Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Doušek

23. 01. 2001
11
0
3299
Autor
crayfish

(1996) ... ona ví ...

Rájem pomatená Eva
co se jmenovala úplně jinak
pomalu vstala
oblékla se
a s výrazem opovržení
pohlédla na spícího muže
co byl včera
tak
krásný
svalnatý
vzrušující
a teď
když i ranní kocovina
rozežírá její citlivou dušičku
je jenom
malý
hubený
a nehezký.

Nalije si
z poloprázdné vyčichlé láhve
panáka
a odchází žít
jinam
daleko
znovu.
Jde se naučit text k další
stejně nenáviděné roli.
ikarka
12. 06. 2002
Dát tip
**!!

Rivka
16. 07. 2001
Dát tip
(Já už to radši emotivně nebudu komentovat, stejně pořád říkám to samé:)))) A já s tím inventorem ne a ne souhlasit:) Obyčejné to je, banální, myslím, nikoliv. A už vůbec nelze mluvit o vadnoucích troskách a ladné jámě, či co to říkal - to je totiž prachobyčejné pabásnictví, jaké stvoří každý pisálek, navnaděn poetickým výrazem... A hledejte ho tady! Nikoliv, tady nám to autor servíruje jako housku na krámě, nenadnáší skutečnost, nemoralizuje... naopak - na začátku „rájem pomatená", potom přijde jako rána ironizující (cítím-li to správně - ?) poznámka o citlivé dušičce. Já když se něčeho chytnu... tak zase k té intonaci - protože tady je SKUTEČNĚ oslňující... zkonkrétním: co byl včera - pauza, nádech tak - pauza, nádech krásný - pauza, nádech svalnatý - pauza, nádech vzrušující - pauza, nádech, jen ať si čtenář přemýšlí, času má na to dost... - a pak - je jenom malý hubený a nehezký. - cítím sama to rázné ukončení? Skutečně jako houska na krámě. Bylo, není. Platit, prosím. Banální situace, jednoduchá slova, ale někdy méně bývá více... jako právě teď.

clovrdik
29. 05. 2001
Dát tip
... a drama největšího divadla teď začíná ... líbivě napsaný, i když myšlenem v tom moc není, ale nemyslím si, že je to na škodu. TIP

Vojtek
03. 05. 2001
Dát tip
kurva fix....*!

ruby
12. 04. 2001
Dát tip
velmi caste vecer delas veci ktere bys rano neudelal a nemyslim jen tuhle situaci a nemyslim ani na opilost. libi se mi, ze pises proste tak, ze zivot se da v tve basni snadno najit a navleknout mnoha zpusoby, to je velice vzacne ve viru basni o nitru jen a jen autorove, ty nechavas siroky prostor pro nalezeni kazdeho.

ulita
04. 04. 2001
Dát tip
a koho z těch dvou politovat víc?

Ferka
08. 02. 2001
Dát tip
:-)

kapka
25. 01. 2001
Dát tip
Nenasilný verš,který já asi nikdy mít nebudu!Moc se mi to líbí!!!Nečekala bych,že mě něco zaujme tak moc,jako tohle!!!

kapka
25. 01. 2001
Dát tip
zapomněla jsem přidat tip...:))))

inventor
24. 01. 2001
Dát tip
Je to nesmírně elegantní a důrazné, ačkoliv metafory tam jsou i papouškovi se to líbí, protože nejsou zjevně vidět (Rájem pomatená Eva ); dělejme, že ji nevidíme. Báseň je úspěšná svou ráznou jednoznačností, nevzbuzuje pochyby, jde o poezii faktu, charakteristiku v elegantním prádélku. Je to jako když bombardují město a básník napíše "kdo ví kam bomby padnou, tam trosky padnou na jámu ladnou..." Zaplaťbůh za trochu elegance, i když jen obyčejné a banální :-) Díky

inventor
24. 01. 2001
Dát tip
tam trosky zvadnou na jámu ladnou... mělo být

hermit
23. 01. 2001
Dát tip
Vcelku líbí. Formálně mi tam nevadí nic, jenom to slovo "nenáviděné" úplně na konci... tomu nějak nerozumím, jakoby tam nějak nepatřilo. Tip dám.

crayfish
23. 01. 2001
Dát tip
Ta holka večer miluje život a ráno ho nenávidí.

papouch
23. 01. 2001
Dát tip
A tohle se papouškovi výrazně zalíbilo. Sice neví proč, ale zdá se mu to nejlepší, co dnes četl. Žádný tuhý nesežvejkatelný metlafory. Sice jednoduchý, ale děj to má, má to hloubku, má to atmosféru. A ze života. Jakobych přesně věděl, o čem píšeš. píp.

Lampář
23. 01. 2001
Dát tip
Panáka po ránu ... jo ;o)

Adelan
23. 01. 2001
Dát tip
Poutavé...ano, líbí... *

Bambulka
23. 01. 2001
Dát tip
ano... prilis casta scena v te divadelni hre kolem nas...:-( obsahove dost libi, ale je to jako pribeh a zrovna tenhle mi do basne moc nejde... mnoo, ale kdyz si dam dousek matoveho caje - hned je to lepsi!:-)

kafka
23. 01. 2001
Dát tip
je to jasné, až mi to nedá a stále chci pod těmi slůvky hledat nějaká tajemství... asi proto, že se bojím těchto nevábných životních rolí, raději odmítnout angažmá... ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru