Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Strach je lidský úděl

02. 04. 2006
1
0
3568
Autor
tonas

nebát se nelze

Strach je lidský úděl

V životě jedince i společnosti se vyskytuje fatálně a od počátku strach. Psycholog by k němu jistě řekl mnoho odborných skutečností. Domnívám se však, že tento fenomén má mnoho rozličných podob vyskytujících se v tak obecných a různých podobách, že přesahují nejen psychologii a zaměstnávají jiné obory.

Jen strach z všelikého strádání by byl námětem na pěkně vypasenou monografii. Strach z hladu, žízně, zimy, nemoci, stáří, smrti, strach ze ztráty blízkých, strach z bohů, z nekonečna, v němž jsme tak nepatrní, jako bychom ani nebyli, strach z nešťastných náhod vstupujících do našich životů, strach z válek, z bezpráví, ze svévole mocných, strach z přírodních živlů, strach z budoucnosti et cetera et cetera.

Sympatický mezinárodní dokument Listina základních práv a svobod pokládá strach za tak závažný fenomén lidského života, že si v jedné své klauzuli dokonce klade za cíl osvobodit člověka od strachu.

Je to dojemný a sympatický nesmysl vloudivší se do tohoto elementárního mezinárodního dokumentu.

Strach je nezrušitelným údělem lidským, a osvobodit od něj nemůže ani milion významných listin. Snad jen strach ze samozvanců, bezpráví a svévole mocných, kteří nás obklopují a jsou stále nebezpečnější a nesnesitelnější, by byl v jejích možnostech.

Snad jen na čas může člověka zbavit strachu omámení psychotropními látkami a na trvalo bláznovství nebo smrt. Dnes se mluví spíše o depresích a fobiích než o strachu, ač je to totéž. Lidé se bojí různými způsoby, odvolávají své vědomí a oddávají se pomíjivé lhostejnosti k vlastnímu bytí.

Bohatá evropsko-americká civilizace a její lidé se bojí více, než se bály skromné civilizace předcházející ji v čase. Člověk žije v nejistém pohodlí, člověk má mnohem více času vzhledem k technickým vymoženostem, které leccos obstarají za něj, proto může více myslet na "nesmysly“ a pěstovat své strachy a sledovat truchlivé skutečnosti ničené přírody a celé planety.

Člověk, jehož geometrickou řadou přibývá, jemuž slunce zastírají jedovaté mraky, v jehož řekách tečou mrtvé vody, jehož země je stále otrávenější, člověk, který vyjíždí za kouskem slušné přírody desítky kilometrů daleko ze svých ukoptěných měst, je přece nuzák s vyhlídkou na své trvale rostoucí nuzáctví nezávisle na tom, že dobře jí, dobře bydlí, dobře se obléká a je pohodlně mobilní na velké dálky. Strachu z osudů, které jemu a dalším generacím náročný způsob života přináší, jej už asi nezbaví nic. Snad kdyby se rychle a globálně probudil rozum a z něj se zrodila skromnost a etika? Ale všichni víme, že to je nepravděpodobné a vše dospěje až ke hořkým katastrofickým koncům.

Publikoval(a): pla-ton, 2.4.2006

Hodnocení: 0% (0 hlasů)

 

Hlasujte kliknutím na obrázek.

Komentáře (0)

Doporučit emailem

Poslat emailem (0x)

Tisk

Přečteno (0x)


tonas
03. 04. 2006
Dát tip
ještě, že te Jano mám, jinak bych tu zůstal sám

vesuvanka
03. 04. 2006
Dát tip
Moc hezky napsaná úvaha, zejména poslední odstavec... člověk svým způsobem života, vším tím, co "nutně" potřebuje, vytvoří prostředí, z něhož pak ujíždí desítky kilometrů za neporušenou přírodou... čím je život lidí v této době složitější a závislejší na všem možném - třeba i na reklamě, tím je různých druhů strachů více... jedním z nejhorších strachů, který může vést dokonce ke smrti člověka a vznikl "díky" nesmyslným reklamám a propagováním štíhlosti, je mentální anorexie - těžce léčitelná duševní choroba - kdysi téměř neznámý pojem se stává nyní hrozbou... za úvahu TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru