Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krteček

06. 11. 2006
1
1
1584
Autor
karmen

pohádka? Nevím

Byl jednou jeden malý krteček, kterému se nikdy nechtělo spát dříve než pozdě v noci. Jeho maminku to velice trápilo, protože po dni plném úklidu, nákupu, zaměstnání a různých jiných "drobností" všedního dne se cítila velice unavená. A to ještě připočítejte, kolikrát za den Krteček udělal něco co neměl. Žili oba v podzemních chodbičkách v zadní části městečka. Obyvatelé města tvořila velká část žížal, myší a různých dalších živočichů. "Mami, proč nemůžu mít to co má ta žížalí holka?" ozve se náhle maličký Krteček a zatahá maminku za lem šatů. "Mami a proč musim chodit do té školky? Proč musím jít už spát, vždyť je ještě brzy!" matka jenom pohlédne kamsi nahoru, kde tuší nebo a sama sebe se ptá, za co si tohle všechno zasloužila. Jednou večer matka opět uložila synka do postele. A opět začalo věčné usínací divadlo. Náhle zjistila, že už toho má tak akorát dost. "Krtečku víš co povím ti jednu pohádku, ano?" synáček němě přikývne. A tak maminka začne vyprávět: "Za dávných časů, kdy svět byl plný tmy a nerozenal si den od noci, žili všude podivní tvorové, kteří skoro vůbec nespali. Toulali se po svých vyšlapaných cestách. Dělali vše co chtěli. Pak přišlo na nebe slunce a měsíc. Populace se rozdělila na dvě části - ti co si více zvykli na slunce zůstali nahoře na povrchu Země. Ti druzí se zahrabali pod zem. Víš krtečku, když nebudeš chodit věčer včas spát, stane se ti to co některým malým tvorečkům. Tvá očička ztratí svůj cit pro vidění, tvůj nosánek a hmat se otupí. Nebudeš moci mluvit ani hrát si s ostatními. Zbyde s tebe jenom spící hromádka co se promnění v prach a hlínu, stejně jako myška, která dlouho chodila z jedné poloviny na druhou. Nechtěla o nic přijít, ale přišla o to nejcenější co máš. Sama o sebe." Krteček poslouchal s otevřenou pusou. Strach smíšený s jinými pocity ho přimáčkl blíže k matce v jejíž náručí za hodinku v klidu usnul.

1 názor

elfka_Sea
10. 11. 2006
Dát tip
můj ty smutku, malý krtku. Utíkej honem hajati, nebo budeš pikati. :-)¨*

BooB
06. 11. 2006
Dát tip
Myslím si, že vzhľadom k strohosti rozprávky a k jej dĺžke sú bližšie popisy "zadní část městečka" a "lem šatů" zbytočné. Stačilo by podzemí (a nemusel by byť popis ďaľších obyvateľov, stačí, že sa objaví v príbehu myška a ostatní sú aspoň tušení) a ruku. Inak má podľa mňa táto rozprávka zaujímavý náboj (napr. "strach smíšený s jinými pocity", práve tie iné pocity, ktoré našťastie nie sú bližšie popísané spolu vytvárajú spomínaný náboj) "Za hodinku" je zase podľa mňa zbytočné popisovanie. "V klidu usnul" by stačilo. Celé to na mňa posobí ponuro v duchu existencializmu. A to mám celkom (v istých prípadoch) tajne rád.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru