Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krátké lásky a nedobytné ženy

Výběr: sidonia, Honzyk, Print
02. 03. 2007
26
76
9465
Autor
Alojs

nenápadně vytrženo z kontextu sbírky :) A ano - není to pravý fejeton (spíš levý). Opět jen vyprávění tématicky sjatých historek :)

 

Ačkoliv by se hodil pozvolna vystupňovaný rozjezd a zdánlivě mylná odbočka, která by oklikou navázala na tolik podstatnou problematiku článku, tentokrát na něco takového urychleně zapomeňte. Co si budeme nalhávat – doba je nejenom naspeedovaná, otevřená a gelem vyztužená, ale rovněž i nekompromisní, co se týče možností osamělého muže. Ženy, něžné pohlaví k nezaplacení, nejsou už zdaleka tak snadným terčem, jako tomu bylo v dobách dřívějších. Muž, který je již odpradávna (z nějakých nepochopitelných důvodů, či snad za trest) pasován do role lovce/svůdníka, se musí setsakramentsky otáčet, aby se vůbec dostal protějšku „na dostřel“, natož aby pořádně rozvibroval odrazové prkno nějakou tou smysluplnou diskusí. Ženy jsou jako starověké tvrze, těžko se dobývají a hodně chlapů při tom zařve. Pryč jsou časy, kdy stačilo nahodit úsměv, pozvednout ofinu a nabiflovat se několik „zaručených hlášek“… Dnešní generace si žádá víc. Pravidelné návštěvy fitka a solárka (čili exotickou barvu pleti za každoročního období a maximální obvody určených končetin), minimum vlasové pokrývky, pořádně vytuněné fáro, dvojici ježků v podpaží (byť pak nastávají problémy s průchodem dveřmi), lehce ležérní styl oblékání (roztrhané hadry letí i v zimě) a hlavně – image pořádnýho frajera, který osvobodil každičký chodník ve městě (notoricky vyrýsované lícní kosti nic nezkazí, stejně tak výraz odpovídající „rozmělňování hřebíků v ústech“).

Bohužel, úspěch se nedá zaručit ani tehdy, pakliže dodržíte veškeré výše uvedené požadavky. To platí zejména v případě, když nemáte nakoukanou povinnou četbu v podobě těch nejproláklejších romantických komedií (které se nám snaží vsugerovat, že je balení tak snadné, pokud jste cool a umíte zpráskat hráče univerzitní ligy amerického fotbalu) a jestliže jste po svých rodičích nezdědili potřebnou dávku odvahy, odhodlání a sebedůvěry.

Samozřejmě, i když se budete řídit vším doposud vypsaným, ani pak není zaručena účast na stupni vítězů. Musíte mít na vědomí, že se mezi ženami vyskytuje i poměrně veliké procento vzorků, které jsou nerady, když o ně chlap usiluje. Zkrátka a dobře, někdy je třeba blafovat, předstírat toho slepého – toho, který jakože nemá zájem, protože…. ehm… protože jste prostě frajer, který činí nejzávažnější rozhodnutí lusknutím prstů.

Přesto všechno si troufám tvrdit, že současná situace na poli „nabídky/poptávky“ pokulhává zásluhou scestných výběrových vzorců. V tomto směru bych mohl rozdávat zkušenosti po plných vědrech.

 

***

 

Pominu-li fázi života, kdy jsem se musel odnaučit žvýkat cumlík, první krystalicky čistá láska mě polapila ve věku pouhých pěti let. Tehdy jsem byl sice velký jako střední bonsaj, neochlupený a totálně bez zkušeností (což však nebylo natolik tristní jako dnes, kdy se první cigareta stahuje nástupem do první třídy), ale plně to vynahrazoval můj neomylný výběr. Toho času mě pobláznila dcera naší sousedky – mírně baculatá, avšak každým coulem roztomilá Verča. Ačkoliv jsem se jí nikdy nevyznal (doteď mě stíhají výčitky svědomí), mým rodičům to bylo „jasné“.

Ostatně… jako by to bylo včera, co jsme si spolu hráli u mě v pokojíku. Postavili jsme si bunkry (z tradičního staviva: ze židlí a z prostěradel) a provedli důkladnou rekonstrukci sugestivní válečné bitvy. Nejen polštáře létaly vzduchem – zapojily se i angličáky, dřevěné kostky a odrazu schopní plyšáci.

Žádný div, že se tato rekonstrukce nesetkala s pochopením u mé matky.

Když se nachýlil pozdní večer, Verča odešla domů (ač nekapitulovala, tak prostě musela) a nedlouho poté mě navštívila máti. Chytře mě přitom přitlačila ke zdi: „Když si ten svinčík neudělal ty, tak zajdi za Verčou a řekni jí, ať to tady uklidí ona.“

 

Samozřejmě, že jsem nemohl.

 

Zavrhl jsem dětské výrazivo a naprosto vážně učinil přítrž matčiným úvahám: „To nejde, vždyť já ji miluju!“

 

Hned na to jsem se obětoval a uvedl pokoj do původního stavu. Úplně sám.

 

***

 

Má druhá láska byla ryze materialistická. V sedmi letech jsem se opět zaměřil (překvapivě) na dívku z blízkého sousedství – tentokráte na holčinu z dvanáctého patra, na o rok starší Janičku. Přestože jsme se stýkali častěji, než by bylo u pouhých kamarádů obvyklé, náš vztah nebyl zdaleka tak hutný jako ten předešlý. To bylo bezpochyby dáno i stanoviskem mých rodičů (jednoduše řečeno: mí rodiče neměli rádi její rodiče). Doma mi bylo každou chvíli otloukáno o hlavu, že jsem zahleděný špatným směrem a že to nemá žádný smysl.

Otec do mě zajížděl tak dlouho, až jsem mu jednou konečně zodpověděl tolikrát pokládanou otázku: „Proč se ti vlastně líbí?!“

Nebral jsem si žádných servítek a vyvalil to ven, přes plně otevřená vrata: „Miluju ji, protože má LEGO.“

 

***

 

Jak sami uznáte, vztah založený čistě na stavebnici (v tehdejší době na exotické stavebnici, kterou vlastnili jen ti „nejlepší“, do NDR cestující) neměl nikterak valnou budoucnost. Náš svazek se rozpadl rozpadem Československé republiky a nucenými galejemi po nástupu na školní vojnu.

 

***

 

Dlouho jsem však nestrádal. Sotva jsem odhodil předškolní bačkůrky ze školky, užuž mi hledí (a koneckonců i mysl) zatarasil další okřídlený anděl. Jednalo se o Petru, mou spolužačku, premiantku 1. třídy a nositelku proklatě dlouhých vlasů. Bohužel… nejel jsem po ní jenom já, ale asi i dalších dvacet kluků z naší družiny (a zřejmě všichni prvňáčci v okruhu několika desítek kilometrů). Každému se líbila, každý dělal vše pro to, aby byl ve dvojičce s ní, když jsme se vypravili za metr tlusté zdi školní instituce. Držet Petru za ruku – to bylo něco nepopsatelného… něco vskutku božského.

Ač jsem měl výhodu v tom, že se naše matky znaly (avšak málo stýkaly!), ani tehdy jsem své city neobnažil. A když už se konečně zdálo, že bych mohl překročit Rubikon, Petra se odstěhovala a zmizela bůh-ví-kam.

 

***

 

Následující láska mě čapla po čtyřsezónním půstu. Dorazila v páté třídě a stalo se tak při školním závodě orientačního běhu. Jelikož se jednalo o běžecké zápolení smíšených dvojic, byla mi přidělená partnerka, o rok mladší Barbora. Nutno dodat – nezamiloval jsem se do ní ihned po pokoření startovní lajny. Po celý závod mě nezajímalo ani tak to, jak ji oslovit a pozvat na pomerančovou sodovku, ale kolik kilometrů nás dělí od finiše a jestlipak ustojím ten nával radosti, až protneme cílovou pásku.

Mocné pařáty lásky mě sevřely až na druhý den ráno. Sotva jsem rozlepil oči, ihned mi bylo jasné, že jsem v TOM. Šimrání v žaludku a neschopnost se myšlenkově odrazit do jiných sfér… Zkrátka - nemohl jsem to neregistrovat.

Abych Barboru sbalil, učinil jsem další (pro leckoho z vás nepochopitelnou) oběť a přihlásil se do aktivního spolku orientačních běžců. Navzdory tomu, že jsem byl alergik nejvyššího stupně, který se sesypal pokaždé, co mi okolo nosu prolétlo propuštěné chmýří, a že jsem tento sport k smrti nesnášel.

Tato nenápadná, byť skoro sebevražedná, taktika přinesla své ovoce poměrně záhy. Po čtyřech měsících si mě Barča konečně všimla. Stalo se tak, když mě ostatní běžci nechtěně zamkli v šatně. Bušil jsem do dveří asi půlhodiny, dost možná i křičel (bohužel mi nedošlo, že nemám tento sport rád a že bych měl vlastně komponovat oslavné chorály) a byla to právě Barča, která mé „mírně“ hysterické prosby zavětřila.

Vrazila klíč do zámku a jednalo se o scénu jako vystřiženou z toho nejromantičtějšího filmu. Všechno se rázem zpomalilo, někde v pozadí se připomněla hudba z Hříšného tance a já…

 

…a já…

 

…a já jen poděkoval a šel dělat „vůbec-ne-monotónní“ kolečka podél vnitřního obvodu zapocené tělocvičny.

 

***

 

Zasunutí klíče nás přesto sblížilo. Nedlouho po této dramatické historce jsme si domluvili i několik legálních styků mimo prostory sportovního areálu, bez dohledu pedantského trenéra, kterému bych touto cestou rád poděkoval za vzniklé vředy, rukotřes a občasné koktání.

Naše schůzky však nenáležely do řádu sólových a takřka pokaždé byla Bára doprovázena svými štěbetajícími kamarádkami. A tak krom toho, že jsem musel odrážet posměch od vlastních vrstevníků (stýkat se s mladší holkou – to byl skoro trestný čin), jakožto frajer jsem si ještě přiložil a rázem se plně kvalifikoval do role plnohodnotného „Jááááááj-to-je-vůl“.

Ať tak či onak, celé to rádoby kamarádění mělo jediný vyvoditelný důsledek. Holky nabyly pocitu, že jedu po všech a že si snad zakládám vlastní harém, a málem se mezi sebou porvaly. Když pak vychladly, rozhodly se pro rozumné řešení a formou dopisu mi zaslaly poměrně jasný apel:

 

S kým chceš chodit?

a)      Barča

b)      Jana

c)      Žaneta

 

Samo sebou, že jsem zatrhl možnost a).

 

***

 

Abych se však pozvolna navrátil k tomu, co jsem nakousl v úvodu, ne vždy byly mé snahy završeny úspěšnou tečkou. Kdepak. Jen co jsem opustil základní školu a nastoupil na střední, mé úsilí se začalo míjet vytouženým účinkem a navíc – rapidně ubylo i samotných příležitostí k potencionálnímu seznámení.

No a když už se nějaká naskytla, dopadlo to prachbídně, dokonalým homerunem a maximálním ztrapněním.

Avšak aby nedošlo k omylu – kroky do bažiny jsem činil já a nikdo jiný. Jakožto maximální stydlivka, která by nešáhla dívce na zadek ani tehdy, pakliže by na tom záležel osud celého lidstva, jsem si nikdy nepočínal suverénně a už vůbec ne tak, aby se mi to zpětně nepřipomínalo v těch nejpropocenějších nočních můrách. Otupen špatnou literaturou a výrazně ovlivněn vlastní nejistotou, činil jsem jeden náběh za druhým.

 

***

 

Na střední škole jsem si vyhlídnul skupinku dívek a neustále si vtloukal do hlavy: „Co je na tom těžkého? Prostě za nimi zajdu, vychrlím nějaký fór a bude to…“

Tyhle kecy mi šly poměrně snadno. S hecováním to bylo už náročnější. Pomyslný motor jsem nahazoval přibližně jedno pololetí a několik stovek desetiminutových přestávek.

Když už se mi konečně poštěstilo překonat sebe samotného a dokonale se nabiflovat neprůstřelnou hlášku „Numero UNO“, přistoupil jsem coby v křečích se svíjející sprintér k dotyčným dívkám a dobrou minutu se srovnával s nenadálým oknem.

Jakmile mě holky zbystřily, rázem se přestaly bavit a ze všech stran mě probodly nechápavým pohledem. Kdybych mohl, učinil bych v danou chvíli to samé.

Bylo mi jasné, že musím něco říci…. že musím zaimprovizovat a zahrát to celé do autu.

A tak jsem zalovil do repertoáru těch nejstupidnějších hlášek a dokonale zasmečoval na vlastní polovinu: „Ah-oj. Já-jsem-Martin…“

Aby toho nebylo málo, pokusil jsem se rovněž o doprovodnou gestikulaci. Bohužel, tento pokus mi příliš nevyšel a z mé dirigentské líhně vzešlo něco, co překvapilo i mě samotného. Pozdrav rozevřenou dlaní křížený s máváním a škrábáním zátylku vypadal ve výsledku tím spíš jako salutování než jako podpůrný prostředek ventilace skvělé hlášky.

 

***

 

Zajít za vytipovanou holkou a říci jí: „Ahoj, Já jsem Martin.“ – to bylo stejně tak účinné, jako kdybych sesmolil: „Čau… Tak co?“

Byť jsem se bláhově domníval, že mě nic horšího nemůže potkat a že mohu tento „výkon“ přinejhorším srovnat, opak se ukázal pravdou o několik týdnů později. Bylo parné víkendové odpoledne, ptáčci venku cvrlikali a kamarád mě zavedl do jednoho ostravského parčíku. Ne však proto, abychom si romanticky zakličkovali na přímočaře vybetonovaném chodníku, ale proto, aby mi ukázal štědře obdařené dary matky přírody.

„Tak co říkáš?“ zeptal se mě Honza po několika exkurzích „tam a zpět napříč alejí“.

Na okamžik jsem se zamyslel a rozhlédl se po okolí.

Příliš jsem to nenatahoval: „Líbí se mi tamta.“

Můj kamarád se rozjařil jako slunce.

„To je dobrý výběr!“

 

Zřejmě nemusím zdůrazňovat, kterápak položka se skvěla na dalším programu. Jakožto ti nejzkušenější špioni (nenápadní jako sáňky v létě) jsme obsadili lavičku v bezprostřední blízkosti vyhlídnutého objektu. Nastalo dlouhé hecování a nezbytné filozofování, zdali to má z hlediska trvanlivého a plnohodnotného vztahu vůbec smysl. Nakonec jsem se ale poddal, vytáhl si triko z kalhot (abych byl větší frajer) a rádoby pohodovou chůzí zamířil na návštěvu „o pět metrů dál“.

Kamarádovi dodnes nezapomenu, jakou hovadinu mi poradil.

Přistoupil jsem k oběma dívkám, počkal si na minimální protivítr a pak spustil jako ten nejspolehlivější kompjůtr: „Ahoj. Včera mi volali z Nebe, že se jim ztratil ten nejmilejší a nejkrásnější andílek... Ale neboj! Já tě neprozradím! Když mi na oplátku dáš své číslo do Nebe…“

Ano… tušíte správně.

Dopadlo to opět katastrofálně.

Nutno však dodat – problém netkvěl ani tak v dívce, kterou jsem si vyhlídl, jako spíše v její kamarádce, která si mě změřila jedním jediným pohledem a ve zlomku vteřiny odsoudila k materiálu na zrecyklování.

Krátkou dedukci pak završila slovy: „A číslo do prdele nechceš?“

 

***

 

Kdyby se můj kamarád předtím preventivně nevymočil, věřím, že by se smíchem počůral. Odveta na sebe nenechala dlouho čekat – i když byla nechtěná. Opět jsme s kamarádem sondovali po okolí našeho bydliště, přemítali nad tím, jak to všechno stojí za čerstvě vyloučený psí exkrement, a pak narazili na dvojici dívek. Na dvojici osamělých dívek sedících na lavičce pro tři osoby.

Tentokrát se role obrátily. Já byl ten „V klidu a v pohodě, který uděluje rady a válečnou taktiku“ a Honza ten „Vyklepaný, který neví, jakpak hnout prstem“.

Byť jsem jakožto rádce působil maximálně přesvědčivě (alespoň po optické stránce), zřejmě jsem neodhadl příslušný smysl pro humor.

Dlouhých patnáct minut se Honza přemlouval k předem prohrané bitvě (co člověk nezkusí, to jej hlodá víc), a když už to vypadalo, že se dívky vypaří do perspektivnějších krajů, vypravil se můj kamarád na odpal.

Přisedl si k nim na lavičku (už to bylo samo o sobě dost pozoruhodné), vyčkal pauzy v konverzaci (asi pět minut) a pak do toho ticha pronesl: „Tento způsob léta… zdá se mi poněkud nešťastný.“

 

Těžko říci, čímpak si Honza vysloužil nulovou reakci a následný úprk obou samiček.

 

Možná ten film ani neviděly…

 

***

 

Přestože jsem se v úvodu pořádně opřel do opačného pohlaví, nemyslel jsem to nijak zle. Situace není natolik vyhrocená, aby bylo zapotřebí sténat, mlátit hlavou o stěnu a spřádat plány na to, jakpak se bezbolestně sprovodit ze světa. Naopak. Tento článek mi posloužil jen jako odrazové prkno vstříc vzpomínkám, kdy mi bylo krásných „15 a méně“. V reálu je situace mnohem jednodušší, pakliže si zachováte alespoň zlomek přirozenosti a nesesypete se jako domeček z karet.

Ostatně... jak píšou na jednom serveru: „Metod je hodně a možností ještě víc.“

 

Já už mám v tomto směru jasno. Příště využiji služeb doporučené dětsko-puberťácké taktiky dle následujícího scénáře:

 

„Ahoj, ty teda vypadáš, máš děsnou sukni.“

„Nemám, je pěkná, mně se líbí.“

„Ale máš, vypadáš v ní děsně.“

„Teda, ty seš blbej, nebudu se s tebou bavit.“

„Vážně, stejně to dlouho nevydržíš, určitě se ti líbím.“

„A nelíbíš, seš mi odpornej.“

„Zamilovaná, zamilovaná.. Seš do mě zamilovaná.“

 

Tentokrát to už vyjde.

 

Bude-li mít samozřejmě sukni…


76 názorů

Alojs
27. 12. 2010
Dát tip
tak budeme mít hezký den oba dva :) děkuju.

Alojs
24. 08. 2008
Dát tip
tak teď se červenám. ale ne - nedávno jsem si to četl a říkal jsem si: tohle bych změnil, tohle a taky tohle..." Takže zůstávám na zemi. ... každopádně díky za podobně hřejivou kritiku. snad mě nakopne do další (podobně stavené) tvorby.

MeTB
13. 05. 2007
Dát tip
Hm, já se radši dokoukal na tu příšernou Gotiku.

Alojs
12. 05. 2007
Dát tip
toť svatá pravda... i když se mezi náma najdou výjimky, které mají vždy ostré, i když jednu schytají. noooo... co teď? dokoukat tu příšernou eurovizi, nebo spáchat harakiri?

MeTB
12. 05. 2007
Dát tip
Jo jo, chtělo by to umět reagovat vtipně v reálném čase. Co třeba "A číslo do prdele nechceš?" "Ne, tobe volat nebudu." Je škoda, že zdrcující odpověď člověka většinou napadne, až když už je na všechno pozdě. :-)

Lucass
16. 04. 2007
Dát tip
Tys mě poznal a dokonce pozdravil? A já si poslouchal MP3. Jejda. A kde to bylo? To se omlouvám, ale jaksi jsem si asi nevšim, že někdo se na mě dívá a snaží se mě pozdravit:-))

Alojs
15. 04. 2007
Dát tip
to je jedno :) Na icq máš sice malou fotku, ale tak nějak máš celkem snadno zapamatovatelný obličej. Šel jsem dneska naproti tobě, dokonce tě i riskantně pozdravil, ale tys měl diskmena na plný koule a já se pak jen usmál... jo, ostrava je malá.

Lucass
15. 04. 2007
Dát tip
Červený svetr s černými pruhy? Myslíš mou červenou mikinu? Tys mě viděl? Kde? Kdy? S kým?:-))

Alojs
15. 04. 2007
Dát tip
neodstrašuju... já některé i přitahuju, ale celkově vzato je to složitější a nechci se o tom tak nějak ani bavit. Což si neber ve zlém, já se o tom běžně nebavím. jinak máš dobrej červený svetr s černými pruhy.

Lucass
15. 04. 2007
Dát tip
Můžeš si za to sám? Pročpak? Odstrašuješ ty holky něčím??? :-))

Alojs
14. 04. 2007
Dát tip
no díky za povzbuzení :) ne že bych se nesnažil, ale já si za to můžu i sám. abych byl férový :)

Lucass
14. 04. 2007
Dát tip
Nemáš? Neboj, to přijde. Musíš jim trošku vyjít naproti, věřit si a to půjde samo. Chrasima a trošku vzhled:-) Základ všeho úspěchu!

Alojs
14. 04. 2007
Dát tip
už je mi 22 a slečnu nemám, dlouhý vztah taky nebyl a většinou to jsou samé rychlovky (byť nechtěně). V tomto směru nemám ani moc vtipných historek, a proto jsem zrovna tady využil služeb dětských zážitků, kdy jsem byl maximálně blbej :)

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
Alooojs, ty mě pořád inspiruješ:-)) Asi napíšu něco pdoobného. Docela souhlasím s holkou, která ti napasala bodovou kritiku. Jedna z prvních kritik k tomuto článku. Dlouhé články mají tu nevýhodu, že jim chybí šmrnc, popřípadě dochází dech. Což s etady bohužel stalo. Nicméně to bylo i tak dobré, vydržel sjem to dočíst celé a aby ti enbylo líto, jak ti to u holek nejde, tak ti dám tip. Btw- je ti 21, máš nějakou lásku? Nebylo by špatné pospat, jak jste se seznámili nebo¨první rande. Kolikrát to bývají docela vtipné storky. I když u mě a té mojí to byla spíše romantika:-)

Alojs
31. 03. 2007
Dát tip
děkuji za návštěvu vám oběma. jak jsem se tvářil? to snad ani nejde popsat :) Bylo mi moc (strašně moc) "fajn".

Quaken
31. 03. 2007
Dát tip
"A číslo do prdele nechceš?" Chtěl bych tě vidět, jak ses tvářil... Je to dobré a úsměvné, máš ho mít *

Ten konec je skvělej, rozesmálo mě to. Vlastně celý je to skvělý. tip

Alojs
25. 03. 2007
Dát tip
budu se opakovat, ale opět jsem rád, když se někdo jen usměje při čtení mého dílka.

andileknika
25. 03. 2007
Dát tip
Jsi jeden z mála autorů, které když čtu musím se fakt smát (a to se moc nesměju).Další dobrá věc od tebe:-)

Alojs
24. 03. 2007
Dát tip
to jsem velmi rád ;-)

Albireo
24. 03. 2007
Dát tip
Četlo se to opravdu pěkně!

Alojs
19. 03. 2007
Dát tip
pokud je dřív nesmáznu... :) jinak se s tebou ztotožňuju. prošel jsem si tím samým.

Korála
18. 03. 2007
Dát tip
Já tea nevim, ale myslim, že psát k tomudle dílu sáhodlouhý komentáře stylu "ta mezera před druhou částí mi připadá docela nevhodná" je trochu absurdní, tagže prostě dávám tipec a hotovo.

Alojs
18. 03. 2007
Dát tip
nazdar kluci, vás jsem tady dlouho neviděl. ostatně... sebe jsem tady taky dlouho neviděl :) jakpak se daří?

pikacu
17. 03. 2007
Dát tip
Líbí. *

Alojs
10. 03. 2007
Dát tip
jendulo, děkuji si tvé obsáhlé reakce, podobných se mi tady moc často nedostává. jednak jsem rád, že se líbilo, druhak jsi mě rozesmál tou nafukovací plovací kachnou v prosinci a třeťjak (to jsou slova) jsi vlil naději do mých vyprahlých žil. Nesmím být líná huba! :) děkuji za návštěvu

Jendula
10. 03. 2007
Dát tip
Báječné. Někde v kritice ti někdo vyčetl frázovitost či co. No od toho fráze jsou. Aby se frázovaly, že? Kdyby se nefrázovalo, neexistovaly by fráze, čímž by čeština o mnoho přišla a vděční čtenáři jakbysmet. Sáňky v létě je pořád trefnější fráze než třeba nafukovací plovací kachna v prosinci. Kachna je sice o mnoho originálnější, nicméně dost pitomá. Jinak k obsahu jsem chtěl říci toto: Byť žádný don Juan nejsem (vlastně jsem docela ošklivý), o děvčata jsem nikdy nouzi neměl. Proč? Protože líná huba = holé neštěstí. Z mých zkušeností vyplývá, že holky ani tak neprahnou po penězích či troglodytsky osvalené postavě, nýbrž po zábavě. Pánové bez rozdílu věku bodují povětšinou v případě, umí-li býti zábavnými společníky. Pokud jde o zpracování, platí to, co stojí na začátku. Prostě báječné. Úroveň tvého psaní je vskutnu záviděníhodná. Jen tak dál, Alojs. Jen tak dál.*

Alojs
06. 03. 2007
Dát tip
ještě jednou děkuji za hezká slova a kritiku, s kterou musím souhlasit :) samozřejmě, definice fejetonu je mi moc dobře známá... :) od té doby, co nás tímto týrala učitelka na základce. inu - příště to švihnu do kategorie "jen tak pro radost" :) dobrou noc přeju

a2a2a
06. 03. 2007
Dát tip
Martine, jak bych mohl, jsi jeden z nejpozornějších a nejvlídnějších čtenářů prózy, a zatímco, jak píšeš, nemáš momentálně inspiraci, což je mi tak důvěrně známé, ostatní umíš povzbudit. K těm osobním historkám. Ty do fejetonu patří, jsou žádoucím zpestřením a zdůvěrněním zámyslu, jen však musí sloužit ke stručné ilustraci. Fejeton snad má v rodném listě, že je to krátký, humorný či sarkastický útvar, který reaguje na nějakou aktuální událost, potřebu, atd. A to právě Vaud umí.

Alojs
06. 03. 2007
Dát tip
čau, ádvojko :) jak jsem napsal - je to takový nechtěný mix. Nechtěl jsem navázat na směsku historek jen tak nárazově a chtěl jsem to nějak uvést (a pak už se hodil i ten konec). Přiznám se, všechno to bylo takové nechtěné a ten fejeton je opravdu scestný (kór v tomto poměru). Ale já jej za něj ani neprohlašuju a nikdy tak nečinil (kdo mi to zařadil do této kategorie? :)). Inspiroval jsem se Vaudem, který tady taky práská osobní historky... Byť jsou kratší a lepčejší :) Chtělo by to kategorii vyprávění... Díky za návštěvu. Můj návrat bude ještě náročný. Dlouhé měsíce jsem hledal chuť (a když už jsem tady něco nahodil, bylo to jen v důsledku rekonstrukce stávajícího díla, popř. uvedení archívního textu). Přiznám se - jsem na tom špatně s inspirací a někdy i s pohonnou hmotou. Pomyslně. děkuji za návštěvu, jsem rád, že jsi na mě nezanevřel :)

a2a2a
06. 03. 2007
Dát tip
Martine, na fejeton je to neúměrně dlouhé, osobní prožitky rozvlekle směřují k jakémusi poučení. První odstavec nese všechny znaky fejetonu, pak to nabírá spíše ducha humorné povídky, závěr se znovu svým zevšeobeněním vrací k fejetonu. Dlouho jsem tě nečetl, a zdá se mi, že jsi si vytříbil stylizaci, je vyrovnanější. V konkrétním případě by však méně znamenalo více. Tvůj návrat ovšem vítám. Tip spíše za povídku než fejeton.

Alojs
06. 03. 2007
Dát tip
samozřejmě. myslel jsem tím minulost. díky toho, že jsem neměl moc štěstí (a není se čemu divit, pokud jsi četla :)), tak těch zářezů nebylo ani "málo".

Celebrian
06. 03. 2007
Dát tip
a tamto?:-D ba ne...ale co, zářezů přeci nemusí být tolik, stačí jich jen pár a hned můžeš najít někoho, že už pak o další zářezy nebudeš mít ani zájem

Alojs
06. 03. 2007
Dát tip
jj, moje lovecká kariéra je sice bohatá, co se pokusů týče, ale se zářezy je to už horší :) čímž myslím zářezy v podobě úspěšného sbalení. nikoliv tamto... ufff... :)

Celebrian
06. 03. 2007
Dát tip
:-D....zatím nejlepčí, jéjej takovej lovec. Trochu mě zarazil ten začátek, spíš úvaha, ale ostatní nemělo chybu. Vtipné, čtivé *

guy
05. 03. 2007
Dát tip
jo, bylo z těch orienťáků dost zážitků, který by šly hodit na papír .. mít víc času a soustředění .. třeba se někdy najde vhodná konstelace obojího ..

Alojs
05. 03. 2007
Dát tip
guy: ten dodatek byl vtipný... :) (a moc dobře znám jeho význam) když tak vzpomínám, humorných zážitků mám z tohoto odvětví habaděj. mnó - možná někdy zalovím v paměti a mrsknu to na papír :) já běžel ve dvojici jen napoprvé. jinak sólovky. ale jak už jsem napsal - bylo to v té kategorii pod 15. pak už to bylo na prd a dobíhal jsem někde ve spodních patrech

guy
05. 03. 2007
Dát tip
no, když už ses teda svěřil se svými výsledky, tak já byl na tom podobně - byl jsem dobrej jako dorostenec, když se běhalo v hlídkách - nevím, jak je to teď, ale za mých časů se běhalo ve dvojicích, což mi vyhovovalo, fungovalo to přesně podle toho přísloví, že ve dvou se to lépe táhne od kategorie juniorů to se mnou šlo z kopce, protože to už se běhalo samostatně a já sám sobě jsem si byl velmi nespolehlivej .. někdy jsem byl rád, že jsem se vůbec dostal do cíle dřív, než to tam zabalili .. :-)

Alojs
05. 03. 2007
Dát tip
guy: no já... když se to tak vezme, tak jsem měl docela úspěchy v tom běhu. ale jen v nižší kategorii. potom už byla silná konkurence. pamatuji si, že jsem vyhrál několik větších závodů v OV za sebou... ale potom to šlo z kopce. Na svém posledním závodu jsem dokonce zapomněl cvaknout papírek u poslední kontrolky (a to jsem měl super čas). díky za návštěvu :)

guy
05. 03. 2007
Dát tip
dobrý vyprávění .. na rozdíl od tebe jsem kdysi orientační běh dělal docela rád, i když - co se týká nesportovních výsledků - jsme na tom byli podobně .. :-)

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
ahoj kubo. a o to mi šlo. dobře naladit čtenáře. kór když je neděle. kór když je po neděli pondělí. kór když se jde v pondělí do školy. naštěstí ve škole vznikají humorné zážitky :) díky za návštěvu

ceder_john
04. 03. 2007
Dát tip
jo serem na to

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
vys*rme se na to

ceder_john
04. 03. 2007
Dát tip
sem nenapsal: trapný, ne však formou; nauč se číst.. mě ta kritika nepřijde zbytečnější než ty který říkaj jak je to skvěly nebo něco podobnýho.. a to s tím rockym..stejně sem se do dneška nedozvěděl jestli tam boxuje..

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
díky, seveřane :)

Norsko 1
04. 03. 2007
Dát tip
dobře píšeš *

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
ne, cedře, myslím tvé kritiky. mohl by jsi napsat, copak tě přimělo ke tvému názoru, opřít svou kritiku alespoň o pár bodů a ty mi napíšeš: "trapný, ne však formou". Což není poprvé. U článku na Rockyho jsi mi naopak napsal: "On tam jako boxuje?" no prostě - tvé kritiky mi přijdou vesměs zbytečné.

ceder_john
04. 03. 2007
Dát tip
co mám chápat? tvoji příručkovou odpověď která je ze stejný příručky podle který si napsal ten text?

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
respektuji názor, nerespektuji podobné kritiky. doufám, že to chápeš.

ceder_john
03. 03. 2007
Dát tip
nic moc.. spíš trápný.. ale né tím neotřelým stylem..

Alojs
03. 03. 2007
Dát tip
kluci, díkes :) co se toho fejetonu týče... je to tím, že jsem to nepsal jako fejeton, ale jako čisté vyprávění několika tématicky spjatých historek, na které jsem chtěl nějak navázat (proto ten úvod, který může navodit dojem fejetonu). Bohužel, chybí mi tu požadovaná kategorie. jak už jsem ale přiznal v reakci na kritiku Bad Girl: závěr byl hodně ovlivněn strachem z toho, že je 12 000 znaků moc (pro tento server). V každém případě díky za návštěvu. Pokusím se jisté chyby postupně eliminovat :)

Print
03. 03. 2007
Dát tip
Alojs - značka kvality!:-) *!

Kdybych měl někomu dát tip, tak to bude Bad Girl. Ten rozbor nemá chybu. Na fejeton je to takový nějaký rozbitý....a s tím závěrem ....v sexuologii se tomu říká ejaculatio praecox....ale talent, ten tam určitě je. takže žeby fakt tip? Budu měkkej.....

Alojs
02. 03. 2007
Dát tip
jak je zmíněno v článku, selhává výběr :) nicméně díky za návštěvu, jsem rád, že jsi na mě nezanevřela po mé neaktivitě. omlouvám se za slabší kadenci, příště se snad polepším :)

Zuzulinka
02. 03. 2007
Dát tip
no Lojzo, chyběl mi Tvůj humor, tady mírně hořký, jakožto zhrzený pubescent ses mi líbíl asi nejvíce, teda pomyslně líbil...nevím, proč se chlapi tolik snaží, nní to zapotřebí, když se ženská rozhodne...no a k tomu rozhodnutí ji myslím nedovede žádná sukně:-)

Alojs
02. 03. 2007
Dát tip
Psimag, Tuleň :), Tomík: díky za návštěvu, za hezké kritiky i za oblíbenost :)

T_O_M_
02. 03. 2007
Dát tip
SAKRA TO JE ZATRACENĚ DOBŘE NAPSANÝ A JEŠTĚ K TOMU PŘESNÝ - OKAMŽITĚ DO OBLÍBENÝCH...

Tu len
02. 03. 2007
Dát tip
tak takto je to s vami chlapmi, by si sa čudoval u nas žien je to v dnešnej emancipovanej dobe takmer rovnake.Ale bavilo ma to, aj ked s uvodom nesuhlasim.Bolo to rozkosne!Take mile, bal baby na fejtony, vyplati sa ti:o)t

Honzyk
02. 03. 2007
Dát tip
:D...o o o, to je dikoteka, o o o, to je muzika...:DD

Alojs
02. 03. 2007
Dát tip
ještě jednou díky, stejně tak za vtipný dodatek, pokusím se nezklamat tvou důvěru :)

Honzyk
02. 03. 2007
Dát tip
... Alojs, ja myslel treba..." n e z n e " TO"--(to TO) p o h l a v i..." to zni jak vod nejakyho prostatika v zupanu, co listuje pornem u krbu a na zupanu ma vysity, no "A" to nebude a tak...takovy ty prdlikulindyky, no...ale psat umis, jen co je pravda, a mas vsech, jak vidno ...(nezklam mne, prosim)...vsech 5 pohromade, to se pak cte i delsi text 1, 2...:DDDD

Alojs
02. 03. 2007
Dát tip
kluci, holky: ještě jednou děkuju za návštěvy. Krkýhláky (či co:)) se pokusím časem vyhladit. Budu však muset vystřízlivět (pomyslně) - teď mám textu plnou hlavu a nebyl bych objektivní (pokud mě však na něco konkrétního neupozorníte, popř. mi neporadíte, copak vystřídat:)).

Honzyk
02. 03. 2007
Dát tip
..jasna Barca!!! ..dost dobry...tady na prozu az neuveritelne svizne napsany...a pres nekery malinky kokrhyklaky...:)))...teda jo...a dost***

Alojs
02. 03. 2007
Dát tip
bad_girl: no věz, že s tebou souhlasím. I ten přepis by byl možná riskantní. Přiznám se, psal jsem v jistém opojení, a jelikož jsem tohle opojení dlouho nepoznal, nechal jsem to vychladnout pouze jeden den (před uvedením). souhlas s body 1 a 2 (po sáňkách jsem se sápal při pozdější korektuře - časem to snad změním). svým způsobem schvaluju i bod tři - už jsem se však bál výsledné délky. A jak sama víš - s délkou je to tady blbé. Lidi to pak nečtou. A i tak - už tak je to dlouhé :) děkuji za návštěvu, stejně tak děkuju Sid :)

physis
02. 03. 2007
Dát tip
jo dobrý a nic víc už mlčím radši.)*

sidonia
02. 03. 2007
Dát tip
presne podle myho gusta profi prace, rekla bych

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru