Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sám sobě hercem

16. 10. 2006
11
5
3044
Okna přívětivě objímala pozdravy pouličních lamp, zvala je dovnitř a ony pak měkce našlapovaly kolem našich nohou, občas nenápadně zvedaly paže ke stropu, tančily. Bylo pondělí. Na posteli jeho drzé tělo. Leželo v oblaku samolibých úsměvů, kýčovitých dojmů a zbytečných nádechů. Netuším, kde ležel on. Vnímala jsem jen tu hmotu, narychlo splácanou všehochuť, odřezky, co někdo sesbíral z podlahy. Vedle mě tlumeně vrněl opuštěný stroj, který tam nechal (asi z milosti). Připadala jsem si jako v nějaké fabrice u běžícího pásu. Nemám ponětí, kam se poděl. Nezodpovědně zmizel, možná ani nepřišel, nevzpomínám si. Protáhnul se, zívl. Koutkem oka jsem zahlédla odlesk jeho obličeje, pozoroval mě. Čekala jsem, kdy začne rukama plácat po nočním stolku, zkoumat polorozevřené knihy, šátrat pod polštář. Cigaretu po sexu považoval za nejlepší formu seberealizace. Tvrdil, že pouze tímto způsobem může dosáhnout stavu naprosté nezávislosti, intelektuální blaženosti.
„Zapal si taky, ať všichni viděj, že na ně serem,“prskalo ze zpola sevřených rtů. Trvalo mu pár okamžiků, než našel zapalovač. Rochnil se ve vlastní šťávě, nakyslé a bez chuti.
„Kdo všichni?“ Písmena na stěnách se rozpouštěla, klouzala prostorem, prchala klíčovou dírkou z ložnice. Mizela dříve, než jsem je stačila přečíst.
„No,“kroutil hlavou nechápavě,“všichni. Jak kdo? Co je to za blbou otázku?,“vykašlal ze sebe s šumivým opovržením. Štítil se přízemních rozhovorů, protože na ně neměl talent. Nosil černý kabát a pletené šály, které za ním létaly jako cáry z vytrhaných křídel. Všimla jsem si posledního písmene, zmateně pobíhalo kolem kliky, asi se něčeho bálo.
„Nechci nikomu nic ukazovat. Je mi to jedno,“zavřela jsem oči. Kdosi startoval auto, rozmrzele kňučelo. Nebyla jsem si zcela jistá, jestli je den nebo noc. Sedmnáctkrát četl Bytí a nicotu, třináctkrát Hnus. V kapse nosíval otvírák na konzervy. Poslouchal jazz, aby neměl výčitky svědomí. Chuchvalec vyplivnutý do prostoru na sebe nabaloval hroudy špíny z ulice, zbytky usychajících zvratků z nádražní restaurace, opadlé květy, smích korouhviček.
„Nech si ty rádoby demonstrace od cesty, je to trapný,“ozvalo se z něj jakoby mechanicky. Rituály v posteli byly snesitelné jen díky tomu, že ode mne nikdy nežádal hodnocení. Neptal se, jaké to bylo. Na to se ptaj jen burani, nuly, slaboši. Neptal se, ale nesmírně toužil znát odpověď. Považoval mě za jeden střípek z mozaiky důkladně vymyšleného života. Objekt fyzické zhýralosti vytržený z kontextu. V tramvaji si pokaždé sedával na schůdky, pil jablečné víno, opíjel se pivem a hnusil se mi.
„Jaký to bylo?,“upíral na mě oči, trčely z nich lesklé stužky, které uvazovaly šedou tmu k zácloně.
 
 
 
 
 
Přistoupila jsem na jeho hru. Naposledy. Nechal po sobě trapný dopis a v kapse měl otvírák na konzervy spolu se Sartrem. Aby všichni viděli, že na ně sere.

5 názorů

Liane
11. 04. 2007
Dát tip
Já nevím... já musím ještě jednou.. zatím je pro mě jisté jenom jedno.. ***

fajo
09. 04. 2007
Dát tip
podľa istého (dúfam,že seriózneho) prieskumu drvivá väčšina mužov následkom onoho inkriminovaného aktu behom niekoľkých minút (presne nešpecifikované) zaspí..a teraz pozor-údajne to je úplne prirodzenie..pardon,prirodzené..nezáleží na miere prípadného uspokojenia (zvažujem aj výraz ukojenie?)..takisto to nijakovsky neovplyvní ani dĺžka (sekundy,minuty?,hodiny;oD )..nie som výnimkou..občas..)cigáro?asi nie.. *

Noro: Vona je dobrá zkrátka;-))

Většinou už dřív, ale v posteli vždycky a definitivně:)

Enwi
27. 10. 2006
Dát tip
Nuz nevela kratkych literarnych utvarov ma oslovilo. Tento prehovoril celkom zretelne, :) Len jedna otazka: to (ne)clovek (muz) sa prezradi az v posteli?

Děkuji vám všem:)

JirkaS
16. 10. 2006
Dát tip
***

Norsko
16. 10. 2006
Dát tip
*

Lindra
16. 10. 2006
Dát tip
jaaj, ake sa mi to lubi a ake mi je to blizke...mas tam naozaj pekne pasaze a metafory...a hlavne, si dobre vystihla svet, do ktoreho nevidia...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru