Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věta první: O literárních serverech

15. 09. 2006
9
2
2619
Autor
Zly

Věta první: O literárních serverech

Seifert ve své knize Všechny krásy světa popisuje, jak večer napsal texty a ráno jej otiskly noviny. Stejně tak i Nezval, Hašek, Čapek a další spisovatelé.

Tento stav měla podle nich samotných poměrně fatální vliv na jejich tvorbu. Okamžitou reakcí čtenářstva a neustálý kontaktem s publikem získávali literáti tolik potřebnou zpětnou vazbu, ukotvení své práce v konkrétním čase a prostoru. Mimo jiné je neustálý dohled publika nutil k maximálnímu výkonu a rychlé sebereflexi. Dalším, určujícím prvkem byla komunita a spřízněnost s duchovními vůdci literárního společenstva. A jakýsi obecný charakter prostředí, nepsané normy, které v uměleckých společenstvech panují, nutící, subtilněji řečeno, autory uvažovat o své tvorbě v hodnotovém kontextu celé české literatury.

Jestliže se zdálo, že tento typ komunitní spřízněnosti vymizel, že tvorba je odkázána na kamenné vydavatelské domy s neprůstřelnou ediční politikou a okrajový prostor v médiích, pak se s nástupem internetu situace změnila. Spíše ze vzdoru, takřka z ničeho, jen z potřeby získat možnost vyjádřit se, vznikly debatní kroužky na webu a z malých skupinek 15-20 autorů vznikly neuvěřitelně čilé literární servery, jejichž dění se dnes zúčastňují tisícovky lidí. Kvas, který na nich panuje, v mnohém často připomíná nejlepší tradice literárního světa. V doslovu knížky Františka Langera Železný vlk autor uvádí, jak probíhaly schůze Pátečníků, ke kterým patřila elita české meziválečné literární generace. Píše o neustálých půtkách mezi členy, dramatických zvratech, motivaci pro tvorbu, nepsaných normách, výchově a motivujícím prostředí pro tvorbu.

Uspět v takovém prostředí vyžadovalo skutečně umět psát.

Situace na literárních serverech je podobná. Lidé zde uveřejňují svá díla a ostatní autoři, čtenáři, či náhodní přispěvatelé je pravidelně hodnotí. Jestliže chce autor uspět, je nucen psát zajímavě, objevně a nově. Úroveň příspěvků je kolísavá, ale je zde možné vysledovat řadu zajímavých talentů.

Zároveň servery fungují jako orientační bod - od nich se odvíjí vztahy, setkání, souvislosti, vznik a fungování komunity..

Zajímavostí na okraj je, že provoz serveru a veškerou administrativu zajišťují nevelké příspěvky na dobrovolné bázi, nebo jsou provozovány soukromými osobami z relativně altruistických motivů. Přístup na ně má kdokoliv a jsou zdarma.

Kdo ví. Možná je přesně tohle místo, odkud vzejde nová generace autorů, jejichž knihy budeme jednou nutit děti znát jako základní literaturu. A nebo se prostřednictvím těchto serverů naučí autentickému výrazu lidé, kteří poté uspějí jako tvůrci scénářů, novináři, reportéři.

/Věta první, obecná a pro pravidelné cestující relativně zbytečná./


2 názory

StvN
30. 09. 2006
Dát tip
Správný krok správným směrem.

Armand
19. 09. 2006
Dát tip
ale (možná, že) vím, ...taky tu jsem přes 4 roky a mám oči k vidění a uši k slyšení. Neznám moc těch, o kterých se to dá říct, ale ty mezi ně patříš .-)

Zly
19. 09. 2006
Dát tip
taky dík/ ani nevíš/ :-)

Armand
18. 09. 2006
Dát tip
vzal jsem to sice od konce (věty třetí) k začátku, ale byl to, na každý pád, zajímavý výlet . tak. dík :)

sklenář
18. 09. 2006
Dát tip
*

dadik
15. 09. 2006
Dát tip
je to otázka...jo

sidonia
15. 09. 2006
Dát tip
presne tak zajimavy cteni

Zuzulinka
15. 09. 2006
Dát tip
zajímavé čtení

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru