Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ivana odmítá Brada Pitta

05. 07. 2006
1
0
1680
Autor
racek

Možno dosadit jakéhokoliv herce...

 Ivana odmítá Brada Pitta

Volně na námět I.Fencla

 

Ivana, dejme tomu Nováková, poštmistrová v malém vesnici u Plzně, má před koncem směny. Právě když přepočítává poslední arch známek, na hlavní ulici neslyšně vjede stříbrná limuzína: takové auto tu nikdo nikdy neviděl. Plavně objede náměstí a zastaví v rohu před poštou.

   Ivana v prvním patře pečlivě zamyká mříž, kontroluje dveře, bere tašky a schází do přízemí. Přitáhne si kabát k tělu a otevře dveře. Uvidí stříbrnou limuzínu, o kterou se opírá muž v dlouhém kabátě a klobouku. Sotva uvidí Ivanu, vyjde směrem k ní.

   Zastaví se jí srdce: co jestli je to zloděj? Anebo mafie, ta si najde každého, jak psali ráno v novinách. Nohy jí neunesou, nepohne se dál.

   Neznámý na ni promluví, napůl česky, napůl anglicky, Ivana porozumí jen svoje jméno, přikývne. Muž smekne klobouk a otočí se poněkud víc do světla pouliční lampy. Ivana pozná Brada Pitta. Pomyslí si, že se jí to zdálo, a proto se štípne do ruky. Ale Brad stojí pod lucernou dál.

Konečně promluví, již česky, ale se silným anglickým přízvukem, a nedokonale:

   - My love, konečně jsem tě našel. Ani nevíš, jak dlouho tě miluji. Jednou jsem doma v Holywoodu brouzdal po internetu a našel web České pošty. Neboť mě poštovní služby třetího světa již odedávna zajímají, začetl jsem se poněkud víc. A potom, udělá dramatické gesto -  položí si ruku na srdce, - našel jsem tebe, vzornou poštovní pracovnici a upadl jsem do lásky. Já zaplatil si učitele českého jazyka a hledal tě. Boys of Pinkerton zjistili, že ty zde. Já hned letěl za tebou. Spěchal jsem, abych to stihl do šesti, kdy zavřeš office. A teď, odebere Ivaně tašky, vezme jí za ruce a klekne si před ní do sněhu, -jsem zde, honey. Dávám ti svou lásku a konto. Vezmeš si mě?, a konečně se odmlčí.

   Ivaně je zima, trochu se bojí, aby je někdo neviděl, ale přesto všechno je naprosto okouzlená. Někde v hlavě ještě blikne, co tomu asi řeknou všechny její jediné nejlepší kamarádky, a pak sklouzne Bradu Pittovi do náruče. Chvíli klečí v objetí a pak pomalu vstanou. Galantně jí očistí kolena od sněhu, a popaměti vytáhne z dosud otevřené limusíny kytici růží:

-  Vezmeš si mě, Ivy?, opakuje otázku.

    Zeptal se příliš brzy. Ivana odmítne. Je již vdaná. V hlavě jí hlodá červík pochybností: kdoví jestli je to vůbec on, bojí se posměchu.

Na Bradově mužné tváři se objeví stín překvapení. Není na odmítání zvyklý. Stín překvapení však následuje mocné pohnutí:

- My love, to by nemělo mojí lásce bránit! Mé týmy právníků zařídí rozvod v okamžiku. Však už jsi s manželem jistě jen silou zvyku. Já se též s poslední herečkou rozvedl kvůli tobě…a nyní má naše láska spočinouti v hrobě? Řekni jen ano, Ivano, a máme oba vyhráno. Mužně ji obejme.

Ivana zahlédne koutkem oka na druhé straně náměstí známého, a proto se z objetí opatrně vyvine. Bojují v ní strach, rozum a cit a ještě neví, čemu dá přednost. Brad vidí její obavy a aby ji uklidnil, navrhne prozatím pouhé pozvání na večeři.

- Musím doma uvařit…, řekne, chce získat čas. – Ale pak půjdu s tebou, dodá mnohoslibně, aniž by dodala kam. Nechá se vysadit o dvě ulice dál a zbytek cesty domů dojde pěšky. Brad čeká v autě.

 

 

Takový vůzák ve vesnici nikdy nebyl, takže o stojící limusínu s kouřovými skly se nejdřív začnou zajímat kluci, pak dospělí, kteří zavolají novináře. Obcházejí auto kruhem, ale přes kouřová skla není vidět dovnitř. Když se shodnou, že vevnitř je určitě mrtvola, zavolají policii. V té chvíli Bradu Pittovi nezbyde než vystoupit. Protože chce Ivanu krýt, na rozčilené dotazy: -  Mister Pitt, co vy tady?, s ledovým klidem odpoví: - Mám tu ropné pole. Moji agenti zjistit, že tu ropa. A dovede celý zástup na první pole za vesnicí. Chodí po něm a  ukazuje:  - Tam u dubu první vrt …a zde na mezi druhý…Protože celá vesnice chodí za Bradem po poli, může se Ivana, která mezitím dovařila večeři, nerušeně schovat v autě. Starosta ohromeně zírá na šek, který Brad za pole na místě vystavil. Ten využije moment překvapení, vytratí se a limuzina vyjede druhou stranou z vesnice.

Na pole se zatím dostaví geologové, inženýři, spekulanti s pozemky, těžaři i  zástupci mafiánských gangů a všichni kroutí hlavami, rozkládají mapy, plány a staré listiny. Nikdo nikdy neslyšel, že právě zde, zde…by měla být byť jediná kapička ropy.  Ovšem, proč by sem jinak jezdil Brad Pitt?!A kde vůbec je?

   Kdyby tak dohlédli až do karlovarského Puppu! Brad sedí s Ivanou v nejluxusnějším apartmá a nalévá nejdražší šampaňské. Poté vyndá krabičku s diamantovým prstenem. Podá ho Ivaně: -Zásnubní, řekne lakonicky.  Ivana se lekne a znejistí. Má ráda svou malou poštu, asi by se ve velkém světě ani neuměla chovat, a pak: co by tomu řekli lidi? A co děti, kdo by je vypravil do školy?! Kde by za ní našli na poště náhradu? Kdyby jen měla čas si to rozmyslet… Ale Brad chce odpověď teď hned, ráno točí gangsterku na Seychelách.

   Za těchto podmínek zůstává neoblomná. Bradu Pittovi kanou po mužné tváři slzy, které se ani nepokusí zastírat. Ještě nikdy neměl srdce zlomené na tolik kousků. Upamatuje se však na základy kursu Gentleman v nesnázích a dál nenaléhá. Zbytek večera baví Ivanu veselými historkami z natáčení a přehrává jí scény ze svých nejslavnějších filmů. Když začne zívat, zaplatí účet a kordonem číšníků odejdou po červeném koberci k autu.

Jedou temnou nocí mlčky zpět. Na Ivanino přání zastaví na kraji vesnice.

- Well, poznamená s tváří hráče pokeru. Nezbyde mi než respektovat tvoje rozhodnutí, krásko. Nikdy na tebe nezapomenu. Bylas zatím největší láska mého života, zde se mu zlomí dosud pevný hlas. Již nikdy nezavítám na web České pošty…Prosím, přijmi tento dárek, a dá Ivaně kupní smlouvu na pole. Ivana se zatváří trochu pochybovačně, avšak Brad pokračuje: -  Myslíš si, že na tom poli žádná ropa není. Avšak myslela sis ještě dnes ráno, že se se mnou setkáš tváří v tvář?! I kdyby tam ropa nebyla, ten sen nám zůstane. Až mě opět uvidíš na plátně, chci abys věděla, že každou roli hraju jen pro tebe. A nyní nastal čas se rozloučit. Za hodinu mi odlétá spoj na Seychely. Sbohem, má lásko, za chvíli bude den…Něžně a dlouze Ivanu políbí a galantně otevře dveře limusíny. Zamává a odjede do tmy.

   Je unavená a touží po posteli. Příliš mnoho silných dojmů. Pomalu jde domů a prsten s briliantem schová do kapsy u bundy. S úžasem zjistí, že v bytě se svítí. Všichni sedí v kuchyni a rozrušeně debatují. – Kdes byla prosímtě?, přivítá jí manžel.

- Byl tu Brad Pitt, fakt jsem ho viděla, zvolá dcera. - A na poli našli ropu, dodá syn.

 

Střih

Odletová hala Ruzyň. K přepážce ČSA přichází Ivana v cestovním plášti: Letenku do Hollywoodu. Stačí jednosměrnou.

Teprve na palubě letadla si všimne vystavených novin, které mají na první stránce titulek: Brad Pitt čeká dítě s Angelinou Jolie.

 

/28.ledna  – 3.července 2006/

 


niniw
06. 07. 2006
Dát tip
:o) mne sa to páčilo ... "total haluz" ... ale originál :o) ... T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru