Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VyHolení

Výběr: sidonia
14. 01. 2006
4
0
2354
Autor
Zbyhoň

   Holení, to je dneska trend. A i v holení může být člověk „in“, nebo taky beznadějně pozadu. Že na holicí strojky přibývá zhruba každé dva roky jedna čepel, to už není žádná novinka. Svalnatý elegán z reklamy nás přesvědčuje, že „více břitů, méně tahů strojkem, menší podráždění pokožky“. (Pominul bych, že o dost logičtěji se jeví rovnice „méně tahů strojkem krát více břitů = úplně stejné podráždění pokožky“.) Je ovšem zajímavé, že zrovna takový mužný typ má panickou hrůzu z podráždění pokožky – zvlášť když se tváří, jako by se okamžitě po oholení chystal přelézt Himaláje proti větru.

   Jenže s neustálým doplňováním čepelí už asi nikdo díru do světa neudělá. (Bude Gilette Mach 17 připomínat struhadlo na mrkev?) A tak se hlásí technika: nedávno jsem zahlédl nového potenciálního lídra trhu: elektronický holicí strojek s LCD displejem.

   Holení je již nějakou dobu v módě: můžeme dokonce pozorovat jakousi abecední progresi. Zatímco halení, tedy zahalování, pomalu, ale jistě vychází z módy, věk holení vládne. (Avšak není všem věkům konec. Stále víc se rýsuje nová oblíbená a perspektivní činnost – hulení.)

   Proč se lidé holí? Poněvadž jsou chlupatí. Ale proč jsou chlupatí, to už je složitější otázka... Jakási teorie tvrdí, že člověk má vlasy, aby chránily jeho mozek před UV zářením. Proč se tedy ale tedy ochlupení neomezilo jen na hlavu? Jistě, můžeme tvrdit, že chrání obzvlášť důležitá životní centra – ale k těm ostatním klíčovým a ochlupeným místům se sluníčko zas příliš nedostane. (Navíc by v tom případě bylo vyholování hlavy silně nebezpečné. Ač je pravda, že právě u těch masově se vyholujících občanů často není zas tak moc co chránit.)

   Zajímavé je zamyslet se nad původem slova „holka“. Dřív jsem si myslel, že holka tak nějak od přírody holá. Snad to tak mysleli i prapředci, když ji tak pojmenovali. Pak jsem ale zapochyboval – vždyť dnešní holky se vyznačují právě tendencí holit se! A když se holí, evidentně původně holé nejsou! Dokonce je vydobytí si práva na holení důležitým znakem přechodu od dítěte k puberťačce.

   Obecně shrnuto: slova odvozená od „holit“ mají spíše negativní význam: holota, holomek, holobrádek, holocaust, „úplně někoho oholit“...

   Ale je i jeden veskrze pozitivní.

   „Jdem na holbu!“


SvedomiVeku
15. 01. 2006
Dát tip
vymyslet si "jakousi" teorii, na jejímž základě si pak sprostě utahuheš z těch, kterým není jedno, že zde propaguješ marihanu jakožto perspektivní činnost, je fakt ubohé. Ovšem nezávislé a "svobodomyslné" scéně zde se pohybující se to samozřejmě krajně líbí. Jen tak dál, Zbyhoňi, a za chvíli tu nezůstane kámen na kameni...

Zbyhoň
15. 01. 2006
Dát tip
drahé SvedomiVeku, optal bych se jen: Co to meleš??? (Nezapomeň mě označit za židobolševika a poskoka konzumní společnosti, která morálně rozkládá Západ. Nebo si možná radši zjisti, co je to fejeton.)

SvedomiVeku
15. 01. 2006
Dát tip
Jako židobolševik ses v tomto fejetonu neprojevil - co to meleš??? O tom nepadlo ani slovo

Zbyhoň
15. 01. 2006
Dát tip
o propagaci marihuany ano?

SvedomiVeku
15. 01. 2006
Dát tip
"Stále víc se rýsuje nová oblíbená a perspektivní činnost – hulení"

Zbyhoň
15. 01. 2006
Dát tip
učili Tě na NO, co že je to ironie?

SvedomiVeku
15. 01. 2006
Dát tip
NO? No, jenže tohle bohužel není ironie, to je realita a když napíšeš něco takového, tak to vypadá, že ti to ani moc nevadí.

Vaud
15. 01. 2006
Dát tip
;-)) holmež se!*

zelva
14. 01. 2006
Dát tip
to je úplně jedno kolik má strojek břitů...pořezání hrozí vždycky...tip

jaza
14. 01. 2006
Dát tip
no ,tak dobře trochu zajímavé to je

eleja
14. 01. 2006
Dát tip
chtela bych byt tak nejak od prirody hola :-)))))) chichi, je to usmevne zamysleni, ted jsem si vzpomnela, kdyz jsem se kdysi bavila na toto tema s babickou a ta mi rekla: ja jsem se vdala aj chlupata :-)))

tristes
14. 01. 2006
Dát tip
hezká hra se slovy :o)

Kaderas
14. 01. 2006
Dát tip
Mám-li si vybrat mezi bobrem, či skinem....Tak si vyberu bobra :) BTW:Když už jsme u toho tématu, dneska ráno jsem si nešikovně projel žiletkou ohryzek.... (holení=krev) :)

sidonia
14. 01. 2006
Dát tip
holba serak!:) pobavil me gmach 17 - struhadlo na mrkev:))) celkove prima, napadite,originalni, vtipne, ctive atd atd *tv

Eva_S
14. 01. 2006
Dát tip
"das ist das"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru