viděli všichni. Nezdá se Ti, že na tuto situaci Tvůj příklad s přechodem poněkud nesedí? Počet zraněných policistů podle mne dokazuje, že šlo o zásah přiměřený. Vždyť co měla policie dělat? Na pozemek vnikli prokazatelně nezákonně. Tak je vyzvala, aby odešli. Oni neuposlechli. Nevím, čím jiným než vodním dělem a obušky bys chtěl rozhánět tisícový dav. Dobrým slovem? Ale to již bylo přece použito. Jak dlouho myslíš, že by policii vydržela autorita, kdyby po ignorování jednoznačné výzvy nijak nezasáhla. Pět minut? Víš co by s tím udělala opozice a média? Možná bys právě psal fejeton o hloupých a zbabělých policistech. Akce CzechTek byla jednoznačná provokace přinejmenším na hranici zákona, která svou organizací porušovala všechny podmínky zákonnosti právního státu i dobré mravy. Proto následky padají na její organizátory, které bych obžaloval z veřejného ohrožení.

Markel
04. 10. 2005
Dát tip
Plnej souhlas, konečně pohled z druhé strany, díky - t

supizmus
26. 09. 2005
Dát tip
při čtení tohoto dílka mi zrovna do uší zněla píseň "policejní stát" což tvořilo zajímavou kombinaci (:

Augustus
05. 09. 2005
Dát tip
flétnistka: Cením si Tvého názoru a uvažoval jsem o tom dost podobně, když jsem se chystal toto téma zpracovat. Jako debata protistran by to však vyznělo dost nezáživně a možná i strojeně, kdybych si k tomu nevzal realného partnera. Navíc takových debat proběhlo mraky. Chtěl jsem zkrátka jen literárně přitažlivou formou shrnout fakta. Humor tam být opravdu mohl, ale na druhou stranu by to naléhavost tématu mohlo rozmělnit a text nepatřičně prodloužit, proto jsem většinu zamýšlených vtípků vyškrtal. pacajda: O tom bychom mohli pravděpodobně polemizovat, což také ke svobodě a demokracii patří. Věř však, že ten kluk se snažil přihlížet hlavně k argumentům a vyvodit si z nich nezávislé závěry. Což sice neznaméná to, že se nemůže mýlit, ale to, že udělal daleko více než mnozí ostatní. Danka: Velice děkuji za Tvůj TIP a jsem nevýslovně rád, že v této republice existují lidé jako Ty. Navzdory mediálním blamážím je nás stále většina a věřím, že se to projeví. O tom ostatně demokracie je, ne?

pacajda
04. 09. 2005
Dát tip
Je mi líto toho Tvého kluka - stal se nástrojem v rukou hloupé hlavy. Brrrr, musí být hrozné být něčím nástrojem! Snad se jednou dočkáme, že SÍLA nebude nástrojem mocichtivých, ale SPRAVEDLNOSTI.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru