Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobré a zlé

10. 12. 2005
5
2
1388
Autor
CZlovek

Tento příběh jsem nevymyslel. Slyšel jsem jej kdysi-kdesi, ale nenašel jsem jeho psanou podobu. Velice se mi líbil, tak jsem se rozhodl jej převést do textu a nabídnout i vám. Pokud někdo tento příběh znáte a víte odkud pochází, pak mi to prosím napište do názorů. Díky a přeji vám příjemné čtení :o).

Žil jednou jeden farmář se svou rodinou na statku blízko malého města. Byl šťastný a staral se o své řemeslo jak nejlépe dovedl. Měl i několik koní, z nichž jeden byl velice výjimečný. Ostatní farmáři mu jej záviděli a někteří z nich se jej i pokusili koupit. Náš farmář je ale vždy odmítl. Od starosty města dokonce dostal nabídku tak štědrou, že se většina lidí podivovala, že nepřistoupil ani na ni.

Jednoho dne se stalo, že tento nádherný kůň utekl a zbyla po něm jen prázdná ohrada. Lidé ve městě farmáře litovali a říkali mu, že měl koně prodat starostovi, protože mohl mít alespoň peníze a že takhle nemá nic. Farmář vždy jen řekl: "Není to ani dobře, ani špatně. Ještě neznáme celý příběh."

A skutečně. Za pár dní se kůň k farmáři vrátil a přivedl s sebou celé stádo předtím volně žijících koní. Lidé z města byli překvapeni a říkali: "Měl jsi pravdu! Bylo dobře, že jsi jej neprodal, a i to že utekl. Teď máš koní spoustu a můžeš za ně mít peněz mnohem víc." Ale farmář zase vždy jen odpověděl: "Není to ani dobře, ani špatně. Ještě neznáme celý příběh."

Po nějaké době se jel farmářův syn na onom hřebci projet. Kůň se ale polekal kočky, která mu vběhla do cesty a vyhodil svého jezdce ze sedla. Ten se těžce poranil a vypadalo to na velice dlouhé zotavování. A lidé ve vesnici hořekovali, že bylo špatné, že se kůň vrátil - že teď má sice farmář koní spoustu, ale syn je chromý a s touto a možná i další sklizní mu určitě nepomůže. Dostalo se jim vždy stejné odpovědi: "Není to ani dobře, ani špatně. Ještě neznáme celý příběh."

Za pár týdnů vypukla v zemi válka a všichni mladí mužové byli povoláváni do služby. Jejich matky i otcové přicházeli za farmářem a říkali mu: "Takové štěstí jsi měl. Tvůj syn je teď sice polámaný, ale za čas se uzdraví a bude ti moct pomáhat s prací. Naši synové se už možná nikdy nevrátí." Ale farmář se vždy jen pousmál a řekl: "Není to ani dobře, ani špatně. Ještě neznáme celý příběh."

---

Můžeme tedy vůbec něco soudit a odsuzovat? Minulost je pryč a budoucnost ještě nenastala. A dokonce ani v tom, co se děje právě nyní a vypadá to jakkoliv, nemůžeme vidět co bude následovat a k čemu to povede...

2 názory

Saša Deda
19. 03. 2010
Dát tip
Jen dodávám: vše je dobré.

CZlovek
16. 03. 2010
Dát tip
Tak autorem je prý Anthony de Mello - Ivi, díky za info ;).

Saša Deda
13. 05. 2006
Dát tip
Ahoj, tak se setkavame zatim tady. Moc pekny pribeh...* :-) S.D. ;-)

Eidam
10. 12. 2005
Dát tip
celkem dobrý :)))

Vika
10. 12. 2005
Dát tip
Hezký příběh.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru