Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Každý má mít své jméno v historii

07. 01. 2006
4
0
3268
Autor
Barman

 Zajíc Egon si hopkal po poli, sem tam zakousl jetel a připadal si jako neohrožený lovec jetele.

 Myslivec Koudelka se protáhl na posedu a měl spadeno na nějakého zajíce, protože  když prý nepřinese domů zajíce, bude o hladu. Koudelka měl hlad a chtělo se mu domů.

 Egon dohopkal k posedu, aniž byl spatřen Koudelkou a začal brousit své zuby o dřevo posedu.

 Myslivec Koudelka se zaposlouchal a řekl si: Inu myši. A dál bedlivě sledoval okolí, prst ho na spoušti náležitě svrběl a vlk se mu do zadku náležitě zakusoval.

 Tou dobou letěla kolem sršeň  Bohdana, zaujal ji posed tuze i řekla si, že by tam bylo překrásné místo pro hnízdo s pěknou vyhlídkou. Vlétla do budky posedové a spatřila Koudelku. Napadlo ji, že tam už někdo hnízdo má a že bude zapotřebí jej vypudit.

 Myslivec Koudelka si všimnul sršně, ohnal se po ní, ona ho obletěla a zasadila mu žihadlo do týla. Koudelka zaúpěl, vyběhl z posedu a nevšimnul si, že musí po žebříku. Spadnul dolů a zlámal si vaz. Jeho puška spočinula vedle něj a její hlaveň spočinula před jeho tváří. Pravá milenka.

 Egon se lekl, uskočil, ale po chvíli zjistil, že se myslivec nehýbá, tak přihopkal a začal ohryzávat dřevěné části pušky. Při tomto počínání se Bohdana již zabydlovala a Egon tlapkou zavadil o spoušť a myslivce Koudelku by podle tváře už nikdo nepoznal. Zajíc Egon byl po chvíli velmi daleko a jal se jetelem léčit z nervového šoku.

 Když z pušky vyšla rána, byl zrovna nedaleko pan Hašek. Přispěchal k místu neštěstí a spatřiv zlomený vaz, ohlodanou pušku a prostřelenou hlavu, spěchal onu událost nahlásit místním úřadům.

 Pan Hašek si pak sedl ke stolu a napsal: Puškomil hryzavý jest novým živočišným druhem, který se zabydlel ve východních Čechách, kam se přistěhoval nejspíše ze Siberie. Jest metr a půl dlouhý a rád ohlodává pušky. Tuto jeho vášeň nedokázal pochopit jistý myslivec Koudelka, který s puškomilem zápasil. Puškomil mu zlámal vaz a pro jistotu jej střelil, načež pušku ohryzal. Nedoporučuje se tedy ozbrojeným lidem, aby sami vycházeli do přírody. Puškomil jest jinak krotké zvíře a k dámám se chová galantně.

 Po této události a zprávě v časopisu Svět zvířat, se několik lovců vydalo lapit ono zvíře, jenže nepochodili, protože zajíce Egona už nebylo. Dávno před tím jej sežrala liška Běta.
Andulka
12. 01. 2006
Dát tip
me se ta tva cestina libi....:-))))

Barman
10. 01. 2006
Dát tip
BV-Dík, ale s tím písmem nevím jak to upravit, dělá se to samo Stvn-Též díky, možná stylová podobnost, ale strukturu jsem si poctivě vykoumal NW-Inu, každý, aby se mu to líbilo, vyžaduje něco jiného. Ale rád bych věděl co se skrývá pod pojmem jalový. A dík za kritiku, lepší něco než nic:)

No, takhle. Mě se to docela líbilo, ale... Jalový mi přijde např: "zaujal ji posed tuze" - změna slovosledu mi přijde zbytečná a rušivá. Používání slovesa "jal" až moc... např "Zajíc Egon byl po chvíli velmi daleko a jal se jetelem léčit z nervového šoku", tam by tomu daleko víc slušelo jenom "a léčil se jetelem..." No a možná by se našlo ještě něco. Mě se takovejhle střelenej styl líbí, ale tady mi to přišlo až moc. Až moc archaickej styl, tak že to vadilo čitelnosti. A až moc násilně ujetej příběh. Zpráva pana Haška, která by mohla být zlatým hřebem příběhu mi tam přijde tak nějak křečovitě implantovaná. Proč jí vlastně psal? A kdo to pan Hašek byl? Nebo teda teď mě napadlo, že pan Hašek je Jaroslav a to by leccos vysvětlovalo. No a každopádně tenhle počin hodnotím výš, než většinu zdejších povídek o nešťastném manželství, lásce, útěcích z domova a sebevraždách... :-)

Barman
10. 01. 2006
Dát tip
O slovesu jal jsem přemýšlel a pravda i já sám musím uznat, že jeho výskyt v textu je na hranici únosnosti. Pan Hašek je dostačující pojmenování a křestní jméno by bylo zbytečně moc vysvětlující. Kdo zná ví, kdo ne, tomu to nepomůže:) A závěr tvé kritiky mi udělal radost. A dost.

Barman
10. 01. 2006
Dát tip
NW- zamyslel jsem se a ač to nerad dělám, pár drobných úprav jsem udělal

Barman
08. 01. 2006
Dát tip
Finch-Ta spousta neohrabaných vět je tam čistě programově a slovosled jakbysmet. Ale dík za kritiku. Zatím mám pocit, že se příliš řeší formální výstavba a ne už tolik obsahová

StvN
08. 01. 2006
Dát tip
Dobře napsaný. Je znát, že timhle stylem nepíšeš z neznalosti, ale naopak. Jména zvířat, to je dobrá věc, ale zdá se mi, jestli jsem už tuhle povídku nečet.

É no... já jsem teda nepoznal, že takhle píšeš úmyslně. Protože mě nenapadá žádný důvod proč psát tak jalově... A příběh nevim, no... mohlo by to být i vtipné, ale nějak není... Já ti nevim...

Barman
07. 01. 2006
Dát tip
Velikost písma není úmyslná

Finch
07. 01. 2006
Dát tip
Šmankote, to je tak zajímavě ujetý, až je mi líto té spousty neobratných vět a místy špatného slovosledu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru