Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spal

26. 10. 2006
2
0
1962
Autor
Jinny
Spisovatel našel černou díru do příběhu a nemohl přestat. Klepal neúnavně do stroje, zatímco kolem se setmělo. Přestával vidět, co píše, ale psal všemi deseti prsty po paměti. Naučil se nevnímal otupující zvuk, který klávesy vydávaly. Vytáhl papír za stroje a přidal ho na úhledný blok ostatních a založil další. A v tom – stroj začal sám vyťukávat písmena, aniž by se spisovatel dotkl kláves.
            Odstrčil se na židli a zarazila ho až stěna. Přes rameno mu přepadla kniha, ale nesehnul se, aby zjistil jaká. „Ježišikriste,“ zamumlal. Klávesy vytrvale pracovaly a on se opatrně přiblížil.
            Odstrčil se na židli a zarazila ho až stěna. Přes rameno mu přepadla kniha, byl to Oliver Twist, jeho oblíbená, ale on se nesehnul, aby to zjistil. „Ježišikriste,“ zamumlal. Klávesy vytrvale pracovaly a on se opatrně přiblížil.
            Zaklel a snažil se rozumně uvažovat. Jak... ? Rozhodl se nedělat a nemyslet na nic. Za okny potměšile zaskučel vítr. 
            Nedělal a nemyslel na nic. Za okny potměšile zaskučel vítr.
            Praštil do stroje, až odskočila klávesa es a kladka ypsilon. Nepřestával ovšem zaznamenávat každý jeho pohyb a v textu nechybělo písmeno es ani ypsilon.
            „Co chceš?“ zašeptal zuřivě.
            „Co chceš?“ zašeptal zuřivě. Jestli se ale na někoho mohl hněvat, byl to jen on sám.
            „Odpověz.“ Ještě než stačil větu doříct, na papír neviditelné ruce vyťukaly: S P A L !
            Teď už rozuměl. Zadíval se na vyrovnaný blok papírů, výsledek jeho půlroční práce. Den za dnem ho vtahovala stále víc a on přepisoval pasáže, které nic takového nepotřebovaly, vymýšlel další a další postavy.
            Vhodil papíry do koše, škrtl zápalkou a hodil. Vzplály téměř najednou, dychtivě. Pozoroval je a necítil smutek…
            Vhodil papíry do koše, škrtl zápalkou a hodil. Vzplály téměř najednou, dychtivě. Pozoroval je a necítil smutek… Otevřel okno a nadechl se mrazivého a šepotajícího nočního vzduchu. Právě se vrátil do skutečného světa.
StvN
28. 10. 2006
Dát tip
Aha, tak mně nedošlo, že kurzívou píše stroj.

Jinny
27. 10. 2006
Dát tip
Krvavá diskuze ;), ale vězte, že inspirací byla jenom ta černá díra do příběhu, kterou známe všichni.

Rabb
26. 10. 2006
Dát tip
na začátku jsem tomu nevěřil.. ale nakonec dobrý..*

Armand
26. 10. 2006
Dát tip
Er si hraje :)))

Er
26. 10. 2006
Dát tip
a také mi přijde, že do skutečného světa se nevracíme tak snadno a rychle.... prostě strhujíci sci-fi nebo spíš jen fi no :)

Zuzulinka
26. 10. 2006
Dát tip
Armi...nejsem si jistá jestli někdy dokážeme být Bohem sami sobě

Zuzulinka
26. 10. 2006
Dát tip
ere...mohl bys občas muvit česky?...smích

Er
26. 10. 2006
Dát tip
takové sci fi no :) ale sugestivní a o to asi jde bombastický závěr nakonec je na mě moc bombastický ale úměrný spisovatelovu zanícení - kdyby psal s vědomím konce, nemusel by nic pálit a možná ani psát ale to už zasahuji do příběhu :) nebo docela ruším příběh citát z upanišad mi k tomuto příběhu přijde příliš silný - i když opuštění je smyslem a cílem obojího, přeci jen je každé tak trochu o jiném a také krajními formulacemi by se myslím nemělo plýtvat, samozřejmě mládí dělá dobře, že je zná a umí použít intencionalita ke skutečnosti v upanišadách je skutečnější než v tomto příběhu zdá se mi i když černá díra je všude - může být spíše výraznějším znakem čtenáře než příběhu a také víme, že řekne-li se černá díra, ještě to není černá díra :)

Armand
26. 10. 2006
Dát tip
...anebo kdybychom my sami byli svou vyšší mocí :)

Zuzulinka
26. 10. 2006
Dát tip
ano, Armande, možná by to někdy bylo opravdu lepší...kdyby za nás rozhodla vyšší moc*

Armand
26. 10. 2006
Dát tip
avi

Armand
26. 10. 2006
Dát tip
moc! * líbí se mi to prolnutí, jak stroj opakuje po něm a na konci on po stroji... a myšlenka je taky moc pěkná, z hloubky do výšky... "Z neskutečného veď mě ke skutečnosti z temnoty veď mě ke světlu, ze smrti veď mě k nesmrtelnosti" (Upanišady)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru