Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka s hlavou v koši

Výběr: Lucie_Plocová
29. 09. 2005
7
0
2729
Autor
Fehu

     To, že moje hlava leží v koši a kouká se na zbytek bezvládného těla, ležícího kousek opodál, sem si uvědomil chvilku potom, co mě ji od těla uťali. Ihned jsem si vzpomněl na nedávnou rozmluvu s milou a blonďatou dívčinou, která říkala, že si člověk uvědomuje to, že má hlavu odseknutou od těla ještě několik minut po tom, co mu ji useknou. No a já bych jí teď strašně rád řekl, jak velkou měla pravdu. Vůbec sem si nějak neuvědomoval, že už nemůžu pohnout rukou a ani nohou, až mě najednou začalo svědit ucho a já si nedokázal pomoci. Koukal jsem se stále jedním směrem, viděl jsem popravčí špalek, odcházejícího kata v červené kukle a strašně jsem toužil zjistit kdo to je. Kdo je ten bezcitný vrah, který si dovolil useknout mi hlavu.

     Abych se přiznal, jednoho z popravčích znám a toho jsem prosil, aby se hodil marod a tu hlavu mě useknul někdo jinej. Ale jak už to tak bejvá u řemeslem postižených kreatur, po pár hlavách to přestanou řešit a je jim jedno, jestli jde na špalek hlava jejich mámy nebo kamaráda. Ale stejně jsem doufal, že to nebyl on. Koukám se tedy před sebe, kat vytáhne velkej brousek a začne si brousit od krve zašvihanou sekeru. Mimo jiné jsem měl na Ignáce spadeno, že mě zahejbá se starou a tak, když se ani neobtěžovala jít se se mnou rozloučit, došel jsem k názoru, že jsou oba někde na seně a že tenhle vrahoun asi nebude on. Jediný co mě přišlo podezřelý bylo, že má podobnej zvyk tupit špičku sekery brouskem, jako to dělá Ignác, kterej říká, že to dělá proto, aby se krev víc rozstříkla dostran.

     Pozoroval jsem podezřelou osobu a najednou mě přímo před ksich sedl obrovskej černej pták a zaclonil mě rozhled. To, že jsem kvůli němu neviděl, by mi zas tak nevadilo, ale on se po chvilce přešlapování a protahování, pustil právě do jednoho mýho voka a začal lomcovat s celou mojí hlavou. Já sem samozřejmě nic necítil. Měl jsem přeseknutou míchu a nervy a vůbec jsem se už pomalu odebíral na druhou stranu za bílým světlem, který ale zatím nikde ani nesvitlo. Začal jsem se modlit, aby se ten pták spokojil jen s jednou bulvou a druhou mě nechal na pozorování toho vrahouna, kterej se pořád né a né odhalit. Nikdy bych neřekl, kolik práce dá vydloubnout voko. Pomalu sem se začínal nudit, a ten opeřenec se stím mrcal jako by sem měl na to celej den.

     Pozvolna sem začínal přicházet o sluch. Rozjařenej dav, krerej bylo slyšet z levé strany, se jakoby ztrácel někde v dálce a já se uchyloval jen ke svému vnitřnímu hlasu. Ten se naopak rozléhal v hlavě čím dál hlasitěji a jakobych sem se nacházel někde v rozlehlý stodole. Pták konečně odletěl, naštěstí se spokojil jen s jedním zrakem a já se na pomalu vzdalující svět koukal jen z levé strany. Bohužel jsem zrovna na tohle voko viděl hůř než na druhý, ptákem vyklovnutý (asi jen o jednu dioptrii), ale pořád jsem viděl dost dobře na to, na co sem vidět potřeboval.

     Kat dobrousil svoji širočinu, jak by nástroj nazval dřevorubec a na malej okamžik ho položil kolmo k podlaze, takže se mě naskytl nejhorší zážitek v mém životě ( do té chvíle, on bude ještě překonán! ) a to pohled sám na sebe v odraze lesklé strany sekery, kterou mě před chvíli ten řezník useknul hlavu. Viděl jsem se s tím svým jedním okem a viděl jsem díru po tom mým druhým oku zvenku, viděl jsem svou bezvládnou hlavu a bylo mě na zvracení. Jenže jsem už neovládal žaludek- díky bohu – a zvracení se nekonalo.

     Ale na něj jsem stejně ihned zapomněl, protože se mistr kat začal pomalu svlékat. Ač je to zvláštní, svoji rudou pokrývku hlavy si nechával až naposled. Nevím proč se začal zrovna převlékat na podiu, asi v okolí již nikdo nebyl, já už nic taky neslyšel a nemohl jsem se ani rozhlédnout a hlavně jsem byl za to jeho exhibicionistické číslo velice vděčnej, protože se moje poznání již blížilo ke svému cíli.

     Jak sem už říkal, hučku na hlavě si nechával sice až do posledního okamžiku, ale já jsem se dozvěděl pravdu už před sejmutím oné masky. Ve chvíli, kdy si sundal ušpiněnou košili z těla, uzřel jsem jeho rozmanité tetování na zádech a bylo mi vše hned jasné.

„Ignáci – Pignáci,“ jak jsme tě přezdívali, „tak ty sis stejně nedal říct a postaral ses o svojeho kamaráda.“ Zakroutil bych hlavou kdybych mohl. „Nojo no, co sem  měl od tebe taky čekat, žejo, když jde o rachotu neznáš bratra. Ale asi je to tak lepší, když nad tím tak přemýšlím, asi je dobře žes to byl ty, takovýhle věci lidi tmelej.“ Pomyslím si a bych se rád usmál, ale nejde to, hodně se zasnažím, ale pojednou se mě začne to moje jedno oko pomalu zavírat. Pomyslím si, že už budu konečně po té smrti a že už bude všemu konec, že jsem si svoji otázku zodpověděl a že jdu na druhou stranu šťastnej.

     Koukám se před sebe, na to Ignácovo svalnatý tělo, na jeho ramena a tetování, který si nechal dělat u Arabů a je mě smutno, že to tady všechno tak nechávám. Když vtom si Ignác sundá tu svoji hlavu halící kuklu a pod ní uvidím hlavu mojí starej. Čumím na to jako blázen, spodek chlapa jako hory a vršek brunety s dlouhými loknami až na záda a úsměvem do široka. Najednou se mě udělá šoufl, ale něž se naděju a pokusím se onu záhadu a strach vzbuzující individuum rozluštit, můj zrak se zakryje víčkem a já uvidím velký prd.

     Oko mám pořád vytřeštěný, cítím jak se stále kouká, ale nic nevidim. Sem ve tmě svojí hlavy. V první chvíli si všimnu bílé záře a rozhodnu se ze vším skoncovat vstoupit do ní, ale potom si uvědomím, že je to jenom díra po vyklovaným pravým oku a naštvu se. Každá moje myšlenka se dunivě rozléhá po prostoru mojí duté hlavy a přivádí mě k šílenství. Nemůžu nic dělat. Nic neslyším, nic nevidím, nic necítím, v paměti mám pořád obraz moji manželky s tělem Ignáce a je mě do breku.

     Ale já fakt nemůžu nic dělat, sem úplně vyřízenej a smrt nikde. Rozkřiknu se:

„ Halóóó…“ ale nikdo mě neslyší, asi teda ne a taky kdo by mě slyšel? Po chvíli ucejtím, jak mě něco otevírá pusu a vteřinu potom jak mě asi to samý něco trhá zuby. „ Aha, tak můj chrup je vám dobrej, ale že jsem ještě nezdechnul, to je vám jedno, že?“ Rozčiluju se zcela zbytečně, protože mě stejně z pusy vyrthávaj jen ty zuby a jinak z ní nevyjde ani hlásek. Nakonec s mojí ještě obydlenou hlavou někdo někam mrštil a ta se o něco rozkřápla vejpůl jako dýně. Najednou se mě vevnitř rozprostřelo boží světlo a já se pomalu rozplýval spolu s vytékajícím mozkem mimo realitu. Moje já nebo to něco co si ještě samo pro sebe něco mumlalo se odebíralo do nebe a já konečně ucítil úlevu. Jen mě vrtalo hlavou, co by se stalo, kdybych v tom koši zůstal napořád. Většinou se lidem nerozbíjejí lebky, sice jsem slyšel, že jeden indiánský kmen to kdysi dávno dělával, ale jinak je přece zvykem pohřbívat lidi tak jak jsou a s hlavou v celku, ne?


Fehu
18. 10. 2005
Dát tip
no jak jsem zatim tenhle problem nepocitil...mozna, ale asi jo, teda

Vitex
17. 10. 2005
Dát tip
Alojs má možná trochu pravdu... ...ale nejde o nějaký styl nebo něco - jde o obsah - aby to k něčemu bylo - kdo nemá co říct, ať drží hubu ( - to je svatá pravda - například já jsem už něco přes měsíc nic nenapsal...)

Alojs
02. 10. 2005
Dát tip
styl není jenom o barvitosti texti, ale i o výběru preferovaných témat.

jolbah
30. 09. 2005
Dát tip
Fyziologii (zvlast te posmrtne) nerozumim. Ten napad je neopotrebovany. Navzdory zakladnimu (prvoplanovemu) tematu jsou nektere useky textu plne zivota: ...nejhorší zážitek v mém životě ( do té chvíle, on bude ještě překonán! ) A ta kritika 'bezohlednosti', souvisejici s vykonem povolani, je taky zobecnitelna. Takze to zdaleka neni jen o smrti. SND a TiP

Fehu
30. 09. 2005
Dát tip
stěma chybama fakt nevim co mam dělat...:( abych se priznal tak me, ale neprijde chyba to kdyz jednou napisu "sem a podruhe jsem" ) ale vim, ze tam jsou i jine a dosti zavazne chyby... ve skole rikali at hodne ctu, ze se me to zlepsi a ono nic:( tu vetu ocesam o ony opakovany vyrazy... dik za pripominku

Alojs
30. 09. 2005
Dát tip
no... nic. promiň, ale krom toho, že je to zbytečně přetáhnuté a v určitých odstavcích jako bys vařil z vody, mi to přijde (hlavně vzhledem k tvým předchozím dílům) dost ohrané. čekal jsem, s čím přijdeš, a nakonec jsem byl zklamaný. a přestože se snažíš být originální, tvá snaha je možná až veliká. Minule jsem ti radil, ať zkusíš něco jiného (něco ze všedního života). Podle mne se toho brzy přejí i ostatní (rád se budu mýlit). změň svůj styl (říkáš, že ho nemáš, ale to je "lež"). To je má rada. Individuální postoj. ... nemusíš se tím řídit. Vždyť - jak tak registruji - nespokojený jsem pouze já.

Fehu
30. 09. 2005
Dát tip
kdyz styl mam tak ho asi nezmenim... potom by to nebyl muj styl... maximalne bych ho mohl vybrousit... ale to bude jeste chvili trvat...

Zajímavá povídka. Ještě nikdy mě nenapadlo pídit se po tom, co všechno ještě může popravený člověk vnímat. Trochu jsem na toto téma přemýšlela po přečtení knihy o Stuartovcích. Tak teď jsem se k tomu dostala podruhé... tip

trigate
29. 09. 2005
Dát tip
Docela dobré. Mám sice pár výhrad, například k té bolesti - osobně si myslím, že přeseknutá mícha nemá vliv na vnímání bolesti při klování očí, ale to je jen detail. Pointa byla pěkná, takže tip *

Fehu
29. 09. 2005
Dát tip
já nevim abych se přiznal jak je to stou míchou, takze mozna mas pravdu... do ohne bych ruku nedal:)

trigate
29. 09. 2005
Dát tip
Bolest vnímá mozek, mícha pouze slouží k přenášení vzruchů do mozku z nižších částí těla. Takže, pokud ti bude vrána klovat oči, nemá s tím mícha nic do činění.

Fehu
29. 09. 2005
Dát tip
jojo, to dava smysl, ale on měl stejne tu michu useknutou, takze je jedno jestli uz to bylo diky ni nebo ne, ale mas asi pravdu, jsem nevzdelany idiot, ktery pise o cem nema ani paru:( ale uz to opravovat nebudu, timto prohlasuju, ze ona micha je jen obrazne myslene prirovnani...

fungus2
29. 09. 2005
Dát tip
Netradičný téma. Dobré**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru