Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bílý kříž nad hlavy zástupů...

24. 04. 2001
6
0
2588

No...k prologu.Tohle je takový výkřik do tmy dnešního světa.Pokud tímto malým dílkem někoho urazím, předem se omlouvám.Dnes jsem trochu filozofoval s mým dobrým přítelem Lukášem (zde na písmáku jej najdete pod nickem Ageran) a toto je takové shrnutí všeho co jsme probrali.Je to výlev citů,dojmů,názorů,přání,myšlenek a odpovědí...

Do "Smaženýho smartu" vstoupil vysoký muž.Oblečen v ošuntělý a odřený kabát, kalhoty přepásané kusem provazu, působil dojmem zanedbanosti a vtělené chudoby.Takových, jemu podobných, tu dnes bylo plno.Zašlé existence.Bezcílně bloumají po prázdných ulicích.Šlapají na odpadky, odkopávají z cesty plechovky a přemýšlí.Nad proklatým osudem.Nad nespravedlností světa.Nad děravou kapsou. Muž došel k barovému pultu.S povzdechem dosedl na stoličku a lokty si opřel o matné, špinavé dřevo.Chvíli si s chlápkem, co tu zastával místo barmana, hleděli z očí do očí. " Vodku," zašeptal muž. " A prachy ?" " Nemám." Barman se zasmál. " Pak se můžeš votočit a jít zas do hajzlu." Muž kývl.Mokré oči otřel roztřepeným koncem rukávu.Vstal.Rozhlédl se v marné prosbě po místnosti.Všichni se dívali do svých plastikových kelímků a mlčeli.Vytáhl kapesník a hlasitě se vysmrkal. " Seru na vás, parchanti.Si tu klidně chlastáte a venku chcípaj lidi.Co kdybyste zvedli ty svý zadky a šli helfnout do kostela co ? Vás ani nehne.Kašlete na všechno a na všechny.Kašlete na svoje manželky.Děti sou vám ukradený.Jen abyste měli na chlast.To vás zajímá..." Od stolu v rohu se ozvalo rozhořčené :" Kurňa drž už hubu pastore.Nás ty tvoje kecy vůbec nerozházej.Stejně tě už nikdo neposlouchá, od té doby co..." Hlas se mu pomalu vytrácel... " Od tý doby, co sem sejmul toho negra co ? To si chtěl říct Waltere, že ano ? Seru na negry, abys věděl.Sou to prašivý existence, jejich duše sou posedlý ďáblem.Sou stejný jako židi a postižený.Kašlu na ně, rozumíš ?!" " Jo rozumim pastore, klídek." Muž zastrčil kapesník zpět do náprsní kapsy, rozkopl dveře a zmizel do noci.Vzápětí se ozval výstřel.Pak druhý.Třetí... Průvod zvedl bílý kříž vysoko nad hlavy...
Mortimer
07. 11. 2006
Dát tip
No, nevím....Nějak mě to nezaujalo a návíc, pokud bych tomu chtěl vybudovat atmosféru, tak bych to trošku upravil vizuálně... Btw, zajímalo by mě, co to dělá v klubu fantasy a sci-fi ???

johanne
08. 06. 2004
Dát tip
je to... zvláštní, mám z toho dost rozporuplný pocity

Menahen
13. 08. 2001
Dát tip
Pakliže tím chceš říci to, že často lidé něco říkají a přitom nejdou příkladem, tak to beru. Ale to si mohl podat i jinak. Myslím, že kněží, jsou jedni ze silnějších a zásadovějších lidí této doby.

Menahen
13. 08. 2001
Dát tip
Sprivs, jak jsi přišel na to, že duchovní jsou většinou svině? Tuším, že toto nebudeš íst, ale musím se ohradit! Toto může říci jedině ten, který žádného nikdy nepoznal, tak radši mlč!

Drui
09. 06. 2001
Dát tip
Tahle atmosféra je super. Já nejradši dost atmosférický povídky a tahle má v sobě něco... nevím jak to dost dobře popsat. Každopádně tip... Jo - a přečti (sežeň) si Sin City od Franka Millera. Černobílej noir comix... Není to z tutoho prostředí, ale - atmosféra!!! Jinak takovýhle povídky přímo zbožňuju!!! Jen víc, jen houšť!!! Díky za ně!!!

Ansuz
29. 05. 2001
Dát tip
I já bych připojil pál pochvalných slov. Taková narážka proti rasismu, podaná tímto způsobem je rozhodně velmi zajímavá.

Verita
02. 05. 2001
Dát tip
............! dobré

Spvrivs
30. 04. 2001
Dát tip
Je smutné, když je duchovní taková s... Bohužel jich není málo. Dobře nastíněné.

Kandelabr
28. 04. 2001
Dát tip
tak nevím, jestli jsem to správně pochopil, mám z toho mírně smíšené pocity. jenom technicky: ctěl bych vudět klasického hospodského týpka který řekne : kurŇa drž hubu :-)

Deltex
26. 04. 2001
Dát tip
Hezky nehezké, ale nějak mi to nesedlo! Já raději fantasy...

Deltex
26. 04. 2001
Dát tip
Hezky nehezké, ale nějak mi to nesedlo! Já raději fantasy...

Gillderan
25. 04. 2001
Dát tip
Hezkýýý ! :))) .. nádherně ironický, paradoxní, a a ... :)) AAA ! :)) Tak tohle se mi líbí. Fakt :)) Navenek prostý, ale uvnitř hluboce myšlenkově pojatý a a a :)))) Skvělý. Jedno s tvých nejůžasnějších děl, i když nemám tohle prostředí zrovna v oblibě :)

ruby
25. 04. 2001
Dát tip
i ja bych spise chvalila. napad je zajimavy a prave diky prostredi i zajimave pojaty coz je hodne dulezite.

Eowyn
24. 04. 2001
Dát tip
ze zivota...

Eowyn jestli si myslíš tohle...tak to si to asi vůbec nepochopila...si o tom někdy promluvíme ju ? :)

Eowyn
24. 04. 2001
Dát tip
Ale ne, jen po tom, co jsem si to precetla me nic moc jineho nenapadlo. Ale libi se mi to. Je pravda, ze mozna, velice mozna jsem to trochu nepochopila, ale myslim, ze kazdy na to muze mit trosku jiny nazor.... Ja jen dneska mi to nejak nemysli a vyjadrovani meho nazoru - s im mam proste nekdy potize. A navic, jsem Ti zapomnela dat Tipa...

Vau, shrnutí přání? Přejete si vodku zadarmo?:)))

Ageran
24. 04. 2001
Dát tip
Tak tohohletoho tématu se sice naše diskuse vůbec nedotkla, ale to je jedno... Hmm, co říct... Představa nadřazenosti bílé rasy, takovej trochu fašismus v kombinaci s náboženstvím, zajímavé... A konec... KuKluxKlan trochu opačně... Na každého jednou dojde... :-) A ještě to všechno zasazeno do světa, kde je vše skoro dovoleno... Je to zajímavé...

Agi ale dotklo...jen o tom možná ani nevíš :)

sulahfi
24. 04. 2001
Dát tip
http://www.smallbusinesses.com/BlackMuslims.htm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru