Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SVĚT PLÁČE

27. 04. 2006
7
1
2506

Zpíváš a tančíš, v očích jiskření

A svět ve skleníku efektů pláče

Pohladíš si očekávané zrození

Pohnulo se, srdce z toho skáče

 

Usmíváš se, tvůj život zas krásní

Elektrárny polykají jádra hladové

Krátíš si chvíli četbou mých básní

Jsi žena muže, děvčátko bláhové

 

Potřepeš hlavou, nechápeš slova

Svoboda sevřená rozpínáním lidí

Moudrý  není znak orla, ale sova

Ta v temném lese vše nejlépe vidí

 

Bezradně usedáš, raněné štěstí

Naděje prodaná za odlesk zlata

Pláčeme spolu, zatínáme pěsti

Snad spravedlivá bude odplata…

 


1 názor

slivaka
04. 08. 2010
Dát tip
Lu tip*

Amka
28. 04. 2006
Dát tip
Nějak se mi tady ztrácí moje názory. Tak Ti přeji Lucie hodně dobrých a skvělých dílek, jako je toto. Jsi dobrá a ráda Tě čtu.

Horavin
28. 04. 2006
Dát tip
Mimochodem, nachytávka by mě upřímně potěšila, i kdyby vyšla, ale Lucie to myslí vážně, to je tragédie a žádná legrace.

Horavin
28. 04. 2006
Dát tip
V tom případě klobouk dolů, Lucie, je to dokonalý.

blbjenka
28. 04. 2006
Dát tip
to bude zřejmě nachytávka, že? a jak se zdá, vyšla :o)

Horavin
28. 04. 2006
Dát tip
Mimochodem, Lucie, máš pravdu, že čeština je bohatý jazyk. O tom není spor. Jde jenom o to vědět si s ním rady. Bojovně trváš na tom, že "báseň obsahujé slova dostatečně výstižná." Kdyby tato slova pronesl sklerotický soudce z lidu, nikoho by to nepřekvapilo. Promiň, ale básnička je hrozná. Lenka Vychodilová by ji mohla recitovat jako parodii na hloupé říkačky let padesátých a měla by úspěch.

Amka
28. 04. 2006
Dát tip
Ta báseň je velice pěkná a skrývá v sobě hloubku moudrosti a poznání. Jen povrchní, konzumní pokrytci nemohou vidět, jak úžasné myšlenky jsou v této básni obsažené. Tahle báseň mě hodně oslovila a věřím, že osloví i jiné. Jen aby ji četli i ti, kteří mají vrozený cit pro poezii a její výpověď a ne jen ti, kteří si hrají na kritiky a přitom jejich hloupost jde ruku v ruce s arogancí a domýšlivostí malého děcka, které si myslí, jak je chytré a přitom umí počítat jen do pěti. Dávám TIP, ale i to je pro takové dílko málo. Přidávám i velké osobní uznání, které si podle mne fakt zasloužíš.

Horavin
28. 04. 2006
Dát tip
Ano, to byla dobrá rada. Na druhou stranu proč vázaný verš nezdokonalovat? Jím se slovní zásoba a asociační schopnosti rychle rozšiřují. Kouzlo rýmů nevyčaruješ veršotepánáním stejným tvaroslovným druhem, nota bene ve stejném rodě, čísle a pádě. To je nuda. Hledejme co největší tvaroslovnou odlišnost a neotřelé asociace, hru významů, zvůků, asonancí a pod. Někdy potěší rým tam, kde ho nikdo nečeká, jindy asociační záměna očekávaného výrazu.

Čeština je natolik bohatý jazyk, že není potřeba se vázaného verše vzdávat jen z nějaké pohodlnosti. Báseň obsahuje slova dostatečně výstižná a použití nějakých jiných není nutné. Tady je to spíš, bohužel, pouze o pochopení. Většinou nechávám na čtenáři, ať si v básni najde to své, ale pokud nenajde nic... tak za to zodpovědnost nenesu. Konkrétně tato báseň je trochu víc na zamyšlení, jenže k přemýšlení nikoho nutit přece nemůžu :-)

wawat
27. 04. 2006
Dát tip
jestli můžu, tak já jsem hlupák který tomu nerozumí. ale koukal jsem na tvoje jiné básničky a vytknul bych ti jednu věc...být tebou nesnažil bych se za každou cennu držet se vázaního verše...tvoje zásoba slov tě příliš mnoho svazuje a dostáváš se do nesrozumitelna....

blekota
27. 04. 2006
Dát tip
mě se to líbí a basta!:)*

REDH0T
27. 04. 2006
Dát tip
To je jako verše ze Sklepa - Já molekula malá. Buď je to tak rafinovaně zahalená osobní tragédie, že ji nenalézám anebo je to geniální fabulace na úrovni Monty Python, že jsem ji neodhalil

Sarrah
27. 04. 2006
Dát tip
3. sloka je super*

Krátíš si chvíli četbou mých básní Jsi žena muže, děvčátko bláhové todle me rozesmalo.... a...eh...podle reakci jsem si rikal ze jsem asi idot..ale me to nic nedalo...prijde mi to spis legracni....

Lakrov
27. 04. 2006
Dát tip
Mě se líbí ty elektrárny; jestli to není tím, že včera bylo 26. dubna. A už to není k smíchu. Takový střih z lehkostarostného života pro život do zuřícího jedendvacátého století. A není to nakonec o tom? (Proč mi nikdy není dopřáno něco pořádně pochopit?) Tak už se mi nelíbí (ty elektrárny). Básni TiP.

Print
27. 04. 2006
Dát tip
Je to bravurně napsáno! Ani tvrdost vázaných veršů tě nespoutala tak, abys dospěla k duchaplné výpovědi. A ta je silná*!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru