Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

I za plotem je náš svět

16. 08. 2006
5
1
1361
Autor
jmacak

Při pohledu na skládku či pytel s odpadky u silnice si kladu otázku, jak vysvětlit těm, co to vyhodili, že I ZA PLOTEM JE NÁŠ SVĚT. Sem tam zaslechnu postesknutí: "... někdo by měl uklidit tenhle bordel ..." a možná si ten člověk ani letmo nepomyslí: "Můžu s tím něco udělat?" Každý má reálně jedinou možnost, jak to zlepšit. Sebe. Nikdy na to není pozdě. Pozdě bude jenom tehdy, až tu nebude.

Věřím, že zbytečně poraženým stromem o dvě ulice dál nebo na jiném kontinentě je poraženo i kousek z nás. Nejsme něco odtrženého od přírody. Jsme spojeni s planetou. Když bouchne jaderná bomba kdesi na druhé polokouli, není to v jiném světě než v našem. Skládka ve vedlejším lesíku je jakobychom ji měli na zahradě. Každý bydlíme v jednom pokoji velikého domu jménem Planeta Země. Nikdo do rohu svého pokoje nebo hned za své dveře nevysype smetí. Ale o kus dál ...

Nemůžeme všichni napravovat všechno, ale můžeme nebýt lhostejní k tomu, co máme "za plotem". Zkusili jste někdy zvednout a vyhodit papírek na veřejném místě? Zkuste to.

Věřím, že náš svět je propojený víc, než tušíme, a tudíž když třeba přemístím šneka ze silnice, aby ho nepřejelo auto nebo třídím odpad, tak posunu celý svět o kousíček tím správným směrem. Asi to nejde vysvětlit a ukázat nějakými pár slovy. Na to je potřeba celý život. A tak bych ho rád prožil. A posunul o tolik kousků, kolik mi bude dáno času.

Snažím se najít si víc času na činnost Okrašlovacího spolku v Jílovém u Prahy, protože v něm vidím hluboký smysl - od první turistické cedule, ze které jsem se o něm poprvé dočetl, po seznámení s jeho stanovami, činností a členy.

Možná je tohle jen pár vět, ale je také možné, že ten "papírek" někdo opravdu zvedne.

Hezký den i noc


1 názor

martinez
07. 01. 2007
Dát tip
Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj; smrtí každého člověka je mne méně neboť jsem částí lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě. John Donne nějak jsi mi to připomněl... *

Petrusha
16. 08. 2006
Dát tip
poďme ten svet trochu niekam potlačiť !!! pretože je mi niekedy smutno zo sveta v našej záhrade ... ***

Rabb
03. 08. 2006
Dát tip
Lidé jsou už od pradávna nepořádné svině.. zkáza je nevyhnutelná.

vesuvanka
02. 08. 2006
Dát tip
mluvíš mi z duše.... skládky odpadků na okrajích lesa, pneumatiky v potocích atd. svědčí o neúctě člověka k přírodě... zúčastňuji se s naší skupinou Českého svazu ochránců přírody úklidů naučné stezky Lovoš a Boreč v CHKO České středohoří... i ty hlemýždě jsme nejednou dávali ze silnice do trávy :-))))... díky za podnětný příspěvek a posílám velký TIP

Thuargo
02. 08. 2006
Dát tip
Naprosto souhlasim, taky se takhle pokoušim posouvat svět, ale někdy jsem na to moc sám. Chce to rozšířit řady lidí, kteří se snaží ten svět právě posunout někam tim správnym směrem ... Aneb abych to shrnul - čim víc lidí posouvá, tím větší kousek !!!

Norsko
02. 08. 2006
Dát tip
nevyhazuju, odnáším s sebou :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru