Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život v balíčku

25. 12. 2005
1
0
1479
Autor
Matylda

Život v balíčku

Včera jsme dorozbalili vánoční dárky, dojedli rybu s bramborovým salátem, dnes ještě voní z kuchyně pečená kachna...
Když jsem včera dopoledne dárky balila, brala do ruky papíry s hvězdičkami a lesklé stuhy, napadlo mě, že náš život také dostáváme v balíčcích. Tak jako každého potěší či nepotěší všechny dárky pod stromečkem, tak ho v průběhu let těší nebo netěší život sám.
Domnívám se, že i své partnery dostáváme v balíčku, jehož obsah předem neznáme. Každý takový dáreček je na samém počátku hezky zabalený, s pentlemi a stuhami, s věnováním. Když ho vybalíme, někdy zjistíme hned, někdy za chvíli, že jsme jako bonus dostali i to, co jsme nechtěli. Zrovna tak, jako si stěžoval jeden kamarád - distributor filmů. Musí prý od filmové společnosti odebrat nejen hity, které si vybere, ale i nějaké shity, které jsou s tím trhákem v jednom balíčku.

Mobilní operátoři také nabízí balíčky volání a každý má své výhody. Když už se pro nějaký tarif rozhodneme, nechodíme ho měnit každý měsíc. S partnery je to obdobné. Všechno je tak nějak pokupě. Nelze ukecat, že si něco nevezmeme, odložíme, vypreparujeme z člověka. A když už se přece jen rozhodneme balíček zahodit, ignorovat, rozejít se, ve snaze zbavit se oněch nechtěných bonusů, ztrácíme i to krásné, pro které jsme se původně rozhodli s dotyčným být.
Snažím se vážit to hezké a nevnímat to nepěkné. Váhy se houpají a neexistuje předpis, který by určil: tady je ryska, tady je mez, kdy to krásné prohrává, tady převažuje to nechutné, tady to skonči a basta fidli.
Dostala jsem mezi vánočními blahopřáními i jedno moudro, které mě donutilo zamyslet se nad svými očekáváními:

“BÝT ŠŤASTNÝ ZNAMENÁ BÝT SPOKOJENÝ S TÍM, CO JE MI DÁNO, A NETRÁPIT SE TÍM, CO BY MI PODLE VLASTNÍHO NÁZORU POSKYTNUTO BÝT MĚLO”.

S druhou polovinou tohoto rčení mívám problém. Narážím na svůj zažraný názor : KDO NIC NECHCE - NIC NEDOSTANE, KDYBY MĚ MILOVAL, TAK BY SE JINAK CHOVAL,.....
A jak JINAK?  
Podle mého!
Podle mého?

Nejsem moudřejší než na začátku téhle úvahy. Jen mi malinko vytrávilo. V žaludku se uvolnilo místečko, zrovna na kafíčko a cukroví.

Krásný a velkorysý zbytek svátků přeje Matylda

 

 

 


Yossarian
14. 02. 2006
Dát tip
narozdíl od Dendrose s tvým slohem problémy nikdy nemám fajn úvaha

Dendros
01. 01. 2006
Dát tip
Poněkud kontrastní sloh, co se týče knižních obratů prostřídaných slangem... Asi všichni máme s tím štěstím trochu problém, ale kdyby tomu tak nebylo, radost by ztratila význam jako jej ztrácí tma pro slepého, ticho pro hluchého... Nakonec je možná lépe, že nejsme šťastní, ale býváme :-)

Melo by ti byt poskytnuto jednani s respektem a laskou, nenech se usmlouvat za nic mensiho.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru