Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klacky a kameny

23. 11. 2005
4
0
2462
Autor
tibbaR_etihW

Albert Einstein: ,,Nevím, čím budete válčit ve třetí Světové, ale v té čtvrté to bude zajisté klacky a kameny.\" Reagoval tak na Americký zásah proti Japonsku........

Klacky a kameny

 

Píše se rok 3021, před tři sta lety skončila třetí Světová válka. Vlastně nešlo ani toliko o válku, jako o praktické ukázky ničivosti různých zbraní. Vymřeli celé národy, většina suchozemských živočichů také, přežilo jen pár druhů z hmyzí říše a ptactva.Jediným obyvatelným kontinentem zbyla Austrálie. Lidstvo se opět začalo chovat, jako částečná zvířata. Rozdělili se na dva kmeny, které mezi sebou válčili o vodu, oheň či relativně stabilní stavby.

Lidé se živili rybolovem, vyhrabáváním kořínků a lovem ptáků. Mezi kmeny vládla nevraživost, která mnohdy dosahovala absolutní nesnášenlivost.

 

Každý kmen měl svého krále a několik místo-králů, kteří se strali o chod jim svěřených území.

 

Karakas seděl na svém dřevěném křesle a naslouchal poradě svých místo-králů, probírala se nepříjemná situace - Tubatové napadli a zabrali území Karakasova bratra Livuna. Ten prý bojoval do posledních sil, pak byl ukamenován.

 

Padlo mnoho názorů, ale moc se králi nelíbili, tedy až na jeden - vzadu na druhé straně stolu seděl kouzelník, to on vyslovil to slovo, které se nesmělo říci nahlas: ,,VÁLKA."

 

,,Dobrá, budeme válčit. Slyšte všici místo-králové, do sedmého zapadnutí luny se shromáždí všichni lovci u Tří hrbolatých jeskyní," po těch slovech se místností polozbořeného domu rozlehl radostný a souhlasný křik a vřískot.

 

 

Království Tubatů bylo o poznání vyspělejší, měli armádu, policii i lékaře - ti se však dali považovat spíše za kořenáře, než za lékaře, jaké známe dnes. Ale hlavní co měli a to mohlo zajistit dostatečné přípravy na boj, byli zrádci v Karakosový nejbližších.

 

Tubat rozkázal vycvičit všechny chlapce a muže na boj. Výcvik se však skládal pouze z výběru vhodného klacku, nebo kamene k boji a několika rad, jak s tím či oným zacházet. Do tří dnů se měli všichni setkat u velké zátoky.

 

 

Na půl cesty mezi dnešním předměstím Sydney a Národní operou se střetli poslední záblesky inteligence. Nikdo již neznal vojenskou taktiku a tak se armády srazili a krev se řinula do řeky a pomalu se vsávala do země. Ukrutný křik raněných a vítězících dával poznat, že Tubatové vyhrávají.

 

Ano, výsledek byl jednoznačný Tubatové vyhráli. Ale král Tubat padl a jeho místo-králové nebyli schopni dohodnout se na tom, kdo bude komu vládnout a tak se stalo, že po dlouhé době sucha se všechny kmeny, nyní již bez rozdílu pohlaví a věku setkaly u řeky a přilily do ní krev.

 

Planetu Zemi ovládli na suchu ptáci a rostliny a v hlubinách..., ale to je zas jiný příběh.


StvN
25. 11. 2005
Dát tip
Dal bych tip za Einsteina. Jinak nic. Ztráta času.

MeTB
25. 11. 2005
Dát tip
Máš tam chyby v y/i...to je asi všechno, čím mě to zaujalo.

jecko
24. 11. 2005
Dát tip
hmm, je to fajn, ale škoda, že pointa je vyzradená hneď na začiatku. ono to ani inak nejde, ale vzhľadom na to, že celá poviedka je iba dotiahnutie alebertohvo výroku do konca, je v skutočnosti bezpointová. ale spracovanie pekné... j.

Bylo to zajímavé, ale teklo tam příliš moc krve. Ale s tím výrokem Alberta souhlasím. Za snahu dám tip, ale raděj bych si přečetl něco optimističtějšího a veselejšího. PF

Amasonka
23. 11. 2005
Dát tip
Jsou tu zvláštní jména a obraty. Myslím, že jako prognóza by to šlo, ale souhl. s Psycho, že to příliš nezahřeje na duši. Ale abys neřekl, tak tip. :)

fungus2
23. 11. 2005
Dát tip
Dobrá povídka**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru